Šta je novo?

Fuji f10 - slikanje krstenja

Cosmo & Driver:
Fala! Postupicu tako, samo da se setim one lozinke...
Driver, *******tu stari, od nedavno(valjda se ovo ne pise zajedno?!) sam ponosni vlasnik 300d! I neobicno sam zadovoljan mogucnostima. Pa, sad, kom opanci, Tom i Jerry!

E chestitam ti na izlasku iz stone age-a :)

Driver,
Fala, ali ipak se seti one drevne inostrane izreke: Boj ne bije svijetla crkva i sl., vec boj bije...
Pozdrav!

Tako ne misli onaj koji vozi najslabiju formulu u trci :D

Sheytan:
Da je izreka tačna, što si uzeo 300D, a ne A60? :d

Nidza,
Htedoh da uzmem, bez zezanja, A620, a ne A60, ali ni u jednoj radnji nista od stare opreme nisam uspeo da navucem na njega! ,) I onda resih...

Driver,
Legendo, slucajno(greskom) otvorih prvu stranu ovog thread-a i naleteh na moju poruku gde pozivam BH-a da, u slucaju neuspesnih proba, zove chichu sa dEOS-om! Lepo primeti neko, cesto ne citas poruke do kraja, a nadam se da ne smatras da je bas bila toliko glupa, ko sto si rekao u odgovoru na jednu prozivku... :wave:
Inace, ShSh ide u prevremenu penziju:type:

Evo ljudi da vam se javim. Krstenje je zavrseno. Samo krstenje je proslo odlicno, a posao fotografa je obavljen sa, ajde da kazem, solidnim uspehom. Odmah da kazem da ne mogu da postavljam slike zato sto su ljudi koji su akteri ovog krstenja izricito bili protiv toga da se slike bilo gde javno postavljaju. Zato cete morati da mi verujete na rec, a nadam se da cete razumeti i da nece biti problema.

Slike su ispale dosta razlicito. Generalno u crkvi sam koristio samo iso800, posto sam odlucio da je to najbolje kada se sve uzme u obzir. Sam iso mislim da je upravo ono sto sam hteo, zato sto su slike generalno odlicno osvetljene, a suma, bar koliko ja ovako kao amater vidim, nema uopste. Problem na nekim slikama je ispao sto sam donekle i ocekivao, ali nisam imao izbora, zato sto je ekspozicija bila dosta duga, kada sam koristio slow sinc blic ili kada sam slikao bez blica. Recimo ekspozicije su se kretale otprilike oko 1/10 sto znaci da gde je bilo bilo kakvih pokreta to je ispalo mutno. Opet na srecu sa obicnim blicom, ekspozicija je bila minimum 1/100 a na nekim slikama koje sam psole pravio van crkve isla je sa iso80 oko 1/300, 1/400 i tako dalje, sto je koliko ja razumem odlicno. E sada, slike koje sam pravio sa slow sinc-om ili bez blica u slucajevima kada su scene bile gotovo staticne, ispale su skoro odlicno, sa veoma mali ili ni malo zamucenih delova. Opet kada je bilo bilo kakvih cak i manjih pokreta oni su u ovim slucajevima ispadali manje ili vise zamuceni. Sto se slika sa obicnim blicem tice slike su ispale za moj pojam potpuno savrseno kada je ostrina u pitanju, a suma nigde nema ni malo. Kod ovih slika jedina mana je sto je pozadina koja je dalja od par metara ispala relativno slabo osvetljena. Kod slika sa slow sinc blicem ili bez blica pozadina je odlicno osvetljena i vidi se skoro svaki detalj.

Znaci otprilike stvari stoje tako da sam sa jedno 50% slika ekstra zadovoljan, jedno 35% sam zadovoljan ali imam zamerki, a jedno 15% slika su ispale lose i to pre svega zato sto su pokreti previse zamuceni i slike ni na sta ne lice. Znaci mogu da kazem da sam prilicno zadovoljan. Jos jednom hvala svima na pomoci i jos jednom se izvinjavam, a i nadam se da razumete, zasto ne mogu da postavim slike ovde.

stara garda je napisao(la):
Driver,
Legendo, slucajno(greskom) otvorih prvu stranu ovog thread-a i naleteh na moju poruku gde pozivam BH-a da, u slucaju neuspesnih proba, zove chichu sa dEOS-om!

Kako beshe ono. ISO100 i blic, al' bi se ti naslikao krshtenja :D

Lepo primeti neko, cesto ne citas poruke do kraja, a nadam se da ne smatras da je bas bila toliko glupa, ko sto si rekao u odgovoru na jednu prozivku... :wave:
Inace, ShSh ide u prevremenu penziju:type:

A ja treba da pamtim sve postove koji su bili pre mesec dana ? Daj ne za*ebavaj me :)

Upravo sam se vratio iz grada. Isao sam da izradim slike. Prilicno sam se iznervirao, a evo i zasto. To su neki ljudi na Novom Beogradu, meni inace na drugom kraju grada, kod kojih idem po preporuci zato sto kao imaju dobre masine za izradu i tako dalje. Do sada sam bio solidno zadovoljan, ali ovo danas su me skroz razovarali. Najveci biser je bio sto sam bio u velikoj zurbi pa sam samo uzeo slike nisam ih ni pogledao. Prvo sto mi rade vec par puta, tacnije od kada imam fuji, za prethodne ne mogu da se setim je to da mi ili odseku deo slike, ili mi dodaju one bele stubce sa strane. Jednom mi je tip rekao kako dimenzije iz aparata, u ovom slucaju 2848x2136, nisu standardne i da moram da crop-ujem sliku pre nego sto je donesem kod njih. To mi nije bas logicno, ali ajde. Ovoga puta nisam se setio to da uradim i napravili su mi gadno ******. Ja sam u fotoshop-u dodavo jedan layer gde sam stavio podatke o dogadjaju, imenu crkve i datumu. Nisam dodavao nego sam stavio preko postojece slike u dnu. Ovi ****** su to ladno odsekli i ni na jednoj slici tog dela uopste nema. Kazem uzeo sam slike, nisam ih ni pogledao kod njih, tako da se sada nerviram i razmisljam i ako su mi na drugom kraju grada da idem da im vratim. Drugo slike su ukenjali samo tako. Vecina slika ima suma da to nije normalno. Neke slike, meni nije jasno uopste sta je to, izgledaju kao da su slikane u rezoluciji 100x50 i u 256 boja, sve se po ivicama vide kockice. Ostale su totalno preeksponirane, boje su unistene i sve u svemu skoro ni jedna slika ne lici na onu sa kompa. Ja sam, kao sto i uvek radim, slike obradio, tako sto sam uradio sharpening i auto exposure u acdsee-ju. Znam da cete reci da to ne treba da se radi i tako dalje, medjutim ja sam to radio i ranije na isti nacin kada su slike, osim tog problema sa proporcijama ispadale odlicno. Opet slike na racunaru izgledaju skoro odlicno. Suma nema ni mrvica, a boje su totalno prirodne i normalne. Cak ni pri uvelicanju nema suma. E sada ovaj tip sto tamo to razvija jednom mi je rekao da oni nesto to tamo jos dodatno ostre i valjda podesavaju boje. Sada ramizljam da nisu oni mozda posle mog ostrenja i podesavanja boja dodatno nesto *****li pa su napravili taj sum i usrali boje.

Interesuje me vas komentar na ovo. Prvo da li je normalno da ja moram da radim crop da bi oni mogli da normalno izrade sliku. Drugo zato je toliko suma prisutno i trece sta su ludaci uradili sa bojama da izgledaju kao da smo svi vanzemaljci a ne ljudi.

Jos me interesuje, posto kod ovih definitivno necu vise ici, gde se u Beogradu mogu ljudski razviti slike, a da ne kostaju 100 dinara po slici? Po mogucstvu da su negde na potezu Banjica sa okolinom.

Fotke standardnih velichina su u 3:2 odnosu, a ove tvoje su 4:3, tako da uvek mora da ti iseche ili ostavi belo. Drugo, trebao si da idesh u profi foto da izradish slike, sigurno su najjachi u gradu.

@driver Gde se nalazi taj Profiphoto? Da li oni obradjuju dodatno slike, odnosno da li je potrebno da ih ja obradjujem pre nego sto ih odnesem na razvijanje.

Pre svega ne nosih fotografije na razvijanje vec na stampu. Nauci terminologiju.

U principu u foto radnjama mogu da koriguju a ne moraju ako im ti kazes da pustaju direktno sa medija koji si doneo. Ako ces stampati u nekom 3:2 formatu gledaj da sam uradis krop da ne bi oni sekli glave tvojoj rodbini.

Bad Habbit je napisao(la):
@driver Gde se nalazi taj Profiphoto? Da li oni obradjuju dodatno slike, odnosno da li je potrebno da ih ja obradjujem pre nego sto ih odnesem na razvijanje.

