Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Prvi mjesec da sam mjerio samostalni rad isključivo jednog invertera 12KMCC za cijeli moj dio kuće, prvi sprat 24 stepena, 2. sprat 22-22,5 je održavala, 88 m2 kuća, dvije etaže.
Zaokružiću potrošnju na veći broj, dakle 130 kW za mjesec, iliti sa pdvom i mrežarinom 26 KM električne energije ili 3,3 vreće (cca 2-3 dana) peleta za cijeli oktobar.

Juče prodao 26 vreća peleta koji mi stoji već 4 godine, eto keša za sezonu invertera, cirkularna ekonomija 😂 😂 😂 😂 😂

@marko Jel mozes molim te da mi izmeris sirinu, visinu i dubinu unutrasnje 12KHCAN? Nisam je otpakovao, a nasao sam dva neka podatka.

Izgleda da sam se zeznuo, necu imati gde da je okacim…

Prvi mjesec da sam mjerio samostalni rad isključivo jednog invertera 12KMCC za cijeli moj dio kuće, prvi sprat 24 stepena, 2. sprat 22-22,5 je održavala, 88 m2 kuća, dvije etaže.
Zaokružiću potrošnju na veći broj, dakle 130 kW za mjesec, iliti sa pdvom i mrežarinom 26 KM električne energije ili 3,3 vreće (cca 2-3 dana) peleta za cijeli oktobar.

Juče prodao 26 vreća peleta koji mi stoji već 4 godine, eto keša za sezonu invertera, cirkularna ekonomija 😂 😂 😂 😂 😂
Sa toj jednom klimom si grejao dve etaze od 88m2? Ja sam sa 14kmcd u 60m2, u pitanju je sprat kuce, za mesec dana potrosio 180kw.

Da samo 12KMCC, ali je dominantno južna orjentacija mog dijela objekta, bilo je dosta sunčeve energije preko dana...

Kod mene donji sprat 80 kvadrata ukupno. Vecinom radila 18kmta grejala ceo sprat samo kad minusi bili a ja ih na zalost imam dosta nocu kad je u Gradu 5-6 stepeni kod mene oko 0le tad se palila Hiseanse Nordic. 18kmta 250kw a nordic 50kw. Kuca nema izolaciju zida samo tavan. I gore se ne greju sve sobe pa ima i tu gubitaka.

Nadam se da nije, cekam majstora da vidi sta moze sa spustenim plafonom da se uradi.

@marko Jel mozes molim te da mi izmeris sirinu, visinu i dubinu unutrasnje 12KHCAN? Nisam je otpakovao, a nasao sam dva neka podatka.

Izgleda da sam se zeznuo, necu imati gde da je okacim…

Moje mere
Dužina gornji deo 93.5, donji 91.5 i zadnji deo koji ide na zid
Visina 29.5
Dubina 27cm

Ovo su zvanične dimenzija sa dokumenta koji ide uz klimu

1000017539.jpg

Prelomih nekako u izboru klime za sobu od 9m2, pisao sam ranije...
Ako nista, podnecu zrtvu zbog foruma, mnogi su pitali za iskustva, ali se niko nije javio da je ima...😜:D
Ugradnja ce biti verotavno u toku sledece nedelje. Zanimljivo da ni na unutrasnjoj ni spoljasnjoj jedinici ne pise godine proizvodnje.

Kilma je montirana prosle nedelje, tacno pre 7 dana, ali kako je ovo toplo vreme , osim tog dana kada je montirana nije uopste ni radila.
U sustini je tiha i na najjacoj brzini ventilatora, takodje i ne duva bas bas jako, mala je 07BTU, ali za sobu od 9m2 je odlicna.
Tek kad pocne hladnije vreme bice vise informacija.
Tada kada je radila, odrzavala je temp sa 125w i vazduh na izlazu/izduvu je bio mlak, ne hladan, nisam merio temperaturu, ali nije neprijatan, kako neki kazu da jeste kod klima sa niskom modulacijom...

