Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Мајку му како си успио да убодеш 2пина у фан мате?! Јел то може? Да трчим и ја да купим исто чудо?!

Fan na kartici ima dve zice, plavu i crvenu, a fan mate ima tri zice, crnu, crvenu i belu koja u ovom slucaju nije potrebna. Posto su dve rupice na konektoru od fan-a na grafickoj uske, potrebno je samo da dva pina sa fan mate gde su crna i crvena zica malo priblizis i onda gurnes konektor u njih po principu plava na crnu, a crvena na crvenu.

Fan na kartici ima dve zice, plavu i crvenu, a fan mate ima tri zice, crnu, crvenu i belu koja u ovom slucaju nije potrebna. Posto su dve rupice na konektoru od fan-a na grafickoj uske, potrebno je samo da dva pina sa fan mate gde su crna i crvena zica malo priblizis i onda gurnes konektor u njih po principu plava na crnu, a crvena na crvenu.

Tako je!
No, veceras slede fotke...

Još nešto - pošto odavno nisam imao ATI u mašini, kakvo je sada stanje sa CCC-om?
Ranije je malo bio problematičan i preglomazan, pa sam instalirao samo drajvere i Riva Tuner. Jel se isplati instalirati ga danas ili je opet bolja kombinacija drajveri + Riva?

u gigatronu su dual slot kartice - iste kao ove iz atoma, ali ako pitate prodavce da li su dual ili singl slot reci ce vam ovo drugo.

Probao sam FurMark na skoro minimalnom broju obrtaja i maksimalna zabelezena temperatura posle pet minuta je bila 75 C.

Takodje i ja!!!
Sada mozemo na cheers :laugh::laugh::laugh:!

Nikola, rekao sam ti kako da uradis to... Slikacu veceras kako sam to odradio pa cu okaciti da vidis.
Samo se prosto iskljuci molex Gainwarda i ubodes ga lagodno na 3pin (naravno 2 na 2, treci ostaje prazan) molex od nekog fana i ...

Ја мислио морам нешто сјећи тј. контао да се она пластика тешко скида.

Još nešto - pošto odavno nisam imao ATI u mašini, kakvo je sada stanje sa CCC-om?
Ranije je malo bio problematičan i preglomazan, pa sam instalirao samo drajvere i Riva Tuner. Jel se isplati instalirati ga danas ili je opet bolja kombinacija drajveri + Riva?

CCC ne pravi nikakve probleme, jedino sto, kod nekih grafickih, ogranicava overklok.

Ljudi pomagajte !!!
Imam problem sa ovom karticom. Danas sam je pazario i od samog ukljucivanja kompijutera javljaju se artifakti na monitoru. U windows udje ali ne mogu da pokrenem ni jednu igru-odmah zablokira :(
Jel ovo siguran znak da je kartica ne ispravna ?
Ostatak masine je "ona" biostar AM3+ ,ocz gold ddr3 3x1GB 1600Mhz, Phenom X 710, leadtek xp2000 expert TV kartica...
Noobchina sam, al sam je dobro povezao i nabo ona 2 dodatna molexa za napajanje .(napominjem da mi je ovo prva kartica koja ima dodatno napajanje :D )
Samo se bojim da ce me *bati u prodavnici za garanciju...btw. kupljena je u Pixelu u NS za 7500

Verovatno nema 6pin konektor iz samog napajanja, pa u karticu ide adapter 2xmolex->6pin...

Ljudi pomagajte !!!
Imam problem sa ovom karticom. Danas sam je pazario i od samog ukljucivanja kompijutera javljaju se artifakti na monitoru. U windows udje ali ne mogu da pokrenem ni jednu igru-odmah zablokira :(
Ostatak masine je "ona" biostar AM3+ ,ocz gold ddr3 3x1GB 1600Mhz, Phenom X 710, leadtek xp2000 expert TV kartica...
Noobchina sam, al sam je dobro povezao i nabo ona 2 dodatna molexa za napajanje .(napominjem da mi je ovo prva kartica koja ima dodatno napajanje :D )
Samo se bojim da ce me *bati u prodavnici za garanciju...btw. kupljena je u Pixelu u NS za 7500

pa ako ti je napajanje OK (jace neko?), 99% da je kartica...

Ljudi pomagajte !!!

Jel si lepo instalirao driver-e za karticu, odnosno ako si imao prethodno nvidia graficku trebalo je te driver-e da deinstaliras.
I jos nesto probaj da izvadis tu tv karticu pa probaj kako se ponasa bez nje.

Poslednja izmena:
Komp je nov, nista nije bilo instaliravano pre toga, znaci svez windows xp...
Artifakti se javljaju i pri bootovanju racunara.
Ja takodje mislim da je 99% do kartice, samo se bojim da ce me cimati u prodavnici dosta pre nego sto mi rese problem(u garanciji pise da imaju 2 dana vremena da konstatuju kvar i jos 45 da ga otklone pre zamene hardvera-cist bezobrazluk). Jel bi mogao da ih na neki nacin nateram da mi zamene karticu ili vrate novac ? Jel postoje neka prava potrosaca u tom slucaju ?
Probacu na jos jednoj masini da vidim kako se ponasa pa sta bude-bude :(

Komp je nov, nista nije bilo instaliravano pre toga, znaci svez windows xp...
Artifakti se javljaju i pri bootovanju racunara.
Ja takodje mislim da je 99% do kartice, samo se bojim da ce me cimati u prodavnici dosta pre nego sto mi rese problem(u garanciji pise da imaju 2 dana vremena da konstatuju kvar i jos 45 da ga otklone pre zamene hardvera-cist bezobrazluk). Jel bi mogao da ih na neki nacin nateram da mi zamene karticu ili vrate novac ? Jel postoje neka prava potrosaca u tom slucaju ?
Probacu na jos jednoj masini da vidim kako se ponasa pa sta bude-bude :(

Zavisi gde si kupio, ali u normalnim firmama se reklamacije resavaju odmah ako je komponenta kupljena juce/prekjuce...

Evo i mene sa problemom.

Nakon ubacivanja kartice u računar, deinstalacije starih drajvera (Prethodno bila NVidia 7600GS unutra), počeo sam da instaliram drajvere - verzija 9.6, skinuta sa ATI-og sajta.
Nakon završetka instalacije i restarta računara, pojavi mi ovo:

Capture_5.jpg

Iako mi u Display Properties daje ovo:

Capture_6.jpg

Takođe, neće da se pokrene CCC.

Bar triput sam instalirao drajvere (svaki put sam ih u Safe modu najpre deinstalirao, pa zatim uklanjao ostatke sa Driver Cleanerom + čistio registry). Najpre sa CCC, zatim samo drajver, i na kraju 9.5 verziju istih, ali tada sam dobio poruku da postoji problem sa karticom i da ne radi dobro (poruka u Windowsu).

Šta dalje, da li je ovo poznat problem ili sam baksuz?

Poslednja izmena:
Probaj samo drivere bez CCC da instaliras.

Moraću. Evo ponovo sam skinuo sve stare drajvere i instalirao iznova skinute 9.6 sa zvaničnog sajta. Opet isto.

Evo šta kaže u Device Manageru:

Capture_7.jpg

Interesantno, izgleda da CCC pravi problem. Pustio sam na kratko IL-2 čisto da pogledam razliku u odnosu na staru karticu i da vidim da li uopšte radi kako treba.
Ranije sam imao MIN FPS 37, AVG 50, MAX 60. Sada, pošto nemam opciju za Vertical Sync ON/OFF, u OpenGL modu mi daje MIN FPS 85, AVG 340, MAX 1000!!! :D:D:D

Samo što je bez AA i AF.

Moraću sutra da probam da instaliram čisto drajvere + Rivu, ali se bojim da će ponovo i nakon instalacije da mi pokaže onu poruku da nema ATI uređaja?!

Ја мислио морам нешто сјећи тј. контао да се она пластика тешко скида.

Evo sta ti je potrebno da bi to odradio: 2.jpg ili 1.jpg i na kraju evo samog spoja molexa graficke i 3pin molexa IMG_0011.JPG.

Znaci ovako. Zicu sa brojem 1 vadis (i obmotas je izolirkom ili lep. trakom i ne vracas je nigde jer ti ne treba) a nakon toga vadis zicu sa brojem 2 i premestas je i ubadas na mesto zice br 1. Tako si dobio 7V, a za 5V zicama sa brojem 1 i 3 zamenis mesta (zicu 1 na mesto zice 3 i obrnuto). Nakon toga otkacis molex graficke i nabodes ga na ovo sto si napravio tako sto ce ti ici crvena na crvenu zicu i plava u sredinu!.

Ato, toliko od mene, ako je za vajdu - dosta je!

P.S. Evo slike rasporeda zica na Molexu 3.jpg. Umalo da je zaboravim.
I jos nesto, Molex na kom vadis zice se kasnije spaja sa Molexom na tvom napajanju i voddi racuna, nema nikakvig cupanja na silu ili secenja!
Molex pinovi imaju male osigurace na sebi koji ih drze da se ne iscupaju pa ces njih morati da regulises...

Evo slike sa temperaturom nakon 6-7 minuta testa a fan grafe je na 5V: MaxLoad na 5V.jpg.
Non stop se mrdala temperatura 58-59 i ja je bas uslikah na 59C (pih) :d.

:smoke:

Ja probao još malo da testiram ovu karticu, dok ne rešim problem sa drajverima. Pokrenuo King's Bounty - nisam mogao da verujem koliko se brže učitava, koliko igra prosto leti sa ovom karticom!? Samo kretanje u igri je brže (ranije je bilo kao usporeni film, tek sada to vidim), borbe su brže takođe...

Probao Silent Hunter 4 sa full detaljima - ide kao podmazan...

Dakle, on jeste instalirao osnovne drajvere - i tu stao! Nema CCC-a, RivaTuner koji sam instalirao na kraju ne radi kako treba, ne daje mi mogućnost pristupa delu za promenu OpenGL i DirectX parametara?!

Tako da sam sada zaglavljen sa osnovnim podešavanjima, bez mogućnosti pristupa AA, AF ili naprednijim funkcijama.

Probaću još čistu instalaciju drajvera, sa RivaTunerom. Šta još, ako i to ne radi?

Kada vidim koliko je ova kartica jaka, ne vraća mi se - ali šta ću ako se mora? Samo bih želeo da budem siguran da nije neka glupost u pitanju.

Da li da idem na instal celog Win-a ponovo (ova instalacije je stara više od godinu i po dana i ima svačega) i da probam tada?

Poslednja izmena:
Ja probao još malo da testiram ovu karticu, dok ne rešim problem sa drajverima. Pokrenuo King's Bounty - nisam mogao da verujem koliko se brže učitava, koliko igra prosto leti sa ovom karticom!? Samo kretanje u igri je brže (ranije je bilo kao usporeni film, tek sada to vidim), borbe su brže takođe...

Probao Silent Hunter 4 sa full detaljima - ide kao podmazan...

Dakle, on jeste instalirao osnovne drajvere - i tu stao! Nema CCC-a, RivaTuner koji sam instalirao na kraju ne radi kako treba, ne daje mi mogućnost pristupa delu za promenu OpenGL i DirectX parametara?!

Tako da sam sada zaglavljen sa osnovnim podešavanjima, bez mogućnosti pristupa AA, AF ili naprednijim funkcijama.

Probaću još čistu instalaciju drajvera, sa RivaTunerom. Šta još, ako i to ne radi?

Kada vidim koliko je ova kartica jaka, ne vraća mi se - ali šta ću ako se mora? Samo bih želeo da budem siguran da nije neka glupost u pitanju.

Da li da idem na instal celog Win-a ponovo (ova instalacije je stara više od godinu i po dana i ima svačega) i da probam tada?

Hop, cup, poskocicu...
Sacekaj malo. Sta ti prijavljuje u device manageru?
Da li je video adapter lepo instaliran?
Ako nije, klikni desnim klikom misa na ikonu ccc,wdm... i odradi njen extract. Zatim odi u device manager i otuda navedi graficki adapter na apdejt iz tog raspakovanog foldera...

Naime, ja sam imao sledeci problem (koji je nastao upotrebom DriverCliner .NET editiona jer sam mu fiknuo da cisti ceo sistem od svega sto u sebi sadrzi ati). Uninstalirao sam stare drajvere pa sam odradio DC.NET i tu napravio njesra. Posle restarta sam pokrenuo CCC,WDM,...9.6 instalaciju i nakon par minuta "instaliranja" dobiojem poruku Instalation Failed ... .inf file missing... a navodno instalacija prodje!
Kako bre missing kada je sve tu, medjutim nece Djole, neeceee.
Dosetim se i odradim gore pomenutu akciju unzipovanja CCCa...9.6 i navojenjem drajvera na raspakovani folder napise mi da je pokupio taj .inf fajl i proradi mi CCC i pojavi se ikonica na TaskBaru...

Ko zna, mozda nekome i pomogne!

na predhodnoj strani je shot iz Device Managera. Na njemu se vidi da je poslednja stavka Unknown - 4800 series ili tako nekako. Da ne vraćam sada stranu unazad.

U njemu se desnim klikom dobija poruka da uređaj radi dobro.

Što se instalacije drajvera tiče, pokrenem EXE fajl koji sam dobio skidanjem sa ATI-jevog sajta i ostavim ga da sam odradi sve. Raspakuje mi u njegov default direktorijum na C: particiji (ajde da ga ne diram neka bude tu). I to je to.
Ni jednog trenutka me ne pita za putanju do drajvera ili INF fajla. Pitao me je samo prvi put, ali se ne sećam šta sam odradio tada. Vidim da raspakuje svašta u ove foldere, ali mi nije poznato da trebam da selektujem bilo šta?

Raspakuj taj ...9.6.exe fajl u neki folder. Odi na ovaj Unknown uredjaj i desnim klikom misa na njega odaberi manual update i navedi ga na folder koji si raspakovao i pusti da sam nadje sta mu treba (akomoze). To je to...
Proveri .NET Framework da li si dobro instalirao (posto ne znam koji OS koristis).

Poslednja izmena:
najcesce nece da se instalira ccc kad nemas framework pa pokusaj sa tim

NET Framework imam od prve verzije, pa on redovno skida sve novije (2.0, 3.5). Pre neki dan sam instalirao Visual Studio 2008, i on je sam instalirao NET Framework 3.5 verziju.

Probaću ovo što kaže Zorz - možda je jednostavno do toga? Daj Bože...

kolko treba da se ispeČu jaja? :-devil-:

dodaj na to još najmanje 10C kad upekne

Znam, ali onda cica pusti fan na 7V i eto reseeeeenja. Naime, grafa je prikljucena na neku karabudzevinu homemade sa mikroprekidacem preko kog joj zadajem voltazu od fan regulatora ili striktno 5V ;) tako da po potrebi biram silent okruzenje kad je napolju ladovina ili buku kada je napolju vrelo ili ...
:smoke:

Zato postoji automatika druže.
Tako je kod mene kad je bio onaj pakao, napolju 35c, u stanu 30. U bluberiju...
Posle pola sata igranja Stalkera poceo da se dere malo jace 4770 i trajalo je tako tokom igranja, buka koja nije jaka ali opet se čuje šum... 5 minuta nakon izlaska iz igre se utišao na nečujno. Sad kad su normalne temperature napolju ne čuje se ni tokom igranja ništa.
Što bih se onda zezao sa nekim prekidačima i drndao kablove kad automatika obavlja posao.
Verujem da je i kod tih 4850 isto samo je prag uključivanja niži jer po defaultu su temperature veće.

Poslednja izmena:
Da, ali treba prvo poci od ventilatora koji je fabrika izabrala da stavi na telo hladnjaka graficke. Vrlo je bitan njegov izbor i specifikacija a tek posle Automatika koju takodje odredjuje proizvodjac grafe svojim BIOSom koji stavlja na istu...
Stvar nije bas tako jednostavna kao sto izgleda, a ja vec imam ovaj fanmate i kablice pa s' toga, zsto da ne!

Vrh Dno