Nalaze se na vishe mesta, a imash ih recimo u Resavskoj iznad beogradjanke. Imaju Agfa mashine koje mogu da shtampaju u bilo kom formatu, tako da ti na 4:3 nece seci. Naravno da ne morash da obradjujesh slike, ali bolje bi bilo da uradish to.

Hvala ti. Ima li ih negde po periferiji grada, ili bar van strogog centra. Centar izbegavam kad god mogu, posto je sva ta buka guzva i slicno pocelo mnogo da me opterecuje i nervira.

na Banjici preko puta Savremene administracije [ knjizara ] trzni centar 2. sprat. znaci ne veliki trzni centar vec u produzetku knjizare na nekih 30m. zlatara se vidi s ulice, po njoj ces znati da si tu gde treba. ponesi mu te upropascene slike i zamoli ga da ti odstampa jednu fotku bas zbog loseg iskutstva koje si imao u drugoj radnji itd itd

Poslednja izmena:
Ok, hvala ti, videcu da odem kod njih. Dobio sam jos dva saveta gde da odem, na Banjici bas, da ne reklamiram sada, mada zato sam i pitao ko je najbolji da ne bih eksperimentisao nego otisao na konkretno i provereno mesto. Ne znam bas na koji trzni centar mislis. Znam dosta dobro taj kraj, ali osim onog velikom ne znam na koji mali mislis. VIdecu, mozda vec i danas da prodjem tamo pa da pokusam odstampam par slika, cisto da uporedim sa ovim koje sam vec uradio.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Naravno da ne morash da obradjujesh slike, ali bolje bi bilo da uradish to.
Na kakvu obradu mislis? Kolor balans, zasicenje, svetlo, kontrast... je bolje da uopste ne dira ako ne zna i ako to radi na nekom zmrlj monitoru koji je po obicaju nabildovan atraktivnim setingom za gledanje filmova. Ako je tako, mnogo mu je merodavnije da ostavi procesovanje koje je uradio sam aparat.

Mislim na obradu koju bi radio u svakom sluchaju, i za net, naravno ako to uopshte zna da uradi.

Ja na zmlj monitoru (Eizo) iz 97. godine radim obradu za shtampu i fotke ispadaju savrsheno iste kao na monitoru :)

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Mislim na obradu koju bi radio u svakom sluchaju, i za net, naravno ako to uopshte zna da uradi.

Ja na zmlj monitoru (Eizo) iz 97. godine radim obradu za shtampu i fotke ispadaju savrsheno iste kao na monitoru :)

Nije zmlj, nego zmrlj :) Od Eizo monitora i ne postoji nista morodavnije za ekranski prikaz, naravno ako je ok kalibrisan, ali pitanje je koliko ljudi ga ima ili uopste zna za njega...

@Bad Habbit
Moj savet je da ako se igras obradom fotki, uradis to na dupliranim fajlovima uz "obavezno" cuvanje sirovih fajlova sve do trenutka dok ne dobijes fitbek iz stampe ili uperedis prikaz na tvom i na kvalitetnijim monitorima (naravno u slucaju da vec nemas neku zmrlj spravu poput driver-ove:) ).

Driver-ov monitor je ako ne najbolji, onda svakako jedan od najboljih monitora koji postoje. Eizo sam ja razmisljao cak polovan da kupim posto nisam imao para za nov. Ja imam znj monitor, tacnije samsung syncmaster 753dfx.

Slike obradjujem zato sto su rezultati posle obrade znacajno bolji nego u originalu. Radim sharpening i po nekada auto exposure, kada vidim da je slika sa njim bolja nego bez njega. To sve radim u acdsee pro 8. Ostrenje je po meni neophodno da bi slike bile ok.

Nemam mnogo iskustva sa stampanjem slika, posto slike stampam samo u retkim prilikama kada mi je potrebno da ih nekome poklonim ili slicno. Uglavnom slike drzim na kompjuteru, odnosno na cd-ovima. Posto mi je monitor znj ne znam kako bi to izgledalo na nekom dobrom monitoru, ali na ovom mom vecina slika posle ostrenja izgleda odlicno.

