Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ne znam zasto Vam DF toliko smetaju. Ja imam 2 kom Fuji Nocria 14, od 2015 god. Rade kao sat. na min 19st C su radile bez problema.
Tada su radile DF na nesto vise od 90 min. Uredno odrade i krecu da bljuju vatru.

Ne znam zasto Vam DF toliko smetaju. Ja imam 2 kom Fuji Nocria 14, od 2015 god. Rade kao sat. na min 19st C su radile bez problema.
Tada su radile DF na nesto vise od 90 min. Uredno odrade i krecu da bljuju vatru.
Niko ne kaze da nam defrosti smetaju, ne bi ni valjalo da ih nema, zbog samociscenja spoljnih jedinica itd. Ali, ja ne govorim o tome, niti tebi tako rade klime, zato ti i odgovara. Aj kazi i sam, koliko cesto imas defroste i u kojim uslovima na tim tvojim klimama?

Gde je tebi postavljena kmta18, posto kazes da ces hisense da stavis u dnevnu sobu?
Kuhinja / tepezarija nekih 35 kvadrata gde nemaju vrata ka hodniku a preko puta je dnevna od 20 kvadrata. I dva hodnika po 5 i kupatilo od 10 kvadrata.

Prilozi

• PXL_20241115_103140234.jpg
    PXL_20241115_103140234.jpg
    253.9 KB · Pregleda: 203
Kuhinja / tepezarija nekih 35 kvadrata gde nemaju vrata ka hodniku a preko puta je dnevna od 20 kvadrata. I dva hodnika po 5 i kupatilo od 10 kvadrata.
Dobra ti je ta trpezarija, svaka cast 👍
Ispada da ti kmta18 trenuto greje sama 60 kvm posto kazes da ti hisense jos nije ukljucena! To je zavidna povrsina, mada ako ti je dobra izolacija ta kmta18 bi trebala sama da greje tu povrsinu bez problema, verovao ili ne. Problem je sto fujitsu sam smanjuje jacinu duvanja pa kad zagreje tu gde je ne moze da dobaci kroz predsoblje do dnevne sobe, ako sam te dobro razumeo sto se rasporeda tice. Kad ukljucis hisense u dnevnoj bice druga prica, a tada ce ti kmta18 biti prejaka, mogo si slobodno kmta12 da stavis tu u trpezariji umesto 18!

Otvorena su vrata i od hodnika i kupatila u kupatilu ima 20 stepeni. samo su zatvorena vrata od stepenica za drugi sprat. I da trenutno radi samo kmta18 u neizolovanoj kuci ceo donji sprat samo 15cm vune na tavanu. Zato idu dve klime. Jer *** izolacija mi bila 6 soma kesh a 18kmta 1500e i to na karticu razlozio. Sad posle dva dana da ok znatno je jaca od nordic. Nordic mi prosle nedelje uginjavao da nabije temp u kuci radio 1200-1400. Kmta sad radi na 600 odrzava 22 u trpezariji a trenutno 20 u dnevnoj i kupatilu. Znam da ce biti prejaka kad dodje izolacija ali bilo je to sad ili da kupim sporet i drva a sekiru u zivotu u ruke nisam uzeo tako da *** to je sto je za ovu sezonu.

Prilozi

• PXL_20241115_113449607.jpg
    PXL_20241115_113449607.jpg
    104.9 KB · Pregleda: 199
Otvorena su vrata i od hodnika i kupatila u kupatilu ima 20 stepeni. samo su zatvorena vrata od stepenica za drugi sprat. I da trenutno radi samo kmta18 u neizolovanoj kuci ceo donji sprat samo 15cm vune na tavanu. Zato idu dve klime. Jer ********* izolacija mi bila 6 soma kesh a 18kmta 1500e i to na karticu razlozio. Sad posle dva dana da ok znatno je jaca od nordic. Nordic mi prosle nedelje uginjavao da nabije temp u kuci radio 1200-1400. Kmta sad radi na 600 odrzava 22 u trpezariji a trenutno 20 u dnevnoj i kupatilu. Znam da ce biti prejaka kad dodje izolacija ali bilo je to sad ili da kupim sporet i drva a sekiru u zivotu u ruke nisam uzeo tako da ********* to je sto je za ovu sezonu.
Onda cuti tu i uzivaj, imas masinu od klime, samo nauci sta, kako i koliko..aj zdravo..

