Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ziko, znam ja da su problem bile cijevi (a ni tih 8-10 cm nisu baš optimalni bili), ali kud s njima kad je "leđa o leđa" instalacija?
Šta ćeš na startu nisam reagovao i insistirao da promjene nosače, bukvalno su sve klime odmaknute oho-ho (Luca uz to uopšte nema instalaciju iza ledja). Malo je bilo i frka drndati ljude, jer sam jedva našao da su kršteni majstori + da hoće sve rješiti preko računa i po dogovoru, pa nisam imao ni manevarskog prosotra da još zakeram.
Mislio sam da će zbog toga što je slobodna sa svih ostalih strana, efekat biti nuliran, ali nije. Hajd, glavno da je rješeno, na mnogaja ljeta što se kaže :)

Prilozi

• IMG_20230227_150333.jpg
    IMG_20230227_150333.jpg
    131.7 KB · Pregleda: 184
Ma ok, bolje sto si odmakao, nego samo kazem da nije 10 cm problem od zida ako je cisto i bez obmotanih cevi, ali ako nemas gde sa cevima onda mora da se odmakne. A jel nije moglo da se promene nosaci i stave veci-duzi, a ne ovako da kalemis jedne na druge?!

Moglo jeste, ali bi morali spustiti komplet vanjsku, pa, dizati opet nazad. Nisam nešto bio za tu opciju, a ni majstor iskren da ti budem.

@djalf

Ne prijaju nam tako tople sobe za spavanje... to je glavni razlog. Temperatura do ujutru padne za 2-3 stepena, što klime kada se uključe brzo i lako nadoknade. Jedino kada su baš veliki minusi ostavljali smo klimu da radi i tokom noći u dnevnoj sobi, a to je bilo svega nekoliko puta prošle zime.

Haha... pa da, svi smo različiti. Ja npr. klimu u radnoj/spavaćoj sobi gde provodim veći deo dana još uvek ne uključujem, jer mi temperatura 19-21 savršeno odgovara. Više koristim tu klimu leti nego za grejanje.

Pa u ovoj sobi je komp, TV, TV BOX, modem, ruter, zvučnici, pametne utičnice i još svašta nešto... sve to greje, hteo ja to ili ne... evo kako se kretala temperatura tokom noći i jutros ( ustao nešto pre 6h i provetrio sobu kasnije )

Prilozi

• jj.png
    jj.png
    35.7 KB · Pregleda: 85
Citao sam malo, ali ne nadjoh konkretno neke odgovore. Planira se kupovina 1 kom klime za 40m2, solidno izolovanog. Uredjaj ce biti jedini izvor grejanja. Ne znam da li sada ima adekvatnih 12-tica kao sto je bio LTC ili stara Nocria, ali koliko sam pogledao - nema. Bar kod Fujitsu. Najradije bih mozda i 2 kom slabijih uredjaja namestio, ali se fizicki nema uslova za to. Shodno tome, pogledao sam ove novije Fujitsu sa R32, za koje sam total laik a nazalost nemam nijednu :).

Konkretno model ASYG18KMTE/KMTA. pogledao sam i Eurovent, te mislim da ce biti bar 30% rezerve i na -20C. Moze li neko ko je koristi kaze nesto o tzv "kulturi" rada ovog uredjaja.
Koliko nisko spusta u prelaznim periodima, sa kolikom T izduva tada radi, koliko max moze da povuce iz uticnice, kakav je na jacim minusima, tacnost odrzavanja zadane T, itd. Cenovni rang takodje odgovara, jer je planirano 150.000 din max.
Hvala

Ja mislim, mozda i gresim, ne znam, da Fujitsu klime nisu za velike prostorije, koja god Fujitsu da je u pitanju, narocito ove nove iz K serije! Konkretan razlog je nepostojanje Fix fan-a! Meni je to jedina mana i nebuloza kod Fujitsua, o uvozniku i servisu necemo sada! Da ja ne mogu da namestim na koliko ce ona da duva stvarno ne razumem! Kako ugrejati veliku dnevnu sobu i kuhinju kroz vrata kad ona pirka na 2-3 metra ispred sebe i to je to! Ako neko ima fujitsu K seriju u velikoj prostoriji neka objasni!

Citao sam malo, ali ne nadjoh konkretno neke odgovore. Planira se kupovina 1 kom klime za 40m2, solidno izolovanog. Uredjaj ce biti jedini izvor grejanja. Ne znam da li sada ima adekvatnih 12-tica kao sto je bio LTC ili stara Nocria, ali koliko sam pogledao - nema. Bar kod Fujitsu. Najradije bih mozda i 2 kom slabijih uredjaja namestio, ali se fizicki nema uslova za to. Shodno tome, pogledao sam ove novije Fujitsu sa R32, za koje sam total laik a nazalost nemam nijednu :).

