Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ok, hvala.
Ima li nesto u danasnje vreme da se kupi za oko 1000-1100e, a da radi kao stari dobri LTC 12, da na -15 moze bar 3 kw (potvrdjenih) da vrati u prostor i da ima normalni i kulturan rad, finu modulaciju itd ?

LT-a izgleda vise nema nigde ... moze i neki drugi proizvodjac, mada bih ipak najvise zeleo da jos jednom kupim Fujitsu

12KMCC je trošila zimus kod mene najniže do nekih 120W, mada je uglavnom radila na 140-150W. 07LMCE je išla do oko 200W, par puta i nešto niže, ali se znatno češće gasila pre nego što dođe do tih 200W. Nije to neka velika razlika u potrošnji, više je tu problem što mene nervira konstantan ON/OFF rad 07LMCE. Prejaka je za sobu u kojoj je, čak i uz otvorena vrata prema hodniku od 11m2.
Mi smo retko kada grejali na više od 22-23 stepena, a tokom noći klime su radile samo kada je spoljna temperatura bila ispod -5. Nikada ni jedna od ove dve klime nije radila na više od 650W, a i to samo vrlo kratko po uključivanju. Ukupno su tokom grejne sezone potrošile struju za manje od 100e.

@NePa

Poslednja izmena:
12KMCC je trošila zimus kod mene najniže do nekih 120W, mada je uglavnom radila na 140-150W. 07LMCE je išla do oko 200W, par puta i nešto niže, ali se znatno češće gasila pre nego što dođe do tih 200W. Nije to neka velika razlika u potrošnji, više je tu problem što mene nervira konstantan ON/OFF rad 07LMCE. Prejaka je za sobu u kojoj je, čak i uz otvorena vrata prema hodniku od 11m2.
Mi smo retko kada grejali na više od 22-23 stepena, a tokom noći klime su radile samo kada je spoljna temperatura bila ispod -5. Nikada ni jedna od ove dve klime nije radila na više od 650W, a i to samo vrlo kratko po uključivanju. Ukupno su tokom grejne sezone potrošile struju za manje od 100e.

@NePa

Hvala na ovakvom objasnjenju pomogao si mi debelo.Hvala ti

Ok, hvala.
Ima li nesto u danasnje vreme da se kupi za oko 1000-1100e, a da radi kao stari dobri LTC 12, da na -15 moze bar 3 kw (potvrdjenih) da vrati u prostor i da ima normalni i kulturan rad, finu modulaciju itd ?

LT-a izgleda vise nema nigde ... moze i neki drugi proizvodjac, mada bih ipak najvise zeleo da jos jednom kupim Fujitsu
LT ne spusta ispod 250W modulaciju.
Koliki prostor grejes, kada ti konstantno gubi 3kW na -15c?
Meni je fujitsu 12LU u 20m2 sa 6 prozora i 2 neizolovana spoljasnja zida trosila oko 500W na konstantnih -12C uz pola sata luftiranja dnevno, sto je oko trecine njene snage.

Ok, hvala.

Ok, hvala.

Msm da je KMTA18 u toj cijeni

Meni je fujitsu 12LU u 20m2 sa 6 prozora i 2 neizolovana spoljasnja zida trosila oko 500W na konstantnih -12C uz pola sata luftiranja dnevno, sto je oko trecine njene snage.
Nece da gubi 3kw na -15, ali recimo oko 1.7-2kw hoce sigurno. Radi se o dnevnom boravku cca 40m2 . Sto se tice modulacije to mi je bas kako treba, jer ne volimo bas mlak izduv, ali ne i da klima przi i gasi se na 500+w. Posto imam nekoliko 12 LM, i znam kako rade, to je sasvim ok. Oni se gase na oko 220-230w i sa min T izduva oko 35C ... koliko se secam.
Za ovaj LMCB ne nadjoh nigde neko iskustvo od samog korisnika. Zna li neko kako 12 LMCB modulira ?

