Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ene i njih truju chemtrailsima :d

@ krkojzla - ja bi samo uradio keystone korekciju, osim toga bas lepa fotka 🙂

Evo da odgovorim na brzinu posto vidim da svi izbegavaju da upute kritiku na ovakve fotke. Sva misljenja su subjektivna :d (...)

1. Mislim da je ovo jako korisno zapažanje, a grana - nepažnja usled neiskustva.
2. Ovo nije stanica, nego bašta kafića 😀 Ali opet - korisno zapažanje, probao sam da kropujem tako i bolje izgleda, posebno ako bi se prišlo par metara.
3. Želeo sam, ali postoji dva velika problema sa tim: Nekim praistorijskim zakonom je zabranjeno fotografisati objekte železnice, a drugi je što su me primetili i uzmuvali se. Obično nemam problem i ne dolazim u konfliktne situacije kad me zamole da napustim lokaciju, ali ima raznih ljudi, pa najbolje izbeći konflikt.
4 i 5 se slažem, okačio sam ih čisto onako, ako uleti neko zapažanje.

Što se tiče saveta za noćnu fotografiju - pogledaću. Dosta toga ne mogu izvesti sa opremom koju trenutno imam (polovan aparat od 6.3 mpx i relativno starom tehnologijom ugrađenom), ali znanje je moć. Hvala što si se odvažio na kritiku, vidim da je to prava reč ovog puta i hvala na korisnim zapažanjima 🙂

Lepo, pogotovo prve dve..

Hvala 🙂

Poslednja izmena:
Usput, evo još par komada:
(Imajte na umu da fotke kačim podjednako iz "zabave" ali i da bih dobio svaku moguću korisnu kritiku vezanu za tehničku stranu - ukoliko se nađe neko dovoljno dokon da daje besplatne savete. Da, ima ih po netu i pogledam ih kad god mogu, ali savet iz prve ruke je nešto drugo). Znači kritike su dobrodošle, čak i one kao što je n1tr0 napisao za fotke 4. i 5. iz mog prethodnog posta (kratko i jasno čovek rekao da ih je najbolje obrisati 😀 )

1. Za ljubitelje oldtajmera (vidim da je trebalo da sredim nebo kao odvojenu celinu da ne bih izgubio detalje, ali na onom monitoru na kom je ovo obrađivano - dobro je šta sam uopšte dobio)
Pogledajte prilog 130474

2. Produžena ekspozicija - iz ruke. Cropovano. (Sad, gledajući na kalibrisanom monitoru - čini mi se da je premalo eksponirano?)
Pogledajte prilog 130475

Poslednja izmena:
Ne znam šta se desilo, a ne mogu da editujem post. Ne vidim ih ni ja sada. Evo ponovo:

1. Za ljubitelje oldtajmera (vidim da je trebalo da sredim nebo kao odvojenu celinu da ne bih izgubio detalje, ali na onom monitoru na kom je ovo obrađivano - dobro je šta sam uopšte dobio)
1262673_332761140202687_1563316191_o.jpg

2. Produžena ekspozicija - iz ruke. Cropovano. (Sad, gledajući na kalibrisanom monitoru - čini mi se da je premalo eksponirano?)
1271816_334703723341762_1625012907_o.jpg

Evo i treća, kad sam već tu ponovo 😀
3.
1271467_331910173621117_256128745_o.jpg

Poslednja izmena:
Dj Goran Starcevic na Ski Open festivalu - 5d mk3/iso 400/50mm f 1.2 @ 1.2

RCKF7285.webp

Jesam preterao sa sharpnesom? 🙂

Ovo je samo lično mišljenje, ali probaj pa ti se možda dopadne...
Ako bokeh praviš veštački - u Photoshopu, pokušaj da obratiš pažnju na to da ti ne bude isti fokus na njušci (najbliža objektivu) i repu (najdalji od objektiva). Ako jesu - onda deluje neprirodno "naoštreno".
Koristeći "Lens Blur" u kombinaciji sa alfa kanalima, može se dobiti iole realističan "Depth of Field" na fotografijama.
Evo jedan uprošćen tutorijal za to, a ti potraži po netu još, poigraj se i svideće ti se rezultati. Naravno, ako obrađuješ fotke pomoću olovke, a ne miša, biće ti 20 puta lakše.

Link:
Kratak Tutorijal za osnovnu manipulaciju "Depth of Field" na fotografijama

Hvala za tut bas cu probati, samo mi je tu an primeru bas hardcore odradjeno, nikada ne bih toliko mnogo izgleda mi neprirodno, al nije na odmet znati 🙂

A inace na slici nisam radio nista oko bokeha ako si to mislio, ovo na slici je ono sto je izaslo iz aparata ( sto se tice bokeha ) samo sam se igrao malo sa sliderima u LR. A na slici sam bio poprilicno daleko od nje, na zalost ne moze aperature manji od f5.6 na ovom objektivu i na ovoj ziznoj daljini, pa da dobijem jos vece zamucenje...

U sustini jos ucim i isprobavam razne stvarcice. Jutros sam procitao da ovaj 55-200 VR je najostirji na 70-150 f7-11 i da je na krajevima meksi, pa cu i to da testiram samo da me sunce malo podrzi u tome. 🙂

Poslednja izmena:

Dona outside by Alex Alexandar, on Flickr

Jesam preterao sa sharpnesom? 🙂

Meni je ova fotka odlicna samo da nisi preterao sa vinjetama i da si eventulano malo drugacije kadrirao, tipa da si ispostovao trecine i vertikalnu i horizontalnu.

Sto se tice ostrine nista ja tu ne bi dirao, ovako je dobro i kontam da je flickr to jos malo naostrio.

Taj objektiv sam imao i meni je extra bio bas tako kao sto si ti gore opalio [email protected], ne znam zasto je Odinochka mislio da je fake. Jedino ti je fokus pobegao na grudi, sad da li si ti omasio ili objektiv ne znam ali da...

A pas je prica za sebe, prelep je!

Da dodam, za "jos vece zamucenje" imas vrlo jeftino da nadjes neki 135mm f2.8/f3.5 i extra ce ti biti za pse. Samo nadji neki koji moze da ima infinity na Nikonu, ja npr imam Reuvenon 135mm f2.8, bokeh je bolesno dobar ali nemam infinity al ceo labrador moze sa lepim kadrom da stane i da bokeh bude vrh na f2.8.

primer samo za bokeh:

Poslednja izmena:
Znači do 1985 se kučići i životinje nisu slikali? :trust:

A vidim da i njegov vrlo mirno stoji predpostavljam po komandi. Ne vidim sto je problem, nisam mu ja rekao da juri psa po livadi koji juri lopticu, vec u odredjenim prilikama moze da iskoristi prednosti f2.8. A da se razumemo ni taj 55-200 nije mnogo brzi od onoga sto sa malo vezbe mozes da dobijes sa manuelcom...

Znači problem je do asistencije fokusa a ne do manuelnih objektiva, što znači kad se uvežba oko može i na nekrštenom tražilu, ne kažem da je lako ali može. Takođe, mada kroz druge EVFove nisam virio, na bilo kojem sonijevom NEXu ili SLTu je i lakše nego sa mikro ili split prizmom, verjum mi na reč pošto 90% fotografija radim na filmu sa Minolta/Nikon/P6 opremom. 😉

Stane ona nekad tako na komandu al nece bas uvek, moram dobro da je izmorim prvo da bi se smirila....

Razmisljam o prajmu sad al pojma nemam da li 35, 50, 85, 135... Svuda kazu odaberi u zavisnosti od toga sto slikas al ja slikam sve, mada najvise kucice...

Da jurim fokus sam, ne znam jos al bih rado da uzmem neki jeftini i da se igram malo... Tako da hvala za preporuku s16.

Deus, drugi put, cini mi se, mlatis praznu slamu sa tim likom. Stavi momka na ignore, i uradi to sto si njemu predlozio. 🙂 Iz price smatram da si normalan i prijatan momak, samo zbog toga predlazem. 🙂

Sorry za Off...

Grazie, will do. Do kuckanja 🙂 🙂

Stane ona nekad tako na komandu al nece bas uvek, moram dobro da je izmorim prvo da bi se smirila....

Razmisljam o prajmu sad al pojma nemam da li 35, 50, 85, 135... Svuda kazu odaberi u zavisnosti od toga sto slikas al ja slikam sve, mada najvise kucice...

Da jurim fokus sam, ne znam jos al bih rado da uzmem neki jeftini i da se igram malo... Tako da hvala za preporuku s16.

Nema na cemu, za 3-4000 din se i vise nego isplati za zezanje a uvek postoji sansa da ces izvuci neku lepu fotku 🙂

Deus, kao sto Srdjan rece, treba bataliti skroz...

Poslednja izmena:
Opet ja sa OT pitanjem 🙂 Ova poslednja je zeleznicka u Rumi ?

P.S. Steta za stari most, vidi se refleksija 🙁

Ma moze to da se ispegla al meni se ne da. Tako je Lukija. Zeleznicka u Rumi. 🙂

Možda je OT - šta koristite da zaklonite objektiv od neželjenih odsjaja (a da nije šator i da nije parče papira, pošto ako slikam napolju po padavinama - papir nije neka korist)?
Neki interesantan savet za improvizaciju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno