Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Puno je lakše raditi sa ovako konkretnim podacima.
U mom kraju je prosječna "zimska" temperatura 4 stepena, na nivou sezone grijanja od 180 dana, to je prosjek, nekad bude dana sa +15 nekad i sa -15.

Po novim podacima iz tabela, evo jednostavne paralele i "otprilike" scenarija KMCC naspram LMCE, kada namiruju toplotnu moć dobijenu iz 1 tone peleta (4700 kWh energije - proizvoljna cifra):

-5 spoljnja, za T u sobi 22 KMCC treba 1686 kW el.en. LMCE 1981 kW (295 kW razlike) 17,5% veća potrošnja LMCE.
0 spoljnja, u sobi 22, KMCC uzme 1549 kW, LMCE 1733 kW (184 kW razlike) 11,8% veća potrošnja LMCE.
+5 spoljnja, temperatura u sobi 22, KMCC 1443, LMCE 1526 kW (83 kW razlike), 5,75% veća potrošnja.
Spoljnja 7 - razlika 3%
spoljnja 10 razlika 2%,
spoljnja 15, razlika 5%

Dakle, značajna razlika na minusima, a pri gotovo svim temperaturama postoji statistički značajna razlika - u prosjeku 7,5% više troši LMCE. Što hladnija sezona, veća ušteda. Na plusevima je zanemariva.

To kod nas još uvijek nije mnogo na nivou sezone, ali negdje po Evropi, gdje je kWh i po 10 do 15 puta skuplji, sve je jasno. Pogotovo ako imate više uređaja,gdje svaki troši 7,5% posto više, to se na nivou sezone itekako osjeti.

Kada sam se već ovoliko raspisao, onda da bude u kompletu:
Spoljna -10, T u prostoriji 22, KMCC potražuje 1882 kW, dok LMCE 2309 kW, za namiravanje iste količine toplotne energije, LMCE troši 22% više.
Spoljnja -15, temp. u prostoriji 22, KMCC zadržava COP iznad 2 (2.2) te uzima 2141 kW električne energije, dok LMCE-u COP pada na 1,67 i treba mu čak 2806 kW, dakle troši 31,7% više kada se ode na samu granicu radnog opsega. Mašala.

U prosjeku, LMCE troši 12,35% više, kroz ukupan opseg radnih temperatura.

Gledajući tablice 12-ki, KMCC serija je rame uz rame sa LUCA, s tim je KM znatno efikasniji samo pri temperaturi od 0 stepeni, a s druge 12LU ima znatno bolji i baš luđački COP na 10 (3,77) i 15 stepeni (4,17) spoljnje temperature.

Malo mi je misterija da je u velikom plusu LU12 toliko efikasnija od LU14, konkretno na 10 stepeni COP 3.77 naspram 3.37, a na 15 stepeni 4.17 naspram 3.47. Neobično. U suštini, 14-ka prometuje nešto veće količine vazduha, efikasnija je malčice u minusima, pa onda ima "mrtvu zonu" od -5 do 0 gdje daje isto snage. Daje tek malo više ukupne snage od 12ke tek u visokom plusu, ali uz znatno veću potrošnju.
Malo mi je nejasna poenta 14-ke u toj liniji, kada 12ka radi gotovo identičan posao, ili nešto propuštam i pogrešno tumačim?

Prilozi

• 14 vs 12.JPG
    14 vs 12.JPG
    48.7 KB · Pregleda: 86
Auh, bruto je razlika ogromna i u gabaritima, 40ak kg luca, km mozda 27-8, uznio je na sprat bez problema, sa Lucom se oteglio :)

Prilozi

• IMG_20230121_093915.jpg
    IMG_20230121_093915.jpg
    203.5 KB · Pregleda: 74
Koliko je novaca KMCC a koliko LUC čisto da usporedim sa cijenama kod mene ?

Nije mjerodavno kod mene jer sam prošao dosta jeftinije. Inače su ovdje 14Luca 1075 eura u BiH, u Srbiji na akciji su bile 850 eura.
Kmcc su kod nas 765, u Sr 650 eura.

Ima i ljudi koji hvale brend zbog svoje kupovine, ali ja hvalim Fujitsu jer je stvarno dobro pozicioniran sa odnosom cena/kvalitet u Srbiji. Mada izgleda da su i prodavci provalili jer je sad teže naći modele po pristupačnim cenama nego pre, pa recimo za druga nismo mogli da nađemo KMTA18 ispod 140k (1200e), negde piše da ima ali nema na stanju. Za 1000e kada je pre bila da se kupi je bila apsolutni bestbuy za te veće klime.

Ja sam uzeo kmta 18 +ugradja,vibro gume i pocink nosaci za 1300e sto i nije lose. A merkao sam je godinu dana,nisu se poklopile finansije..

Sad ste je baš nahvalili, KMTA 18 ali vam vjerujem obadvojici. Treba mi na jedno mjesto pa se razmišljam nju ili AP 42 Mitsubishi.

Nisam ispratio...na koje mesto,kakav je prostor ,izolacija itd...ako si napisao ponovi ukratko...znas kako mrzi me da pise ali ja licno misli da je micubisi kvaliterniji uređaj u svakom smislu od fujitsu ali...ja vozim tojotu dok sve loje znam a to je 50tak ljudi sa kojima sa u kontaktu zbog posla i provatno nema niko tojotu ...meni kad nesto legne ja ne menjam ni pod tackom razno,tako i za klime ,imam puno poverenje u majstora i kad sam trebao da uzmem jos jednu klimu za matorce nisam razmisljao ni sekunde koji je brend samo model ako me razumes.

Za tu površnu bi odgovarala KMTA18.Ne znam zašto uopšte razmišljaš o AP42.

Dobra cijena pa naglas malo razmišljam. Najgore je drugom moj proleter, šta god da bude bit će po meni. Davno sam sa tim prestao ali u ovom slučaju ne mogu nikako da izbjegnem to.

Nisam ni ja za slijepo vjerovanje, nobjektivnost i bezgresnost nekog benda, ALI, meni su ovdje ponude za Bergen i Gree bile 660 eura po komadu, a LLCE 615, dok LMCE imam za 720 a KMCC za 765, trebao bih biti solidno spaljen pa da ne uzmem Fujitsu u takvom odnosu cijena.
Plus ugradnja oko 150 eura, na takvu investiciju kinezi te klase jecino mogu doci u razmatranje ako su mnogo mnogo jeftiniji.

Najnoviji model ima oznaku KGTE.Krenuli su sa KGTA zatim KGTB i ovaj sa oznakom E je iz 2022 godine.

Zavisi od izolacije koju imaš sve su dobre.To su odlične klime imaju ih članovi foruma rade bez problema.U prodaji je poslednji model KGTE tako da ako kupuješ potraži taj model.Možda si pisao ranije koliko kvadrata ima prostor koji bi klimatizovao i da li ima izolacije.

Fujitsu ima te revizije, pocinje sa A pa B i posle E kao zadnja iteracija odredjenog modela, tako je bilo i sa LLC i LM serijom na primer.
Kao i vecina modela osim LT serije dovoljne su za 35 do 40m2 izolovanog prostora klasicne visine plafona 2,6 metra.

Moj Fujitsu juče samo prede u 17 kvadrata, povremeno defrost ali ništa prečesto. Dok je u defrostu prostorija se nije ohladila tako da ne smeta. Tokom rada pola vremena je bila u prvoj a pola u drugoj brzini. Kad je u prvoj uopšte je ne osetimo da radi samo kad priđemo rukom osetim lagano toplo duvkanje. Potrošnja oko 350wh.
Imam i jedan mali problem uslovno rečeno. Kad luftiramo ne gasim klimu nego spustim temperaturu na daljincu na 16 stepeni , nakon desetak minuta zatvorim prozor i podignem temperaturu na daljincu na 23. I tad krene čekanje, kao da se zbuni zabaguje, nikako da krene. Nekad čekam po 10 minuta da krene, a kad krene brzo ponovo stane, kao da ne može da se snađe.
Onda ugasim klimu, izvadim iz struje, sačekam par minuta, ponovo uključim i ona radi odmah! I nikakav problem do ponovnog luftiranja. Od izvora luftiranja je udaljena oko 1.5 metara. Ovo pre nije radila, na komande je reagvala momentalno.
Šta da se radi? Filteri su čisti.

Da li je klima nekad detaljno oprana hemijskim sredstvom i vodom.

Klima je stara godinu ipo dana. Krajem prošle godine joj rađen mali servis, uzeli su neku mislim vruću vodu i laganim mlazom po izmenjivaču tako da je napolje curila voda na crevo za kondenzat. Inače u toj prostoriji se ne kuva i ne puši.

Ja koristim i sprej Foaming Coil neće samo voda.Lagani mlaz vode teško da može da prođe efikasno kroz lamele a sprej rastvara nečistoće oko pola sata pa operem.Nema dima nikakvog oko klime ni isparenja iz kuhinje ali voda koja izlazi iz klime je crna u početku.Turbina je isto zaprljana posle sezone hlađenje tada ih i perem.Pogledaj na YT kako peru klime.Kod mene je KMTA udaljena od prozora oko 25 santimetara a od plafona 15.

Primetio sam na Luca modelu da nekad zna da zabaguje defrost kad je ovako visoka vlaga. Kao da krene defrost sa pola snage (600-800w), uradi ga, pusti gas da bi opet počela da greje pa onda vrati na defrost i uradi do kraja. Sve ukupno traje oko 10-12 minuta što nije mnogo strašno ali eto. To mi se par puta desilo i prošle godine.

Imam i jedan mali problem uslovno rečeno
To sto cekas klimu.. cekas da ona odradi defrost i posle toga da zauka kompresor , to sve zajedno i treba da traje 10ak minuta...
Mislim da nikakvu ustedu ne postizes sa time sto smanjis klimu na 16c tih 5-10 min luftiranja... Bezveze teras klimu da gasi-pali kompresor gde ona trosi struju kako bi ponovo nabila pritisak u sistemu a za to vreme ti ne daje grejanje...
To sam i ja kod mene primetio ,kad su spoljasnji uslovi losi i kad smanjim temp. na klimi recimo uvece pre spavanja sa 23 na 21c.. Klima tad odluci da odradi mini defrost od 7-8 min sto je po meni sasvim opravdano jer algoritam konta da trenutno nema potrebe za grejanjem i da je to idealna prilika da se odmrzne spoljna jedinica kako bi kasnije kad bude potrebe za grejanjem klima mogla da startuje sa punim kapacitetom.
Cini mi se da je kod tebe problem sto ti u kratkom periodu klimu i njen algoritam zbunis jer joj zadajes mixovane komande...Slikovito receno ti joj kazes u fazonu "ok dosta je ,smanji grejanje na 16c" gde ona vidi idealnu priliku za defrost i krene da odmrzava... i onda posle par min kad se cela prostorija izluftira-ohladi ti od nje trazis "hladno je daj brzo 23c" gde ona opet mora da bude spremna za pun kapacitet grejanja i dobro da se zauka jer njen unutrasnji senzor ocitava da je u sobi hladno a zadata je komanda od 23c... Probaj da izluftiras normalno bez diranja klime i videces da ce sve biti ok , tokom luftiranja modulacija ce se podici , kad zavrsis sa luftiranjem klima ce vec biti zaukana i grejace dobro...

Jednom sam slučajno pritisnuo na daljinskom dugme za gašenje klime i to dok je radila defrost ali se ugasila tek kada je završila defrost nije bilo prekida u radu iako je dobila signal za gašenje.A to da radi defrost ako ima uslova za to kada se smanji temperatura zbog provetravanja i zaustavi kompresor to je redovna stvar.

Nazad
Vrh Dno