Šta je novo?

Fuji f10 - slikanje krstenja

cozmo je napisao(la):
Inace, ne brini za ostrinu, slike na visokim ISO vrednostima ce ti biti ostrije nego bez blica (sto je i normalno).

Pardon, bice ostrije sa blicom.

cozmo bre, on je fujijem ogranichen na 1/5 - 1/15 pa bez obzira da li koristi blic ili ne. Na 1/60 ce i na ISO1600 da mu budu tamne fotke, a pokret ce biti zamrznut ako koristi blic "na prvoj zavesici". Na automatskom digitalcu to je jednostavno - ISO800 i za zamrzavanje pokreta obichan blic, za sve ostalo slowsync, druge kombinacije nema.

Xm, onda Nikon to radi drugacije. Mada sam pretpostavio da je ogranicen na taj rang ekspozicija. I Nikon na automatici isto ko zna kako racuna ekspoziciju ali ne ogranicava na 1/15s, mozes dobiti i brzu ekspoziciju, s tim sto dosad nikako nisam provalio kako i sta kompakt meri u *****skom modu.
Nego kompakti obicno stave 1/60s za blic, tu je problem, kakva god da je blenda i uslovi slikanja.

Automatika je zeznuta stvar kad hoces nesto da uradis, tj. iskontrolises...

Vidi stavio mi *** preko saljivog naziva automatskog moda :d

cozmo je napisao(la):
Nego kompakti obicno stave 1/60s za blic, tu je problem, kakva god da je blenda i uslovi slikanja.

Automatika je zeznuta stvar kad hoces nesto da uradis, tj. iskontrolises...

U pravu si, totalno sam zaboravio na to.

Ne gine mu onda da koristi slow sync sve vreme, nece tu bash da se izvode borbe kechera pa da je pokret problem ;)

defragmenter je napisao(la):
kako na 1/60 i iso 1600 tamne fotke?

Izadji napolje nocu, stavi najveci iso koji imash i opali blic pa ce ti bude jasno :D

Jel ti vidish da on na ISO800 ima jedva 1/10, pa kad bi stavio 1/60, morao bi za isto svetlo da ima ISO4800, tako da bi na ISO1600 ljudi bili osvetljeni, a pozadina zestoko podexponirana.

Poslednja izmena:
cek bre pa na iso 200 vec 1/60 ide s blicem??? na iso 1600 valjda bi bile preexponirane? verovatno si mislio bez blica

Poslednja izmena:
kako na 1/60 i iso 1600 tamne fotke?

Pa, lepo eno ja okacih dva primera (gde Ognjen i dama igraju) na ISO 400 jedan je slowsync (svetliji) drugi (tamniji) sa normalnim blicem (1/60s).

Nego mu veca ISO vrednost omogucava da blic raspali na vecoj razdaljini nego na ISO100 ako mu bas treba neki pokret da uhvati malo dalje od sebe i da se to vidi. Drukcije ne moze. A da ce biti tamno, oce. Samo ima veliku prednost u odnosu na ostale kompakte koji na ISO400 ne bi mogli da "dobace" gde i F30.

cek bre pa na iso 200 vec 1/60 ide s blicem??? na iso 1600 valjda bi bile preexponirane? verovatno si mislio bez blica

Ma, kompakti uglavnom zakucavaju kad je blic na "auto" 1/60s. Kad je slow-sync, onda ne zakucavaju vec racunaju ne znam ni ja kako. Recimo neki zakucaju fill-in flash na 1/30s.

Ne znam da li Fuji F10 to radi, vecina radi...

E *ebi ga. :) Taman sam mislio da smo resili problem, a sada je opet sve na pocetku. Ako je neko od vas zeleo da zaradi pare kao profesionalni fotograf, mogli ste to da mi kazete, a ne ovako. ;)

Poslednja izmena:
Ma, nemoj vise da lupas glavu. Kad hoces da uhvatis brzi pokret i da slikas malo blize stavi komplet sve na AUTO.

A ako hoces da se vidi sve lepo i kad nema preterano pokreta, stavi slowsync i ISO400 ili ISO800, bez blica probaj samo ISO800.

