Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

I mnogo je bitno koliko je klima opterećena. Ima mnogo članova koji tvrde da njihovim klimama ne treba grejač, a klima 17x predimenzionisana u odnosu na potrebe sobice koje greje.
Nije isto 20kvm + 2 TA peći + izolacija + svašta nešto sa klimom od 2500eur (ili 1000+) i klima od 250eur koja se muči u prostoru koji zahteva 8kw toplotne energije...

Rekao bi da nema potrebe!
@ivanojle greje neizolovanu kucu (80m2) sa 18kmta i Hisense Nordic i nije imao problema sa 18kmta! :)
To da ce da se zaledi to nema pojma ne treba joj grejac. Da je predlazem za kuce koje su neizolovane sama da radi, ja iskreno ne bi zbog Nacina rada kada je 0 stepeni. Jer 18kmta na 0.ide u df na svakih 45min i rad ona ne trosi ni w da se odledi ali opadne u sobi za 1-2 stepena za tih 15min. Sva sreca tu je nordic koji zbog grejaca tacne ne ide y df cesto mozda jednom u toku noci pa ni balansira. Kada uradim izolaciju onda ce da bude druga prica onda ce 18kmta da bude idealna klima dok nordic ce da trokira sa min modulaciojom od 360w i sa grejacem tacne od 150w koji se pali ja 0 i ne gasi dok ne krene plus.

Nisam ni napisao ni mislio da se kompesor greje kablovskim grejacem. Rec "sinko" bi trebalo da se koristi samo u kuci ili sa bliskim prijateljima, za mene je ovo uvredljivo (mozda sam stariji od tebe a nije ni vezano za godine). Napisah da ako se klima koristi po uputsvu proizvodjaca da je to besmisleno. Rupe na kojima su cepovi su tu sa razlogom. Razumem da nekome to pravi problem kad curi voda na sve strane ali sigurno i za to ima resenja. Poenta je bila dodavanje elektricnih komponenti koje sa sobom vuku sigurnan gubitak garancije i ne daj boze pozara
Nemoj opet pogrešno da me shvatiš, ja se vodim onom "garancija je za devojčice". Od svoje desete godine majstorišem i razmišljam kako unaprediti gotov uređaj. Recimo menjao sam kondenzatore na NOVOM napajanju sa kvalitetnijim kondenzatorima. Na zvučnim kartama isto tako. Eksperimentisanje sa OP-AMP kako bi se dobio bolji zvuk. Dakle lemilica i udri, uz nalet endorfina kada stvar proradi bolje nego li fabrički. Pa stari Tomos Automatic sam rasturao u sitne deliće, stavljao kompletan Ducati sistem paljenja, karb sa Aprilije, itd. I mali Tomos se vrteo BOLESNO, 16-17k rpm! Klipnjača nije izdržala ni 10km, ali se NIKADA nisam pokajao, jer to je bio period učenja i strasti. Sada sam prilično pažljiviji i oprezniji, pa opet nemam problem da unapredim nešto ako je rešenje očigledno i lako izvodljivo. Kvalitetan uređaj neće praviti problem sem ako nije DOA ili ako ne pokaže manjkavosti u toku prve sezone, radiće bez problema bar taj period garancije. A ako si se uvredio na citat Sofronija, onda izvini, ne znam otkud je to uvredljivo, al' ajd'. Ili si dosta mlađi ili mnogo statiji ako taj crtać ne znaš. Što se tiče prepravki klima uređaja, svako procenjuje šta mu je pametno raditi. Kvalitetan kabl se neće zapaliti, najjeftinija kineščina nepoznatog porekla možda i hoće, ali to niko pametan neće staviti u klimu od ~1.000eur. Kvalitetan kabl sa 30-ak [W] po metru neće napraviti problem NIKAD. A rešava problem leda za vreme grejanja. Uvek je bolje "grejni kabl mod" od "džezva mod". Eventualno bi bilo najbolje ugurati grejni kabl u tanku metalnu cev, radi boljeg prenosa toplote, ali to ne deluje tako lako u smislu kasnijeg oblikovanja cevi. Možda tanka bakarna cev. I naravno diff sklopka 30mA, ne mora sa osiguračem.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ajd dok je prica o grejacima da iskoristim i pitam za savet-misljenja.
Moracu da postavim crevo i u njemu grejac, duzine oko 4-5 metra, koje ce ici naravno od lule iz spoljne jedinice, koja je 20-30 cm od poda, pa dalje po podu ( terasi ) vodoravno do mesta gde nece nikome smetati. Do sad je bila neka nadstresnica, to se sad izmesta itd, nije ni bitno, poenta, ovo bi bilo jedino resenje ( ili da postavljam pod klimu neke posude i menjam ko luda Mara )

U vezi grejaca, od kad imam ovu klimu ( tri zime izgurala ) nisam nikad video da ostane ni gram leda-vode u spoljnoj nakon df, kontao sam da mozda nema potrebe da slazem-lepim grejac po tacni, ( ovo bih da izbegnem ako je ikako moguce ) vec da krene od lule, malo da proviri unutra u tacnu, i na drugu stranu tamo citavom duzinom kroz crevo.

