Šta je novo?

Gainward HD4850 - prvi utisci

Pa to meni zapravo nije jasno...Na netu,a i na benchu pronalazim 3 razlicita izgleda Gainwardowog modela..Ovaj koji je u ovoj temi predstavljen,zatim ovaj koji sam ja naveo i na kraju GS model za koji mi je jedino jasna razlika:)
U cemu je razlika izmedju ovog koji je naveden u ovoj temi i ovog koji sam ja naveo?Kakav je ovaj model ovde naveden zapravo?
P.S.Verovatno postavljam glupava pitanja i izvinjavam se zbog toga,ali zaista nista mi nije jasno i sve imam utisak da sto vise citam,istrazujem sve vise se bunim:)

Razlika izmedju modela koji je predstavljen u ovoj temi i modela koji si ti naveo je ta sto model predstavljen u ovoj temi ima dual slot cooler a model koji si ti naveo ima referentni cooler. Ostale karakteristike (brzina gpu i memorije) na obe ove kartice su identicne.

E, lepo... nađoh thread pa da ne otvaram novi, da dopunimo utiske 8 meseci kasnije i da podgrejem još malo žorža i ostale što čekaju da im stigne karta. :p Kao što je većina videla u ovom threadu, ovaj GW je trenutno dostupan za svega 7200 din. Možda i nije najbolje izdanje 4850, ali za uloženi novac nećemo da cepidlačimo. Evo par slika da dopunim prethodne (starije) utiske pre nego što je ubacim u kućište:

Možda ću ponoviti neke prethodne zaključke, ali evo gotovo dovlačenje novih Catalysta, pa da gasim comp. Ovaj poklopac preko venta ne izgleda ništa specijalno, osim što verovatno pomaže da se napravi kakva takva promaja preko naponske sekcije i memorije koje nemaju nikakve hladnjake. 2pin vent ne obećava previše u svetlu prethodnih komentara po pitanju buke, ali o tome više kad je prikačim. I naravno, kao i sve ostalo što uđe u kuću, mora da bude odobreno od domaćice. :d

Види мајку му иста моја:) Баш ме занимају твоји утисци гледе кулера, јер сам га ја иштекао пошто је по мени бучан.

'ajd nek neko proba expertool sa ovom karticom
zanima me da li je moguca dinamicka kontrola fana

Могућа али изгледа само навише, мада искрено мрско ми поново палити кулер па да провјерим.

Vidim da se prodaje po veoma povoljnoj ceni.
Dosta ljudi je pitalo kakve su temperature i kolika je buka ventilatora, evo odgovora iz prve ruke.
Dok ovo pisem, sa otvorenim kucistem temperatura je neverovatnih 30c (pipao sam kuler sa prstom i mlak je, skoro hladan). Prilikom full loada posle dva, tri sata temperatura nikad nije presla 60c isto sa otvorenim kucistem.
E sad buka ventilatora, moze se reci da je bucan, ali to sam rekao i u prethodnom postu na ovoj temi, zvuk je barem za mene nekako prijatan nije iritirajuci a drzim otvoreno kuciste. Brzina ventilatora nema sanse da se smanji, ustvari moze preko riva tunera ali neznatno, za nekih 5% sto je skoro neprimetivo.

E, lepo... nađoh thread pa da ne otvaram novi, da dopunimo utiske 8 meseci kasnije i da podgrejem još malo žorža i ostale što čekaju da im stigne karta. :p Kao što je većina videla u ovom threadu, ovaj GW je trenutno dostupan za svega 7200 din. Možda i nije najbolje izdanje 4850, ali za uloženi novac nećemo da cepidlačimo. Evo par slika da dopunim prethodne (starije) utiske pre nego što je ubacim u kućište:

Možda ću ponoviti neke prethodne zaključke, ali evo gotovo dovlačenje novih Catalysta, pa da gasim comp. Ovaj poklopac preko venta ne izgleda ništa specijalno, osim što verovatno pomaže da se napravi kakva takva promaja preko naponske sekcije i memorije koje nemaju nikakve hladnjake. 2pin vent ne obećava previše u svetlu prethodnih komentara po pitanju buke, ali o tome više kad je prikačim. I naravno, kao i sve ostalo što uđe u kuću, mora da bude odobreno od domaćice. :d

Otišao i ja danas i uzeo kartu. :)

Evo poređenja u 3DMark Vantage (Win 7 x64) na mašini iz potpisa sa Leadtek 9600GT 512.

Jeste da je to samo benchmark ali nisam očekivao toliku razliku na def. taktovima

485096.png

9600gt.png

Još mi je interesnatno što u idle i ne pali fan :)

d09.png
2u7.png

Jedini minus koji ja nađoh je što ne dolazi nikakav video cabl. Za vikend moram da vidim kako da je povežem sa TV-om prekao componentnog kabla kao što je bio vezan i 9600GT

Odoh da updejtujem moja mašina :)

Jesi ti poterao tu kartu sa fur marko i proverio temperature?
Ajde pustite furMark i da vidimo kolike su temperature, a danas i nije toplo.

@bojan84 - Otprilike je to i moj utisak, daleko je od tihog, ali nije toliko neprijatan (ne bih ipak to nazvao prijatnom bukom :d) kao onaj single slot na stock karticama. Mana je da ne može da se utiša koliko bih voleo, prednost da i ovako na 20% idluje na 44 stepena. Todo je da se proba Riva/ATT, pošto ni ovaj ExpertTool, ni CCC ne daju manje od 20% kao vrednost za fan, inače može da se povećava do 100% kad je u rangu stock ventilatora, mada ne tako kreštav. :)

Rezultati i nisu baš neki, pustio sam samo 3DMark 05 u default podešavanjima, nešto mi nije ova Windows7 instalacija za benchmarke, tek ono što sam hteo da proverim iz prve ruke je skaliranje sa procesorom:

X2 4400 G2 Brisbane, 3.2GHz i 4850 na defaultu ~ 16600 markova
Phenom2 X2 550, 3.1GHz i 4850 na defaultu ~ 19440 markova ili 17% brže na identičnoj instalaciji!

Edit. Ulete BB između, kako misliš ne pali vent? Meni je non stop na 20-30% i to se baš čuje. Jesi nešto čačkao oko podešavanja ili ti tako radi po defaultu? Nisam ništa sa ovog diska od karte instalirao, samo sam je ubo u comp, bili neki catalysti instalirani za integrušu koje sam zgazio ovim novim 9.6 pa ko zna šta je ostalo. :d Posle sam dodao i ovaj ExpertTool i nije ništa promenio. Definitivno će neki clean install da padne... :)

Poslednja izmena:
ma možete pomoću rive sami podesiti vent. a samim time i buku, npr na 1%

riva 1.png

Jesi ti poterao tu kartu sa fur marko i proverio temperature?
Ajde pustite furMark i da vidimo kolike su temperature, a danas i nije toplo.

Pustio sam test 250s sto mu dodje oko 4 minuta, mislim da je dovoljno. Evo rezultata u atachment-u, temperatura je 58c.
Verzija furmarka je 1.6.5 i koliko sam procitao test nije bas merodavan za benchmark kartica vec vise sluzi se sa njima maksimalno zagreje kartica.

Prilozi

• furmark_000000.jpg
    furmark_000000.jpg
    117.1 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
stigla mi je gainward 4850 sto ima da se kupi za 7200din i mogu da kazem da je temperatura kartice ispod 40 stepeni ali da se cooler dosta cuje i da ne pomaze smanjivanje brzine coolera u riva tuner-u jer je i ovako na minumumu...moracu da odradim neki mod pa da stavim da radi na 5v

skini joj onu plastiku iznad pcba, ne moguće da fan pravi toliki šum.

tako sam ja odradio kod gainwardove 8600gt glh.

verovatno ce svi koji kupe ovu graficku isto to da kazu,a i kada sam imao ovu istu pre par meseci isto je bilo...pokusacu da skinem plastiku ali ne verujem da ce biti drugacije jer cooler ocigledno takav tj radi na velikim obrtajima

skini plastiku i slikaj ako ti nije problem, verovatno taj kuler "prashi" velike kolicine vazduha koje udaraju u hladnjak i plastiku i pravi shum. zanima me kako izgleda kartica bez te plastike tj dali moze da se namontira neki veci kuler na nju.

Kartica je bas ova i u pitanju je stari tip ladjenja (a ne novi)!!!

Novi tip 4850ke ima fan od 80mm ali sasvim je nebitno (za ove pare, WHO CARES). Veceras cemo je tutnuti u komp pa da se raduju deca :d:d:d.

za te pare je stvarno extra i jedina mana je cooler koji se dosta cuje

mogu da rastavim karticu jer su obicni sarafi,a ne neki fabricki i mogu da slikam ali ces mi morati objasniti kako se postavlja slika jer to nisam do sada radio

Probajte sa ovim da ga utishate inace ja imam fan speed regulator pa sam sve u kucistu namestio na 7V :D tako da ce i ovaj GW ici na taj regulator...

Pogledajte prilog GPUTool_CTP1.rar

Poslednja izmena:
@ZORZ, kada budes stavio karticu provrti 3dmark 06 (sa grafickom na default clock-ovima), da uporedimo rezultate jer imamo iste procesore i graficke jedina razlika je u cipsetu, a bas me interesuje da li ima razlike izmedju amd 770 i 790 cipseta.

@ZORZ, kada budes stavio karticu provrti 3dmark 06 (sa grafickom na default clock-ovima), da uporedimo rezultate jer imamo iste procesore i graficke jedina razlika je u cipsetu, a bas me interesuje da li ima razlike izmedju amd 770 i 790 cipseta.

Ima, to ti mogu reci iz prve ruke ali se ne odrazavaju drasticno.
790X ima nize latence kao NB pa brze radi sa memarom!
Probacu nocas pa tek ujutro javljam (prvo moraju deca da se izigraju).

Poslednja izmena:
Али како када је на картици 2-пински конектор?

Nikola bre, nemoj me brukas!!!
Brzina fana se regulise preko njegove voltaze (na 2 zice)!
Ako mu se dovede manja voltaza, sporije se okrece i vice versa!

Razlike su minorne ako ih uopste ima.

770 chipset je radjen u 65nm dok je 790 u 55nm, samim tim manje se greje i manje trosi i to bi bilo to. Cisto sumnjam da ce testovi pokazati neku dobit

EDIT:

790GX

* Codenamed RS780D [6], final name seen on internal AMD presentation [15]
* Single AMD processor configuration
* Integrated graphics: Radeon HD 3300 [16]
o ATI Hybrid Graphics
o Side-port memory as local frame buffer [17], supporting DDR2 and GDDR3 modules. [18]
o ATI PowerPlay technology
* Two physical PCI-E x16 slots at x8 bandwidth [6]
* HyperTransport 3.0 and PCI Express 2.0
* ATI CrossFire
o Hybrid CrossFire X
* AMD OverDrive
* Energy efficient Northbridge design
o 55 nm CMOS fabrication process manufactured by TSMC
o 528-pin Flip Chip Ball Grid Array (FCBGA) package
* Performance hybrid multi-graphics segment

770

* Codenamed RX780 [30], final product name revealed by ECS [31]
* Single AMD processor configuration
* One physical PCI-E x16 slot
* HyperTransport 3.0 and PCI Express 2.0
* AutoXpress
* Energy efficient Northbridge design
o 65 nm CMOS fabrication process manufactured by TSMC
* Mobile version (M780T), supports discrete graphics, and support for "add-on" graphics solution, via external PCI-E cabling [32]
* Mainstream discrete single-graphics segment

Poslednja izmena:
@Bojan84:

Ima li kakve veze to sto ja koristim WIN7 x64 (mislim na ovaj FurMark)?
Oce li to da radi na x64?

Vrh Dno