Nemam ovde sad primer jednog krstenja sto je moja supruga slikala sa malim Nikonom 3100, mogu da okacim sutra. Mislim, kad je njoj uspelo sa aparatom starim 3 godine koji je relativno spor, ima solidno suma na ISO400 uhvati 70-80% slika kako treba, mozes i ti sa brzim F10 koji ima odlican ISO i koji je u svemu noviji aparat. Slikala je na auto, namestio sam joj i mod sa slow syncom i Museum mod (gde se koristi BSS opcija). Otprilike joj rekao sta kad da koristi i napravila je sasvim lepe slike.

Jel ti kapirash da blic ne sluzi da se osvetljava nishta, vec da "popunjava rupe", da osvetli ono gde su oshtre senke po licu itd. Ne mislish valjda da ce onaj mali blic da osvetli celu crkvu, to ne moze ni najskuplji eksterni.

Tacno tako.

cozmo je napisao(la):
Ma, nemoj vise da lupas glavu. Kad hoces da uhvatis brzi pokret i da slikas malo blize stavi komplet sve na AUTO.

A ako hoces da se vidi sve lepo i kad nema preterano pokreta, stavi slowsync i ISO400 ili ISO800, bez blica probaj samo ISO800.

Nemam ovde sad primer jednog krstenja sto je moja supruga slikala sa malim Nikonom 3100, mogu da okacim sutra. Mislim, kad je njoj uspelo sa aparatom starim 3 godine koji je relativno spor, ima solidno suma na ISO400 uhvati 70-80% slika kako treba, mozes i ti sa brzim F10 koji ima odlican ISO i koji je u svemu noviji aparat. Slikala je na auto, namestio sam joj i mod sa slow syncom i Museum mod (gde se koristi BSS opcija). Otprilike joj rekao sta kad da koristi i napravila je sasvim lepe slike.

OK, mislio sam da pokusam da izbegnem iso veci od 800, ali izgleda da cu morati i njega da koristim. Hvala. ;)

Evo, cisto da vidis da ne bi trebalo da bude problema. Ovo je sve uglavnom ISO100, automatski mod, jedna od slika je museum mod...

Neobradjivani fajlovi, samo skalirani. EXIF imas...

krstenje1.jpg

krstenje2.jpg

krstenje3-1.jpg

krstenje4.jpg

Iako je supruga slikala sa Nikonom 3100, vidis da je relativno sve OK izgledalo, a bas sam ti stavio neke slike u pokretu. Uglavnom su sve slike tako ispale. Tako - samo se ti opusti i skljocaj. Ako stari Nikon moze ovo da izvuce, F10 bi trebao da pojede sve to za dorucak!

Hvala. Nije mi bas jasno kako je uspela da sa iso 100 uradi i neke slike bez blica. Cini mi se da je ova crkva dosta bolje osvetljena, ali mozda me samo utisak vara. Sve u svemu, imam sada dosta podataka, pa nadam se da cu se snaci. Hvala jos jednom. ;)

Mali Nikon ima jednu zgodnu foru, zove se BSS - Best Shot Selector. Rafalno ispuca 10 snimaka a onda izabere najostriju (to rafalno je dosta brzo cak i na tom aparatu). Jedna od super stvari koju ne znam zasto drugi proizvodjaci ne stavljaju na aparate. Dusu dalo za slikanje sa kompaktom.

Vidis nisam probao ovo, ali znao sam da ima neke veze sa tim. Jel to to? :)

Mozes da koristis neki od tih continious shooting modova pa da sam izaberes najbolju sliku. Ali kod Nikona aparat sam izabere samo jednu najostriju i najbolje eksponiranu fotku i nju ostavi. Ne ostavlja sve fotke iz rafala ili samo poslednje tri (imas takav jedan mod). Ali ti je rafal itekako zgodan kad nisi siguran da ces uhvatiti nesto bez blica, jes da ti puni karticu ali... bolje da imas nesto zabelezeno nego da nemas.

Pa ne znam koliko aparat, nikon u ovom slucaju, moze bas najbolje da proceni koja je slika najbolja. Mozda je bolje ovako, pa da sam odredis najbolju. Sta mislis koliko mi je pametno ovo da korsitim? Mislim ovde se ne moze blic korititi, tako da jedno da odvalim neki iso 800 pa da slikam.

Ja imam odlicno iskustvo sa tim BSS modom. Naravno da ga ne mozes koristiti bas svugde, ali kad god ga iskoristis u 99% slucajeva stvarno izabere najostriju i najbolje eksponiranu fotku. Naravno, nije za brze pokrete, ali u uslovima loseg svetla, ako moras da slikas iz ruke dobro dodje. Kako to izracunava, nemam pojma, funkcionise super. Ja koristim recimo Museum mod koji zakljuca ISO200 (ISO100 ako ima vise svetla) i onda pucam BSS. Ili ostavim na automatici a ukljucim BSS, onda on zakljuca na ISO400 (ako su losiji uslovi naravno, ako ne drzi 100-200) i puca. Tako da, iako imam Fuji S7000 koji ima solidan ISO400, nekad mali Nikon se bolje pokaze u takvim uslovima (veci procenat iskoristivih fotki, iz ruke, ne sa blicem naravno). Jer desava se da i sa rafalom na S7000 ne ispadne ostra nijedna fotka recimo (mislim zbog mrdanja ruke jel...), jer odslika 3-4 odma, pa 15-20s stuca, pa dalje i tako... dok ovde u rafalu puca 10 komada i onda bira najbolju sliku jedno 6-7 sekundi i opet mozes da slikas. Nije isto 10 odjednom (ruka se vise smiri) i 3-4. Dok mu je continious mod kao puz recimo...(Nikon). Tako da ga koristim u tim situacijama. Naravno, ne treba ocekivati da taj BSS pravi cudo, samo pomaze.

Problem kod kompakta je sto su mali i lagani i osetljivi na bilo kakve pokrete kod duze ekspozicije, pa je zato i veci procenat mutnih fotografija. Zato sad ce se sad ici na to da se pravi sto bolji senzor na kompaktima za visoki ISO.

Poslednja izmena:
BH,
Je l bilo bese krstenje? Ako jeste, di su slike? Okaci koju bolju, a i poneku losiju. Inace, jesi ti zadovoljan? Ako jesi, i mi smo svi, verujem, takodje. Pozdrav! stara garda=shangai sheytan:)

stara garda je napisao(la):
BH,
Je l bilo bese krstenje? Ako jeste, di su slike? Okaci koju bolju, a i poneku losiju. Inace, jesi ti zadovoljan? Ako jesi, i mi smo svi, verujem, takodje. Pozdrav! stara garda=shangai sheytan:)

1. Zashto bi stavljao fotke koje su loshe ispale ?

2. Da li znash da je ovde zabranjeno korishcenje 2 accounta ?

Driver:
1. da zajedno zakljucimo sta i zbog cega ne valja
2. pojma nisam imao! Ovo mi je kompjuter na poslu, a ono kod kuce. Totalni sam pocetnik i nisam imao predstavu kako da se ulogujem na onaj, noviji kompjuter, misleci da ne moze sa razlicitih kompjutera isti acc.. Je l samo da unesem ovaj username i lozinku? Ako je tako, onda sta da radim sa drugim acc.? Da ga samo ne koristim ili sam duzan jos nesto?

Slobodno se logujes sa starim accountom odakle hoces, nema veze s kog racunara pristupas.

Ovaj novi obrisi ili nemoj da ga koristis... svejedno.

Duzan si... gajbu piva i par kesa cipsija da ubijemo dosadu dok cekamo slike s krstenja...

stara garda je napisao(la):
2. pojma nisam imao! Ovo mi je kompjuter na poslu, a ono kod kuce. Totalni sam pocetnik i nisam imao predstavu kako da se ulogujem na onaj, noviji kompjuter, misleci da ne moze sa razlicitih kompjutera isti acc.. Je l samo da unesem ovaj username i lozinku? Ako je tako, onda sta da radim sa drugim acc.? Da ga samo ne koristim ili sam duzan jos nesto?

Vidi se da koristish analogni fotoaparat :D

Nazad
Vrh Dno