Upravo sam se vratio iz grada. Isao sam da izradim slike. Prilicno sam se iznervirao, a evo i zasto. To su neki ljudi na Novom Beogradu, meni inace na drugom kraju grada, kod kojih idem po preporuci zato sto kao imaju dobre masine za izradu i tako dalje. Do sada sam bio solidno zadovoljan, ali ovo danas su me skroz razovarali. Najveci biser je bio sto sam bio u velikoj zurbi pa sam samo uzeo slike nisam ih ni pogledao. Prvo sto mi rade vec par puta, tacnije od kada imam fuji, za prethodne ne mogu da se setim je to da mi ili odseku deo slike, ili mi dodaju one bele stubce sa strane. Jednom mi je tip rekao kako dimenzije iz aparata, u ovom slucaju 2848x2136, nisu standardne i da moram da crop-ujem sliku pre nego sto je donesem kod njih. To mi nije bas logicno, ali ajde. Ovoga puta nisam se setio to da uradim i napravili su mi gadno ******. Ja sam u fotoshop-u dodavo jedan layer gde sam stavio podatke o dogadjaju, imenu crkve i datumu. Nisam dodavao nego sam stavio preko postojece slike u dnu. Ovi ****** su to ladno odsekli i ni na jednoj slici tog dela uopste nema. Kazem uzeo sam slike, nisam ih ni pogledao kod njih, tako da se sada nerviram i razmisljam i ako su mi na drugom kraju grada da idem da im vratim. Drugo slike su ukenjali samo tako. Vecina slika ima suma da to nije normalno. Neke slike, meni nije jasno uopste sta je to, izgledaju kao da su slikane u rezoluciji 100x50 i u 256 boja, sve se po ivicama vide kockice. Ostale su totalno preeksponirane, boje su unistene i sve u svemu skoro ni jedna slika ne lici na onu sa kompa. Ja sam, kao sto i uvek radim, slike obradio, tako sto sam uradio sharpening i auto exposure u acdsee-ju. Znam da cete reci da to ne treba da se radi i tako dalje, medjutim ja sam to radio i ranije na isti nacin kada su slike, osim tog problema sa proporcijama ispadale odlicno. Opet slike na racunaru izgledaju skoro odlicno. Suma nema ni mrvica, a boje su totalno prirodne i normalne. Cak ni pri uvelicanju nema suma. E sada ovaj tip sto tamo to razvija jednom mi je rekao da oni nesto to tamo jos dodatno ostre i valjda podesavaju boje. Sada ramizljam da nisu oni mozda posle mog ostrenja i podesavanja boja dodatno nesto *****li pa su napravili taj sum i usrali boje.
Interesuje me vas komentar na ovo. Prvo da li je normalno da ja moram da radim crop da bi oni mogli da normalno izrade sliku. Drugo zato je toliko suma prisutno i trece sta su ludaci uradili sa bojama da izgledaju kao da smo svi vanzemaljci a ne ljudi.
Jos me interesuje, posto kod ovih definitivno necu vise ici, gde se u Beogradu mogu ljudski razviti slike, a da ne kostaju 100 dinara po slici? Po mogucstvu da su negde na potezu Banjica sa okolinom.