Konkretno model ASYG18KMTE/KMTA. pogledao sam i Eurovent, te mislim da ce biti bar 30% rezerve i na -20C. Moze li neko ko je koristi kaze nesto o tzv "kulturi" rada ovog uredjaja.
Koliko nisko spusta u prelaznim periodima, sa kolikom T izduva tada radi, koliko max moze da povuce iz uticnice, kakav je na jacim minusima, tacnost odrzavanja zadane T, itd. Cenovni rang takodje odgovara, jer je planirano 150.000 din max.
Hvala
Znam da nije Fujitsu, ali jesi li razmišljao o Mitsubishi ZSX 9-ki? Unutrašnje 13kg, spoljašnja 43kg, dvostruki rotacioni kompresor. Ima je po domaćim radnjama za tu neku cifru, a TOP je uređaj. Imaš i 7-cu ZSX istih gabarita, još malo jeftinije, samo što ne znam da li bi 7-ca bila dovoljna za hlađenje. U grejanju je ograničena na 5.5kW, 9-ka na 6kW a 12-ca je 6.8kW max snage. Nisam gledao tablice snage na minusima, ali takav hardver ne može da omane, tj ne bi trebalo.

Ja imam LMCE koji bez problema grije slabo izolovan stan od 55 kvadrata, stalno radi na auto fan
Стан и кућа нису исто, а и станови се прилично разликују, слабо изолован стан може имати један спољни зид и друге (загрејане) станове изнад и испод, а може бити и у поткровљу са неизолованом плочом изнад, и више спољних зидова.

Стан и кућа нису исто, а и станови се прилично разликују, слабо изолован стан може имати један спољни зид и друге (загрејане) станове изнад и испод, а може бити и у поткровљу са неизолованом плочом изнад, и више спољних зидова.
Tako je, ali stan je kompletno pa da kazem izvucen napolje, to jest komplet je sjeverno okrenut, sa sve tri strane je napolju, a i ono sto je uvucen unutra su terase drugis stanova, a sa cetvrte strane je u ulazu, ispod njega sam ja, ali iznad njega nema niko. Sunce ga ne grije ni 2 sata, posto je drvece svuda okolo, racunaj da sam ja skoro pa citav oktobar grijao, jer je bilo hladno unutra, a temperatura napolju je bila 17-20 stepeni, ali zato je ljeti druga prica. 😄

Ja imam LMCE koji bez problema grije slabo izolovan stan od 55 kvadrata, stalno radi na auto fan
Stan ne gubi energiju ka drugim stanovima, samo na zidovima gde nemaš komšije ili hodnik (koji se opet delimično greje od drugih stanova). Tako da to nije relevantno za poređenje kvadrature stana sa kućom.
Tako je, ali stan je kompletno pa da kazem izvucen napolje, to jest komplet je sjeverno okrenut, sa sve tri strane je napolju, a i ono sto je uvucen unutra su terase drugis stanova, a sa cetvrte strane je u ulazu, ispod njega sam ja, ali iznad njega nema niko. Sunce ga ne grije ni 2 sata, posto je drvece svuda okolo, racunaj da sam ja skoro pa citav oktobar grijao, jer je bilo hladno unutra, a temperatura napolju je bila 17-20 stepeni, ali zato je ljeti druga prica. 😄
Tek sad vidim ovo. Onda jeste uporedivo, s tim što nema gubitaka odozdo.
@NePa mislio sam na ovu klimu: https://www.servisklima-cacak.com/proizvod/mitsubishi-srk25zsx-w-src25zsx-w-kireia-plus/
Izvinjavam se moderatorima ako kršim neko pravilo, ovo sam našao Gugl pretragom za 7-cu, ali imaju izgleda i 9-ku, povoljnije nego u drugim radnjama.

Poslednja izmena:
Koji je pun naziv klime? Pokusao sam da je potrazim medjutim izbacuje mi raznorazne rezultate.

Edit: Nasao za 1600€

SRK25ZSX-WT​

Ima bela i u boji. Obojena je skuplja jer je "fensi". Kako god, juče sam baš gledao ove klime i vidim da je to ista klima za 7, 9 i 12, tj 13kg unutrašnja i 43kg spoljašnja, samo je izgleda softver drugačiji. 18 i 21 imaju masivniju spoljašnju za 2kg. I 7-ca i 9-ka ima sasvim dovoljo jako duvanje u grejanju za 40kvm. Jedino su možda na granici za hlađenje, ali to svakako zavisi od prostora. Uglavnom je potrebna veća snaga za grejanje.

Pozdrav svima ,
Jedno pitanje za sve koji koriste Fujitsu klime postoji li model koji poseduje Fix-fan i koji je to model ? Na forumu sam video da K serija ne poseduje i da je problem kada treba da dobaci do ostalih prostorija kada postigne zadatu temperaturu.