E sada sto se stampanja tice. Isao sam tamo na Banjicu gde mi je defragmenter rekao, izmedju ostalog i zato sto mi je to bilo najblize i situacija je sledeca. Prvo radnju sam nasao bez vecih problema. Kada sam izvadio flash disk na kome inace uvek nosim slike i dao ga, pogledali su me kao da sam im dao bombu. Rekli su mi kako oni ne znaju sta je to i da ne mogu odatle da mi razviju slike. Onda sam ja onako napravio jednu dramsku pauzu da pokusam da shvatim taj nivo amaterizma, a ona mi je rekla kako najbolje da idem preko puta benzinske pumpe kod Trosarine posto i oni tamo razvijaju slike pa ovde samo donose. Naravno posle te izjave nije mi vise ni padalo na pamet da radim slike kod njih, nego sam otisao tamo. Tamo me je sacekao neki tip koji mi nije bas ulivao povernje sa vrata, medjutim dosta se dobro snasao. Za pocetak nije se uplasio flash diska, sto je bio dobar start, a onda je i prilicno lako shvtio moju nameru, odnosno ono sto ja od njega zahtevam. E sada ja sam uradio sledece. Izabrao sam pet slika i napravio cetiri varijante sa tih pet slika kako bih mogao da uporedim rezultate. Variajante su bile sledece:

- slike iz aparata bez ikakve obrade
- slike sa uradjenim sharpening-om i auto exposure-om
- slike bez obrade, ali sa povecanom rezolucijom u photoshop-u, sa 72 na 300
- slike sa obradom i sa povecanom rezolucijom u photoshop-u, sa 72 na 300

Razlike su minimalne. Onako kada se covek bas zagleda dobro, vidi se mala razlka u korsti obradjenih slika, a opet medju njima ove na kojima sam povecao rezoluciju sa za nijansu bolje.

Opet generalno ove slike su dosta bolje od onih koje sam prvobitno odstampao. Ovde su boje prirodne, nema suma, sto na onim prvima nije slucaj. Znaci od sada idem kod ovog coveka.

- slike sa obradom i sa povecanom rezolucijom u photoshop-u, sa 72 na 300
- Resemplovanjem, odnosno proporcionalnim povecavanjem rezolucije na stetu velicine u cm se teoretski ne moze dobiti bolji kvalitet fotke, sto znaci kvalitet ostaje isti.
- Nasilnim povecavanjem rezolucije, odnosno zadrzavanjem iste velicine u cm a povecavanjem rezolucije sa 72 na 300 mozes dobiti samo gori kvalitet, nikako bolji, jer tim postupkom broj piksela ne povecavas dodavanjem novih, vec razbijanjem starih...

A za fotke ovog tipa - napredne amaterske, moze da ti zavrsi posao i tvoj Samsung, pod uslovom da mu uradis kolko je to moguce korektnu kalibraciju i setovanja.

hahah, kakav topic. Toliko price oko tog krstenja, a na kraju ni slike ne mozemo da vidimo. :d

Pa imas valjda neke slike gde se vide samo popovi ili crkva ili sta god, daj neke gde se ne vide te osobe ili im stavi slajfne preko ociju, ne zanima nas da gledamo ko je bio na krstenju nego kako ste se ti i aparat snasli u tim nezgodnim uslovima za slikanje.

Pa kazem ti da nije do mene. Ne mogu da saljem slike ljudi protiv njihove volje i to na internet, gde znasi i sam kakvih sve likova ima. One slike od ranije gde sam slikao crkvu sam vec postavio. Od ovih sa krstenja imam samo jednu jedinu gde sam slikao sam crkvu i nekog slucajnog prolaznika, a usput je ta slika i relativno lose ispala. Eto mogu jedino nju da zakacim.

Prilozi

• DSCF1328.jpg
    DSCF1328.jpg
    228.9 KB · Pregleda: 111
Ako cu sada da ispadnem neki bad guy, sto nisam okacio slike, recite pa da onda ako bas moram okacim nesto, ali sa skrivenim licima.

E jesi smarač, evo da te ohrabrim

Snapshot iz manastira Arkadi (XIV vek) na Kritu

1/8 s, F2,8

Prilozi

• Arkadi.jpg
    Arkadi.jpg
    401.6 KB · Pregleda: 98
Pa kazem ti da nije do mene. Ne mogu da saljem slike ljudi protiv njihove volje i to na internet, gde znasi i sam kakvih sve likova ima. One slike od ranije gde sam slikao crkvu sam vec postavio. Od ovih sa krstenja imam samo jednu jedinu gde sam slikao sam crkvu i nekog slucajnog prolaznika, a usput je ta slika i relativno lose ispala. Eto mogu jedino nju da zakacim.

Palo mi na pamet kako bi trebalo reci ovima u crkvi da ukljuce AA bar 4x dole u podu, vidi kako su im kockaste ivice. :d

Ajde ne smaraj, daj neke bolje fotke, uzmi u photoshopu bluruj face ljudi i okaci tako ovde.

Nazad
Vrh Dno