Šta je novo?

Fotografije - 2013

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tnx za reply! Inace svidja mi se 4-ta a 7 bi bila perverzija da je uspela. 🙂

Hvala Atmo 🙂

Mixer, ja nisam koristio, i zeznuo sam se sto ga nisam poneo, bas sam hteo da probam da zamrznem subjekt panning-a ali ***... Inace bilo je ok svetlo. Recimo: 1/200, ISO 1600+, f3.5. Al rokao sam i 1/400 ISO 3200 f3.5 a probao i 1/30 ISO 500 f3.5 za panning.

Pozz, li bi neko zeleo da pokusa da na najbolji nacin obradi ove fotografije? Interesuje me sta bi ste i kako radili. Ja sam nesto pokusavao, ali mi se ne svidja kako je ispalo. Hvala.

Vidi, nemoj da se ljutis, ali lose su ti fotke, podeksponirane su, iako si drzao 30s ekspoziciju i preterano zavrnuo blendu, i iskreno kadar ti je bezveze, mobilnim mozes da napravis ovakvu fotku, ne moras da imas 600D za to. Svi kadrovi su ti nagnuti u levo, ja pretpostavljam da si ovako nesto hteo da napravis ....

Moras da naucis neke osnove fotografije o svetlu za pocetak pa onda da pravis fotke, PhotoShop je pomocno sredstvo, sto bolje napravis fotku, manje ces se muciti u njemu, a i poenta je da zapravo znas sta radis, a ne da ponekad uhvatis neku dobru fotku, a ostale nabudzis u PS !

Poslednja izmena:
Vidi, nemoj da se ljutis, ali lose su ti fotke, podeksponirane su, iako si drzao 30s ekspoziciju i preterano zavrnuo blendu, i iskreno kadar ti je bezveze, mobilnim mozes da napravis ovakvu fotku, ne moras da imas 600D za to. Svi kadrovi su ti nagnuti u levo, ja pretpostavljam da si ovako nesto hteo da napravis ....

Moras da naucis neke osnove fotografije o svetlu za pocetak pa onda da pravis fotke, PhotoShop je pomocno sredstvo, sto bolje napravis fotku, manje ces se muciti u njemu, a i poenta je da zapravo znas sta radis, a ne da ponekad uhvatis neku dobru fotku, a ostale nabudzis u PS !

ok

3 minuta u PS-u. Može i bolje (bolje senke i svetlo) i može BOLJE - al' onda se prelazi u domen digital art-a. 🙂

DeuS.Mikelle ti je sasvim lepo pojasnio. Na licu mesta gledaj da napraviš što bolju fotku. Ako to nije moguće, e onda se igraj u PS-u (pa šta uradiš).

Poslednja izmena:
Ok, hvala. Da ne ispadne sada da se pravim pametan, ali izmedju ostalog sam kropovao i obradio upravo ovako sliku, ali to je jedna od kombinacija koja mi se nije svidela. Nista licno dzoni. Tvoje slike mi se izuzetno svidjaju, ali ovo mi se ne svidja. Ovo je dakle bila jedna od mojih zamisli kada sam pokusao da obradim sliku. Hteo sam da na gornji levi presek stavim sijalicu, a dole desno ovaj auto. I izvlacio sam podeskponirane delove sa exposure i tako dalje, ali mi se nije svidelo. Prvo, ima previse suma. Ovo drvece, odnosno grane su razrmrljane i ono sto je najbitnijee (meni) je sto slika nema tu atmosferu koju sam pokusao (bezuspesno) da prenesem. Dakle ovo je moja ulica, gde zivim. Svidelo mi se to sto je ovako diskretno ulicno osvetljenje (mnogo slabije nego ovo sto je dzoni uradio). Svidelo mi se to sto nema ljudi. I hteo sam da prensem tako neku romanticnu atmosferu (priguseno svetlo, bez ljudi...). Zato sam izmedju ostalog podeksponirao sliku.