Sta misli te o ovoj? 35m2 prizemna kuca sa pristojnom izolacijom i PVC stolarijom.

FUJITSU ASYG12KGTF/AOYG12KGCB​

Kilma je montirana prosle nedelje, tacno pre 7 dana, ali kako je ovo toplo vreme , osim tog dana kada je montirana nije uopste ni radila.
U sustini je tiha i na najjacoj brzini ventilatora, takodje i ne duva bas bas jako, mala je 07BTU, ali za sobu od 9m2 je odlicna.
Tek kad pocne hladnije vreme bice vise informacija.
Tada kada je radila, odrzavala je temp sa 125w i vazduh na izlazu/izduvu je bio mlak, ne hladan, nisam merio temperaturu, ali nije neprijatan, kako neki kazu da jeste kod klima sa niskom modulacijom...
Kad krene grejanje javi utiske posebno kako se ponaša plastika da li krcka i pucka mada ne bi trebalo jer ima nisku modulaciju pa se ne širi toliko, logično. Ona mi je kandidat možda za spavaću da stavim nju a VOX 12 da selim u garažu za dogrevanje na 16C i leti jedno mesec i po da hladi pošto mi je tamo video nadzor i inverter za solarnu elektranu a južna je strana pa bude i do 34C nekad preko dana.

Pozdrav, uzeo sam 12ltc od prijatelja koga je mrzelo da je popravlja(pitao sam ranije na forumu za misljenje da li uzeti obzirom da je stara 7-8 godina) pa imam jedno pitanje.

Prilikom demontaze obzirom da nije radila klima i nisu mogli da ukljuce hladjenje i deo gasa koji je bio u unutrašnjoj je izgubljen.

Kod mene ugradili ali nisu imali trenutno aparaturu što treba za tu dopunu i sada čekam majstore već neko vreme da dopune gas.

Klima radi, greje i hladi ali sam primetio neke stvari i nisam siguran da li je to zbog nedostatka gasa ili je jednostavno ltc takav. Najniza modulacija kad su bili topliji dani na koju sam mogao da spustim je 240w. Sada kada je temperatura oko 0 ne ide ispod 390w. Na primer ako stavim 24c vuce 450w, ako smanjim na 23, radi odredjeno vreme na 390w i ugasi se, ako smanjim na 22c isto tako radi samo se češće pali-gasi. I sada ovako kako stoje stvari ja ne mogu recimo kad legnem da spavam da stavim na 22 i da ona stabilno radi jer joj je minimum skoro 400w. E sad jedna logika mi je da je tako programirana da ne bi bio hladan izduv a druga logika mi je da je mozda zbog nedostatka gasa tako.

Koliko najnize treba da modulira 12ltc, negde sam procitao 200w....

Kad krene grejanje javi utiske posebno kako se ponaša plastika da li krcka i pucka mada ne bi trebalo jer ima nisku modulaciju pa se ne širi toliko, logično. Ona mi je kandidat možda za spavaću da stavim nju a VOX 12 da selim u garažu za dogrevanje na 16C i leti jedno mesec i po da hladi pošto mi je tamo video nadzor i inverter za solarnu elektranu a južna je strana pa bude i do 34C nekad preko dana.
Podebljali su plastiku, pa onako troduplo po mojoj proceni, ovo pricam za LLCE u odnosu na KM, jel imam ih obe. Ne krcka mi ni jedna na grejanju, ali ona od llce kao da je od papira ( naravno nije ) u odnosu na KM, jel.

Pozdrav, uzeo sam 12ltc od prijatelja koga je mrzelo da je popravlja(pitao sam ranije na forumu za misljenje da li uzeti obzirom da je stara 7-8 godina) pa imam jedno pitanje.

Prilikom demontaze obzirom da nije radila klima i nisu mogli da ukljuce hladjenje i deo gasa koji je bio u unutrašnjoj je izgubljen.

Kod mene ugradili ali nisu imali trenutno aparaturu što treba za tu dopunu i sada čekam majstore već neko vreme da dopune gas.

Klima radi, greje i hladi ali sam primetio neke stvari i nisam siguran da li je to zbog nedostatka gasa ili je jednostavno ltc takav. Najniza modulacija kad su bili topliji dani na koju sam mogao da spustim je 240w. Sada kada je temperatura oko 0 ne ide ispod 390w. Na primer ako stavim 24c vuce 450w, ako smanjim na 23, radi odredjeno vreme na 390w i ugasi se, ako smanjim na 22c isto tako radi samo se češće pali-gasi. I sada ovako kako stoje stvari ja ne mogu recimo kad legnem da spavam da stavim na 22 i da ona stabilno radi jer joj je minimum skoro 400w. E sad jedna logika mi je da je tako programirana da ne bi bio hladan izduv a druga logika mi je da je mozda zbog nedostatka gasa tako.

Koliko najnize treba da modulira 12ltc, negde sam procitao 200w....
Ti i tvoj prijatelj kao da ste u 1995 godini uzeli -ukrali ajd BMW 525i, pa ga nesmotreno polupali , i sad se zalite kako ne ide kako fabrika garantuje.
Tebi ok radi ako ti je za utehu, u tvom slucaju n moze bolje.

Živim u mestu gde je mnogo zeznuto doći do majstora. Biće dopunjena svakako u narednih par dana.

Ne žalim se, klima je bomba ali sam počeo da razmišljam, dok čekam majstore već dve nedelje, da li tako radi zbog gasa ili je ltc jednostavno takav :)

Imam i kmcg i kod njega je stvar jasna, ako treba da se ugasi ide prvo do svog minimuma pa se gasi. Videcemo ovih dana da li će nešto da se promeni kad se dopuni gas a mozda je i tako napravljena da uvek gruva toplo :)

Gas se ne dopunjuje već se menja jer pitanje je da li je vazduh ušao kada im je izašao deo gasa. Pravilno je zamena gasa na meru koliko propisuje Fujitsu i obavezno vakumiranje.

Podebljali su plastiku, pa onako troduplo po mojoj proceni, ovo pricam za LLCE u odnosu na KM, jel imam ih obe. Ne krcka mi ni jedna na grejanju, ali ona od llce kao da je od papira ( naravno nije ) u odnosu na KM, jel.
Da ja imam LLCA i ona ima tanku plastiku i krcka više od ostalih ali je bila i jeftina. Zato se lakše održava jer sa lako rasklapa, VOX ima neku tvrdu plastiku namučim se.

Ja ni LLCE nisam rasklapao skoro kad sam je prvi put detaljno prao, samo najlon ( imam 2x od duseka nekih koje sam kupovao ) samo krilce sam skinuo, i masku naravno, i top je ispalo.
Treba mi oko 3 sata po klimi da bas lagano i detaljno to odradim, sa onom bastenskom mehanickom prskalicom, koja je po meni i najbolja za to, nekako najbolji pritisak da se to lagano, bez zurbe odradi.
Meni ni llce ne krcka, sad mozda jer je uvek na istoj temp - ne gasi se nikad.jel. KM vec druga prica, videces kad kupis sedmicu KP.

Živim u mestu gde je mnogo zeznuto doći do majstora. Biće dopunjena svakako u narednih par dana.

Ne žalim se, klima je bomba ali sam počeo da razmišljam, dok čekam majstore već dve nedelje, da li tako radi zbog gasa ili je ltc jednostavno takav :)

Imam i kmcg i kod njega je stvar jasna, ako treba da se ugasi ide prvo do svog minimuma pa se gasi. Videcemo ovih dana da li će nešto da se promeni kad se dopuni gas a mozda je i tako napravljena da uvek gruva toplo :)
Pa nema tu puno mozganja, kad dodju majstori, nek izvuku gas, vakumiraju sisiem, procitaju na spoljnoj koliko tacno gasa ide, napune tacno u gram i to he citav posao. Nikakvo pausalno-ofrlje punjenje ne prihvataj, pa neka su i iz Moldavije putovali monteri.
mada, gore po opisu,vrv radi ok, svaka Fuji je prednapunjena do 15m instalacije, pa mozda bolje i da ostavis kako jeste ako greje-hladi ok.

Poslednja izmena:
Ja posle 2m na ovu KGCG u 40kvm neizolovan, mogu da kazem da je okej..Evo ovih dana maglovito, sinoc je bilo od 3 do 0° ujutro, i celu noc je bila podesena na 21°, nije bilo df, samo jutros oko 6-7h, stavio sam na 23° i okinuo je df, al je bilo bas maglovito...ovako trosi od 550 do 750w, 23-24° na medium ventilator(na low ne moze da dobaci do kraj sobe, dobaci ali slabo :D. ) ...ne cuje se spoljma uopste, sad sa kolki to kapicitet radi-700w , nemam pojma, al se nadam da kad krene minus nece biti tolko veliki problem :D opet tad ima manje magle/vlaznost pa mozda ne budu cesti df, sta znam..

Za prosli mesec je dosao racun 4000din, a inace je bez nje bilo 1700din. Nije gasena, ali je bilo dosta toplih dana pa nije tolko ni vukla..

Bog te video,meni na istu kvadraturu, ali izolovanu, uglavnom radi na 160-180w. Znaci i najtanja izolacija DUPLO smanji potrosnju, pa tako od prilike i oni grafici kazu.
Bitno je da ona radi posao, i moja je sinoc na oko 1c spoljne i onoj magli 2 df odradila, 1 kao kontolni kratki, drugi razvukla 15 min standardnih, valjda da mi kaze - evo ti ga na, domacine, to ti je za poctak ove grejne sijezone, jel.
Inace KG je jos i dosta stedljivija, masivnija spoljna itd, ja KM imam :)
sad sa kolki to kapicitet radi-700w , nemam pojma
Mislim da je najmanje COP 3, samo preko, vrv i COP 4, ovo naravno lupam, ali tu je negde sig, sa navedenim spojnim itd

Poslednja izmena:
Ma da, svestan sam toga...ovde ajde sto nema izolacija, nego ima 3 prozora ogromna od toga su 2 sa balkonskim vratima..i sve to drvo :D jeste dobro stanje, ali ipak..ispod lokal, koji se ne greje ttenutno, iznad sprat istog rasporeda, koji se takodje ne greje :D ali trenutno je tako, sledece godine bi trebala stolarija da ide druga, i krajem leta izolacija kamenom vunom...samo sto treba da se prezivi ova zima :D

Ja najnize sto sam video na ovu moju je bilo 125-130w, posle toga se gasi...mada sve ispod 200w je onako sveze, navise vec moze da se kaze da je topao vazduh.

Zaboravih samo gore, ono sto je odlicno kod ove, a verujem i druge fuji, temperaturu odrzava bas dobro, nijednom do sada nije pregrejala ili da se ugasi pa da ne zna da se upali...

Kod mene bukvalno u 0.1c, mislim videces kd zamotas oko izolacije pricu. Imam i ja gomilu prozora, a i izolacija je najtanja 5 cm, na tavanu 2x5 cm, pod 2 cm ( Smaram ljude, pisah milion puta ) ali pisacu i u buduce, jel znaci i te kako.
Moja na grejanju ne silai ispod 150w, nekima i 18 idu cak do 100w al ije ni to bitno :)
Najbitnije je za ugodjaj sto kazes, kod mene, pa u decimalu tacno, dole llce 12 imam, ona u okviru od 0.3c drzi, tako.

07KPCA uglavnom odrzava temp na 130-140w, a nekad ume da spusti i na 120, kaze klinac da nema nikakvog krckanja plastike i da mu uopste ne smeta, cuje je jedino kad poveca brzinu turbine ponekad i to je to...

viber_image_2025-11-13_22-58-02-237.jpg viber_image_2025-11-13_22-59-44-287.jpg

Nazad
Vrh Dno