Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

1100gr R32 u 12-ci je pokazatelj da KHCAN nije šala.
Koja crna sala, moja KM igracka za ovo cudo :)
Inace ima one resetke odozdo, tako cini mi se ima i stara LMC Nordic, ( verovatno i svaka Nordic tj sa grejacem ) uzeo je covek ranije 2 devetke ako ne gresim, pa stavljao slike.

Evo od KHCAN dok covek ne turi sliku, ako uspe da slika.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    70 KB · Pregleda: 95
Ovo nije klima, ovo je kombajn.
Tezina SJ, 1.1 kg freona u 12 tici, kvalitet izrade..Ne znam kako se ova klima kategorise u 12 tice, to mi nije jasno, kad mnogi kinezi imaji kompresore od 0,55 kg i tezine SJ 20 kg, kako to ide u isti kos ne razumem!

Декларише се као 12 на хлађењу, зато смо пуно пута понављали овде да те ознаке треба погледати чисто информативно јер не показују ништа о могућности климе. Маса и димензије спољне јединице са друге стране показују шта се ту стварно крије…

Ma razumem ja to, al sad ispada da su na hladjenju ova khca i neka kineska kofa od 12.000 btu istog kapaciteta, samo se na grejanju razlikuju!

Odozdo je nisam slikao, nego samo presekao pvc trake i skinuo karton, te vratio ponovo sve nazad i napakovao u prostoriju koja mi je kao neka ostava. Ajde neki drugi dan kada izvadim unutrasnju da bi ja malo proucio. Nego .. sada gledam ovu nalepnicu ... za heating pise 4kw. Zar nisu trebali da stave da ide i preko 7 ? Pozaboravljao sam oko tih nalepnica, sta i kako ... Sa druge strane .. pise da moze 11A max da povuce iz uticnice, sto bi odgovaralo da merac potrosnje pokaze oko 2,5 kw kada je kompresor na 100%, ..ako se ne varam (I = P / V)

Poslednja izmena:
Znate kako ... mislim da bi se cela enigma oko 12KHCA i njene cene koja je bila kod nas, resila kada bih rasklopio spoljnu i video kakav kompresor nosi :). Te da se to uporedi sa zvanicnim podatkom koji je dao Fujitsu :). Da bi se otklonila sumnja da je mozda nekoliko nestandardnih primeraka na ko zna koji nacin zalutalo kod nas. I bio sam svestan toga kada sam je i na brzinu narucio i platio. Prodavac, normalno, pojma o tome nije imao, o oznaci kompresora. Ali ajde da sve to ostavimo neko vreme, jer se ona namesta tek sredinom septembra, a mozda i neki dan kasnije. Te je mozda i rasklopim pre toga. Pokusao sam pre narudzbine 2-3h da nadjem bilo sta oko tacne oznake kompresora, ali bezuspesno. Sem podatka da nosi dvostepeni rotacioni kompresor. Kolicina koju su imali na lageru me je jednostavno malo ubrzala da odluku o kupovini "donesem" odmah.

@jozza ,, koliko maksimalno ampera moze LTC da povuce iz mreze ? Da sada ne trazim taj podatak ...

Poslednja izmena:
11 ампера се слаже са таблицама капацитета где отприлике вуче максималних 2,4 киловата. 4 киловата је номинални/декларисани капацитет грејања, не максимални. Клима је ок, вероватно предуго стајала на лагеру јер тако скупе климе немају прођу на тржишту, са попустом је испала никад боља понуда.

^
Ukoliko budem nasao vremena, sigurno :)

Nema tu neke misterije, kulšop na svakih par meseci ima po neku nestandardnu/povoljnu ponudu, ugalvnom jako ograničene količine.

Skoro uvek to budu uređaji proizvodeni pre 3+ godine, što ukazuje na čišćenje magacina ili zaboravljenih lagera po EU...

@zikapn
Ako nista drugo, kod ove bar necu morati da sam pravim "nordic" varijante :), kao kod 2 kom + 1 kom LMC pre 10 tak godina. :)

Salu a stranu, ove dve klime sam morao odmah da malo amaterski podoteram, jer su mi spoljne prilicno nedostupne, tj na 5m su iznad zemlje. Grejace koje sam postavio regulisem na jakim minusima ili kada je puno vlage, tajmerom. Moralo je tako i zbog specificnog odvoda kondenzata I nikada nije bilo problema. Ovako sam uradio na 3kom. Kod nijedne druge nisam ovo radio.
Evo nekoliko fotki, grejace sam kasnije komplet uvezao pvc vezicama, te je moralo da se poprilican broj rupica od 2mm probusi na spoljnim. Treba voditi racuna, da se grejacem ne zatvori kanal koji tacna ima, oni bi trebalo da prelaze preko njega, kao neki mini mostici.

Poslednja izmena od urednika:
edit-dopuna: sada vracam film, grejaci su ipak pricvrsceni sa FT101 silikonom preko ovih armiranih lepljivih traka iznutra, nisu busene spoljne. To je bila samo pocetna ideja tada ... zaboravi se, *** .. nazalost fotki gde je finalno sve bilo gotovo iznutra u unutrasnjim, nemam. I za ovo sam mislio da nije tada uslikano, ali ipak sam imao

Za tu cenu daleko ispod cene 18KMTA a mogla bi da izgura 40-50 kvadrata za grejanje? Jedino nabavka tih uredjaja

@zikapn
Ako nista drugo, kod ove bar necu morati da sam pravim "nordic" varijante :), kao kod 2 kom + 1 kom LMC pre 10 tak godina. :)

Salu a stranu, ove dve klime sam morao odmah da malo amaterski podoteram, jer su mi spoljne prilicno nedostupne, tj na 5m su iznad zemlje. Grejace koje sam postavio regulisem na jakim minusima ili kada je puno vlage, tajmerom. Moralo je tako i zbog specificnog odvoda kondenzata I nikada nije bilo problema. Ovako sam uradio na 3kom. Kod nijedne druge nisam ovo radio.
Evo nekoliko fotki, grejace sam kasnije komplet uvezao pvc vezicama, te je moralo da se poprilican broj rupica od 2mm probusi na spoljnim. Treba voditi racuna, da se grejacem ne zatvori kanal koji tacna ima, oni bi trebalo da prelaze preko njega, kao neki mini mostici.

Bez ljutnje i da pomislis da te omalovazavam ali cemu sve to. Pa tu klimu je pravio tim inzinjera sa znanjem daleko vecim od tvog i mog. Ako je koristis kako treba ( i malo kako ne treba) ta klima ce sigurno ispuniti sve sto treba. Nije to neka leva robna marka. Tim prepravkama si samo izgubio garanciju a povecao mogucnost nekog kvara ( ne daj boze pozara). Koliko sam ja shvatio nordic klime imaju grejanje kompresora pa im to povecava efikasnost i olaksava rad, tako da taj grejac dna klime nema nikakvu funkciju. Lepo je i dobro kad covek ima smisla za neke stvari i radi nesto svojim rukama ali neke stvari nisu za samostalan rad. Bar po mom misljenju.

Vidim pisalo se o potrosnjama na predhodnim stranama, imam ASYG18KLCA, stan 47kvadrata, trenutno je napolju temperatura 33 stepena, klima trenutno trosi 160w, mislim da sam je video i da modulira nize, ali i ovo je super potrosnja. Ugradjena je u kuhinju, a sobe su levo i desno od nje, u kuhinji je 22 stepena, a u sobama 25 stepeni.

Prilozi

• 13h, 33 stepena, 160w.jpg
    13h, 33 stepena, 160w.jpg
    35.1 KB · Pregleda: 60
Bez ljutnje i da pomislis da te omalovazavam ali cemu sve to. Pa tu klimu je pravio tim inzinjera sa znanjem daleko vecim od tvog i mog. Ako je koristis kako treba ( i malo kako ne treba) ta klima ce sigurno ispuniti sve sto treba. Nije to neka leva robna marka. Tim prepravkama si samo izgubio garanciju a povecao mogucnost nekog kvara ( ne daj boze pozara). Koliko sam ja shvatio nordic klime imaju grejanje kompresora pa im to povecava efikasnost i olaksava rad, tako da taj grejac dna klime nema nikakvu funkciju. Lepo je i dobro kad covek ima smisla za neke stvari i radi nesto svojim rukama ali neke stvari nisu za samostalan rad. Bar po mom misljenju.
Grešiš sinko, grdno grešiš. Ako je klima primarni izvor toplotne energije za grejanje, onda ili se povade svi čepovi sa spoljašnje da kondenzat slobodno otiče, ili mora biti tu i grejač ako je kondenzat sproveden u PVC cev fi32. Jer ako zaledi, a zalediće, teško da će samostalno da se otopi dok ne ugreje dan-dva u plus. I onda led preliva preko tacne, i sve kaplje islod klime, obično na stazu pored kuće/zgrade.

Koliko sam ja shvatio nordic klime imaju grejanje kompresora pa im to povecava efikasnost i olaksava rad, tako da taj grejac dna klime nema nikakvu funkciju.
Ниси добро схватио, грејач тацне служи за несметан одвод кондензата, а грејање компресора (индукционо) имају и стандардни модели.

@jozza ,, koliko maksimalno ampera moze LTC da povuce iz mreze ? Da sada ne trazim taj podatak ...
10.5A je max za 12LTCA. Osigurač je 16A
Ниси добро схватио, грејач тацне служи за несметан одвод кондензата, а грејање компресора (индукционо) имају и стандардни модели.
Tako je. Kompresor se greje preko svojih namotaja, indukcijom. A oni "Baltazari" što motaju grejne kablove oko kompresora (i izmenjivača) ne znaju šta rade.

Poslednja izmena:
Ma kakva crna ljutnja ... diskutujemo sasvim normalno :)
Delimicno si u pravu. Recimo da mi na svim ostalim uredjajima na pamet nije padalo da radim ovo, jer su mi sve jedinice lako dostupne. Znam da sam kod prve na kojoj sam stavljao grejac, sigurno 4 ili 5x sve razlepljivao pa jovo nanovo ponovo postavljao, dok nisam dosao do konacne postavke pa nastavio na drugim. Pa onda, na kraju, ceresitov FT101 po trakicama. Mislim da su ovo fotke od prve pocetne probe, finalno je grejac prilicno drugacije postavljen te na kraju i ucvrscen. Dosta mi je tada, secam se, pomoglo sto sam otvorio spoljnu kod Vivaxa Gexi, koji ima fabricki slicno postavljen grejac na ovakav nacin. Samo sto su kod njega busene rupice po tacni. I sto kod njega postoji total automatika, za razliku od moje budzevine. Za sve ove godine, recimo da sam mozda ukupno 15 dana drzao grejace na tajmeru. Svaki zapoceti sat po 5 ili 10 min. Ali kad vratim film da mi je bar 2x ili 3x u takvim periodima na dve sasvim druge klime, koje nemaju grejac (a imaju malo diskutabilniji odvod, nemaju mogucnost da bez dodatnih cevi ili creva odvedu kondenzat ), ledila tacna, pa sam morao fiizicki da intervenisem, ... onda kapiram da ovo kao prirucno resenje i nije lose za jedinice gde ne mogu bas normalno da pridjem. Znam da postoje i mnogo bolji i profesionalniji nacini da se ovo izvede, ali meni ovo sasvim zavrsava posao. Prosle jeseni sam prao spoljne (mislim da je treci put da to radim na njima), otvarao, skidao elise da bi dobro izmenjivace oprao, nista po tacnama nije mrdnulo. Sem sto je bilo uobicajenog taloga dole, kao i kod svake spoljne, koji se uz malo muke lako ispere.

Ja ne vidim iskreno nikakav problem, sto ljude ugradjuju grejac :)
Ovaj lik iz bugarske je odmah u startu ugradio grejac tacne na MHI ZSX!
Kaze zimi potraje magla kod njega po 2-3 nedelje, pa nece vise da se zahebava oko tacne, kao kod druge klime!

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    89.9 KB · Pregleda: 40
  • 2.jpg
    2.jpg
    76.7 KB · Pregleda: 35
  • 3.jpg
    3.jpg
    44.1 KB · Pregleda: 52
Grešiš sinko, grdno grešiš. Ako je klima primarni izvor toplotne energije za grejanje, onda ili se povade svi čepovi sa spoljašnje da kondenzat slobodno otiče, ili mora biti tu i grejač ako je kondenzat sproveden u PVC cev fi32. Jer ako zaledi, a zalediće,
Ovde jednom clanu i fi50 zaledio na Daikin Sensira 18 :D

Poslednja izmena:
Вртим старе слике ових дана, и налетим на једну где је расклопљена клима и види се на каблу да је 2 метра и 100 вати. Ако неког занима како је урађена једна фабричка варијанта. Греје само приликом дефрост, и можда нешто мало после, није стално укључен.
1754744508282.png

Grešiš sinko, grdno grešiš. Ako je klima primarni izvor toplotne energije za grejanje, onda ili se povade svi čepovi sa spoljašnje da kondenzat slobodno otiče, ili mora biti tu i grejač ako je kondenzat sproveden u PVC cev fi32. Jer ako zaledi, a zalediće, teško da će samostalno da se otopi dok ne ugreje dan-dva u plus. I onda led preliva preko tacne, i sve kaplje islod klime, obično na stazu pored kuće/zgrade.
Nisam ni napisao ni mislio da se kompesor greje kablovskim grejacem. Rec "sinko" bi trebalo da se koristi samo u kuci ili sa bliskim prijateljima, za mene je ovo uvredljivo (mozda sam stariji od tebe a nije ni vezano za godine). Napisah da ako se klima koristi po uputsvu proizvodjaca da je to besmisleno. Rupe na kojima su cepovi su tu sa razlogom. Razumem da nekome to pravi problem kad curi voda na sve strane ali sigurno i za to ima resenja. Poenta je bila dodavanje elektricnih komponenti koje sa sobom vuku sigurnan gubitak garancije i ne daj boze pozara

Da li ima potrebe za tim na toj SJ ili nema potrebe?
Po meni sve to zavisi od nekoliko stvari. Same konstrukcije spoljne, grada-mesta gde je instalirana i uobicajenih zima u tom podrucju, da li je spoljna lako dostupna za eventualnu fizicku intervenciju, da li se kondenzat sprovodi dalje od nje cevima ili crevima, koliki je pad tih dodatnih cevi, koliko je i da li je zgodno (ili nije zgodno) da pocne da kape i teci na sve strane, ili da se led toliko podigne u tacni da pocne da ugrozava i elisu... itd itd
I kada se sve to razmotri, onda se ako treba kupi spoljna sa fabricki ugradjenim grejacem. Ne mora da je nordic varijanta, ima dosta modela raznih proizvodjaca koji imaju grejac tacne. Sto on radi total bezveze, to je druga stvar. Ali si miran. Jer kome se nije ledio odvod bar jednom, ne moze da zna koliki ti problem to napravi kada spoljna nije na bas dostupnom mestu. Pogotovo ako voda iz spoljne malo duze putuje ..

Poslednja izmena:
a ako ti se ne svidja model ili brend koji ima grejac, i koji radi non stop od 2C pa nadole, nego si tvrdoglav kao ja, onda kupis ono sto ti se svidja, pa prilagodis uslovima :) ... a garanciju vezes macku o rep :)
Sto se tice bilo kakve opasnosti, od bilo cega, ona nije niti povecana niti smanjena u odnosu na fabricko stanje i fabricku verovatnocu.

Nazad
Vrh Dno