Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Jeste bili skoro na 🥶 prodavnici? Imaju fuji electric klime kao podbrend fujitsu plus imaju i neke modele general?

Ja sam bio, zato i kažem. Ovi modeli koji sam naveo su čist "Fujitsu".
Ne kažem da su General ili Fuji lošiji, čisto iznosim svoj neki utisak i "filing" :)

Ja sam bio, zato i kažem. Ovi modeli koji sam naveo su čist "Fujitsu".
Ne kažem da su General ili Fuji lošiji, čisto iznosim svoj neki utisak i "filing" :)
I ja imam isti osjećaj. Samo nisam bio odavno tamo i malo se iznenadio. 😀
Da dodam da sam i ja pitao za te modele za sobu od 13 m2 i dobio savjet da uzmem 07 lmce. Mislim da je baš na ovom postu za fujitsu klime.

Ja bih uzeo 07llce ili 07lmce. Nekako mi lepše i uliva poverenje kad vidim da piše to "Fujitsu". :D
(Inače imam i Fujitsu i General klime).
Hvala na mišljenju, nije mi bitna estetika. Cene su im približne samo ako je LMCE 9 i LMCA 9 ista u radu pre bih uzeo LMCA 9 nego LMCE 7.
I ja imam isti osjećaj. Samo nisam bio odavno tamo i malo se iznenadio. 😀
Da dodam da sam i ja pitao za te modele za sobu od 13 m2 i dobio savjet da uzmem 07 lmce. Mislim da je baš na ovom postu za fujitsu klime.
Video sam nego pričam iz ličnog iskustva sa LMCE 9 i LMCE 7 pošto ih imam par sezona i vidna je razlika u kapacitetu na grejanju bar kod mene a uslovi rada identični.

Samo da napišem oko potrošnje kmta18. Nemam merač, ali po potrošnji mogu okvirno nešto da utvrdim. Ugradjena 1.decembra,uključena 2.decembra i od tada nije ugašena ni minut. Greje 33 kvadrata i još 5-6 otvora ka spratu. 2 zida petica stiropor bez fasade, jedan zid lepljen samo kamen sa spoljne strane na giter blok. Pvc stolarija.Potrošnja decembarska 920 kilovata. Potrošnja decembra prošle godine774 kilovata, a pre dve godine 963 kilovata. Sve isto, samo je klima dodata. Novembarski račun 10700,decembarski 12000.Prosečna potrošnja, zimska, oko 750 kilovata pre klime, 25 kilovata dnevno. Decembar 30 kilovata dnevno. Drugog januara merena potrošnja i zapisana kada je čitač merio, za ovih 25 dana prosečna potrošnja 33 kilovata dnevno. Malo je reći da sam prezadovoljan.Dnevna podešena na 22,5-23,noću 22,fan auto.
Tvoj slučaj je najsličniji mom. A poklapa se i utrošak.

Kako držite podešene klime? Heat + auto fan ili fiksan fan, economy mode nešto drugo? Zanima me da li je neko vršio mjerenja potrošnje u više opcija korišćenja klime i šta mu se najbolje pokazalo? Nisam još kupio mjernu opremu za samostalna istraživanja. 🤪
Kod mene je uvek AUTO FAN jer sam zadovoljan kako to radi, a uvek je uključen i LOW NOISE jer nema zaletanja klime pri uključivanju i posle defrosta. Nisam mnogo eksperimentisao, ali čini mi se da je sa uključenim LOW NOISE i modulacija nešto niža. 12KMCC je idealna za moju sobu od 23,5 m2 koju greje, može da spusti potrošnju do 120 W kada je spoljna temp. debelo u plusu, u stanju je da radi u kontinuitetu jako dugo (vrlo retko se pali/gasi). 07LMCE je prejaka za sobu od 11 m2, prebrzo je zagreje jer ne može da modulira ispod 200W, pali se i gasi ako je stalno uključena, a mnogo bolje radi kada greje i hodnik od 11 m2. Za iole izolovan prostor uvek bih prednost dao pravilno dimenzionisanoj klimi iz K serije u odnosu na L seriju.

To su bas dobre cene za devetke. Steta sto je podrska ocajna.

Jel ima neko da iznese lična negativna iskustva oko te Fujitsu podrške (osim Xepoja). Godinama se priča o tome, ali iskreno ja još nisam čuo za nekoga, iz prve ruke, da je imao problem. Ja srećom (kuc, kuc..) nisam za sada, evo 13. godina (pu pu, da ne bude baksuzna :D), ASYA 12LGC, radi pa razbija kao prvog dana.

Poslednja izmena:
Jel ima neko da iznese lična negativna iskustva oko te Fujitsu podrške (osim Xepoja). Godinama se priča o tome, ali iskreno ja još nisam čuo za nekoga, iz prve ruke, da je imao problem. Ja srećom (kuc, kuc..) nisam za sada, evo 13. godina (pu pu, da ne bude baksuzna :D), ASYA 12LGC, radi pa razbija kao prvog dana.
Ja nemam da ne ureknem klime,
Luca 12 kod mene tek 5 god
LMCE 9 i 7 nepunih 5 god.

Kod mene su bili dvojica majstora koja su mi rekli da su imali problem da nabave deo. Po mesec-dva se čeka. Ja sam samo zbog toga odustao od Fujitsu. Ali su takodje hvalili klime da su najpovoljnije od japanaca i da lepo rade kad rade.

Nema Daikin ili Mitsu za te pare (~50k za sedmicu ili devetku).
U tome je stvar ;)
Bar 50 posto više, a nije ni približno toliko bolje. Ako je uopšte bolje (u toj klasi).
A ovo oko čekanja dela po mesec-dva (kladio bih se da je mesec a ne dva;) ), ako je to najveći problem, ja sam apsolutno spreman da rizikujem.

49999 09lmca

Ima sad u ponudi baš dosta modela tu do 60ak hilljada, zaključno sa 12llce. Ja ne pamtim da je toliko bilo. A te klime su odlične za male sobe. (ja imam 07leca).

Super su cene, ali ako moram da cekam 2 meseca da mi poprave klimu to je *** u dupe. Cekam 2 nedelje za deo za sudo masinu koja je u garanciji i vec sam popizdeo.

Ko ti garantuje da za neku drugu klimu nećeš čekati toliko? A to za dva meseca evo čuli smo to ovde jednom i to "rekao mi majstor" Zato sam baš i pitao jel ima neko ličnog iskustva. Ima dosta korisnika na forumu Fujitsue ;)
Zašto uopšte ideš sa stavom da će se klima pokvariti.. Ili si samo negativan pa ti zato otišla i sudomašina ? 😁

Da, zbog negativne energije je crko propeler na sudo masini. Vazi. 🤣
Neminovnost je da se pokvari klima u nekom trenutku. Da li u garanciji ili van nje nije bitno. Bitno je da kad crke rezervnog dela nece biti ni na vidiku. To je ono sto me nervira. Neverovatno da VIACOM nije propao do sad i da je uvoznik postala neka normalna firma.

Ko ti garantuje da za neku drugu klimu nećeš čekati toliko? A to za dva meseca evo čuli smo to ovde jednom i to "rekao mi majstor" Zato sam baš i pitao jel ima neko ličnog iskustva. Ima dosta korisnika na forumu Fujitsue ;)
Zašto uopšte ideš sa stavom da će se klima pokvariti.. Ili si samo negativan pa ti zato otišla i sudomašina ? 😁
Daikin sam kupio nov pokvaren. Za nedelju dana su mi zamenili celu spoljnu. Viacom ima dosta losih recenzija na Google i na dosta foruma, i ista priča i od majstora i od montera. Ja nisam hteo da rizikujem. Klime su dobre, tu nema zamerke. Ko hoće neka kupi. Ja cu mozda Fujitsu da kupim kao trecu klimu. Ako si resio Fujitsu, kupi i ne razmišljaj, dobre su to klime. Ako crkne, tad razmisljaj o tome.

