Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Da, ja kontam sta ti hoces da kazes, ali gde si video vremenski period u ovim tabelama? Recimo, da daje 45 minuta toliko kW, pa onda radi defrost 15 i slicno?
Odakle ti podatak da je bas to sto ti kazes na tabeli?
Klima ne moze konstantno da daje istu kolicinu toplote, nema sanse da minut pred defrost i minut nakon defrosta identicnu kolicinu toplote izbacuje, pa isto tako ni izmedju toga, jel tako?
Ti tvrdis da ce recimo KGTA07 stalno van defrosta trositi 1.3kW i davati 3.08kW na -15c?
Ako je tako kao sto kazes, zasto ima veze zadata temperatura na unutrasnjoj jedinici? Zasto bi slabije radila kada od nje trazis vise?
Zasto Fujitsu u svom katalogu hvali da LTCA daje 4kW na -10c, kada ona zapravo daje oko 6kW, sto je 10% vise i od Amber Nordic modela?
Zasto su napisali da daje maksimum 6.5kW, kada ona po tabeli daje 7.8kW toplote, stide se da napisu da im je klima 30% bolja no sto jeste?
Zasto u zvanicnu specifikaciju ne ubace ove tabele, nego u technical manual koji nece pogledati ni 0.001% korisnika?
Zasto ovih vrednosti iz tabele nema nigde na svetu ni u kakvim merenjima? Evo, posto sada vise ne verujemo euroventu, imaju oni iz Norveske valjda sto testiraju klime...kako da su oni za daleko skuplje i jace nordic uredjaje dobili cifre kao ovde jedva prosecna klima sa 31kg spoljasnjom, ne-nordic varijanta?
I na kraju, sta znaci ova recenica, da su izracunate na osnovu maksimalnog kapaciteta?

Ove tabele imaju svi proizvodjaci, pa ih niko nigde ne spominje, zasto? Da, ima ih i Gree, samo za svoje duct klime, nisu izbacili technical guide za ductless.
Eto, dosta pitanja koja se ignorisu, a mislim da su jako bitna da bi se ova tabela shvatila kao relevantna.

Pogledajte prilog 400527
Za LT je takva priča jer je pozicionirana kao 12-ca, i ima unutrašnju kao 12-ca (18-ca ima 12.5kg). Fora sa 4kW je što je to NOMINALNA snaga, i Fujitsu se hvali da zadržava tu snagu i na -15°C. Kad sam je kupovao, tih 6.5kW su mi bili bitni kao info da to klima može, i da je tiha u normalnom grejanju i da retko ide u defrost. A ne da bi ciljao da mi treba 6.5kW. Tako se kupuje uređaj za grejanje, i to važi za sve sve proizvođače. Što se tiče Skandinavaca, oni su merili sa sve defrostom, i to je nešto što ni jedan proizvođač niti prodavac neće objaviti, jer su rezultati manji nego u tim tabelama. E tu opet treba gčedati šta retko ide u defrost, a to je direktno proporcionalno zapremini spoljašnjeg izmenjivača. Dakle dužina x visina x širina. A širina je ono što ne vidimo golim okom, i proporcionalna je broju redova cevi u izmenjivaču. LT ima 2.5 reda. I zato ja kažem "masa je mama", ili što bi kauboji rekli "there is no replacement for displacement". Što se mase tiče, mislim na masu izmenjivača, pa tek onda kompresora, jer Panasonic kompresor male zapremine i male mase može da se vrti brže i da pruži jednaku energiju (uz jednaku efikasnost) kao prosečak GMCC kompresor veće mase. I za jraj i vezi Fujitsu ASYG07KGTA za koju se čudiš da daje poveću snagu... Ta klima ima spoljašnju od 30kg što je više od velike većine 12-ca na tržištu. EEV takođe utiče na to da zadrži više snage na debelom minusu u odnosu na klime bez EEV-a (većina kineza). Bez EEV-a se gubi oko 20% snage

Poslednja izmena:
Ne, LT odrzava 4kW do skoro -10c, mislim da je Fujitsu napisao do ispod -7c, naci cu pa cu okaciti ispod.
Nisam se cudio nigde za LLCE, naveo sam je kao primer jer je prva u nizu pa mi najlakse da nju prepisem u post.

I vecina kineskih klima ima EEV, ne znam odakle ti info da nemaju? Nemaju samo najjeftiniji budget modeli, vec Muse, Breezeless i iznad, sve imaju EEV.

Opet, nisi odgovorio na skoro nijedno pitanje koje je bitno, a koje bi bolje objasnilo tu tabelu, pa cemo uzeti da je ta tabela ipak to sto ta klima u trenutku sa tom potrosnjom u trenutku moze da izbaci.
Svakako, kapacitet se meri u jedinici vremena, kao i generalno bilo kakvo racunanje gubitaka ili zahtevnosti prostora.
Ova tabela ne govori o onome sto ces ti kao korisnik dobiti od te klime i to je neosporivo.
LT kao sto si i sam rekao ima max kapacitet 6.5kW, a u tabeli ona daje 7.8kW toplote.

U Midea tabeli je dodatno objasnjeno da su ti kapaciteti dobijeni na fiksnoj frekvenciji kompresora.
I tu se vidi da jedna jedva prosecna kineska klima poput Breezeless-a kojoj je primarno hladjenje, a ne grejanje, postize svega 10ak posto manje toplote od duplo skuplje KGTA.
I sve bi to ovde ucesnici teme znali da ih je zaista zanimalo, ali ne, poenta je promovisanje Fujitsu-a i neosnovano pljuvanje svega ostalog.

Screenshot (157).png

Dakle, Fujitsu u svom katalogu napise i hvali se kako im 12LT moze da daje 4kw na -10c i 3.5kW na -15c, ali ne, srpski Fujitsu forumski warriori kazu drugacije, da ta klima zapravo daje 4.7kW na -10c i 4.6kW na -15c.
Kazem ja, da se Proleter javi Fujitsu-u za mesto glavnog inzenjera.

Zasto proizvodjac ne okaci vrednosti iz tabele, ako su one relevantne krajnjem korisniku?
Ne Fujitsu, zasto svi proizvodjaci ne okace vrednosti iz svojih tabela ako je to ono sto klime isporucuju?

Poslednja izmena:
Taj indoor temperature podatak je ustvari temp na usisu, sto je veci temp na usisu to je Δt izmedju izduva i usisa manji, samim tim klima i moze manje isporuciti toplote. Gledati te tablice za 16-22C je totalno bzvz, osim ako ne uzimate klimu za magacin, radionicu i sl. Da bi u debeloj zimi imao 23C "u prostoru", gore na usisu je minimalno +2-3C od temp prostora - osim ako nisu uracunali taj offset u sta sumnjam.

Bez da se u tabeli nadju i podaci sta uredjaj moze na maksimalnom opterecenju, koliko toplote, koja potrosnja, koji cop, ovakve tabele sluze samo za forumske promocije, za sta se i koriste.

Ne, LT odrzava 4kW do skoro -10c, mislim da je Fujitsu napisao do ispod -7c, naci cu pa cu okaciti ispod.
Nisam se cudio nigde za LLCE, naveo sam je kao primer jer je prva u nizu pa mi najlakse da nju prepisem u post.

I vecina kineskih klima ima EEV, ne znam odakle ti info da nemaju? Nemaju samo najjeftiniji budget modeli, vec Muse, Breezeless i iznad, sve imaju EEV.

Opet, nisi odgovorio na skoro nijedno pitanje koje je bitno, a koje bi bolje objasnilo tu tabelu, pa cemo uzeti da je ta tabela ipak to sto ta klima u trenutku sa tom potrosnjom u trenutku moze da izbaci.
Svakako, kapacitet se meri u jedinici vremena, kao i generalno bilo kakvo racunanje gubitaka ili zahtevnosti prostora.
Ova tabela ne govori o onome sto ces ti kao korisnik dobiti od te klime i to je neosporivo.
LT kao sto si i sam rekao ima max kapacitet 6.5kW, a u tabeli ona daje 7.8kW toplote.

U Midea tabeli je dodatno objasnjeno da su ti kapaciteti dobijeni na fiksnoj frekvenciji kompresora.
I tu se vidi da jedna jedva prosecna kineska klima poput Breezeless-a kojoj je primarno hladjenje, a ne grejanje, postize svega 10ak posto manje toplote od duplo skuplje KGTA.
I sve bi to ovde ucesnici teme znali da ih je zaista zanimalo, ali ne, poenta je promovisanje Fujitsu-a i neosnovano pljuvanje svega ostalog.

Pogledajte prilog 400595

Dakle, Fujitsu u svom katalogu napise i hvali se kako im 12LT moze da daje 4kw na -10c i 3.5kW na -15c, ali ne, srpski Fujitsu forumski warriori kazu drugacije, da ta klima zapravo daje 4.7kW na -10c i 4.6kW na -15c.
Kazem ja, da se Proleter javi Fujitsu-u za mesto glavnog inzenjera.

Zasto proizvodjac ne okaci vrednosti iz tabele, ako su one relevantne krajnjem korisniku?
Ne Fujitsu, zasto svi proizvodjaci ne okace vrednosti iz svojih tabela ako je to ono sto klime isporucuju?
Vidi, Fujitsu je potcenio LT u tom pamfletu, jer je na ruskim testovima LT dao 4kW@-15°C i 3.6kW@-20°C. Ne branim niti promovišem nikoga, imao sam tri Midea Mission 2 18-ce i video šta mogu i kako rade. I nije imala EEV, samo kapilaru. Na kraju krajeva, svako kupuje šta hoće, pismeni smo ljudi, imamo internet i pristup podacima iz više izvora, pa nek svako proceni šta je i kako je, a ne da tvrdiš kako je nešto lažno, ili da tumačiš svojom logikom ono što je jasno napisano. Komplikuješ proste stvari, bez potrebe. Umesto što se prepireš, daj lepo te testove o kojima pročaš pa da diskutujemo o konkretnim situacijama, čemu forum i služi. Tumačenje fabričkih podataka o max snazi onako kako to mali Perica zamišlja ne vodi nikuda, tj ne dovodi do valjanih zaključaka, nevezano o kom proizvođaču se radi, bio to Fujitsu, Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Midea, Gree, Vox ili generički brend nemaštovitog naziva.

Poslednja izmena:
Jedna od moje tri klime je upravo LT, dvanaestica. Verovali tabelama ili ne, ta klima je vrhunska. Posle stare Nocria-e (koja je koštala oko 1000 evra kod nas dok ju je bilo u prodaji) verovatno najbolje što može da se kupi u Srbiji za te pare.

Pa sad... Dodaš još malo i imaš 18 KMTA, ozbiljna mašina, doduše bez "Oka Sauronvog" koje je prisutno na LT-u. Ono što mene oduševljava kod LT-a je tih rad i retko provođenje vremena u defrostu.

Poslednja izmena:
Pa sad... Dodaš još malo i imaš 18 KMTA, ozbiljna mašina, doduše bez "Oka Sauronvog" koje je prisutno na LT-u.
Sad pogledah na brzinu... OK, kome treba za veći prostor, mada bih ja opet uzeo LT bez obzira na kvadraturu (zbog par stvari iz specifikacija, ne bih da otvaram polemiku ;)). A i razlika je oko 10% u ceni, koliko vidim, nije malo.

Ono što mene oduševljava kod LT-a je tih rad i retko provođenje vremena u defrostu.
Колико се сећам грејеш мали и добро изолован стан, кад се греје мало већи простор (кућа) и крене мећава свака мора да дува и иде у дефрост само тако. Ал' тад је и најлепши осећај, напољу све смрзнуто, а под климом као испред грејалице некад.

Vidi, Fujitsu je potcenio LT u tom pamfletu, jer je na ruskim testovima LT dao 4kW@-15°C i 3.6kW@-20°C. Ne branim niti promovišem nikoga, imao sam tri Midea Mission 2 18-ce i video šta mogu i kako rade. I nije imala EEV, samo kapilaru. Na kraju krajeva, svako kupuje šta hoće, pismeni smo ljudi, imamo internet i pristup podacima iz više izvora, pa nek svako proceni šta je i kako je, a ne da tvrdiš kako je nešto lažno, ili da tumačiš svojom logikom ono što je jasno napisano. Komplikuješ proste stvari, bez potrebe. Umesto što se prepireš, daj lepo te testove o kojima pročaš pa da diskutujemo o konkretnim situacijama, čemu forum i služi. Tumačenje fabričkih podataka o max snazi onako kako to mali Perica zamišlja ne vodi nikuda, tj ne dovodi do valjanih zaključaka, nevezano o kom proizvođaču se radi, bio to Fujitsu, Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Midea, Gree, Vox ili generički brend nemaštovitog naziva.
Ovde si napokon to lepo napisao, MAX snaga :)
Ja mislim da i ja i vi koji podrzavate koriscenje tih tabela, to ne znamo dovoljno dobro da protumacimo, pogotovo sto je vas par reklo razlicite stvari, a istina je negde tamo.
Sustina je da klima ne radi bez defrosta i da klima ne radi stalno na 100% i samim tim nisi ti nista puno razlicito rekao od mene, nijanse su u pitanju, a rezultat isti, na kraju ta klima ne daje ukupno tu snagu i korisnik nece tu snagu u vecoj jedinici vremena nikada dobiti. Niti ce iko normalan da koristi 12icu na 770m3/h duvanja, pa meni mozak ispadne na toj buci.
Po mom misljenju, sto slabije klima duva, a vise daje, to bolje.

Kao sto sam i rekao, Midea Breezeless daje 10% manje toplote po tim tabelama od duplo skuplje KGTA.

Ranije je apsolutno jedno bilo svim vlasnicima Fujitsua bitno: "Ako ti kinezi valjaju, zasto nemaju Eurovent sertifikat?" i samo se na osnovu tog sertifikata gde se potvrdjuju tvrdnje fabrike o performansama uredjaja koje predaju na testiranje govorilo da kinezi ne valjaju.
Sada magicno, kada i kinezi imaju te sertifikate, taj sertifikat je naravno ovde provaljen kao nebitan, nerealan i prevaranstki po krajnjeg korisnika.
Sada kada sam objasnio proleteru da i kinezi imaju identicne te tabele max snage klime, on i dalje promovise Fujitsu kao "kinezi ne daju detaljne karakteristike rada uredjaja, itd, itd...".

Ja smatram da je koriscenje tih tabela u svrhu promovisanja bilo kog brenda jako pogresno i obmanjujuce i da iste eventualno mogu da se spomenu izmedju nas u nekoj diskusiji.
Svakako ne za obmanu neupucenih ljudi koji dodju po iskren savet i prospe im se kilo marketinskog bulsita.

Grejem direkto 30kvm (dnevna, trpezarija i kuhinja u jednom prostoru 5x6m) i 10kvm indirektno (hodnik). Ostatak sa TA peći. Kuća, izolacija u tom delu 8cm stiropor demit fasada, i 10cm vuna na ploči odozgo, dva spoljna zida. Realno, sve vreme radi ispod nominalne snage, u eko modu.
Ovde si napokon to lepo napisao, MAX snaga :)
Ja mislim da i ja i vi koji podrzavate koriscenje tih tabela, to ne znamo dovoljno dobro da protumacimo, pogotovo sto je vas par reklo razlicite stvari, a istina je negde tamo.
Sustina je da klima ne radi bez defrosta i da klima ne radi stalno na 100% i samim tim nisi ti nista puno razlicito rekao od mene, nijanse su u pitanju, a rezultat isti, na kraju ta klima ne daje ukupno tu snagu i korisnik nece tu snagu u vecoj jedinici vremena nikada dobiti. Niti ce iko normalan da koristi 12icu na 770m3/h duvanja, pa meni mozak ispadne na toj buci.
Po mom misljenju, sto slabije klima duva, a vise daje, to bolje.

Kao sto sam i rekao, Midea Breezeless daje 10% manje toplote po tim tabelama od duplo skuplje KGTA.

Ranije je apsolutno jedno bilo svim vlasnicima Fujitsua bitno: "Ako ti kinezi valjaju, zasto nemaju Eurovent sertifikat?" i samo se na osnovu tog sertifikata gde se potvrdjuju tvrdnje fabrike o performansama uredjaja koje predaju na testiranje govorilo da kinezi ne valjaju.
Sada magicno, kada i kinezi imaju te sertifikate, taj sertifikat je naravno ovde provaljen kao nebitan, nerealan i prevaranstki po krajnjeg korisnika.
Sada kada sam objasnio proleteru da i kinezi imaju identicne te tabele max snage klime, on i dalje promovise Fujitsu kao "kinezi ne daju detaljne karakteristike rada uredjaja, itd, itd...".

Ja smatram da je koriscenje tih tabela u svrhu promovisanja bilo kog brenda jako pogresno i obmanjujuce i da iste eventualno mogu da se spomenu izmedju nas u nekoj diskusiji.
Svakako ne za obmanu neupucenih ljudi koji dodju po iskren savet i prospe im se kilo marketinskog bulsita.
Kad neko dođe da pita "koju klimu", lepo mu se navede par modela, karakteristike svake (proizvođački bulšit kako ga zoveš) i mane svakog modela, pa nek odluči. Ali bez tih tabela niko ne može da gleda u pasulj da li mu taj uređaj paše ili ne. A što se tiče duvanja, za 30+kvm je potrebno 550m^3/h da bi se toplota rasporedila po prostoriji. U suprotnom je jedan deo topliji a drugi hladniji. Pričam za kuću, stanje druga priča. Ono što mi se ne sviđa kod većine Midea je što imaju tri brzine, koje su vrlo bliske po količini izduva. Ne znam za Brizles ili WIK, nisam bistrio podatke

Poslednja izmena:
Tablice kapaciteta govore puno o tome šta određena klima moze da ponudi od svoje snage na određenim temperatuama.Ima još i tabela sa merenjem nivoa buke brzine itd.Normalno da su podaci 100% tačni.Nisu Japanci ludi da lažiraju merenja.To što piše da su podaci dobijeni proračunom je isto bez problema.To što neki proizvođači slabo stoje sa tehničkom dokumentacijom vezanom za klime koje proizvode je njihov problem.Ja ću uvek prezentovati podatke i tablice to je potpuno legitimno iz postojeće tehničke dokumentacije.Kome se ne dopada ne mora da gleda te podatke.Do sada se niko nije požalio na klimu što se tiče modela ili snage koje sam preporučio.Preporučio sam od Kineskih proizvođača nekoliko Midea klima pa kada su krenule da rade defrost na +10 stepeni prestao sam da ih uzimam u obzir.

Pozz ljudi, potrebna mi je informacija koja je klima slicna LLCA12, imam devetku llca9 pa bi nju prodao ujaku a kupio bi tu 12-ku ali mislim da je nema nigde sada pa me interesuje koja bi je zamenila i cenovno i grejacki?
Inace imam te dve 12-ke pre dve godine uzete za po 57000 dinara

Pre 10 godina je bila stari model :)

LLCE izgleda kao da je restilizovana moja Toshiba iz 98-e godine, samo fali da one desno lampice mogu da se otvore i ispod budu rucne kontrole za klimu.

Nagledah se ja tih modernih Gree,Midea,Hisense pa ni jedna ne moze da pogodi zadatu temperaturu niti da ima iole normalnu modulaciju, dugo sam ja u ovoj prici i znam sta trazim tako da kao sto rekose gore kolege bitno da greje a za lepotu koga zabole kad na minus 10 bude toplo u kuci.

Postoje mnogo lepše klime koje rade bolje od ovog modela. Sam Fujitsu u ponudi ima modele koji su bar 10x lepše dizajnirani i koji nisu mnogo skuplji. S obzirom da se klima kupuje za period od narednih 10+ godina, pri čemu ljudi lepo opreme stambeni prostor, ulože novac, nema svrhe kupovati nešto što po izgledu pripada davno prošlom vremenu, jer unutrašnja jedinica niti je mala niti lepo izgleda. Daljinac izgleda još gore.
Ybt, veš mašina koju niko živ ne gleda izgleda kao Enterprajz za nešto što visi na zidu dnevne sobe.
Polako i wifi treba da postane deo standardne ponude kod svih klima, jer kao što napisah, godina je 2023...

Daljinski jeste napravljen spartanski ipak je to ulazni model.Ali ako gledamo upotrebnu vrednost te klime ona je odlična.Imam je skoro 5 godina i za to vreme nikad nije zabagovala ili pregrejala prostoriju ili ohladila više nego što treba. Dizajn se nekome dopada a nekome ne ali je ne primećujemo da radi jednostavno podesiš temperaturu i zaboraviš na klimu takav uređaj je za svaku preporuku.

Ozbiljno pitanje za LLC? Jel ti vanjska drecava? Kod mene jaran je skinuo jer mu je na minusima kaze bas vristala.
Sa grijanjem je bio zadovoljan.

I drugo pitanje mozes li mi naci servisni prirucnik za RGG12LVCB. Znam da sa tim baratas. Podna nordic serija.
(Kompresor, kolicina radnog medija me najvise zanimaju)

Spoljna jedinica nije bučna previše na minusima kada izađe iz defrosta zavrti kompresor ali brzo smanji modulaciju ima one gumene amortizere nema prenosa vibracija na zid.Čuje se napolju kada je hladno ali ništa specijalno da bi meni ili drugima smetalo skoro sam oprao izmenjivač spoljne jedinice skinuo sam poklopac i oprao onim baštenskim dodatkom za crevo.Iznutra prema napolju sakupila se prašina i čađ od uglja.Tu blizu je parohijski dom i samo oni koriste za grejanje ugalj ko zna kakvog kvaliteta.Sve toplane su prešle na gas a neke škole na pelet ali evo sa njima imamo problem ugalj u gusto naseljenom delu grada.Ali rešićemo i to. Ovde ima informacija o modelu RGG12LVCB.Tu su neki modeli za hladna područja do -25.

Poslednja izmena:
LLCE izgleda kao da je restilizovana moja Toshiba iz 98-e godine, samo fali da one desno lampice mogu da se otvore i ispod budu rucne kontrole za klimu.
Mislim da ima digme za ručno startovanje u AUTO modu (za slučaj da se daljinski izgubi/pokvari/baterije gecrkt). Ispod poklopca sa donje desne strane

E to, znaci ipak ima barem nesto :D
Iskreno, to je jako dobra stvar :)

Prilozi

• 20191024_171757.jpg
    20191024_171757.jpg
    216.7 KB · Pregleda: 60
Koliko suplje price oko tako jednostavne stvari.

Ako neko hoce da dokaze da fujitsu tabela laze,jednostavno snimi mjerac potrosnje i pokaze ako klima ne moze da vuce tih 1360w na -15 kolko pise,i ostavi par stepeni visu temp na daljincu pa pokaze i kolko dugo moze da drzi i kolko maximalno vuce.

Ako ne moze preko 1000w onda cemo svi znat da je tabela laz.

Uzalud rasprava ni oko cega.

Ja bih najvise voleo da ovde pojedini prestanu da lazu i stavljaju reci u tudja usta.

Ovde opet obmanjujes ljude ovim tablicama i ako ti je objasnjeno sta su te tablice.
Mada verujem da si i pre znao, pa zato i cropujes samo tabelu, bez objasnjenja.
Ovo nije specifikacija uredjaj, ovo je izracunata tabela ukupnog kapaciteta.
Ta tablica ne pokazuje pdesign klime, to nije ono sto ta klima daje na tim temperaturama, prestani da obmanjujes ljude i da se kockas tudjim novcem.
KGTA na -15c daje 2.15kW toplote.
Ovo je obmanjivanje ljudi .
Ubjedjivanje ljudi u pogresno.

Vrlo jednostavno za izmjeriti,okacite video,i odma ce svima bit jasno ko laze od vas.

Ne trosite energiju na bezvezna prepucavanja,druzite se,budite fini,popijte pivu :)

Ti lazes jer kazes da sam ja negde napisao da Fujitsu tabela nije tacna, to jest da lazu, sto nigde nije receno.
Fujitsu brend nema nikakve veze sa tom raspravom, niti je spomenut, vec uzet kao primer.

Vise puta sam spomenuo da svi proizvodjaci imaju te tabele i isto to pokazuju.
Time ispada da je duplo skuplji Fujitsu svega 15ak % jaci od Midea Breezeless.

Vrh Dno