@EmaXx
Hvala, pogledacu i kmta18, mada nesto ne volim mnogo 18btu, najvise zbog minimalnog izduva koji je prilicno vislji nego kod 12btu. Jer kada to uslovi dozvoljavaju sve klime koje imamo ili drzimo na autofan, ili cak i manuelno na min fan

Poslednja izmena:
Pozdrav...
Može li mi netko objasniti oznake na Fujitsu klimama ovo KMCC LMCE i sl.....
Zanima me vaše mišljenje o ASEH14KMCG

1.png
Ovo je tlocrtni prikaz stana.... ovi žuti kvadratići su ugrađene Fujitsu klime, a ovaj crveni kvadratić je lokacija nove klime.... Sa ovom novom klimom bi htio da hladim/grijem ovu zadnju sobu i dnevni boravak iz razloga što mi smeta boraviti u dnevnom boravku dok ova 12ka radi ( sinusi, ne pomaže ni ovlaživač zraka - jednostavno mi ne pase). E sad površina dnevnog i ove sobe je oko 45m2 tako da me zanima šta tu ugraditi 12 ili 14 ( imam ponudu za ASYG12LMCE i ASEH14KMCG). Drugo pitanje je obzirom da bi klima stajala u hodniku ( jedino je tu mogu trenutno mogu pozicionirati), te obzirom da na ovoj postojećoj 9ki koja se isto nalazi u hodniku u periodu grijanja imam problem da se stalno gasi jer registrira da je postigla temp, pa jedini način da radi je da je držim na 28-29 stupnjeva, ima li fujitsu one I FEEL funkcije da očitava temp. sa senzora u daljinskom, a ne na samoj klimi jer očekujem da ću ponovno imat isti problem...

Nema Fujitsu iFeel i zbog toga zaboravi na Fujitsu na mesto nove klime. Trazi kineza sa iFeel ali pitanje kod kog taj iFeel ce raditi priblizno zadovoljavajucem jer dobro tesko da ce da radi, u prevodu nece tacno odrzavati temperaturu u te dve sobe, losa pozicija

velika.png
Pozdrav svima. Posle par dana istrazivanja materije, ne mogu da donesem odluku, pa bih vas zamolio za pomoc. Naime, hocu da klimatizujem prostor u kom zivim. Nisam znalac, pa su mi samim tim i nepoznanica modeli, oznake, strucni izrazi isl.

Kuca - 107 m2
Budzet - max 2000 eur sa ugradnjom
Inverter - Fujitsu
Model - ???

Skupio sam neko znanje citajuci forum u nazad, pa bih ja trenutno uradio to ovako:
- Ugradio bih dva invertera od 12000 BTU (plave linije na crtezu), tacnije 2x ASYG12KMCC
Desni deo
kuce je poprilicno otvoren (bez vrata, osim za kupatilo) povrsine 50m2, jedan inverter postavljam na plavu liniju #1, da duva ka ulaznom hodniku.
Levi deo 58m2 i deluje mi da je najlogicnije da stavim inverter na plavu liniju #2 koja ce da duva ka najvecoj sobi, a usput da rashladi i ostale prostorije - ne znam da li je to moguce i da li ce pomenuti inverter biti dovoljno efikasan.

Prioritet mi je HLADJENJE, posto vec grejem kucu na drva / gas. Za grejanje planiram inverter da koristim pre i posle zimske sezone, u tim prelaznim periodima, za blago dogrejavanje, ali nikako kao primarni izvor toplote.

Pominju se ovde i neki drugi modeli kao 12LTCE, nuka, kuka, muka iskreno meni je sve to isto. Da li mozda bolje da uzmem neki 14000 BTU umesto #2 invertera?

Ako ima neko neki savet / misljenje, bio bih mu zahvalan 🙏 Glavne nedoumice su oko polozaja klime, jacine klime tj modela koji bi najvise odgovarao.

@mistervvv
Ja bi ovde stavio 3 x ASYG07KMTB, mislim da bi to bilo sasvim dovoljno za hlađenje i dogrevanje u prelaznom periodu

ili eventualno umesto sedmice ovu devetku u dnevnom boravku:

U svakom slučaju, mislim da je ovde bolje ići na veći br. slabijih klima umesto na 2 dvanaestice. Što se rasporeda tiče... ovde ni sa 3 klime ne mogu sve prostorije da se podjednako hlade/greju, pa u zavisnosti od toga koje sobe su prioritetne i koja im je namena treba planirati i mesto postavljanja klime.

Poslednja izmena:
Hvala. Ja sam mislio da mi treba 12ka da bih rashladio dnevnu, ali vise verujem tebi pa cu onda staviti 9ku. I dve 7ice rasporediti nekako u levom delu.

Da li je bolje sve 3 klime u tom slucaju povezati na istu spoljnu jedinicu ili bi trebalo svaka da ima svoju?

Mislis li da je preko leta ok da sve 3 rade 24/7 i da potrosnja struje moze da bude u nekim granicama normale?

Ako ima jos neko neki predlog, ideju, slusam🙏

Meni sobu od 23,5m2 na oko 24-25 stepeni po ovoj vrućini hladi klima radeći na 150-200W, dok tokom zime ni kada je bilo oko -10 nije išla preko 350-400W... jedino ako nemaš baš nikakvu izolaciju možda bi ti trebale jače klime od ovih koje sam predložio.
Mislim da je bolje izbeći multi split klime... bar je takva preporuka većine ljudi na ovom forumu koji imaju iskustva s njima.
Potrošnja zavisi od toga kako se koriste. Kod mene npr. klime ne rade non-stop, isključujem ih tokom noći ili kada nisam kod kuće, a uključujem kada temperatura u sobama pređe 26. Drugi klime ne gase mesecima. Sve u svemu, Fujitsu klime K serije su vrlo štedljive i efikasne.

Lepo te je savetovao Gorannn.

Racunaj da su sve recimo 9ke i one od 30k i one od 200k dinara slicne snage na hladjenju, jako su male razlike, isto tako i za 12ice i slicno.
Moju jednu od najboljih 9ki Mitsubishi LN, jede za dorucak moja 12ica Gree Viola koja je kostala 4x manje.

Tu pricamo o jacini hladjenja iskljucivo, a ja sam sa jednom on/off kineskom 9kom nekada hladio 60m2 kuce sa krs izolacijom i svim spoljasnjim zidovima, sa polutrulim prozorima.

12ka ti tu nigde ne treba, Fujitsu K serija klima se generalno spusta nisko(znamo barem za KMCC sa foruma) i mislim da ti ni 9ka nikada nece raditi ni na pola snage.

Vodi racuna kada ih ugradjujes da krilca nisu svemoguca i da nemaju ogroman ugao zakretanja, pa da odmah klimu stavis tako da ne duva u ljude u sobama.
Racunaj da ce ti klime u proseku trositi 100Wh max, a po ovim najgorim vrucinama, mozda odu na 150Wh u proseku, sto su sve smesne potrosnje.

Planiram kupovinu klime za hlađenje i grejanje samo u prelaznom periodu nekih 30-40kvm. Da li je Fujitsu LLCE 12-ica dobar izbor za tako nešto?

Jel zna neko nesto o modelu kmtb/kmta 07? Našao sam je za 52k, i razmišljam da je uzmem za sobu od 13 kvadrata.

Jel zna neko nesto o modelu kmtb/kmta 07? Našao sam je za 52k, i razmišljam da je uzmem za sobu od 13 kvadrata.
Ako radi kao i ostale klime iz KM serije onda je to tih , "nezan" uredjaj sa veoma niskom modulacijom i preciznim odrzavanjem temperature... Na grejanju spusta se i do 150w i tada na izduvu daje oko 32c pa zbog toga treba dobro razmisliti gde ce se klima pozicionirati jer na toj temp. izduva ako duva direktno u ljude moze da se stekne osecaj da pirka ladnjikavo...

Je l zna neko kako se skida donji deo unutrasnje jedinice, sa sve kadicom i turbinom, na Lmce? Treba da operem turbinu ali ne mogu od resetke koja je zasrafljena sa unutrasnje strane pa sam mislio sve da skinem i da lepo operem.

U principu sam skoro I uspeo. Odsrafio sam sve srafove, raskacio elektroniku i samo je ostalo da se donji deo povuce i izvadi. Medjutim, primetio sam da je odvodno crevo zasrafljeno za taj donji deo a tom srafu je nemoguce prici od pozadi. Tako da eto, muci me taj jedan sraf. Mozda bih ja mogao i da povucem i odvojim malo taj donji deo od zida i pokusam da odsrafim taj sraf ali strah me je da ne polomim odvodno crevo pri tom manevru. Ako neko ima sugestiju ili zna kako ovo najlakse skinuti bio bih mu zahvalan.

Srafu na zadnjoj slici ne mogu da pridjem.

Prilozi

• PXL_20240722_131430225.jpg
    PXL_20240722_131430225.jpg
    234.4 KB · Pregleda: 120
  • PXL_20240722_131449056.jpg
    PXL_20240722_131449056.jpg
    167.9 KB · Pregleda: 89
  • PXL_20240722_131459723.jpg
    PXL_20240722_131459723.jpg
    139.8 KB · Pregleda: 124
Je l zna neko kako se skida donji deo unutrasnje jedinice, sa sve kadicom i turbinom, na Lmce? Treba da operem turbinu ali ne mogu od resetke koja je zasrafljena sa unutrasnje strane pa sam mislio sve da skinem i da lepo operem.

U principu sam skoro I uspeo. Odsrafio sam sve srafove, raskacio elektroniku i samo je ostalo da se donji deo povuce i izvadi. Medjutim, primetio sam da je odvodno crevo zasrafljeno za taj donji deo a tom srafu je nemoguce prici od pozadi. Tako da eto, muci me taj jedan sraf. Mozda bih ja mogao i da povucem i odvojim malo taj donji deo od zida i pokusam da odsrafim taj sraf ali strah me je da ne polomim odvodno crevo pri tom manevru. Ako neko ima sugestiju ili zna kako ovo najlakse skinuti bio bih mu zahvalan.

Srafu na zadnjoj slici ne mogu da pridjem.
Ne mogu ti pomoci ali imam pitanje za tebe dok tebi neko ne odgovori jer se i ja uskoro planiram bacati u podvig ciscenja.
Prva slika gdje držiš izmjenjivac rukom, ako se ne varam on se mora malo podici uvis da bi se izvukla turbina ?
Mene je uvijek strah da ce se tu prilikom pomjeranja Izmjenjivača nesto odlomiti, popucati cijev itd... Koliko je sigurno to pomjerati

Da, kod modela gde je to moguce samo se podigne izmenjivac i izvuce se turbina. Nece da se polomi, samo se lepo sve odsrafi gde je potrebno. Kod Lmce nazalost mora sa sve tacnom i turbinom da se izvadi kompletan donji deo, ne moze samo turbina.

Inace svaka cast onome ko je dizajnirao ovu klimu (Lmce). Em je resetka ispred turbine zasrafljena iznutra pa resetka ne moze da se skine a samim time ni turbina ne moze lepo da se opere, em ne moze da se izvuce samo turbina, em je stavljen sraf pozadi na odvodno crevo da ne moze da mu se pridje. Da sam znao da je ovakva za ciscenje ne bih je nikad kupio.

Po slici deluje da šrafu može da se priđe sa račvom od gedora?
Pozdrav

Samo tako izgleda na slici ali nema sanse. Sad sam se cuo sa covekom koji se bavi klimama, dace mi neku mini-ultra tanku gedoru koju je kupio specijalno za ovaj sraf za Fujitsu klime kada ih cisti pa cemo videti. Ako uspem da odsrafim i skinem ovo, resetku necu ni da vracam jer ovo je maltretiranje do 101 i nazad.

Uspeo sam posle teske muke da skinem donji deo klime. Na drugoj slici je gedora sa kojom jedino moze da se odsrafi onaj sraf pozadi.

Prilozi

• PXL_20240722_182918473.jpg
    PXL_20240722_182918473.jpg
    587.6 KB · Pregleda: 110
  • PXL_20240722_182856085.jpg
    PXL_20240722_182856085.jpg
    116.1 KB · Pregleda: 112
Rešetku nemoj da vraćaš i posle pereš turbinu bez skidanja, ja tako perem LGC već godinama, zalepim kep trakom ispod foliju i dole postavim korito i cepam.

LT u grejanju spušta na 200W stabilno (pokaže i koji vat manje) a u hlađenju na 170W! Evo ga šljaka bez i najmanjeg problema od 2011. Da je nema trebalo bi je izmisliti!

Pišem vam moje iskustvo kao korisnik 3 godine fujitstu 24kmta r32 gas, koristim je i za grejanje i za hlađenje 1 sprata u kući u Staroj Pazovi, upaljena mi je 7 meseci za grejanje i pritom je negasim tih 7 meseci i 3 meseca za hlađenje isto je negasim tih 3meseca.
Greje / hladi 80m2 dnevnu sa kuhinjom i trpezarijom, hodnik iz kog idu dve spavaće sobe i kupatilo. Dobra je izolacija prostora, zid stiropor 8cm, pvc stolarija, 15cm vuna ispod betonske ploče na plafonu.
Od oktobra do maja za 7 meseci grejanja 24/7 potrošila 1100kwh kako jedne zime tako i druge zime, čekamo sad treću pa da vidimo. Za hlađenje potroši ta 3meseca oko 300kwh. Daljinski podesen zimi na heat 25c, leti takođe na 25c cool.
Kada se preračuna potrošnja oko 2500-3000din po mesecu potroši za grejanje, za hlađenje jos manje izađe.

Pišem vam moje iskustvo kao korisnik 3 godine fujitstu 24kmta r32 gas, koristim je i za grejanje i za hlađenje 1 sprata u kući u Staroj Pazovi, upaljena mi je 7 meseci za grejanje i pritom je negasim tih 7 meseci i 3 meseca za hlađenje isto je negasim tih 3meseca.
Greje / hladi 80m2 dnevnu sa kuhinjom i trpezarijom, hodnik iz kog idu dve spavaće sobe i kupatilo. Dobra je izolacija prostora, zid stiropor 8cm, pvc stolarija, 15cm vuna ispod betonske ploče na plafonu.
Od oktobra do maja za 7 meseci grejanja 24/7 potrošila 1100kwh kako jedne zime tako i druge zime, čekamo sad treću pa da vidimo. Za hlađenje potroši ta 3meseca oko 300kwh. Daljinski podesen zimi na heat 25c, leti takođe na 25c cool.
Kada se preračuna potrošnja oko 2500-3000din po mesecu potroši za grejanje, za hlađenje jos manje izađe.
Jel' to ukupno 80kvm, ili 80+ te sobe što si nabrojao? Na koliko crtica držiš FAN? Da li je kontrolna kao i minimalna brzina duvanja subjektivno jača u odnosu na 12-ce? Tj jača jeste, ali pitam da li se primeti ta "promaja", jer 24-ka ume baš jako da duva

Može li neko da napiše kako za LUCA da podesim da se ne gasi turbina na hlađenju kad postigne zadatu temperaturu?

Preneo sam je kod mojih, pa se restarotvalo staro podešavanje a ne mogu manual nigde da nađem.

@Stevcho

1722438902247.png

1722438939017.png

1722438976363.png

1722439006262.png

TU nema tog koda, ali probaj ovo:

1722440195280.png

Poslednja izmena:
Vrh Dno