Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

12-ca neće ogrejati 60kvm, sem ako nije stan u zgradi u pitanju, grejan sa svih strana, tj samo sa jednim spoljašnjim zidom
Kod mene je 12ka uspijevala i ispod -10c prizemlje kuce da zagrije. Ali iznad se grije, skoro nikakvi gubici, 8 cm stiropora izolacije. Poprilicno povoljna situacija za kucu. Istina spavaca i vc su 2-3 stepena hladnije od dnevne gdje klima.
Tvoja 12ka LTC je isto jaca od dosta 18ki, kod mene bi se igrala vjerujem.

Sta napravise cudesa, jel moguce seer i Scop ovoliki... i kad prevedes u Norveškoj ovakva 12-ica kosta 308000 rsd.
Jesu ozbiljna masina za ozbiljno hladno vreme. Za nas nepotrebno osim na planinama. A gledao sam tipa 18kmta posto kod nas ona samo daje average scop a u grckoj daje warmer sezonu na warmer sezoni 18kmta daje preko 6 scop. Sto generalno gledano kada je oktobar novebar oko 10 stepeni kod nas znaci da je veoma evikasna po tom vremenu.

Ovo nama ne treba bas prejako, ali ovako nesto sam video samo na Fujitsu, sada ne znam da li neko od drugih rivala ima nesto ovako slicno.Za te pare od modulacije pa na gore mora da shiba.Tesko da ce se ovo proviriti na nase trziste jos je i cena bas nagruvana.

Овакве климе ни мени у фјорду не требају, велика снага на дебелим минусима је за континентални део Скандинавије и Русије где зими зна данима и недељама да буде температура испод -20 степени, и где је раније једино решење било ложење лож-уља (које је у Норвешкој постало забрањено) и дрва. У сваком случају сјајно што се појављују овакве климе.

Dobar dan svima, zainteresovan sam za kupovinu Fujitsu klime . Da li mozete da me posavetujete za stan od 140m2 koliko komada(da li 1 ,2 ili 3 ), koliko btu tj koje modele da uzmem i takodje gde i najbolje pozicionirati ? Zasigurno prvenstveno za hladjenje a i ponekad i za grejanje u prelaznom preiodu. Evo skice stana , Hvala unapred

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    1,004.5 KB · Pregleda: 162
Pozdrav svima, od prošle godine koristim Fujitsu 18KMTA, dvospratna 160m2, do sada samo za hlađenje.
  • hlađenje podešen na 26 stepeni, auto režim, unutrašnji deo kada dostigne podešenu temperaturu perdiodično se isključuje ( i ventilator). Posle par minuta pokreće se, malo jače cirkuliše vazduh i ako je potrebno počinje da hladi. Kod vas slično funkcioniše ? Ja sam mislio da će ventilator samo usporavati ali nikad isključiti kod inverter klime.
  • klima je u hodniku pored spavaće sobe i malo bučno za mene. Vi kako koristite u toku spavanja ? Kakva su iskustva, koliko su bučni Fujitsu klima uređaji ?

Tražim neku klimu za terasu, 16m2 što mogu zatvoriti. 2 strana je zastakljena i po potrebi moglo bi da otvorim vrata prema stanu da "pomaže" za 18-icu.
Koju klimu biste preporučili sa kojom snagom?

Ventilator, tj turbina se gasi fabricki. To moze da se iskljuci, postoji u uputstvu procedura.

Nadji uputstvo kako se podesava da ti turbina uvek radi inace ce se usmrdeti za jednu sezonu. To je najgluplja stvar kod fujitsu-a da se turbina gasi kad dostgne zadatu temp!

Kako ovo uraditi na LMCA koja nema display?

Hvala svima za info vezi turbine!

Da ne bude bučno uveče, moram da podesim turbinu za što manji obrtaj ili kako vi rešavate?

Zarkusi: ako imaš wifi, možeš i preko aplikacije

Kako ovo uraditi na LMCA koja nema display?
Za L seriju mora u function settings, pa se tamo podesava. Pokuscu da nadjem za LMCA pa da postavim.
Hvala svima za info vezi turbine!

Da ne bude bučno uveče, moram da podesim turbinu za što manji obrtaj ili kako vi rešavate?
Meni je skoro pa uvek na prvoj ( quiet ) brzini. Pred spavanje jednostavno prebacs sa auto na quiet ( jedna crtica ) i nema buke.
Tebi je bas veliki prostor, mozda ti na auto radi i u trecoj brzini. U tom slucaju mozes i na fan 2 da spustis ako na Quiet ne uspe da ohladi. Bice dosta tise.

Poslednja izmena:
Evo nakon baš kvalitetnog ljeta, mogu reći da se moj zamišljeni model održao u praksi.
14 LUCA iz galerije/hodnika na poktrovlju uspješno hladi sve tri spavaće/kupatilo i hodnik, te niz stepenište spušta hladan vazduh u prizemlje (dnevni sa kuhinjom/wc/hodnik).
Orjentacija svih soba je domimantno južna (dupleks), bez drveća ili zelenila, tako da je scenario "najgori", za ovih neto 85m2.

Bilo je momenata kada je u prizemlju morala i 12KMCC da se uključi - kada je vani danima 40 stepeni+naveče ne ide ispod 24-25, ili kad se u kuhinji se kuva i peče istovremeno a svi smo u kući (vikend), ili kad dođu gosti pa nas je sila u dnevnoj, tu već indirektno hlađenje sa gornje etaže ne može da ispoštuje, ali to su bili ekstremi. Moram sačekati još račun pa da vidim šta EDB kaže na to sve.

Написао на теми грејање на струју пост, надао се да ћу добити више предлога. Углавном, желим да у свом двособном стану уградим двије климе. Истраживао сам пар дана и чини се да је избор пао на Fujitsu LMCE 12.

Имам понуду од 650€ са уградњом по једној преко другове фирме. Да ли је то добра понуда и да ли за те новце могу нешто друго, боље ријешити?

Написао на теми грејање на струју пост, надао се да ћу добити више предлога. Углавном, желим да у свом двособном стану уградим двије климе. Истраживао сам пар дана и чини се да је избор пао на Fujitsu LMCE 12.

Имам понуду од 650€ са уградњом по једној преко другове фирме. Да ли је то добра понуда и да ли за те новце могу нешто друго, боље ријешити?
To nije losa cijena za LMCE, ja sam je prije 3 godine toliko platio u T....Max. Ja bih radije stavio 2 LMCE. Vidio sam i @maxy -jev post pa kako god da odlucis mislim da ne mozes pogrijesiti

Ja sto vise citam ,manje znam
Pitao na par mesta na forumu niko ne odgovara
Zanima me da kupim 2 klime za stan u kuci od 52km visina plafona 2,3 m,nema izolaciji na krovu stiropor 5cm,malterisana kuca,drveni dupli prozori ,odlicni
Stan ide u duzinu zato mi i trebaju 2 klime
Ako treba nacrtacu raspored,moze li neki predlog ,zanimaju me bas Fujitsu klime
Budzet 1600e za obe bez ugradnje
Izvinjavam se za crtez nisam bas talenat :)

Prilozi

• 20240918_192454.jpg
    20240918_192454.jpg
    222.8 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Ja bih tu isao sa LMCE ili KMTA modelima, koji god da izaberes neces pogrijesiti, samo ako izaberes KM model gledaj da ne duvaju direktno tamo gdje sjedi i boravi jer nisko moduliraju, mada isto vazi za bilo koju klimu

Ova gore klima prilicno moze da greje ,smeta mi sto nema wi fi jedino
Najverovatnije je uzimam za ovaj prelazni period i za hladjenje
Pa ako se bude pokazala ide i druga za kompletno grejanje,mada etazni kamin ne diram dok ne vidim kako i sta

Ako te to bas brine, ovi novi modeli su ti WiFi redy, tako da modul mozes dokupiti, a ja sam za LMCE kupio WiFi IR kontroler i radi mi odlicno, to jest bratu radi odlicno, a ja cekam svoj😄

Ja sto vise citam ,manje znam
Pitao na par mesta na forumu niko ne odgovara
Zanima me da kupim 2 klime za stan u kuci od 52km visina plafona 2,3 m,nema izolaciji na krovu stiropor 5cm,malterisana kuca,drveni dupli prozori ,odlicni
Stan ide u duzinu zato mi i trebaju 2 klime
Ako treba nacrtacu raspored,moze li neki predlog ,zanimaju me bas Fujitsu klime
Budzet 1600e za obe bez ugradnje
Izvinjavam se za crtez nisam bas talenat :)
Niko ti ne odgovara jer bez izolacije nema jeftinog grejanja, pogotovo na klime. 2x KMTA ili KETA 12 ce raditi posao ali i trositi jer imas velike gubitke. 5cm na krovu je nista ako nemas debelu plocu iznad.

Pa nije bas da nije nista,grejem se na etazni kamin,alfa plam ,drva,radijatori,povezan i bojler trosim oko 6 metara drva i koristim TA pec za dnevnu sobu,ne grejemo nocu
Ne mozemo da grejemo preko dana jer oboje radimo ,kada dodjemo narokamo drva jer je hladno
Kada smo kuci i kada mozemo da lozimo potrosnja drva drasticno pada ,bukvalno jedna cepanica na sat
Temperatura u stanu ide od 26-27 undnevnoj gde je kamin pa do 23 u kuhinji gde je najhladnije i to kad su minusi -5,-10
Dosta se promenilo kada smo stavili stiropor na plocu i gume na drvene prozore koji su inace dvostruki i odlicno odrzavani ,nigde kondeza na njima
Stavicu ove godine jos jedan red stiropora 5cm popreko na tavanu neka bude 10cm za ovu godinu
Kuca je izmalterisana ima fasadu i u jako je dobrom stanju
I ne zivim na planini vec u BG
Jednostavno zeza nas sto nema ko da lozi drva vec rokamo kad dodjemo i to povecava potrosnju
Metar cepanih drva 11k,plus TA itd oko 15k mesecno ,manje vise
Sve do te cifre pa i preko prihvatljivo nam je jer je to oko 4 do 5 meseci godisnje
Posle je dosta manja cifra
Inace narucena Midea Breezless,videcemo kako ce se pokazati u prelaznom periodu , ako sve bude ok,kupujemo za drugi deo stana jos jednu ,sad bice 9ka najverovatnije jer stan ide u duzinu
Sve zajedno oko 48km2
Javljam utiske svakako

Zasto klimu samo za prelazni period? Pusti je i tokom zime da radi. Neka radi citavu noc i dokad ste na poslu, ako vidis da ne moze ugrijati onda je kombinuj sa kaminom. Koliko god ona radila manje ce potrositi nego TA pec.

Vrh Dno