Sto se samih slika tice, znam da ne valjaju i iskreno nisam se previse ni trudio da budu mnogo bolje. Hteo sam jednostavno da, posto sam slabije koristio raw do sada, slikam sliku svoje ulice i pokusam da obradim to u lightroom-u. U sustini, gledao sam da to bude sat vremena nakon padanja mraka, zbog plavog sata (iako sam pretpostavio da se to nece videti jer sam svesno isao na to da donekle podeksponiram sliku). Stavio sam A mod i iso 100 zbog suma. Iskreno, ne razumem zbog cega aparat nije podigao ekspoziciju na vise od 30s (pretpostavljam da je to jos jedan od limita za koje ne znam). Dakle gledao sam i tokom slikanja histogram i video sam da je slika podeksponirana, ali posto sam gledao vise tutorijala za obradu i savetovali su svi da kod raw-a treba podeksponirati sliku, tacnije ne treba je preeksponirati i da se podeksponirana slika u raw-u moze lepo srediti u ps. Sad mozda jet o greska, ali nisam hteo da ove sijalice "probiju" pa sam ostavio tako kako je aparat na A modu odlucio. Posto mi kazete da je to greska, interesuje me sta sam trebao da uradim? Da li sam trebao da podignem iso i ostavim A mod, ili da stavim na M mod pa da rucno produzim ekspoziciju, ili neku kompenzaciju ekspozicije, u kombinaciji sa nekim od ova dva? Dalje. Slike znam da su krive. Jednostavno ulica je takva i pokusao sam da pomeram stativ, ali nije vredelo, a stativ mi je kilav i izgubio bi silno vreme dok bi na licu mesta podesio da bude ravan. To sam dakle svesno tako ostavio, jer znam da to mogu da sredim za 2 sekunde u lr-u. Sto se F tice, mozda sam i tu napravio gresku, ali razmisljao sam da dignem F jos. Hteo sam da mi DOF bude sto dublji i da krece sto je blize meni moguce, kako bi obuhvatio ove teksture asfalta na pocetku i zato sam fokusirao prema ovom autu levo, koji je relativno blizu i onda sam hteo da podignem F, jer mi je bilo bitno da fokus ide do beskonacnosti, ili bar sto dalje, kako bi pokrio ulicu do kraja. Sto se kompozicije tice, to mi je i dalje nocna mora, sto se i vidi. Znam neka pravila, ali ja to jednostavno ne umem da primenim u praksi. Kapiram i ja da ovde kompozicija ne valja, ali ne znam jednostavno kako da to promenim. Probao sam par varijanti, ali ni jedna mi se ne svidja.

Ja bih ti savetovao da malo gledas tudje fotografije, ali nekih dobrih umetnika, pa da prvo vidis sta se tebi dopada od stilova, mozda ti se dopadne nesto sto nisi ni znao do sada ... Mozes i da skines i pogledas "the genius of photography" to je bbc serija od jedno 6 epizoda, jako je interesantna, bar meni.
Takodje, ono sto Drajver uvek preporucuje, pogledaj neke tutorijalne na tubi o fotografiji, meni je jako dobar "Zack Arias Studio Photograpy Workshop" to je o studijskoj fotografiji, ali na samom pocetku on objasnjava ljudima o odnosu blende, shuttera, iso i same jacine svetla.. E da, cekaj sad cu da iskopam, gledao sam na BH kanalu nekog lika, on bas koristi prirodno svetlo i veoma je kreativan, nalazi neke kadrove koje drugi ne vide, evo ga ... E ovo poslednje uzmi i gledaj, nemoj da te mrzi i samo lagano, niko se nije naucen rodio, i vremenom ces postati iskusniji i bolji 😉

Sto se tice mene, ja sada uglavnom koristim M mod i koristim njegov svetlomer, gledam sta meri i gde meri, samo ako mi nije bitno stavim na A i fotkam jpeg, to je kada ides sa drustvom pa ti traze da ih slikas. Inace poenta raw je sto sadrzi mnogo vise informacija od jpeg, i samim tim ako si promasio ekspoziciju ti mozes da ispravis ali opet, ako je fotka losa ne mozes sa bilo kojim programom da izvuces bilo sta ! I zato kazem, moras da naucis prvo kako da napravis tehnicki dobru fotku, a ne da je popravljas u PS posle, zato imas i digitalni aparat, pogledaj fotku koju si napravio, ako nije dobra izbrisi je i napravi novu i vidi sta treba da popravis da bi dobio ono sto hoces, Canon ima lep displej !