Srujni kabal srecom imam izveden, pa cu direktno ili termostat neki, nije ni bitno, nego taj mali pad od jedno 30 cm, pa 4-5 metra vodoravno ( tu ce ici i letnji kondenz ) brine me dal ce tu biti problema, kao i ovo za grejac po tacni, ima li potrebe da se to stavlja ako ona do kraja sve lepo otopi, nijesam pametan :)

Ako sam dobro razumeo, klima je na terasi, 30 cm je njena tacna od "poda", kondenzat bi trebalo prvo da sidje skoro vertikalno prvih 30cm, a potom da 5m ide vodoravno i da konacno izadje u prazan prostor.

Ja bih uradio ovako, a drugi ce ti dati jos saveta ... skinem lulu, ispod rupe gde ide lula na SJ bih stavio mali pvc levak-ili neku slicnu stvar (ali da se ne lepi za tacnu, nego da bude recimo 1-2 cm prazan prostor izmedju lima i levka), levak udenut u adekvatnu pvc cvrstu kanalizacionu cev, fitingom za takve cevi sve nastaviti do izlaza vode u prazan prostor. Unutra staviti i prikljuciti grejac. Cev posle levka neka bude recimo precnika 30-40 mm. Grejac neka ne ulazi u SJ uospte, vec samo do gornje ivice levka., a sa druge strane da ide bukvalno do samog kraja cevi gde voda izlazi. Levak mozes da tako pricvrstis zicom ili kanapima vezanim recimo za nosace SJ, stim da ces dve rupice da izbusis na njemu za zicu ili kanap. Ukoliko treba preseci lulu levka, da bi prosirio njen precnik, da bude sto priblizniji precniku cevi. Grejac, normalno, da bude strogo sertifikovan i kvalitetan.

Na ovaj nacin ces uvek da vidis glavnu rupu na tacni SJ u kakvom je stanju. Celu ovu skalameriju mozes ovlas da pricvrstis silikonom po terasi, da bi bar prvu zimu video kako ce da funkcionise. Onaj obican silikon koji dobro drzi a moze bez tragova za 30s da se presece i skine. A posto imas struju na terasi, lako mozes da postavis drugi, jaci grejac, odozdo na tacni, znaci ne unutra u SJ. Zlu netrebalo, posluzice i on u nekim ekstremnim uslovima. Njega takodje mozes kombinacijom jace lepljive trake i obicnog silikona za 15 min da postavis.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo, klima je na terasi, 30 cm je njena tacna od "poda", kondenzat bi trebalo prvo da sidje skoro vertikalno prvih 30cm, a potom da 5m ide vodoravno i da konacno izadje u prazan prostor.
Tacno tako !
Ja bih uradio ovako, a drugi ce ti dati jos saveta ... skinem lulu, ispod rupe gde ide lula na SJ bih stavio mali pvc levak-ili neku slicnu stvar (ali da se ne lepi za tacnu, nego da bude recimo 1-2 cm prazan prostor izmedju lima i levka), levak udenut u adekvatnu pvc cvrstu kanalizacionu cev, fitingom za takve cevi sve nastaviti do izlaza vode u prazan prostor. Unutra staviti i prikljuciti grejac. Cev posle levka neka bude recimo precnika 30-40 mm. Grejac neka ne ulazi u SJ uospte, vec samo do gornje ivice levka., a sa druge strane da ide bukvalno do samog kraja cevi gde voda izlazi. Levak mozes da tako pricvrstis zicom ili kanapima vezanim recimo za nosace SJ, stim da ces dve rupice da izbusis na njemu za zicu ili kanap. Ukoliko treba preseci lulu levka, da bi prosirio njen precnik, da bude sto priblizniji precniku cevi. Grejac, normalno, da bude strogo sertifikovan i kvalitetan.

Na ovaj nacin ces uvek da vidis glavnu rupu na tacni SJ u kakvom je stanju. Celu ovu skalameriju mozes ovlas da pricvrstis silikonom po terasi, da bi bar prvu zimu video kako ce da funkcionise. Onaj obican silikon koji dobro drzi a moze bez tragova za 30s da se presece i skine. A posto imas struju na terasi, lako mozes da postavis drugi, jaci grejac, odozdo na tacni, znaci ne unutra u SJ. Zlu netrebalo, posluzice i on u nekim ekstremnim uslovima. Njega takodje mozes kombinacijom jace lepljive trake i obicnog silikona za 15 min da postavis.
Iskreno, ovo mi nikad ne bi palo napamet. Sad ovako na prvu, opet sam blizi postavljanju onog klasicnog kondenz creva,. Prvi od problema koji mi pada napamet je pricvrscivanje tim silikonom. Kod mene je ta terasa ka jugu, usijana po citav dan, nista tu dugo ne potraje a da se ne raspadne.
Ovako, preko onog creva bih poredjao neke crepove i tako ostavio. Mislim ima tu jos stvari koje su meni malko komplikovane, ali svejedno ideja je dobra. Ako ne meni, nekom ce sigurno koristiti.

Nazad
Vrh Dno