Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ako sam pogresno shvatio onda se izvinjavam.

Citirah kako si napisao da onaj model ima 2,15 kw na -15 a ne preko 3 kw kako pise u tabeli proizvodjaca.

Mislio sam da si to ozbiljno mislio :)

Da ponovim, Pdesign se "šteluje" zarad pluseva u energetskoj klasi uređaja, tj za bolji SCOP. I nikakve veze nema sa snagom uređaja

Pitanje za vlasnike LLCE modela - da li ste uz klimu dobili onaj drzac za daljinski koji se srafi na zid ?
Stigla mi je pre neki dan, ja raspakovao, i vidim fali. Nazvao radnju gde sam kupio, rekose mi - ako nema u kutiji, onda ne ide uz klimu.
Sad, ako su u pravu, onda da se ne cimam, a ako ipak ide uz klimu, sta dalje da radim ?
Da opet cimam njih, ili uvoznika ?

Po meni najbesmislenije parče plastike...

Ne ide držač za daljinski uz LLCE klimu.

Klimu gasim samo da očistim filtere. Daljinski je u držaču na zidu, bukvalno iza vrata od dnevne sobe

Možda je onda lepše da se nigde i ne vidi daljinski, nego da stoji na zidu, stavite ga u fijoku 😁

Jos jedan glas u ime da daljinskom je mesto na zidu (y)

Ima da se kupe univerzalni drzaci na aliexpresu,
posto su svi ti daljinski slicne sirine, nisam probao ali trebalo bi da odgovara.

Kod mene ovako izgleda. Ne obracajte paznju na izgled stana, to je tek u planu da se ubrzo sve dovede u pravi red. Tesko je naci prave majstore, itd.
Sad leti, ako resim da odremam tu u dnevnoj sat, dva, to je jednom u 5-6 dana, samo popnem temp za 1 stepen, jel bude hladno kad dremas :)
Zimi i zaboravim da postoji daljinac, osim kad zarede minusi, bilo je prosli januar i februar po nedelju ledenih dana, onda moram da spustim fan na quiet kad vetrim tih 2-3 min, jel klima zna da poludi, pa kad zatvorim sve, vratim na auto, i to bi bilo to.

Da, sad na spoljnih 33 koma nesto, potrosnja je 180 vati, na unutrasnjih zadatih 24, i unutra je tacno je 24.

Prilozi

• 20230821_143622_Richtone(HDR).jpg
    20230821_143622_Richtone(HDR).jpg
    121.1 KB · Pregleda: 149
ebemu misa... majstore
Gledam ovo tvoje "kanalisanje" klime, i nije mi jasno sto nisi upakovao i naponski kabl u tu kanalicu?
nego si ga tako ruzno okacio pored kanalice i to estetski "sakrio" u jos jednu kanalicu :oops:

Ali daljinski bas lepo stoji (y)

ebemu misa... majstore
Gledam ovo tvoje "kanalisanje" klime, i nije mi jasno sto nisi upakovao i naponski kabl u tu kanalicu?
nego si ga tako ruzno okacio pored kanalice i to estetski "sakrio" u jos jednu kanalicu :oops:

Ali daljinski bas lepo stoji (y)
Morao je da ide onaj nadzidni utikac, kako se vec zove, jel je to noseci stub, vidis po gredi iznad, pa je moralo tako. Mozda je nekako i moglo, pitanje je, ali hteo sam da mogu taj merac da postavim, i slucaju nepogoda da mogu da je istekam fizicki iz uticnice.
I tebe i onoga ko ti je ugradio klimu ovako treba na goli otok...
Ne znam na sta mislis, ali kod mene u gradu cak ni kanalice nisu imali majstori, pa sam zadnji minut jutio da kupim...one L krivine za kanalice, to nisam uspeo da nadjem nigde, pa je dobro sto tu sad ne stoji gola instalacija...
Da dodam, rade oni posao perfektno, sve po propisu, ali za te detalje po svoj prilici nemaju sluha.

I da, sto bre i mene na goli otok :) Pa ja se malo i edukovao, potrudio...zamisli da sam prosecni gradjanin koji hoce klimu, kako bi to tek izgledalo :)

Poslednja izmena:
Mislim na poziciju postavljanja klime tako da se prozor ne može otvoriti ni na jedan način
Ovako postavljena mi duva u ostatak stana - spavacu i kupatilo. Mogao sam je staviti na neke od zidova levo, ili desno od nje, ali onda bi nastao niz drugih problema...duvala bi, ili direks u mene, ili onaj drugi deo stana bi ostao nedovoljno ohladjen, ili bitnije, ugrejan.
Poenta je, da od kad postoji taj prozor, a kuca ima preko 15 godina, da sam ga mozda otvorio 12 puta, ali bukvalno, jel ima prozora i balkonskih vrata koliko hoces ( sto je zimi plus, a leti minus ), tako da, dobro sam sracunao prioritete.
Ali razumem te, na prvu izgleda kao da su nekog glupana majstori prevarili.

Proslo vreme za edit, evo i plana prostora iz projekta, ima nesto preko 40 kvm, to belo oznaceno je klima. Pa da bude jasnije.

Prilozi

• 20140101_023739.jpg
    20140101_023739.jpg
    174.7 KB · Pregleda: 123

bakara,​

Zbrzao sam sa odgovorom, moglo je da prodje bez te male naponske kanalice, jasno mi je sad. Moracu da prestanem da pijan ulazim na forum.

Da prijavim da sam počeo paliti klimu (14Luca) na duže od pola sata-sat dnevno, jer su večeri tropske, a okupacija je komaraca i malih skakavaca pa ne smiješ doslovce minut otvoriti prozor, eto ih unutra odmah (nemamo komarnike), Zbog toga se zidovi ne mogu ishladiti, pa se u novi vreo dan ulazi sa visokom startnom temperaturom, što predveče dovodi do prezasićenosti i pregrijavanja objekta.
Princip koji sam planirao, se pokazao kao funkfionalan - klima sa sprata uredno rashadjuje prizemlje i sprat. Ako nekome može biti od pomoći i planira jednim uređajem pokriti sve prostorije, evo tlocrt sa pozicijama i kvadraturama. U prizemlju upalimo ako bude gostiju, pa djeca skaču i puno odraslih, svi griju i bude pretoplo.

Prilozi

• Tlocrt prva etaža.png
    Tlocrt prva etaža.png
    61.8 KB · Pregleda: 44
  • Tlocrt sprat.png
    Tlocrt sprat.png
    88.3 KB · Pregleda: 94
Imam jedno pitanje. Imamo kucu od 57m2 i hocu da ugradim 2 lmce 12, a sve to na osnovu saveta koje sam procitao na ovom forumu i raznim drugim forumima, da budem iskren. Mislim da ce dve da budu dovoljne zbog rasporeda prostorija, koji cu da okacim kasnije. Elem, zvao sam firmu od koje zelim da kupim klime i oni su mi dali broj navodno servisera fujitsu klima koji je meni najblizi ( ja sam iz Bora) i ja se javim gospodinu da ugovorim na vreme montazu. Taj serviser mi prvo kaze da on dugo vec ne radi sa fujitsu klimama, da one ne traze 3 m instalacije vec 2 ( po njemu to tako ide sa svim klimama) ali ako.hocu i treci metar da doplatim 2000. Dalje, ne savetuje mi fujitsu klimu jer ima problem sa rezervnim delovima koje ne moze nikako da nabavi, ako se klima pokvari. Umesto toga nudi mi midea breezles, za koju ja procitam da je odlicna za hladjenje, ali ne i za grejanje. Moilje pitanje je da li je stvarno tako tesko naci delove za lmce klimu koju bih ja da kupim? Hvala unapred na odgovorima

Mala mesta, veliki problemi...
Serviser bi verovatno morao da se cima oko nabavke delova, a da pri tome nema nikakvu korist. Verovatno za određene brendove ima neki rabat pa ih zato i preporučuje.

Imam jedno pitanje. Imamo kucu od 57m2 i hocu da ugradim 2 lmce 12, a sve to na osnovu saveta koje sam procitao na ovom forumu i raznim drugim forumima, da budem iskren. Mislim da ce dve da budu dovoljne zbog rasporeda prostorija, koji cu da okacim kasnije. Elem, zvao sam firmu od koje zelim da kupim klime i oni su mi dali broj navodno servisera fujitsu klima koji je meni najblizi ( ja sam iz Bora) i ja se javim gospodinu da ugovorim na vreme montazu. Taj serviser mi prvo kaze da on dugo vec ne radi sa fujitsu klimama, da one ne traze 3 m instalacije vec 2 ( po njemu to tako ide sa svim klimama) ali ako.hocu i treci metar da doplatim 2000. Dalje, ne savetuje mi fujitsu klimu jer ima problem sa rezervnim delovima koje ne moze nikako da nabavi, ako se klima pokvari. Umesto toga nudi mi midea breezles, za koju ja procitam da je odlicna za hladjenje, ali ne i za grejanje. Moilje pitanje je da li je stvarno tako tesko naci delove za lmce klimu koju bih ja da kupim? Hvala unapred na odgovorima
Ne znam ko ti je rekao da ti je Breezeless slabija klima na grejanju, ali daje otprilike isto toplote, sa slabijim izduvom vazduha, sto je svakako pozitivno.
LMCE sa 770m3/h sto je nepodnosljivo bucno i neprijatno jako, daje 2.94kW na -15c po tabeli kapaciteta iz ove teme, a Breezeless daje 2.95kW sa 640m3/h duvanjem, sto je dosta podnosljivije.Midea na onome sto ces realno koristiti, 520m3/h brzina i dalje daje 2.91kW na -15c, a za Fujitsu ne znamo, jer prave manje detaljnu tabelu kapaciteta, samo na max jacini ventilatora, sto je dosta obmanjujuce, jer se max brzina nikada ne koristi, a pogotovo ne Fujitsu max brzine koje su poprilicno jake i nepodnosljive.
I generalno je dosta moderniji uredjaj, ima dosta vise opcija i tisa je.
Ovo su specifikacije za obicnu Breezeless koja je do -15c kao i LMCE, a kod nas imas Breezeless sa grejacem tacne i kompresora i deklarisana je da radi do -25c, te ce samim tim verovatno dosta vise i toplote davati od ove o kojoj sam pisao.

Taj instalater ne zna za 3m jer je verovatno stariji i obucio se na starijim klimama i dalje se nije update-ovao, ranije ni za inverter nije trebalo nuzno 3m.
Ne mora da znaci da ne zna sta radi, pokazes mu uputstvo i onda ce znati da mora tacno te korake da prati.
To je mislio da je glupost i instalater koji je nakon sto sam mu pokazao zasto je bitno, meni ugradio preko 10 klima, sve savrseno ugradjene i rade super vec godinama.
Svi moderni inverteri zahtevaju minimum 3m instalacije.

Istina je za servisnu podrsku za Fujitsu, mozda najgore iskustvo koje sam imao, a imao sam probleme sa nekoliko Fujitsu klima, vec sam sve to pisao i zbog toga Fujitsu nikada vise.

Delove svakako mozes i sam naruciti iz inostranstva(svaki proizvodjac ima service manual u kom imas sifre delova, ukucas tu sifru u gugl i narucis za 5min), ako je neka normalnija kurirska sluzba tima DHL i slicno, stize u roku od 2-3 dana u 99% slucajeva, brze no sto ce se Viacom(Fujitsu uvoznik) nakaniti da posalje svakako. To mi ne bi toliko uticalo na odluku, ako ti se bas svidja taj Fujitsu.

A gde nalazis kapacitete klima? Mislim na kineze, za Fujitsu znam onu tabelu...

Pa napisah xx puta, mnogi imaju te tabele i kod vecine se takodje zove technical manual.
Neki zovu extended ratings, neki technical data...ali svakako ih svi kriju po tim oskudnim dokumentima koje moras da kopas, niko nigde zvanicno ne daje te podatke i zvanicno daju totalno razlicite podatke iz nekog razloga.
Nigde sem na ovom forumu od strane Fujitsu fanova, nisam video da iko spominje te tabele.

Mislim da Daikin i Mitsubishi nemaju to uopste recimo.

Svaki serviser ti nudi ono sto moze da ti proda i nabavi.
Ti kupi sta ti mislis da treba, i nemoj previse verovati u price koje majstori pricaju.

Jos jednom ja. Da li ima nekog ko moze da preporuci dobrog majstora za ugradnju klima,a da je Bor i okolina ( zajecar, Negotin, Kladovo..)

Evo specifikacija za breezeless bez grejača tacne, spoljna tezine 26.5kg, i greje do -15.

Prilozi

• Specification-of-New-Brezzless.pdf
    250.8 KB · Pregleda: 21
Tbiv je na -7 C

1693417119144.png 1693417253162.png

Nazad
Vrh Dno