Pozdrav svima. Posle par dana istrazivanja materije, ne mogu da donesem odluku, pa bih vas zamolio za pomoc. Naime, hocu da klimatizujem prostor u kom zivim. Nisam znalac, pa su mi samim tim i nepoznanica modeli, oznake, strucni izrazi isl.
Kuca -
107 m2
Budzet - max
2000 eur sa ugradnjom
Inverter - Fujitsu
Model - ???
Skupio sam neko znanje citajuci forum u nazad, pa bih ja trenutno uradio to ovako:
- Ugradio bih dva invertera od 12000 BTU (plave linije na crtezu), tacnije 2x
ASYG12KMCC
Desni deo kuce je poprilicno otvoren (bez vrata, osim za kupatilo) povrsine
50m2, jedan inverter postavljam na plavu liniju #1, da duva ka ulaznom hodniku.
Levi deo 58m2 i deluje mi da je najlogicnije da stavim inverter na plavu liniju #2 koja ce da duva ka najvecoj sobi, a usput da rashladi i ostale prostorije - ne znam da li je to moguce i da li ce pomenuti inverter biti dovoljno efikasan.
Prioritet mi je HLADJENJE, posto vec grejem kucu na drva / gas. Za grejanje planiram inverter da koristim pre i posle zimske sezone, u tim prelaznim periodima, za blago dogrejavanje, ali nikako kao primarni izvor toplote.
Pominju se ovde i neki drugi modeli kao 12LTCE, nuka, kuka, muka iskreno meni je sve to isto. Da li mozda bolje da uzmem neki 14000 BTU umesto #2 invertera?
Ako ima neko neki savet / misljenje, bio bih mu zahvalan 🙏 Glavne nedoumice su oko polozaja klime, jacine klime tj modela koji bi najvise odgovarao.