Pozdrav svima ,
Jedno pitanje za sve koji koriste Fujitsu klime postoji li model koji poseduje Fix-fan i koji je to model ? Na forumu sam video da K serija ne poseduje i da je problem kada treba da dobaci do ostalih prostorija kada postigne zadatu temperaturu.
Ppzdrav druze
Pazi ovako
Problem kod Fix fan i dobacivanja do druge prostorije pije vodu kod uredjaja koji NE MODULIRAJU NISKO.
Sistem rada kineza je da u rezimu od 650-750w guraju dok ne prebace temperaturu za 2 stepena u prostoriji koju greju i onda se ugase.
Japanci idu nisko sa modulacijom i cim postignu temperaturu smanjuju potrosnju-Modulaciju i duvaju mlako. Kako Nebi duvali hladno na fan 3-4-5 obzirom da imaju zastitu od hladnog izduva one obaraju i jacinu izduva.
Tako da retko ces naci nesto novije od Fujitsu a da zadovolji grejanje udaljenih prostorija.
Govorim iz licnog iskustva jer imam Gree u jednoj i Fujitsu u drugoj prostoriji.
Logika rada ova dva uredjaja je dijametralno drugacija.
Pametnije dva manja uredjaja za te dve prostorije. Neuporedivo lepsi ugodjaj i manja potrosnja. Opet iz licnog iskustva govorim

Ne znam,imam 18kmta u 45m2 tako nesto ne znam ni sam vise dosta dobrog da ne kazem odlicnog izolovanog prostora i vise cuti nego sto radi pogotovo zadnjih 5 dana,mozda bolje ici na LN i kad cucne izolacija ti si na konju,moje misljenje,nije losa klima nego sam skeptican za tu m2 18ka. I ja licno bih pomerio klimu na gore ne da bude naspram vrata,neko tako montira ja nisam za to iz vise razloga.
Mogu ti kazem da sam prezadovoljan sa 18kmta i sto se tice preciznosti i sto se tice rada. I u prelaznim periodima sad dok nemam izolaciju ne staje modulira bas nisko 150-200w a spusti brzinu al opet protok vazduha je veliki i na nizim brzinama tako da zadovoljava moje potrebe a sa druge strane i nije strasno sto je malo jaca jer kad dodje izolacija na -15 ona ce uvek imati znage da zagreje sve a da ne stigne ogroman racun.

Ppzdrav druze
Pazi ovako
Problem kod Fix fan i dobacivanja do druge prostorije pije vodu kod uredjaja koji NE MODULIRAJU NISKO.
Sistem rada kineza je da u rezimu od 650-750w guraju dok ne prebace temperaturu za 2 stepena u prostoriji koju greju i onda se ugase.
Bravo to si lepo objasnio...
Dzabe ljudi misle da stave npr. Japanca zbog modulacija a ovamo planiraju da dogreju hodnik i sobu... Pa sta ce ona da dogreje kad u dnevnu spusti fino na 150-200w i pirka?
Ako vec planiraju sa jednu klimu(ako vec ne moze vise) i hoce da dogreju jos neki hodnik/sobu onda idi na nesto kao sto je Amber Premium/Ultra sto ne ide ispod 500w pa rokaj :)

Poslednja izmena:
Bravo to si lepo objasnio...
Dzabe ljudi misle da stave npr. Japanca zbog modulacija a ovamo planiraju da dogreju hodnik i sobu... Pa sta ce ona da dogreje kad u dnevnu spusti fino na 150-200w i pirka? Nista!
Ako vec misle da dogreju jos neki sobu onda idi na nesto kao sto je Amber sto ne ide ispod 500w pa rokaj :)
Upravo tako
Ja sam za moje to jteo
Ne moze kuca od 80m2 da se greje sa malim uredjajem. Sto kazes ti Mora da roka i da dobaci do drugih prostorija.
Ja sam prosto odusevljen sa Amberom koji kod njih u prelaznom periodu ide i do 500w. A moja GTech u stanu koji sam po sebi nije hladniji od 20stepeni i bez grejanja Ide na plusu spoljasnje temperature od 660-750
Msm gase se i jedan i drugi ali sam ocekivao obrnutu situaciju sto se poteosnje tice obzirom da je Amber duplo jaci iredjaj od GTech

Upravo tako
Ja sam za moje to jteo
Ne moze kuca od 80m2 da se greje sa malim uredjajem. Sto kazes ti Mora da roka i da dobaci do drugih prostorija.
Ja sam prosto odusevljen sa Amberom koji kod njih u prelaznom periodu ide i do 500w. A moja GTech u stanu koji sam po sebi nije hladniji od 20stepeni i bez grejanja Ide na plusu spoljasnje temperature od 660-750
Msm gase se i jedan i drugi ali sam ocekivao obrnutu situaciju sto se poteosnje tice obzirom da je Amber duplo jaci iredjaj od GTech
I ja sam vec 7-8godine prezadovoljan sa mojom Amber 9 Premium u 60m2(45m2 otvoreni i 15m2 spavaca)
Amber zna da se zakuca na 520-590w i ne mrda, jeste kad bude spoljna preko 15c krece malo rezim on/off ali nije strasno 5-6 puta za 24h
Kad bude preko noci ispod 0c zakove na 700-850w i vozi :)

Vrh Dno