Kod mene su bili dvojica majstora koja su mi rekli da su imali problem da nabave deo. Po mesec-dva se čeka. Ja sam samo zbog toga odustao od Fujitsu. Ali su takodje hvalili klime da su najpovoljnije od japanaca i da lepo rade kad rade.
Isto toliko ces da cekas i za druge brendove, niko nema sve delove na stanju 100%.
Imali na stanju odmah motor turbine za LGC, i ja ih imam dve od 2011 rade kao i prvog dana, motor inace nije bio problem vec zaprljanost izmenjivaca (variralo duvanje).

Ne ceka sa na druge brendove, delovi stizu otprilike za 2 nedelje.
Fujitsu cesto ne odgovori, pa moras da ih smaras xx puta, pa onda cekas, pa onda bude da nisi ni narucio...naravno, za svaki taj korak moras da ih zoves xx puta.
Ista stvar servis i privatno lice, otelis se dok dodjes do proste informacije koliko kosta neki deo, a kamoli da isti stigne.
Ovo sve pricam iz prve ruke, a i od nasih bivsih majstora, 100% provereno.

Komplet klimu, naravno.

Ništa, ostaje korisniku onda garancija tj saobraznost 2 godine, u tom periodu rešava sve sa prodavnicom gde je roba kupljena nema ništa tu sa uvoznikom da se komunicira ako su već takvi.

Kako stoje ostali brendovi sa nabavkom delova za starije modele klima, koji nisu više aktuelni?
Ovo da se desi da ne radi spoljna (kao za pominjani Daikin), to je najmanji problem, to vam odmah zamene za bilo koju klimu.

Pitao je neko za iskustva sa Fujitsu i Viacom, pa da napisem svoja (kao imao sam neku vezu u Viacom pa sam dobijao nesto povoljnije cene)
Davnih dana kupljena neka on-off, 10 godina radila u skladu svojih mogucnosti, nije se kvarila.
Pre 8-9 godina kupljene 3x9 LLCE i 1x12 LMCA, LLCE isporucene General a ne Fujitsu. LLCE, kad spoljne jedinice modulisu u startu, rade kao traktor, cuju se kroz zid. Kad prodje proces zaletanja/zaustavljanja, obicno nekih 15 sekundi, uglavnom su necujne.Viacom rek'o to je tako i nisam uspeo da zamenim. Narocito su me iznervirali njihovi majstori, prave te budalom u smislu pa ja nista ne cujem, a ono drnda za sve pare. Mislim da su placene 1000 evra 3 kom, plus nisam imao vremena da se smaram oko toga, ali mislim da sam pogresio. LMCA placena 500 i kusur evra. LMCA radi ok, spoljna jedinica vrlo tiha, okacena mi je ispod samog prozora a i spolja na 2 metra nikad nista ne cujem. Sve klime se koriste iskljucivo za hladjenje.
Sad sam kupio novi stan (nove klime), dual split 12+9, spoljna jedinica 18 ali ne znam napamet koja. Ima neke vibracije u radu koje se prenose kroz zid (i za razliku od gore pomenutih LLCE vibracije su prisutne u "normalnom" rezimu a nema ih u start/stopu), verovatno je problem ili u montazi ili u spoljnoj jedinici, jer je kod komsije isti setap, a sve je necujno. Sledi mi duga borba.

Ja sam čuo sa par zupčanika na LU i par elektronika (bila fabrička greška pre par godina) na 09llc. Sve je uspešno zamenjeno, i niti jedna klima nije bila van upotrebe dok problem nije rešen. Dakle do sad ni jedan Fujitsu nije prijavljen da je morao biti ugašen dok se problem nije rešio.
PS: klime su robusne sprave, a kmcc/lmce su provereni modeli. Ajd' da kažemo da je kgta relativno retka klima u posedu forumaša, pa za nju ne kogu reći iz iskustva, ali od ostalih starijih modela nema neke prepreke zbog koje bi se uređaj izbegavao.

Poslednja izmena:
Znači mogao bih da predloži komotno bez razmišljanja da se uzme 09 LMCA za sobu od 11m2, nije za mene lično ja bi je uzeo , već sam zadovoljan kako radi LMCE9.
Gledajući cenu za 50k ne vidim neki izbor.
Što se tiče Lu 12 jedna kod mene bez problema za sad 4 sezone, jedna kod drugara 3 sezone i jedna kod tetke 3 sezone nema problema.
Mada je sve to kratak period ali pošto čujem da ljudi imaju navedene klime i 10+ god. meni je to ok period eksploatacije za jedan uredjaj u skladu sa cenom naravno.
Pošto sam u kući i imam i Kineze Gree Amber 12(4 sezone) I Mideu Mission 12 (7 sezona) vreme će pokazati šta je bilo dobra kupovina.

I ja imam LU 12 doduse u lokalu pa je nikad nisam nesto pratio jer tamo radi supruga ali ona radi sve ok, samo sam imao taj problem sa onim senzorom ispod poklopca (ne panela) koji ima oprugu i gura poklopac pa se on otvori i senzor odreaguje i izbaci gresku i iskljuci klimu. Sto je problem jer nismo tamo non stop a nije nam ni blizu 3km. Ostalo je sve ok, greje bez problema od 2016-te. Zaglavio taj senzor papirom i evo vec 20 dana nema problema.
Ne ceka sa na druge brendove, delovi stizu otprilike za 2 nedelje.
Fujitsu cesto ne odgovori, pa moras da ih smaras xx puta, pa onda cekas, pa onda bude da nisi ni narucio...naravno, za svaki taj korak moras da ih zoves xx puta.
Ista stvar servis i privatno lice, otelis se dok dodjes do proste informacije koliko kosta neki deo, a kamoli da isti stigne.
Ovo sve pricam iz prve ruke, a i od nasih bivsih majstora, 100% provereno.
Da budemo precizni, Fujitsu ne odgovori ili Viacom? Viacom, to jest njihovi monteri su ugradili LU i to je bilo sve ok mada nisam posle imao nekih dodira sa njima jer one redovne servise nisam radio jer bi mi izaslo 16.000din za dve godine koliko traje garancija, jedan su odradili i bacio sam 4000, ono i sam umem da uradim i sa tim zavrsio pricu sa njima. Motor turbine sam uzeo od njih ali preko veze, imali su na stanju sto je i mene iznenadilo da budem iskren. Ali ih bije los glas to je vec opste poznato.
Ja sam menjao maticne na General LLCA 09 i placao posto je istekla garancija, u garantnom roku se samo jednom desio bag da poludi turbina na jednoj, na drugoj se nije desavalo u tih 2god, njih sam inace uzeo iz Cool Shop-a. Maticna ploca je bila 35e i nabavljene su iz Bosne ali valjda isto Viacom ili tako nesto. Inace oni su imali maticne ploce i to od LLCE jer su iste i menjali su ih u garantnom roku. Koliko sam saznao problem je bio u samom procesoru pa nije moglo da se samo promeni FW.
Ja sam isto stavio od LLCE i od tad rade bez problema.
Sto se tice vibracija, one su neizbezne jer se kompresor vrti, pravi vibracije, to je motor, sto se kaze. Problem je sto se vibracije prenose kroz nosac na zid i ne mozete znati kako ce biti dok se ne uradi i ne testira. Zid rezonira te vibracije i ja mislim da tu nema nekog resenja, mozda da se stave gumene podloske ispod spoljne jedinice, jos bolje ispod samog kompresora ako je moguce. I naravno izmestanje na drugo mesto.

@Milos Bg
Moze lagano, meni je 09 LLCA u 13m2, moze ona 20-25m2 da greje ako ima izolacije.

Poslednja izmena:
Postovanje,

Da li neko moze da mi pomogne kako da pronadjem tabelicu efikasnosti LUCA 12 pri razlicitim temperaturama? Recimo COP na -15, -10, -5....?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    90 KB · Pregleda: 37
Hvala na brzom odgovoru. Ako sam dobro razumeo tabelu, na -15 je COP oko 2.5?

Vrh Dno