Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ne bi trebalo da imaš ikakvih problema da greješ taj prostor + da ubaciš finu količinu toplote u hodnik, kupatilo, spavaće (u 8 manje nego u 7, a ne vidim nigde otvor za vrata za prostoriju 9) ako postaviš klimu tu gde ti je rekao monter. Svakako sledeće godine možeš da uzmeš klimu za prostoriju 8/9 itd...
20221227_151328.jpgnisu ucrtana vrata stavio sam crvenu tačku broj 9

Jel kvalitetna klima?Ja sam se naložio na LT al bilo je nekih komentara da je ne ubacujem
KETA model je KMTA sa redizajniranom unutrašnjom jedinicom.Prema specifikacijama iste su i jedna i druga klima osim dizajna.LTCA je jača klima neko KM.LT je predviđena za grejanje do -20.

Poslednja izmena:
KETA model je KMTA sa redizajniranom unutrašnjom jedinicom.Prema specifikacijama iste su i jedna i druga klima osim dizajna.LTCA je jača klima neko KM.LT je predviđena za grejanje do -20.
Ja sam zato i mislo da stavim LTCA jer je jača baš zbog mog nezgodnog prostora i kmta 18 u hodnik!Šta bi ti stavio da si na mom mestu?

LT košta skoro isto kao KMTA18.Ako imaš mogućnosti onda idi na dve LTCA.Grejanje iz i kroz hodnik se ne preporučuje ali u tvom slučaju pošto ne postoji druga opcija ne bi išao na osamnesticu u hodniku nego LTCA12.I u sobu ako postoje mogućnosti namontiraj LT to su jake klime Nocria pa LT idu po snazi.Grejaće te i da dođe neka zima iz Sibira zajedno sa belim medvedima.

LT košta skoro isto kao KMTA18.Ako imaš mogućnosti onda idi na dve LTCA.Grejanje iz i kroz hodnik se ne preporučuje ali u tvom slučaju pošto ne postoji druga opcija ne bi išao na osamnesticu u hodniku nego LTCA12.I u sobu ako postoje mogućnosti namontiraj LT to su jake klime Nocria pa LT idu po snazi.Grejaće te i da dođe neka zima iz Sibira zajedno sa belim medvedima.
Hvala u svakom slučaju i za bele medvede😀ja sam išao logikom zato što je grejanje iz hodnika pa sam zato kontao veća klima veći protok vazduha

Ja bih izbegao LT, dobra je klima ali je dizajn unutrasnje isti kao kod LU modela, panel ima pokretne delove i zupcanik, bilo je problema sa tim ranije. Teze se i odrzava, ja moju nisam sam prao dok LGC, LLCA i Vox iva5 sve sam odrzavam.

Teško da ćeš ikakve benefite LTa da iskoristiš u tvom prostoru. Klima ima da nabije setovanu temp, a onda da ode u najnižu modulaciju i da pirka tu ispred sebe, budi srećan ako i do hodnika dobaci. Ta u hodniku tek neće imati šta da radi. Jer ćeš jako malo toplote da ubaciš sa njom u sobe u konfiguraciji koju si postavio. Bolje uzmi 3 manje klime za te 3 sobe, zajedno sa ugradnjom će da te ispadnu koliko i samo LT, a mnogo ćeš više da postigneš.

Ja bih izbegao LT, dobra je klima ali je dizajn unutrasnje isti kao kod LU modela, panel ima pokretne delove i zupcanik, bilo je problema sa tim ranije. Teze se i odrzava, ja moju nisam sam prao dok LGC, LLCA i Vox iva5 sve sam odrzavam.
Koje modele ti predlažeš
Teško da ćeš ikakve benefite LTa da iskoristiš u tvom prostoru. Klima ima da nabije setovanu temp, a onda da ode u najnižu modulaciju i da pirka tu ispred sebe, budi srećan ako i do hodnika dobaci. Ta u hodniku tek neće imati šta da radi. Jer ćeš jako malo toplote da ubaciš sa njom u sobe u konfiguraciji koju si postavio. Bolje uzmi 3 manje klime za te 3 sobe, zajedno sa ugradnjom će da te ispadnu koliko i samo LT, a mnogo ćeš više da postigneš.
Šta ti predlažeš,koje modele

Neke manje 12tice, u sobe devetke. Ja imam 5 klima, skoro svaka prostorija ima svoju klimu, najbolji komfor, kao centralno, grejem tako od 2017 sa 4 klime i od 2020 ubacio petu Vox u spavacu gde ja spavam.
LMCE ili nesto od ovih novijih sa R32.

Ovaj model Fujitsu KGTE12 je jači nego KMTA.KGTE je model iz kataloga za 2022 godinu unutrašnja jedinica ima senzor prisutnosti ili human sensor kako ga zovu.Nešto manje koštaju nego LT i nemaju pokretni panel kao LT model.

Ovo nikako ne mogu da svarim:
Pdesign na -10C 2.5kW
LU ima 3.9kW, LGC 3.6kW, LLCA devetka ima 2.3kW.
Znam da moze vise da izbaci na minusima samo ovo njihovo obelezavanje me nervira.

KMTA 18 ,greje bez problema 40+m2 na prvoj prvoj brzini

Prilozi

• IMG_20230108_155441.jpg
    IMG_20230108_155441.jpg
    137 KB · Pregleda: 86
  • IMG20230108154937.jpg
    IMG20230108154937.jpg
    216.2 KB · Pregleda: 84
  • IMG20230108154930.jpg
    IMG20230108154930.jpg
    263.4 KB · Pregleda: 82
  • IMG20230108154923.jpg
    IMG20230108154923.jpg
    341.1 KB · Pregleda: 99
Welcome to club 😁 da vidiš šta je pravo grejanje, a ne one sitne klime što jedva greju 20m². I šta kažu matori, je l duva uragan? Jel bučna unutrašnja kao postrojenje neke industrije? Nije to za stambeni prostor... :D

Veći problem može biti leti na hlađenju...

Imam ja 3 fujitsu-a par godina...ovo sam uzeo da se manu kaljeve peći...pa mislim da je kolega na opštoj diskusiji lepo opisao rad. Kad je auto fan tuče kao blesava kad krene par minuta,ogroman plus za krilca koja se mogu pomerati na stranu koja odgovara.Drzim je na prvoj brzini i radi nečujno,što se tiče spoljne jedinice ne čujem je ali to pripisujem debelom zidu . Minus za sve klime kao i za ovu je što ne mogu krilca da se obore skroz dole. Ostalo sam zadovoljan,radi posao,koliko troši ne znam,nemam merače za to..ostalo mi je da uzmem prednaponsku utičnicu za nju .

Poslednja izmena:
Da li može temperatura u pola stepena da se podešava?

Mislim da klime koje imaju veliki protok vazduha i nemaju potrebe da obaraju krilca skroz dole. Realno ta klima u prvoj brzini za 1h provrti više vazduha nego što ga ima u celom stanu (kod mene je 550m³ prva brzina, a stan ima ukupno 200m³). Ne bi imalo mnogo smisla da duva direktno ispod sebe. Bar neki moj zaključak.

Mislim zbog boljeg raspoređivanja vazduha po prostoriji. Ali krilca koja se pomeraju to resavaju na najbolji nacin,da nije toga ,bogami duva opasno kad krene nije za sedenje blizu uređaja.

Hvala u svakom slučaju i za bele medvede😀ja sam išao logikom zato što je grejanje iz hodnika pa sam zato kontao veća klima veći protok vazduha
ako hoćeš da greješ iz hodnika ganjaj Daikin ili Mitsubishi, one navodno ne smanjuju ventilator kad se podese na fiksnu brzinu. LT nema sile da nateraš da duva jako kad postigne temp. Jedino da je setuješ na par stepeni više, pa da imap razliku među prostorijama
11 godina me služi LT, zupčanik (puj, puj) i dalje fabrički. Mislim da je samo jedna serija LU imala frku sa tim.

ako hoćeš da greješ iz hodnika ganjaj Daikin ili Mitsubishi, one navodno ne smanjuju ventilator kad se podese na fiksnu brzinu. LT nema sile da nateraš da duva jako kad postigne temp. Jedino da je setuješ na par stepeni više, pa da imap razliku među prostorijama

11 godina me služi LT, zupčanik (puj, puj) i dalje fabrički. Mislim da je samo jedna serija LU imala frku sa tim.
Jel fujitsu klime nemaju fiksnu brzinu?

Naravno da imaju fiksnu brzinu, razlika od ostalih sto ona nece da duva jako sa malom modulacijom da te ne bi udarao prohladan vazduh. Ja drzim na medium ili low brzini i ona sama regulise i dobro greje.

Evo mene opet sa nedoumicama gdje mi trebaju savjeti iz prve ruke.
Uporedjujem za dnevni, KMCC ili LMCE. Za sada je sva prevaga i odluka na strani LMCE, samo me zanima jesu li pouzdane, i propuštam li nešto bitno, zbog čega bi KMCC/KMTA bila značajno bolja opcija, za potpuno iste novce.

Nakon priče sa nekoliko distributera i montaža, smatraju 410 sigurnijom opcijom po pitanju broja kvarova i "sirove snage" u grijanju.
Vidim da LMCE ima nešto sitno veći promet vazduha u vanjskoj jedinici.
Spoljnja jedinica joj je 1 kg teža, unutrašnja 1.5 kg lakša. Spoljnja tiša 4 dB, a unutrašnja bučnija za 4. (55/59). Je li to nivo buke od koje "ne možeš živjeti" ili je nešto normalno za dnevnu sobu?

Ono gdje se vidi velika razlika je Pdesign 3.5 kW naspram 2.5 kod KMCC i eurovent testiranja, gdje baš dominira u minusima (u prilogu).
Prioritet mi je da ima dovoljno snage kad zagusti, i da je šansa za kvarovima manja.
Koliko je fina i niska modulacija kod KMCC? Ima li nešto drugo što je značajno bolje i pouzdanije kod nje?
Pretpostavljam da je KM serija u plusevima ekonomičnija, da niže modulira, ali da se priča obrne, čim se priđe i prođe nula?
Izolacija jako dobra + južna orjentacija boravka. Temp. držim u rasponu 21-22.

Prilozi

• KMCC LMCE.JPG
    KMCC LMCE.JPG
    249.7 KB · Pregleda: 57
  • Tlocrt prva etaža.png
    Tlocrt prva etaža.png
    61.8 KB · Pregleda: 69
U suštini pitanje je, da li KMCC išta bitno bolja od LMCE (ako je uopšte bolja) u scenariju u kom je potpuni prioritet grijanje.
Da li KMCC nudi neku drastično veću uštedu u grijanju, ili ta razlika postoji samo u nekim plusevima spoljnje T?
Prostorija se i do sada koristila bez hlađenja, tako da će ohladiti svaka dovoljno.

Pa sam si napisao koja ima veći Pdesignh, a s obzirom da je grejanje prioritet, onda znaš šta ti je činiti. Ne postoji kod ovakvih klima drastična razlika u potrošnji struje, pa čak i da poredimo top modele sa budžet modelima.

KMTA/CC ima veću maksimalnu brzinu izduva u režimu grejanja.Teža je unutrašnja jedinica.Značajno niže modulira nego LMCE.Može i do 110w u prelaznom periodu kad naravno postoje uslovi za to.Dobre su klime i jedna i druga decidno reći koja je bolja je teško.Što se tiče kvaliteta i trajnosti klime to majstori koji rade Fujitsu program znaju.Nećeš pogrešiti bilo koju od ove dve da kupiš.

Углавном, онда је боље бити сигуран и имати снаге у резерви кад захлади (и да жена не скаче по глави хехехе), те се уздати да је мања стопа кварова на старим добрим Р410 уређајима.

Више ме занимало из прве руке, има ли искустава, да ли је коме "зафалило снаге" у минусу са КМ серијом, гдје би по бројкама ЛМ требао да одради посао, те да ли нешто нова генерација носи значајно боље, а што сам превидио.

Хвала свакако :)

Р32 се користи годинама, нема разлога да буде мање поуздан. Пре ће бити да неко добија боље рабате за чишћење лагера застарелих модела.
За капацитет провери произвођачке таблице, PdesignH не показује ништа о снази уређаја.
Прем овим таблицама нови модел је сличне снаге и солидно ефикаснији посебно на ниским температурама.

KMCC-LMCE.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno