Šta je novo?

Fuji f10 - slikanje krstenja

Abdee je napisao(la):
Kakav bre stativ ljudi sta lupate? Pa nece da snima enterijer crkve vec cin krstenja u koji su ukljuceni ljudi. A ljudi, pogotovo zivi, imaju veoma nezgodnu osobinu da se krecu. A kad se ljudi krecu oni se "razmazu" na fotografijama i iste su tada dobre samo za tematske konceptualne izlozbe na temu "Religija koja se krece" i sl.

A i treba li napomenuti da je fotograf sa stativom prilicno nepokretan?

Nisam ni mislio na ekspozicije od reda sekunde ili vise... Ali ipak mozes da izvuces ostre slike sa 1/25 (ili tu negde) i sa ljudima koji se slabo pomeraju (pa nije bre krstenje sportsko takmicenje!!!), dok iz ruke sve sto je sporije od 1/125 moze lako da se desi da bude zamuceno ako aparat (ili objektiv) nema opticki stabilizator (a F10 ga nema).

Dakle u ovom slucaju stativ MOZE da pomogne taman toliko da covek dobije upotreblive fotke bez blica, pri ISO800 i sa ekspozicijom od recimo 1/25.

Naravno, najbolje je sa dobrim blicem, ali izgleda da je ovaj na F10 prilicno slab pa zato i dajem alternativno resenje...

Poslednja izmena:
shangai sheytan je napisao(la):
Nece bas to tako biti. U davna, pradavna vremena(prethodni milenijum) u aparatu si imao samo jednu osetljivost, ISO 100 najcesce, koja je morala da zadovolji sve zahteve. I sta je bilo resenje? Sto manja brzina, sto veci otvor blende(ovo dvoje da bi sto veca kolicina svetlosti iz prostorije usla)i sto manja jacina blica

Ovo o chemu govorish su osnovne stvari, sve je to jasno, ali ti gore prichash o nekoj F5.6 blendi ? Ako mislish da fotkash u crkvi sa ISO100, trebace ti 1.2 blenda ili cesh imati ljude u tunelu. Danas imash ISO1600 na kome shuma u standardnom formatu shtampe jednostavno nema, pa zashto ne bi koristio ISO800 i blic sa EV u minusu i dobio rezultate kao kada gledash okom ?

Za ove stvari je problem ne sto je ovaj blic slab, nego sto je Jak! Kada se sa npr. 100ASA odaljis 3m od objekta, a blic ima svetlosnu jacinu npr. 15, to znaci da je potrebna blenda 5, tj. na ovoj daljini automatika nece blendu zatvoriti vise od 5, sto omogucava solidan ulazak svetlosti prostorije! E, sad, drugo je pitanje koliko m mozes da se odaljis sa svojim 3x zumom da bi kadrirao kako zelis... A slow sync verujem da moze samo da koristi. Ako probe ne daju rezultata, zovi chichu sa dEOS-om... Ako ti bude potreban savet posle probe, pisi na pm...

Vidim da sve vreme prichash iz ugla analogije, ali ovo je 21. vek, mislim da je vreme da se predje na digitalno.

Znas kako. Ja ne volim da koristim prevelik iso, zato sto tada slike ispadnu mutnije. Cinjenica je da fuji odlicno odradi deo posla sto se suma tice, ali cinjenica je i da su slike vec na iso 800 dosta mutnije od onih na 100 ili 200. Zato bih zeleo da sto je moguce manji iso koristim. Koliko -ev predlazes? Da li mislis da koristim -ev pri spot ili multi mettering-u? Ne znam da li postoji neko pravilo kako se to odreduje ev ili jednostavno po osecaju?

Poslednja izmena:
Nista ne mozes znati dok ne probas, mozemo svi do sutra da razglabamo jer je tesko slikati unutra sa kompaktom. Prvo wihite balance se zbuni jer ima raznog svetla (dnevno, sveca, sijalice, negde cak i reflektorcici). Drugo, blic na kompaktu u tim uslovima deluje kao one lampice na mobilnom. Trece, slow sync flash moze, ali onda mogu da ispadnu mutne slike (tj. razmazan pokret).
Fill-in flash isto hoce da zakljuca na 1/30, mada moze da pomogne da dobijes "svetliju sliku". Za ISO - nista dok ne probas.

Recimo na ISO 100, ako maksimalno otvoris blendu, mozes da uhvatis enterijer ako se niko ne mice, ali tu idu propratni efekti ako svetli neko svetlo (prepaljeno), moze da ispadne OK slika, ali kompakt nije za to:

crkva.jpg

Ako dignes na ISO 400, mozes da izguras i 1/30 recimo, ako ti je mirna ruka i dobijes bolji rezultat:

crkva1.jpg

Problem je sto automatiku ne mozes da predvidis, ne mozes da zakljucas blendu ili ekspoziciju pa da iz eksperimenta vidis sta se desava.

Evo problema za WB:

Mix-svetla.jpg

Nekoliko izvora svetlosti, pa moras rucno da odredjujes WB ili da isprobas pa vidis sta ces dobiti... Ova zadnja je 1/25s na ISO100 i to je mozda neki max. koji sa kompaktom mozes da izvuces. Naravno uz manuelno setovanje.

I opet da ne bude skroz ostro. Mislim na slikanje bez blica. Kompakt sa blicom u tim uslovima je stvarno los... znaci probaj nekako, isprobaj, ne moze ti niko dati savet bas kako treba to da uradis...

Opet da ponovim: DSLR+ brzi objektiv, dobar blic...

Znaci, ovde sam ti dao primere "iz ruke", bez blica. Stativ moze da pomogne da dobijes ostriju sliku, ali opet ostaje problem pokreta.

Kad svi stoje i dok popa cita, mozes da probas i odslikas nesto ovako, cim krene cin krstenja, moras se pribliziti i koristiti blic, min 1/60s. Ili da dignes ISO i probas 1/125 na ISO800 ili ISO400...

Poslednja izmena:
Ako bude osvetljeno ovako kao u gornjim primerima, bez problema cesh moci ISO400 bez blica i pokrete da hvatash a ISO200 ako hocesh na rizik, ali F10 ima tako dobar ISO400 da bolje da idesh na to sa sigurno uhvacenim pokretima. Morash da odesh u crkvu i samo izmerish aparatom koliko svetla ima, ne morash ni da shkljocash.

Najbolje je otici u crkvu i pogledati kakvi su uslovi. Na onoj zadnjoj slici su nakon toga zatvorili vrata i bum - ode svetlo.

Tako da, ako ikako imas mogucnosti, idi u crkvu pre krstenja...

Da imas manuelne komande, i da zakljucas brzu ekspoziciju na ISO400 (sto kaze driver, mozda ce aparat sam izracunati kako treba) dalo bi fine rezultate u uslovima koje sam ja poslao.

Odes, stisnes shutter napola na ISO400 na raznim mestima u crkvi i vidi kakve ti parametre daje, pa proceni, vidi kako da dobijes najbrzu ekspoziciju.

Manje od ISO400 zaboravi, osim za staticne scene kao one gore recimo.

Pazi ovo su dosta dobre solidne slike. Recimo da mogu da kazem da bih bio zadovoljan ako bih uspeo da dobijem ovako nesto. Naravno ako bih uspeo bolje, bio bih jos zadovoljniji. Ne znam zasto si skinuo EXIF. Hteo sam da vidim parametre za blendu i sve ostalo, ali nema EXIF-a.

Kod prve slike pozadina je veoma dobro ispala, dok su ljudi malo mutni. Takodje malo je luster, pregoreo, ali to se opet nije moglo izbeci, jedino mozda da si pokusao da izbegnes luster kada si pravio sliku. Znam da je to zato sto nisi koristio blic pa je morala da ide duza ekspozicija. Interesuje me koji aparat je u pitanju i koliki je iso?

Druga je skoro odlicna, naravno imajuci u vidu uslove u kojima je slikana. Mozda je za nijansu mutnija, ali pretpostavljam da je u pitanju neki malo veci iso, pa je to zato. Naravno sve vec znate da ja trazim perfekciju kada je ostrina u pitanju, tako da kada ja kazem da slika nije previse ostra, to verovatno vise niko ne uzima za ozbiljno.

Treca je isto dosta solidna. Primecujem izvestan sum na slici, kao i blago zamucenje kod pojedinih osoba, sto ponovo znaci da si slikao bez blica i da si koristio produzenu ekpoziciju.

Sve u svemu ovo je dosta dobro.

Evo ja sam napravio par slika kao eksperiment u sobi sa spustenim roletnama i u polu mracnoj atmosferi, nesto poput crkve, a slikao sam fotleju sa jedno 3-5 metara, sto cu otprilike pokusati da uradim i kada je krstenje u pitanju.

Iso 800, slow sinc

Iso 800, obican blic

Iso 400, slow sinc

Iso 400, obican blic

Iso 200, slow sinc

Iso 200, obican blic

Iso 100, slow sinc

Iso 100, obican blic

habbit stavi neki predmet koji strci a ne fotelju jer nju aparat tesko nalazi zbog manjka kontrasta

E *ebi ga sada. Ja vec uradio gomilu slika ovako. Ajde ako mislite da ovo ne valja, recite pa da postavim neki predmet.

Iso 800, bez blica

Iso 400, bez blica

Full auto

Dzaba si ti uposte i palio blic, ono parce belog carsava ti je zbunilo merenje blica. Da ne bi sprzio tu belinu, aparat je prema tome dozirao blic i podeksponirao sve ostalo.
Pazi da ti nista ne upada u kadar, stavi slow sinc, ISO 400 ili 800, stani na sred te sobe i vidi kako ce da ti izgleda fotka.

Iso 400, slow sinc - ovo je za sada moj favort, sta mislite?

Iso 800, slow sinc

Inace sve slike su sa EV -1.

Poslednja izmena:
Sada cu da napravim i jednu sa 200 i 100, bas me interesuje.

Poslednja izmena:
Bad Habbit je napisao(la):
Ne znam zasto si skinuo EXIF. Hteo sam da vidim parametre za blendu i sve ostalo, ali nema EXIF-a.

1. Slika: ISO 100, 1/8, f2
2. ISO400, 1/25, f2
3. ISO100, 1/15s (mislio sam da je 25), f2

Podesavao sam manuelno. Canon Powershot G1 (ovo je slikano dosta davno ima 4 godine).

Druga nije toliko mutnija iako je ISO400, vec je crop jer je slika deformisana zbog objektiva (slikano je skroz wide) pa sam isekao centralni deo. A nisam je ni poostravao. Cisto da pokazem sta da ocekujes...

Evo, sa blicem, ISO 100, pokret i jedna polustaticna... Ja sam u tim uslovima, na ISO 100 dobijao najbolje rezultate sa 1/60s, f2 ili 2.2 sa blicem. Ali, to vazi za te uslove, taj aparat... (na njemu sam skoro uvek manuelno slikao).

Pokret1.jpg

Pokret2.jpg

Primetices da 1/60 nije dovoljno da zamrzne svaki pokret na ISO 100 (popa je ostar, ali kumovi iza nisu)... znaci na ISO400 mozda mozes da dobijes 1/125s ili 1/250s bez problema. Ovaj Canon je star aparat i pravio je puno suma na ISO400 te nisam previse koristio tu osetljivost. Nisu ostrene slike, imaju tradicionalni Canon "smooth" izgled.

Pa tesko ces u sobi simulirati crkvu, drugacije je svetlo i jacina svetla, ljudi su u pokretu. Nesto su mi ove tvoje slike sve pretamne, ali se aparat zezno zbog one belog carsava, jedino ona ISO400 slowsync moze da prodje. Probaj ev +1 da budu svetlije, ali ti ne vredi, moras to isprobati u crkvi.

Problem je sto niko ne moze znati sta ce automatika da uradi, zato moras probati. Kad imas manuelne modove iz nekog iskustva mozes da znas kako da namestis i sta da ocekujes a i mozes da korigujes "u letu".

Driver, vide li ti Cosmo-ve slike?
Cosmo, svaka cast, vrlo lepo! Ali bojim se da coveku nista nismo pomogli i da ce,
zbog nedostatka manuelnih komandi, skroz da izneveri sam sebe!
p.s. Cosmo, da nije kuma blago trudna?! Ili je to zbog velikog otvora blende...

shangai sheytan je napisao(la):
Ali bojim se da coveku nista nismo pomogli i da ce,
zbog nedostatka manuelnih komandi, skroz da izneveri sam sebe!
p.s. Cosmo, da nije kuma blago trudna?! Ili je to zbog velikog otvora blende...

Ma, ja mislim da ce se vec snaci... Fuji F10 dobro kontrolise sum, pa ce imati prostora da dobije solidne slike za kucnu upotrebu, ali za nesto profi - tesko.
Kumovi su i jedni i drugi (na slici je jedna od kuma jeste trudna), al to bese pre 4 godine :)

@BadHabbit

Opusti se, ne opterecuj se, snaci ces se 100%. Bitno je da se ne utripujes previse i slike ce ispasti dobro. Misli na ono sta slikas da dobijes lepe kompozicije, mozda cak i da ostavis na auto sve pa vidi... stvarno je tesko dati savet za aparat sa automatikom. Ja sam jednom probao da odslikam i sa Nikonom 3100 (klasicna automatika) i nije islo - nesto je ispalo super, ali slike u pokretu - dosta zamrljanih pokreta, jedan deo mutnih slika i sl.

Doduse F10 ima brz fokus i sve, ne verujem da ces bas propustiti neki bitan trenutak, ali nemoj se preterano opterecivati jer onda neces biti siguran u sebe.

driver je napisao(la):
Da li je ova Martinsova rechenica tebi normalna "pa zar i pored fuji f10 da placa drugi da odradi? ajaj, jos bi najbolje bilo da plati pa da taj dodje isto s f10 i odradi slikanje".

On ovde govori kao da je F10 aparat od 2k evra i chudi se shto on to sa lakocom ne moze, i josh kaze da postoji shansa da dodje profesionalni fotograf sa F10 :D:D

Ovakva rechenica je za ban, ne samo za napushavanje :)

.

Aj se ti vise dogovori jel Fuji F10 valja il ne valja :p, ovako mozemo u nedogled lupam tvoj DSLR je smesan kad se poredi sa 1Ds od Canona koji, je opet u mojim rukama smesan u poredjenju sa nekim profi fotografom, pa oprema itd itd, f10 je jedan od najboljih u svojoj klasi, i ne vidim nista lose sto covek hoce sa njim da odradi sam sto je bolje moguce, al to izgleda je problem nekima lepo da objasne....

Sto se teme tice, meni je i iso400 na granici na iso800 bih zaboravio, vrteo bih se 200-400 kako za sta. Jednostavno na 800 slike nisu ok za moj ukus.

Voleo bih da vidim kako izgledaju fotografije sa krstenja sa F10.
Pa postavi neku ako nije problem.

Bad Habbit, pa shto si stavio EV-1 ? Ja sam gore prichao za EV za eksterni blic, ne za tvoj sluchaj.

Ove primere si bash bezveze napravio, ne mozesh bre u sobi da simulirash crkvu, i josh ti je u prednji plan upalo neshto belo pa ti poremetilo merenje. Idi bre do crkve pa probaj, shta ti je teshko ;)

Misko je napisao(la):
Aj se ti vise dogovori jel Fuji F10 valja il ne valja :p, ovako mozemo u nedogled lupam tvoj DSLR je smesan kad se poredi sa 1Ds od Canona koji, je opet u mojim rukama smesan u poredjenju sa nekim profi fotografom, pa oprema itd itd, f10 je jedan od najboljih u svojoj klasi, i ne vidim nista lose sto covek hoce sa njim da odradi sam sto je bolje moguce, al to izgleda je problem nekima lepo da objasne....

Sto se teme tice, meni je i iso400 na granici na iso800 bih zaboravio, vrteo bih se 200-400 kako za sta. Jednostavno na 800 slike nisu ok za moj ukus.

A bre sad se i ti ponashash kao da F10 koshta soma evra :) Za ~270 nema boljeg malog aparata a to je samo 100e skuplje od najjeftinijeg poshtenog digitalca, tako da ne mozesh da ochekujesh rezultate ni blizu kao sa dSLRom i eksternim blicem, za chim ova situacija jednostavno vapi :) Pored svega toga, Bad Habbit i nije previshe vesht pa je to josh jedan problem.

Ne kazem da se sa F10 ne moze fotkati ovo, evo i sa G1 je uspelo, mada G1 ima vecu blendu i bolji blic, ali se zato na ISO400 moze napraviti neshto. I u chemu je problem sa ISO400 na F10, pa on je u rangu ISO100 na bilo kom ixusu, a sigurno nece da shtampa foto tapet :D:D

Poslednja izmena:
kolko ja shvatam ovo je nesto na foru fuji 5600 i canon s2is tj kroz pare se gleda mada ne bih ja potcenjivao mali fuji nikako

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
I u chemu je problem sa ISO400 na F10, pa on je u rangu ISO100 na bilo kom ixusu, a sigurno nece da shtampa foto tapet :D:D

Nije problem iso400 nego iso800, iso400 je na granici prolaznog, idealno bi bilo iso200, al on tesko da ce moci u nekim situacija mozda ce u nekim i moci, bad idi lepo do crkve sutra napravi nekoliko slika pa se vrati i postuj, obavezno idi do te crkve gde ce se ceremonija i obaviti, jer izvori svetla i kolicina istog mogu osetno da variraju.

Jel si ti bre Misko video kako izgledaju ISO400 fotke na Fujiju uopshte ? Pa shuma jedva da ima, kako na granici. ISO800 je druga pricha, ali to se u shtampi opet ne bi videlo. Nece on da shtampa postere od metar.

Pogledaj opet primere sa F10 na ISO400, izgleda da si zaboravio.

defragmenter je napisao(la):
kolko ja shvatam ovo je nesto na foru fuji 5600 i canon s2is tj kroz pare se gleda mada ne bih ja potcenjivao mali fuji nikako

A ti ako ne bi samo nalupetao shta ti je prvo palo na pamet.

S5600 koshta kao F10, ali to su razlichiti aparati totalno. S2 IS je skuplji 100e i nema veze sa F10 ni po chemu. I ako tako gledamo, S5600 je bolji od S2 IS jer i on ima ISO400 daleko bolji od svih ostalih UZ is klase, tako da bi i on bio bolji za fotkanje u ovakvim uslovima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno