Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Do pre neki dan sam najviše istrazivao koju klimu da stavim u prizemlju jer mi sa izbor vrti oko Ambera ili neke Midea. Kod tih modela se lako pogreši u izboru.
Za sprat, je u mojoj glavi situacija bila jasna i od pocetka je izbor pao Fujitsu. Sad mi se malo zamutilo i oko te marke. 🙂
Cilj mi je da izaberem jači model, na uštrb COP-a, jer bih pokusao da u prelaznom periodu grejem sobu od 20m2 + hodnik i kupatilo 12m2.
Jasno mi je da je teško da neko da direktan odgovor koja je jača, bolja itd.
Ipak diskusija o tome svakako pomaze i ja stvarno cenim svačiji savet i misljenje oko toga. 🍺🍺

Evo da pomognem kao vlasnik Kmta, Kmcc i Lmce klima. Kada su u pitanju prelazni periodi, meni lično više odgovara softver kod Kmta/Kmcc nego kod Lmce jer kod Kmta/Kmcc skoro da nema on/off rezima cak i kada je temperatura u plusu od recimo 11-12 stepeni. S druge strane kada je ovako hladno onda nema razlike, i jedna i druga rade konstantno bez gasenja.

Inace, Kmta koristim tri sezone, Lmce dve sezone i Kmcc sad evo prva sezona grejanja.

Sto se tice Lmce, imam utisak da ta klima mnogo brze postigne setovanu temperaturu nego Kmta. Sto neko pomenu gore, kao da se kompresor kod Kmta uopste ne ,,trudi'' da brzo postigne setovanu temperaturu nego uvek lagano radi. Naravno, ovo uopste ne znaci da Kmta nema snage na minusima.

Naime sa Kmta grejem izolovanih 25m2. Konstantno 24 stepena podeseno, 11 meseci godisnje. Klima je bez problema odrzavala setovanu temperaturu i kada je bilo -16 prosle godine tako da nema govora da ne moze da greje kada je veci minus.

Sa Kmcc grejem izolovanih 30m2. Isto 24 setovano koje takodje odrzava bez problema ali posto mi je ovo tek prva sezona sa njom a ova zima je prilicno blaga, sacekacu jos malo sa konacnim zakljuckom.

@Nesshonal a koju kvadraturu greješ sa lmce?

Hvala za info!

Ja sam mislio da ti je i ta lmce 12 tica pa da možemo direktno da ih uporedimo, al ok, nema veze, ionako si dao dosta korisnih informacija.

@Nesshonal
Upravo sam to pokusao da objasnim u predhodnom postu. Ocigledno je da su modeli KMTA/KMCC dizajnirani sa namerom da budu efikasni-stedljivi uredjaji sa jako finom modulacijom i neznim ugladjenim radom... Ne kazem da njoj fali snage.. Ako je setujes na neku odredjenu temp. i pustis na miru da radi .. ona ce posle nekog vremena tacno u decimalu ubosti tu temp i odrzavati sa jako niskom modulacijom... Kod mene je vrlo cesta pojava da se modulacija spusti na 220-230w i da tako pirka u prvoj brzini mlak vazduh i odrzava 23c u sobi od 20 kvadrata.. A napolju oko nule.. Kad spoljna temp ode na +6 ili +10c zna da modulira i na 170-180w i da precizno odrzava temp. dok se druge "kineske" klime u kuci pale gase kao on/off i ocajno odrzavaju temp, imaju oscilacije i po 2 stepena.... Kako prolazim kroz kucu imam osecaj kao da sam na rolerkosteru .. U jednoj sobi kinez pregrejao za 1c.. u drugoj sobi kinez cuti miruje iako je temp. u sobi manja nego sto je na daljinskom zadata i tek u trecu sobu kad udjem budem zadovoljan jer tu fujitsu odrzava temp. tacno onako kako mu je zadato. Meni je taj fin ugladjen rad jako bitan i zato sam cvrtsto odlucio da u buducnosti vise ne rizikujem sa kineskim klimama....
Ako bih bas trazio dlaku u jajetu da navedem neku manu onda bi to bilo nedostatak tog nekog zaletanja da se nadoknade toplotni gubici kad je to bas potrebno.
Izluftiram kucu onako bas propisno.. promaja 5-10 min , temp padne na 15-16c a KMTA onako gospodski modulira stedljivo na 500-600w i lagano greje.. ne zuri joj se uopste..Treba nekad i po sat i vise vremena da se vrati nazad na 22-23c.. Meni to ne smeta ali zena kao i svaka druga zimogrizljiva pa joj bude hladno i onda stisnemo powerfull dugme da se klima malo razbudi narednih 5-10 min i da nadoknadi vecinu tih gubitaka koji su nastali luftiranjem.
Ovo sto djalf kaze 1.2kw da se kontinurano vuce iz uticnice i da klima greje na fulu KONTINUIRANO moram testirati kad bude bilo jakih minusa jer kad je ovako blaga zima ja to nemogu nikako da postignem bez powerfull opcije .

U kuci provodim izmedju 4-6 sati,spavanje 8 ,ostalo posao,moje lmce 09 posle luftiranja krecu u kosovski boj ,duva ubija,dok ona sama kaze dosta i krene da mili,navika je cudo,svako treba da se razmisli sta mu treba u zavisnosti od objekta,izolacije a i žene.

Poslednja izmena:
Da.. Neki modeli jednostavno kada skontaju da je delta izmedju trenutne i zadate temp u sobi velika jednostavno napregnu misice i pocnu malo da se znoje da sto pre nadoknade tu temp. iako ce im tada biti manji COP i sansa za odlaskom u defrost veca ali ce bar primarni zadatak grejanja biti ispostovan. U toj nekoj prici KMTA se ponasa kao pecaros na mirnoj vodi.. Polako i opusteno bez previse stresiranja :sneaky:
Napravicu glupo poredjenje ali cak i te kineske klime s kojima ja nisam zadovoljan su u stanju da kad ocitaju velik pad temp. u prostoriji da odma dignu fan na drugu-trecu brzinu ,povuku 800-900w iz uticnice i nateraju kompresor da se malo oznoji... Pa se prostorije brzo vracaju na zadatu temp. e sad to sto posle toga ta djubrad od uredjaja nisu u stanju da moduliraju i odrzava tu temp. to je vec prica za sebe...

Meni licno vise odgovara provetravanje i brza nadohnada temp,ne zelim da cekam 1-2h ma ni 30min da se vrati na isto,opet to sam ja. Daikin je mama za razmazene korisnike,nema puno price ali jenzato cena 25-30% vise i to je opravdano,fuji je po meni kao golf,dobro narodno,radi posao kako treba,ima svojih mana i to poprilicno.

Evo sad imam neki presjek stanja.
Za ovih devet dana februara, 80 kW utrošeno.
Prvih par dana je bilo toplo, ali je baš ledeno posljednjih sest, najjači minusi ove sezone, noću do minus osam, danju minus dva, eventualno do par stepeni u plusu oko podne.
Još smo zadnjih 6 dana u komadu stalno u kući (grip), znači nema spuštanja preko dana, stalno se loži.

Očekivano, krajnji dio hodnika i wc se teško griju u minusu, samo se umlace kad je stalno minus, jer od klime do vrata toaleta ima 10 metara od čega 4 hodnik i galerija koja sve odvuče gore na sprat.

Od zadane temperature, obje drže tacno na 1 stepen inzad. Luca jedva ikad da ode u defrost, kmcc ulazi naakratko, ni ne osjetiš.

Uglavnom, ovaj iznos za devet dana, kotlovnica pojede za jedan leden dan (ovo je 6 eura struje ili vreća i po peleta), po tom pitanju sam prezadovoljan, jer je u prosjeku išla vreca dnevno...

Nisam pohvalio Lucu da uspjesno suši veš na mreži/stalku 😂 i time otme susilici sigurno 10 kW utroška po turi. Meni je na cijelom krovu LDS 35 koji je inače da ide iznad kuhinja i kupatila, tako da ne bude problema po pitanju pare.

Palila je supruga powefrul nakon vjetrenja soba, zaista je impozantno koja kolicina vazduha i kojom silinom izlazi iz Luce, prava bura, i zvucno i mehanički, cujem iz prizemlja nešto huči, tutnji, odletim gore zbunjen, kad ono powefrul... Odnese, bukvalno.

Da li ove Fujitsu (llce, kmta i ostale) klime dolaze u pakovanju sa setom za instalaciju?

Nemaju set za instalaciju.Ne samo Fujitsu nego ni drugi Japanski proizvođači.

Set za instalaciju je marketinška fora nekih dilera. Nema nikakve veze sa proizvođačem.

Meni licno vise odgovara provetravanje i brza nadohnada temp,ne zelim da cekam 1-2h ma ni 30min da se vrati na isto,opet to sam ja. Daikin je mama za razmazene korisnike,nema puno price ali jenzato cena 25-30% vise i to je opravdano,fuji je po meni kao golf,dobro narodno,radi posao kako treba,ima svojih mana i to poprilicno.
To je neki tradeoff sto bi se reklo .. U niskom i srednjem segmentu klima tesko da moze i pare i jare... Npr. ja se "palim" na efikasnost... COP i ustedu.. To je neki moj fazon , ceo zivot neka stednja i prezivljavanje,teska vremena..Pa mi to sad ostalo kao defekt da se stiskam za sitnice i steduckam i dalje koliko mogu ... Imam i solarne fotonaponske panele na krovu.. Privlaci me ta stednja i ta neka mogucnost da se "jeftino zivi".. Sigurno cu u buducnosti dodati jos solara a mozda i drugih sistema za ustedu(solarni bojleri ili nesto slicno).. Zato sam i izabrao KMTA , zbog dobrog COP-a.. Fascinantno mi je kad vidim da se soba greje sa 170-200w struje .. Kao dve sijalice covece... Daleko smo dogurali u tom pogledu efikasnosti a sta nas tek ceka u buducnosti ko zna...

Misliš kao jedna sijalica.U vreme socijalizma stavljali smo u lustere sijalice od 200w u lampe je išla od 150w.150W I 100W su bile za hodnik na primer manje od 100w nismo ni imali koliko se sećam.

U lampe je islo 50 ili 75W, 150W bi otopilo lampu koliko se greje.
Tada smo imali i grejanje sijalicama, doduse ne efikasno 😁

Ja sam u hodniku imao 60w sijalicu pod plafonjerom. Kako kod mene zena ima alergiju na taster za gasenje stalno je bila upaljena.
Izuvam se kod svojih, taj dio kod njih plocice, primjetim bas toplo pod nogom.
Otprilike pola metra kvadratnog od sijalice koja je na spratu ispod bilo bas toplo.
Sad je sve LED toplo bijele od 4-6 W. Mogu mislit sta bi bilo da je sijalica bila 150 W snage

Kod nas su te inače ismijavali i proglašavali ludim, kad bi tvrdio da u neizolovanoj kući, bez, klime, stare sijalice nabijaju puno toplote i prave ljeti vrucincinu još gorom. Argument - to je sijalica za svjetlost, ne grijalica. To sto 98-99% energije pretvori u toplotnu ih ne zanima, jer je ime SIJALICA, dakle, ne grije već sija 😂😂😂

Hvala mnogo za pojašnjenje.
Izolacija solidna, na krovu 35 cm kamena/staklena vuna, PVC Komerling petokomorni, troslojna stakla 6-12-6-12-6, podovi izolovani, ali zapremina koja se grije je malo nezgodna i teška za definisati.

Dvoetažna kuća. Prva etaža (zapravo prvi sprat) je dnevni sa kuhinjom, od oko 28 m2 i tu bih išao sa 12KMCC da stalno radi, a ostatak je hodnik/stepenište + wc.
Južna orjentacija dnevnog boravka i soba. Desni zid je dupleks, ali tu zimi uglavnom ne bude niko. Kada bude nekog i grije se, to se itekako osjeti i u našoj polovini.

Gruba površina je 11x4,5 metara, dakle bez pregrada oko 40 m2 iskoristive površine, puna visina, a morala bi 18-ka da dobaci malo i ispod jer je galerija u pitanju, pa računam da joj je 50 m2 radni zadatak.

Za drugu etažu bih išao sa 18-kom iz čistog razloga što će bi trebati mnogo snage u kratkom vremenu, dakle da to predveče upalim i da nabije temperaturu, pa gašenje ili eventualno održavanje neke niske temperature, tipa 20 stepeni, da se može spavati preko noći normalno. Znam da nije idealna upotreba za inverter, ali gore naprosto ne boravimo osim za spavanje, pa je održavanje neke visoke temperature potpuno nepotrebno, kao i grijanje većinu dana, jer nas nema kući od 7 do 16h. Do sada smo u toj najmanjoj sobi od 6 m2, radijator od centralnog odvrtali bukvalno pred spavanje sat vremena, i već bude pretoplo u njoj. Velika soba ima radijator koji radi tokom cijelog perioda rada centralne peći, pa se on stara i za hodnik na drugoj etaži, a hodnik prve etaže je grijalo podno.

Crveno predstavlja pozicije invertera, na drugoj etaži je to jedina moguća pozicija, a i tu će ići malo duža instalacija.
Jel sve prostorije greješ sa 2 Klime?

Da, s tim što krajnje tačke prvog sprata (kupatilo uz ulazna vrata i ta zona oko vrata), zahtjevaju da dnevna soba bude duže vremena, kako bi "dobacilo" do njih i ugrijalo ih. imaš OVDJE skicu. Stepenište je odmah uz vrata dnevne, i čim izađe toplina automatski ju odvlači uvis na hodnik/galeriju/podest, pa treba vremena da se tu razbije studen i da ne bude osjetno niža temperatura nego u dnevnoj.
Sprat se grije veoma lako, nema previše nabijanja toplote u hodniku niti se klima gasi zbog toga, uredno održava zadano, pred spavanje provjetrim i pojačam na powerful da ugrije. Prosjek u februaru 10-ak kW dnevno na grijanje.

Hvala mnogo za pojašnjenje.
Izolacija solidna, na krovu 35 cm kamena/staklena vuna, PVC Komerling petokomorni, troslojna stakla 6-12-6-12-6, podovi izolovani, ali zapremina koja se grije je malo nezgodna i teška za definisati.

Dvoetažna kuća. Prva etaža (zapravo prvi sprat) je dnevni sa kuhinjom, od oko 28 m2 i tu bih išao sa 12KMCC da stalno radi, a ostatak je hodnik/stepenište + wc.
Južna orjentacija dnevnog boravka i soba. Desni zid je dupleks, ali tu zimi uglavnom ne bude niko. Kada bude nekog i grije se, to se itekako osjeti i u našoj polovini.

Gruba površina je 11x4,5 metara, dakle bez pregrada oko 40 m2 iskoristive površine, puna visina, a morala bi 18-ka da dobaci malo i ispod jer je galerija u pitanju, pa računam da joj je 50 m2 radni zadatak.

Za drugu etažu bih išao sa 18-kom iz čistog razloga što će bi trebati mnogo snage u kratkom vremenu, dakle da to predveče upalim i da nabije temperaturu, pa gašenje ili eventualno održavanje neke niske temperature, tipa 20 stepeni, da se može spavati preko noći normalno. Znam da nije idealna upotreba za inverter, ali gore naprosto ne boravimo osim za spavanje, pa je održavanje neke visoke temperature potpuno nepotrebno, kao i grijanje većinu dana, jer nas nema kući od 7 do 16h. Do sada smo u toj najmanjoj sobi od 6 m2, radijator od centralnog odvrtali bukvalno pred spavanje sat vremena, i već bude pretoplo u njoj. Velika soba ima radijator koji radi tokom cijelog perioda rada centralne peći, pa se on stara i za hodnik na drugoj etaži, a hodnik prve etaže je grijalo podno.

Crveno predstavlja pozicije invertera, na drugoj etaži je to jedina moguća pozicija, a i tu će ići malo duža instalacija.
Da li postoji mogucnost montaze iznad stepenista?

Da oživimo malo temu. Mislim da je na temi o Mitsubishi klimama jedan član postavio sliku sa tim kako ta klima ima usmeravanje krilaca za duvanje vazduha u različitim smerovima, tipa krajnje levo i krajnje desno, levo i pravo, bukvalno kako poželite da duva. Ono što me zanima da li Fujitsu klime imaju istu tu mogućnost?Konkretno me zanima da li bi, pošto nameravam da skinem staru on off koja je samo hladila, klima postavljena otprilike gde i stara, preko puta vrata jedne spavaće, sa tim usmeravanjem duvanja mogla da zagreje i drugu spavaću(vrata odavde gledano pravo)? IMG_20230228_062815.jpg

Vertikalno usmeravanje vazduha koji izlazi iz klime imaju sve Fujitsu klime.Možda te zanima koji modeli imaju tu opciju pomoću daljinskog upravljača.LTCA12/KGTE12.To što se tiče 12Btu klima osamnestice i jače klime sve imaju tu opciju.Mogu da rade u swing modu znači konstantno levo i desno i da se fiksiraju u željenom pravcu.

Da oživimo malo temu. Mislim da je na temi o Mitsubishi klimama jedan član postavio sliku sa tim kako ta klima ima usmeravanje krilaca za duvanje vazduha u različitim smerovima, tipa krajnje levo i krajnje desno, levo i pravo, bukvalno kako poželite da duva. Ono što me zanima da li Fujitsu klime imaju istu tu mogućnost?Konkretno me zanima da li bi, pošto nameravam da skinem staru on off koja je samo hladila, klima postavljena otprilike gde i stara, preko puta vrata jedne spavaće, sa tim usmeravanjem duvanja mogla da zagreje i drugu spavaću(vrata odavde gledano pravo)? Pogledajte prilog 379383
Je li to Galanz klima na slici?

proleter,hvala na svakom odgovoru koji si mi do sada dao,aleksa.ue,stara Vivax on off.Mislite li da na ovakvoj poziciji moze da odradi obe sobe?

Da oživimo malo temu. Mislim da je na temi o Mitsubishi klimama jedan član postavio sliku sa tim kako ta klima ima usmeravanje krilaca za duvanje vazduha u različitim smerovima, tipa krajnje levo i krajnje desno, levo i pravo, bukvalno kako poželite da duva. Ono što me zanima da li Fujitsu klime imaju istu tu mogućnost?Konkretno me zanima da li bi, pošto nameravam da skinem staru on off koja je samo hladila, klima postavljena otprilike gde i stara, preko puta vrata jedne spavaće, sa tim usmeravanjem duvanja mogla da zagreje i drugu spavaću(vrata odavde gledano pravo)? Pogledajte prilog 379383
Teško je reći da li bi klima namontirana na to mesto grejala te dve prostorije kroz vrata.Za Fujitsu klime piše da je minimalna udaljenost unutrašnje jedinice od zida nasuprot klime 1.5 metra.Udaljenost unutrašnje jedinice od poda ne manja od 1.8m.I propisana udaljebost od plafona oko 15 cm.

Nema potrebe 15,sasvim je dovoljno 8-10cm

Nazad
Vrh Dno