Pa pazi kada njihovi serviseri kazu da su se L serije mnogo bolje pokazale za primarno grejanje nego K, sta dalje pricati.
Meni se mnogo više sviđa kako radi K serija... mada to zavisi i od prostora u kome su klime, spoljne temperature, izolacije... Ovih dana kod mene 12KMCC i 09 KMCC obaraju potrošnju do 140-160W i tako rade satima bez gašenja. Dok je bilo toplije 09 KMCC radila je i sa 120 W. L serija to jednostavno ne može.

K serija je bolja kad je dobra izolacija objekta, a L obrnuto. Steta sto vise ne rade L seriju, meni bi legla ko budali samar.

Niko ne kaze da nam defrosti smetaju, ne bi ni valjalo da ih nema, zbog samociscenja spoljnih jedinica itd. Ali, ja ne govorim o tome, niti tebi tako rade klime, zato ti i odgovara. Aj kazi i sam, koliko cesto imas defroste i u kojim uslovima na tim tvojim klimama?
Od 7h danas nijedan. Neki dan kad je bila magla bilo je par komada. Temp je bila oko 0 st C.

Meni se mnogo više sviđa kako radi K serija... mada to zavisi i od prostora u kome su klime, spoljne temperature, izolacije... Ovih dana kod mene 12KMCC i 09 KMCC obaraju potrošnju do 140-160W i tako rade satima bez gašenja. Dok je bilo toplije 09 KMCC radila je i sa 120 W. L serija to jednostavno ne može.
Bas tako prostor regulise izolacija itd ova nagura brze pa se ugasi i to samo kada je napolju iznad 5C jer kod mene u 20 m2 tu je na granici ipak kuca i stan nije isto, i da stavim K seriju u tu sobu, za prelazan period pozdravljam, ali kad zaprdi muski mislim da bi ta potrosnja bila skoro slicna, ispravi me ako grešim.
K serija je bolja kad je dobra izolacija objekta, a L obrnuto. Steta sto vise ne rade L seriju, meni bi legla ko budali samar.
Bas tako.Neka je potrosnja i 5-10 posto veca nebitno ali da mi ulazi u DF na svakih pola sata 40 min to vec ne pije vodu kod mene cak i kad hocu da izluftiram sobu a K serija kao sto su pisali polako nagurava temperaturu nema da suri i cas posla zagreje i smiri se.Sad *** sve zavisi kome sta odgovara, niko ne kudi K seriju cak naprotiv dobre su to klime, samo sve zavisi od potrebe korisnika.

Poslednja izmena:

@ivanlik999

Mislim da je tako. Ja imam sedmicu LMCE čijim radom nisam baš zadovoljan, ali nije problem u klimi već u tome što sam je stavio u previše malu sobu od 11m2 gde ona veći deo zime ne može da radi drugačije nego da se konstantno uključuje/isključuje. Na većim minusima to se mnogo ređe dešava.

@ivanlik999

Mislim da je tako. Ja imam sedmicu LMCE čijim radom nisam baš zadovoljan, ali nije problem u klimi već u tome što sam je stavio u previše malu sobu od 11m2 gde ona veći deo zime ne može da radi drugačije nego da se konstantno uključuje/isključuje. Na većim minusima to se mnogo ređe dešava.
Pa da mala soba i nema kud, lepsi rad ima K serija za te sobe, L brzo nagruva temperaturu, tako je i kod mene na 20m2 ako je iznad 5C otprilike tako nekako, posle ne staje, doduse 9 LMCBN.

Eh, video bi defrost još kako da je bio zagnjuren u totalnu maglu na minusu kao što je bilo ponegde ovih dana.
Ma zabeli sva spolja, mislio bi da nema protoka vazduha, ali i falje radi bez defrosta. Pa sutradan kad uhvati Sunca ne bude bela. I tako u krug 😂. LT je čudo

Imam Fujitsu Luca12 klimu, montiranu pre 5 godina. Pre neki dan culi smo nekoliko pucanja pri podizanju prednje ploče. Od tada se ploča ne pomera. Klima radi ali spuštena ploča blokira deo prostora za izduv vazduha. Kako ovo rešiti?

Ma zabeli sva spolja, mislio bi da nema protoka vazduha, ali i falje radi bez defrosta. Pa sutradan kad uhvati Sunca ne bude bela. I tako u krug 😂. LT je čudo
Sa tvojom onda nešto nije u redu, ja sam čuo od drugih da se LT ni ne zabeli a defrost obavi 29. februara :)

Imam Fujitsu Luca12 klimu, montiranu pre 5 godina. Pre neki dan culi smo nekoliko pucanja pri podizanju prednje ploče. Od tada se ploča ne pomera. Klima radi ali spuštena ploča blokira deo prostora za izduv vazduha. Kako ovo rešiti?
Vjerovatno se polomio zubcanik sto podize. Zovi servisera, a do tada ga mozes podici necim, ali polako da jos nesto ne zeznes

Zato taj LU model nikom ne preporucujem, uzasna za odrzavanje plus taj panel i taj zupcanik.

Ima da se nadje technical manual, tu bi trebalo da ima kako se rasklapa.

Zamenjen zupčanik. Panel se skida lako, dva šrafa su pitanju. Nakon imate tri šrafa koji drže šipku na kojoj se nalazi zupčanik.

Završi se i kod mene se završi.
Sa nekih 8-10 cm (kako gdje), sad se došlo na 17 cm od zida. Trebalo bi biti sad dobro

Evo prijava efekata
Vrijeme grozno, vlažnost se stalno vrtila od 85-100%, prvo susjedno naselje se zove Maglajani, pa vi vidite, da nije slučajno dobilo ime :)
Neocekivano hladno, temperatura išla i u minus 3, po BiH je zapadao i snijeg na većim visinama.
Defrosta imam sada drastično manje nego dok je bila nabijena uz zid. Doslovce sam samo jedanput zatekao klimu u defrostu, i to nesto kratko.

Prilozi

• IMG_20241113_141451.jpg
    IMG_20241113_141451.jpg
    255.6 KB · Pregleda: 67
  • 20241008_082657 (1).jpg
    20241008_082657 (1).jpg
    96.7 KB · Pregleda: 94
Evo prijava efekata
Vrijeme grozno, vlažnost se stalno vrtila od 85-100%, prvo susjedno naselje se zove Maglajani, pa vi vidite, da nije slučajno dobilo ime :)
Neocekivano hladno, temperatura išla i u minus 3, po BiH je zapadao i snijeg na većim visinama.
Defrosta imam sada drastično manje nego dok je bila nabijena uz zid. Doslovce sam samo jedanput zatekao klimu u defrostu, i to nesto kratko.
Nije njoj pravila problem mala razmaknutost od zida, desetak santimetra je sasvim dovoljno za nesmetani usis vazduha, vec te cevi obavijene i nabijene u taj prostor, pa su one sprecavale slobodan dotok vazduha. E sad posto mora 3m cevi, pa se nema de sa njima pa sve obmotaj i nabi iza klime, onda mora da se odmakne od zida.

Mnogo bolje rešenje je da se "kotur" postavi ispod spoljne jedinice, a ne iza iste.

Ako već mora min 3m instalacije. Pošto moje mišljenje je da zavisi od klime do klime i uslova u kojima radi. Nekada (sigurno) nije neophodno da ima 3, 5 ili koliko već metara instalacije. Ali ne bih ulazio u diskusiju o dužini instalacije. 👌🤣

Mnogo bolje rešenje je da se "kotur" postavi ispod spoljne jedinice, a ne iza iste.

Ako već mora min 3m instalacije. Pošto moje mišljenje je da zavisi od klime do klime i uslova u kojima radi. Nekada (sigurno) nije neophodno da ima 3, 5 ili koliko već metara instalacije. Ali ne bih ulazio u diskusiju o dužini instalacije. 👌🤣
Davalac garancije u vecini slucajeva trazi min 3 m cevi, a spustanje kotura ispod klime je estetski neprihvatljivo, izgleda kao kad je Milos Obilic prosuo creva Muratu!

Vrh Dno