Imam i ja garanciju 5 godina koja ističe 2027 god. Ali crkao je motor. Za inverter motor LG daje garanciju 10 godina koja se realizuje tako da LG daje "besplatno" motor a
uslugu ugradnje motora plaća kupac. Ovo piše i u garantnom listu koji sam dobio uz frižider. Problem je što usluga ugradnje u njihovom servisu košta 18,500 din i duplo je skuplja nego u običnim servisima. Kod njih ugradnja košta oko 10,000 a kompresori od 3000-7000 din. što znači da bi me zamena kompresora kod drugih servisera koštala tačno toliko kao ruke u ovlaštenom servisu. Lepo su se toga dosetili, oni u stvari naplate i ruke i motor kroz tu naduvanu cenu. Lako je onda davati "garanciju" 10 god. (a serviser mi je rekao da sada daju i 20 god!). Naravno, kad sve naplate od kupaca.
Ovo izgleda redovno primenjuju na srpskom tržištu, vidi ovde
https://informer.rs/vesti/zastitnik...upca-frizider-u-garanciji-a-popravka-100-evra
Mislio sam da su njihovi inverter motori tehnički bolji od drugih ali upravo je obrnuto, ima dosta žalbi i u EU i u USA;
https://www.housedigest.com/1531860/common-problems-lg-fridge-failures-lawsuit/
.
Ima toga dosta. Motori su im sve gori i gori a garancija sve duža,
Ja sam inače svoj frižider platio 89.000 din i doplatio sam 4.000 din radnicima da ga unesu stepeništem na 8 sprat (nisu hteli liftom da ne oštete ambalažu). Znači koštao me je 93.000 din za dve godine rada.
Ako im sada platim 18.500 din za zamenu motora doći će me ukupno 111.500 din. Za te pare sam tada imao da kupim Miele na akciji koji bi me služio 20 godina ali ja izabrah ovaj..
Pravo da ti kazem ja nisam citao uslove garancije ali barem je do sada bilo ako imas onu produzenu garanciju od 5 godina da uvoznik pokriva sve troskove popravke.Ne samo delove nego i dolazak servisera i ugradnju.
Ja bih probao sa radnjom gde si kupio frizider da odes do njih i da im kazes da ti ovi traze za reklamaciju za ugradnju kompresora 18500 a da ti to nisu rekli u radnji i da hoces da zamenis frizider za drugi ili da ti vrate novac.Pa neka se radnja cima sa uvoznikom.Na kraju krajeva zapretis sa inspekcijom pa neka se doticna radnja ganja sa njima.
Mislim da je to cist bezobrazluk od strane ovlascenog servisa lg-a i pitanje da li sam lg zna kako im se ponasa ovlasceni servis u srbiji.
Inace ja sam za pomenuti frizider lg GBB72PZVGN prosao malo bolje od tebe.Kupio ga u radnji sa onog linka koji sam okacio.I tada je kod njih kostao 90k.
Poveo sam caleta posto svakog 12,13,14 u mesecu daju 20 posto popusta za penzionere i ispao me nekih 72k plus dostava 1500 dinara i uneli ga u stan i raspakovali.
Tako da me sve skupa izasao nekih 73.5k sto je tada pre nekih godinu dana bila odlicna cena za taj model frizidera.
E sad samo da potraje da radi barem 5 godina bez nekih kvarova.Za posle toga cemo lako.Ni u ludilu ne bih posle tog vremena zvao ovlasceni servis pa makar bila garancija na motor i 10 god.Pre cu sam kupiti motor i pozvati majstora za ugradnju.
Imam dobrog majstora za belu tehniku.Pre dve godine mi je na electrolux frizideru starom 20 god otisao motor i covek mi doneo danfoss kompresor star godinu dana i dao mi garanciju jos godinu dana.Naplatio mi ugradnju kompresora i punjenje freona nekih 65 eura.
Inace sto se tice ovlascenih servisa evo price za bosch sporet i za zamenu ringli.
Sporet bosch star nekih 20 godina i ima keramicku plocu i crkle mi dve ringle,jedna expres druga klasicna ali ono ringla u ringli.
Ja pozovem ovlasceni servis kaze imaju na stanju.Expres ringla kosta 9500 dinara a ova druga veca kosta 11500 dinara plus mora njihov serviser da dodje da ugradi da bih imao garanciju na ringle.Kaze dolazak servisera se placa jos 4000 dinara.
Znaci sve skupa 25 soma.To je bilo pre korone,znaci pre jedno 4 godine.
Ja pitam tog lika da li su ringle mozda pozlacene pa je tolika cena.On nije odmah skapirao da ga zezam nego poceo tu nesto da tupi kao kvalitet,ovo ono.I naravno ne uzmem kod njih nego odem do gradica pejton i u lorenu kupim dve gorenje ringle odgovarajuceg precnika i snage i tada platim expres ringlu 2100 dinara a ovu vecu oko 2500 dinara i pozovem drugara koji se razume i ugradimo ih u sporet.
Mogu ti reci da ove gorenje ringle rade bolje nego one dve originalne bosch koje su zamenjene.
Tako da ove poznate firme idu samo na ime i na dranje sa cenama,kvalitet samog proizvoda je vrlo diskutabilan.
Barem je to neko moje iskustvo koje sam imao do sada sa tehnickim aparatima.