Imam jedno pitanje. Imamo kucu od 57m2 i hocu da ugradim 2 lmce 12, a sve to na osnovu saveta koje sam procitao na ovom forumu i raznim drugim forumima, da budem iskren. Mislim da ce dve da budu dovoljne zbog rasporeda prostorija, koji cu da okacim kasnije. Elem, zvao sam firmu od koje zelim da kupim klime i oni su mi dali broj navodno servisera fujitsu klima koji je meni najblizi ( ja sam iz Bora) i ja se javim gospodinu da ugovorim na vreme montazu. Taj serviser mi prvo kaze da on dugo vec ne radi sa fujitsu klimama, da one ne traze 3 m instalacije vec 2 ( po njemu to tako ide sa svim klimama) ali ako.hocu i treci metar da doplatim 2000. Dalje, ne savetuje mi fujitsu klimu jer ima problem sa rezervnim delovima koje ne moze nikako da nabavi, ako se klima pokvari. Umesto toga nudi mi midea breezles, za koju ja procitam da je odlicna za hladjenje, ali ne i za grejanje. Moilje pitanje je da li je stvarno tako tesko naci delove za lmce klimu koju bih ja da kupim? Hvala unapred na odgovorima
Ne znam ko ti je rekao da ti je Breezeless slabija klima na grejanju, ali daje otprilike isto toplote, sa slabijim izduvom vazduha, sto je svakako pozitivno.
LMCE sa 770m3/h sto je nepodnosljivo bucno i neprijatno jako, daje 2.94kW na -15c po tabeli kapaciteta iz ove teme, a Breezeless daje 2.95kW sa 640m3/h duvanjem, sto je dosta podnosljivije.Midea na onome sto ces realno koristiti, 520m3/h brzina i dalje daje 2.91kW na -15c, a za Fujitsu ne znamo, jer prave manje detaljnu tabelu kapaciteta, samo na max jacini ventilatora, sto je dosta obmanjujuce, jer se max brzina nikada ne koristi, a pogotovo ne Fujitsu max brzine koje su poprilicno jake i nepodnosljive.
I generalno je dosta moderniji uredjaj, ima dosta vise opcija i tisa je.
Ovo su specifikacije za obicnu Breezeless koja je do -15c kao i LMCE, a kod nas imas Breezeless sa grejacem tacne i kompresora i deklarisana je da radi do -25c, te ce samim tim verovatno dosta vise i toplote davati od ove o kojoj sam pisao.
Taj instalater ne zna za 3m jer je verovatno stariji i obucio se na starijim klimama i dalje se nije update-ovao, ranije ni za inverter nije trebalo nuzno 3m.
Ne mora da znaci da ne zna sta radi, pokazes mu uputstvo i onda ce znati da mora tacno te korake da prati.
To je mislio da je glupost i instalater koji je nakon sto sam mu pokazao zasto je bitno, meni ugradio preko 10 klima, sve savrseno ugradjene i rade super vec godinama.
Svi moderni inverteri zahtevaju minimum 3m instalacije.
Istina je za servisnu podrsku za Fujitsu, mozda najgore iskustvo koje sam imao, a imao sam probleme sa nekoliko Fujitsu klima, vec sam sve to pisao i zbog toga Fujitsu nikada vise.
Delove svakako mozes i sam naruciti iz inostranstva(svaki proizvodjac ima service manual u kom imas sifre delova, ukucas tu sifru u gugl i narucis za 5min), ako je neka normalnija kurirska sluzba tima DHL i slicno, stize u roku od 2-3 dana u 99% slucajeva, brze no sto ce se Viacom(Fujitsu uvoznik) nakaniti da posalje svakako. To mi ne bi toliko uticalo na odluku, ako ti se bas svidja taj Fujitsu.