Ovi su meni dobri :
http://www.mattstuart.com/
http://www.guidoargentini.com/
http://hakanphotography.com/

I ovo ti je super kada se umoris od svega gore 😉

Poslednja izmena:
@Bad Habit - NE znam samo koliko puta sam pisao ovde, koliko puta sam se tebi direktno obracao i izgleda ne vredi!
Ljudi, morate da citate, da se edukujete, da non stop radite i kroz greske da ucite! Non stop! Ne moze neko drugi da sazvace neko znanje za vas i da vam ga isporuci u nekoliko recenica. Nije ovo skolica gde ste varali sa skriptama za lektiru! BH, svojim pitanjima ovde mesecima unazad, kao i par drugih pojedinaca, pokazujes da ne radis na sebi! Ne ucis, ne citas, nisi osnove savladao!
Ej kompozicija! Pa to nije nikakva rocket foocking science! Ima par paravila koje naucis za pocetak, razmisljas o njima dok fotkas, pa posle kad ih perfektiras, razmisljas o njihovom krsenju! Posle naucis osnove kreativnog razmisljanja, ni to nije rocket foocking science! Ljudi glava je osnovna stvar u fotografiji, ne sokocalo! Glavu treba napuniti znanjem i iskustvom. Znanje nikad lakse dostupno, a za lenjost i odsustvo talenta... e tu vam niko ne moze pomoci!

Poslednja izmena:
Nije loše ni pogledati galerije ljudi odavde, koji su postavili link ka njima u svoj potpis.
Zaista se nađe materijala za razmišljanje i proučavanje.

Neso, druga toliko curi na levo da izaziva morsku bolest... inace obe su cool sto se tice atmosfere... 😉

gledao sam da to bude sat vremena nakon padanja mraka, zbog plavog sata (iako sam pretpostavio da se to nece videti jer sam svesno isao na to da donekle podeksponiram sliku

Zar nije plavi cas pre padanja mraka?
Zapravo u ovo doba, nekih pola sata nakon zalaska sunca...

Kao sto su ti i svi preporucili, gledaj tudje fotografije, gledaj workshopove na yt.
Ima zaista fenomenalnih i poucnih.

Zar nije plavi cas pre padanja mraka?
Zapravo u ovo doba, nekih pola sata nakon zalaska sunca...

Tacno tako, u ovo neko doba sada trenutno, jos malko...

bluehour.png

http://www.bluehoursite.com/

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Evo još nekoliko na sud:

1.
100971315.jpg

2.
100970949.jpg

3.
100969952.jpg

4.
100968795.jpg

5.
100968878.jpg

6.
100968520.jpg

7.
100967698.jpg

8.
100971108.jpg

Poslednja izmena:
Meni se svidja petica, samo je ispravi 🙂
Sedmica takodje 🙂

Poslednja izmena:
I udomi kuče sa 3. 😛

Hteo sam, ali sam podstanar trenutno, pa nemam gde :/ A matorci već gaje 2 mačke koje sam udomio (tačnije jednu, a druga je potomak).

@Srđan - znao sam da će neko to reći, ali jutros baš i nisam imao vremena da je ispravljam. Svejedno, hvala za savet, uvek dobrodošlo. 🙂

Pokušao sam veštački da je ispravljam, ali mi se više dopalo ovako, nekako mi ima dubinu. Al' kapiram da je to "no no" verovatno. Da sam uhvatio malo više iznad - onda bih je samo malo ispravio i izdužio neproporcionalno za koji procenat, da ne izgleda zdepasto. Svakako, probaću još koju varijantu kad nađem vremena. 🙂

Najbolje bi bilo popeti se na onaj radnički kontejner (stambena jedinica, a ne velika kanta za đubre), ali tu je kula već u ne tako privlačnom kadru (mada ne znaš dok ne staneš tu...) ili sa drugog sprata stambene zgrade - ali mislim da se od drveća na parkingu ne vidi ništa. Na kraju ću uhvatiti dvoje molerske merdevine, staviti dasku preko njih i popeti se na tu improvizovanu skelu.
Probaću preko dana čim stignem. (ovog vikenda verovatno)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno