Šta je novo?

FLAC fajlovi i narezivanje diskova?

Pa da, lepo sam razumeo(pogledam frekventni opseg pesme, uvucem je u neki od audio programa i ako ide preko 20 kHz-a flac je 100%, na to sam mislio - izvinjavam se ako sam bio nerazuman :p ) . A clipping ne zelim da odstranjujem vec samo da vidim koja je muzika unistena tokom masteringa(zanimam se samo za loseless) i prema tome da "vidim" koja izdanja imaju kvalitetnu produkciju(pokusavam da izbegnem losu produkciju tipa "Californication"). Razumes me, ne?

Клипинг проналазиш тако што пронађеш семплове који су на 0 dB, па погледаш да ли има семплова поређаних у низу (обично најмање три) који имају исту вредност (тј. 0 dB). Што је више таквих семплова у низу који су на 0 dB, кaо и што је више таквих низова, већи је и клипинг.
У неким случајевима има и клипинга који су испод 0 dB, односно када је прво настао клипинг, па је после урaђено смањење gaina.
Клипинг се може наћи и на нижим нивоима од максималног, ако су неки од мастер трекова који су касније умиксовани имали клипинг.
Мања количина клипинга (до 5 у минуту, ако су до +1.5 dB) се од неких аутора сматра дозвољеном ако то оправдавају различите добити у мастерингу.

Poslednja izmena:
Ja bih najradije da slusam mjuz snimljen na -18dB :p . Kakav kliping, to necu da vidim uopste. Nego da raspoznam produkciju i da znam sta je stvarno kvalitetno. "Na turn me up" - u kazu za nove Guns-e da su snimljeni na -18dB tj bez kompresije. Kompresija dosta smanjuje dinamiku. Dzabe ti sva oprema i originalni diskovi ako je sam mastering uradjen sa kompresijom. Znaci treba je znati prepoznati i zaobici. Thx na razumevanju.

Што се тиче NERO-a, у зависности од верзије, треба ручно инсталирати (једноставним копирањем у фолдер) кодеке (plugins за APE, flac, итд.) /ако то нисте урадили приликом инсталације NERO-a/ у фолдер:

C:\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins (за старије верзије NERO-a)

или у

C:\Program Files\Common Files\Nero\AudioPlugins (за новије верзије NERO-a).

Кодеке ћете наћи на:

http://neroplugins.afterdawn.com/

После инсталације кодека само кликнете десним дугметом миша на CUE фајл и одаберете "open with" "NERO Burning ROM" (изаберете када то први пут радите "NERO Burning ROM" са листе програма).
Ако поставите NERO као default програм за отварање ISO images, довољно је да само два пута кликнете на CUE фајл и излази вам дијалог бокс за резање...

Једини проблем је у томе што NERO приликом инсталације не нуди инсталацију MauSau audio plugins по default-у, већ морате ту опцију да ручно чекирате, а многи људи за то не знају.
vidis, toga se nisam setio, a zavrsava mi posao bez problema. ja sam jos davno instalirao neki Cole2k media Nero audio plug in pack kako bih mogao da rezem lossless formate iz Nera onako po seljacki, kako sam opisao na pocetku ovog thread-a. nije mi palo na pamet da mogu da se rezu diskovi i iz .cue-a. sada sam probao i mogu. dakle, da li je to onda definitivno 1:1 kopija?
i zasto sam opet naisao na jedan flac album koji sam skinuo da u .cue pise za fajlove (posto je raspracan na pesme vec unapred) .wav? ako ga ripuju u flac zasto u cue pise .wav pa onda moram da menjam u notepadu? svasta...

vidis, toga se nisam setio, a zavrsava mi posao bez problema. ja sam jos davno instalirao neki Cole2k media Nero audio plug in pack kako bih mogao da rezem lossless formate iz Nera onako po seljacki, kako sam opisao na pocetku ovog thread-a. nije mi palo na pamet da mogu da se rezu diskovi i iz .cue-a. sada sam probao i mogu. dakle, da li je to onda definitivno 1:1 kopija?
i zasto sam opet naisao na jedan flac album koji sam skinuo da u .cue pise za fajlove (posto je raspracan na pesme vec unapred) .wav? ako ga ripuju u flac zasto u cue pise .wav pa onda moram da menjam u notepadu? svasta...
Добијаш идентичну копију (ако приликом гребовања није било грешака) - као да си радио копирање са CDA диска на CDA диск.
А одговор на твоје друго питање гласи: Онај ко је риповао CDA диск га је риповао у један WAV са CUE фајлом, па је онда тај WAV преко CUE фајла компримовао у одвојене flac-ове. А онда је заборавио да приликом паковања албума датог у flac-овима изостави тај CUE фајл. Ако је албум распарчан на појединачне фајлове, одна ти CUE не служи ничему, то је случајан заостатак из претходно описаног процеса. Дешава се.

Poslednja izmena:
Ja bih najradije da slusam mjuz snimljen na -18dB :p . Kakav kliping, to necu da vidim uopste. Nego da raspoznam produkciju i da znam sta je stvarno kvalitetno. "Na turn me up" - u kazu za nove Guns-e da su snimljeni na -18dB tj bez kompresije. Kompresija dosta smanjuje dinamiku. Dzabe ti sva oprema i originalni diskovi ako je sam mastering uradjen sa kompresijom. Znaci treba je znati prepoznati i zaobici. Thx na razumevanju.

До клипинга доводи било какво повећање gaina преко дозвољеног максимума, односно сигнали који нису лимитарани, а прелазе динамички опсег опција снимања.
Компресија повећава gain тиших делова сигнала и не дира најгласније делове снимка, тако да у начелу не доводи до клипинга.

До клипинга доводи било какво повећање gaina преко дозвољеног максимума, односно сигнали који нису лимитарани, а прелазе динамички опсег опција снимања.
Компресија повећава gain тиших делова сигнала и не дира најгласније делове снимка, тако да у начелу не доводи до клипинга.

Savrseno sam upoznat sa problemom, nego vidim da se bas razumes uopste pa da te pitam sta mislis(to pokusavam da te pitam od pocetka :p ) o Sound Forge-u vezano za temu provere kvaliteta masteringa? Meni deluje kao najjednostavnije i najbrze resenje. Cas usisas fajl u njega i pogledas ga. Mislim da ne moze brze od toga?

А одговор на твоје друго питање гласи: Онај ко је риповао CDA диск га је риповао у један WAV са CUE фајлом, па је онда тај WAV преко CUE фајла компримовао у одвојене flac-ове. А онда је заборавио да приликом паковања албума датог у flac-овима изостави тај CUE фајл. Ако је албум распарчан на појединачне фајлове, одна ти CUE не служи ничему, то је случајан заостатак из претходно описаног процеса. Дешава се.
hmm, da li to znaci da onda ipak nece biti 1:1 kopija u ovom slucaju kada je vec album rasparcan? pitam zbog pauza medju pesmama.

hmm, da li to znaci da onda ipak nece biti 1:1 kopija u ovom slucaju kada je vec album rasparcan? pitam zbog pauza medju pesmama.
Биће 1:1 само ако је CDA резан преко CUE фајла из једног јединственог flac, APE, WAV, итд. фајла, јер се тада режу и gap информације.
Квалитет звука ће бити исти као и са оригинала, али не и прелази међу трековима (то је посебно важно у случају када су трекови стопљени, као што је нпр. честа појава између речитатива и арија код опера).

Poslednja izmena:
Savrseno sam upoznat sa problemom, nego vidim da se bas razumes uopste pa da te pitam sta mislis(to pokusavam da te pitam od pocetka :p ) o Sound Forge-u vezano za temu provere kvaliteta masteringa? Meni deluje kao najjednostavnije i najbrze resenje. Cas usisas fajl u njega i pogledas ga. Mislim da ne moze brze od toga?
Не бих могао да ти дам савет конкретно у вези Sound Forge-a јер га лично не користим.

Dizem temu iz mrtvih,al bolje nego da otvaram novu,bar se nadam.
Posto sam noob sto se tice FLAC formata,citajuci svasta po netu ovih dana,a izmedju ostalog i ovu temu oko narezivanja,buni me jedna stvar kad je rezanje flac-a na audio disk u pitanju.

Uglavnom sve sto sam skidao do sada u FLAC formatu su vec odvojene pesme,u skinutim datotekama nema cue i log fajlova.Da li to znaci da je ovo FLAC slabijeg kvaliteta od onog gde je sve jedan fajl pa postoje cue fajlovi?Kako rezati ove albume gde su pesme vec podeljene?Za ovo mi ne treba cue?

Poslednja izmena:
Dizem temu iz mrtvih,al bolje nego da otvaram novu,bar se nadam.
Posto sam noob sto se tice FLAC formata,citajuci svasta po netu ovih dana,a izmedju ostalog i ovu temu oko narezivanja,buni me jedna stvar kad je rezanje flac-a na audio disk u pitanju.

Uglavnom sve sto sam skidao do sada u FLAC formatu su vec odvojene pesme,u skinutim datotekama nema cue i log fajlova.Da li to znaci da je ovo FLAC slabijeg kvaliteta od onog gde je sve jedan fajl pa postoje cue fajlovi?Kako rezati ove albume gde su pesme vec podeljene?Za ovo mi ne treba cue?

1. Nema veze sa kvalitetom da li su razdvojene ili ne.
2. Ako u skinutim datotekama nema cue i log fajlova, postoji mogucnost da to nisu ripovani originali, vec vrlo moguce i mp3-jke. Da se proveriti na razne nacine, preko spektra frekvencija, ili lakse postoje programi za proveru, recimo audiochecher. Nijednom metodom ne mozes 100% da budes siguran da li je ili nije original rip.
3. Preko Burrrn-a mozes samo da nabacas te fajlove bez cue fajla, prepoznaje sve i reze bez problema. Jedan od laksih. Ima i tezih metoda.

Da li to znaci da je ovo FLAC slabijeg kvaliteta od onog gde je sve jedan fajl pa postoje cue fajlovi?Kako rezati ove albume gde su pesme vec podeljene?Za ovo mi ne treba cue?
Не да ти код раздвојених фајлова не треба CUE, већ је потпуно бескористан.
Кад су фајлови раздвојени, режеш их оним редом којим хоћеш.

CUE има податке о gap-овима. То значи да се приликом резања начин на који су нумере раздвојене на оригиналном ЦД-у идентично пресликава и на резани ЦД. То је у већини случајева небитно, јер се обично користе стандардне паузе од 2 секунде између трекова, осим у случајевима када нема паузе између трекова (нпр. код опера, директан прелаз из речитатива у арију) или код претапања нумера. Тада код раздвојених фајлова имаш паузу или прекид у звуку којих нема у оригиналу
Што се тиче квалитета репродукције звука, на то CUE уопште не утиче.

Poslednja izmena:
Citajuci zadnjih par stranica zainteresovao sam se i skinu par albuma u flac formatu. E sad, moje pocetnicko (mozda gloopo) pitanje je zasto neko koristi foobar2009 sa veoma chudno-siromasnim interfejsom a ne recimo Winamp ? Da li postoji neka razlika u kvalitetu ?

Citajuci zadnjih par stranica zainteresovao sam se i skinu par albuma u flac formatu. E sad, moje pocetnicko (mozda gloopo) pitanje je zasto neko koristi foobar2009 sa veoma chudno-siromasnim interfejsom a ne recimo Winamp ? Da li postoji neka razlika u kvalitetu ?

Zato sto za muziku vazi, sto manje dzidzabidza, veca mogucnost da ce nesto biti kvalitetno.... jednostavno sto kraci put od izvora do zvucnika

Da se nesto pusti u "izvornom obliku" kako je pisac zamislio, nije potreban "interfejs"...

koriscenjem raznih pluginova, dsp-ova, ekvilajzera, pravis "svoju" verziju muzike i to je sve OK ako ti to odgovara i to zelis...

Jednostavno je foobar jedan od "lakih" resenja, podrzava SVE zivo sto se tice audia i jedan je od kvalitetnijih prilikom reprodukcije.

No sve je stvar izbora...sta god se tebi svidja to ces koristiti, ne treba koristiti nesto samo zato sto svi to preporucuju ili svi ostali to rade... treba koristiti ono sto tebi odgovara za tvoje potrebe...

A recimo i foobar ima raznorazne mogucnosti u podesavanju interfejsa, evo samo jedan izvor sa par stotina izgleda:

http://browse.deviantart.com/customization/skins/media/foobar2000/

Ali ako ne koristis razne plugin-ove, dsp-ove, ekvilajzere trebalo bi da je zbuk isti, zar ne?

ne mora da znaci, razni playeri mogu koriste razlicite metode (decodere) da bi odsvirali svaku vrstu zvucnog zapisa (flac, wav, mpr, aa...) u ovim decoderima moze da bude razlike u sviranju istog fajla sa istog sistema ali razlicitim playerom...

Ljudi koriste foobar2000 jer spada u najnaprednije plejere za puštanje muzike i upravljanje muzičkim fajlovima (tagovanje, organizacija itd). Ima i mnogo plugin-ova za njega.
Što se dekodera tiče, danas su svi u skladu sa standardom i daju isti zvuk. Razlika u zvuku obično nastaje zbog izabrane Output metode, da li ide direkno u zvučnu ili kroz mikser. A pošto zvučnici daleko više utiče na izlazni kvalitet, ne bih previše brinuo o softveru.

Jednu kompilaciju .ape single fajl sam uz pomoc fubarovog konvertera prebacio u pojedinacne .flac fajlove. Nemojte da me pitate zasto, eto, ima razloga :)
Naravno to je uradjeno preko cue sheeta koji se dobija uz .ape image.

Na koji nacin da dobijem novi cue fajl za ove nove flac pesme?

Ljudi koriste foobar2000 jer spada u najnaprednije plejere za puštanje muzike i upravljanje muzičkim fajlovima (tagovanje, organizacija itd). Ima i mnogo plugin-ova za njega.
Što se dekodera tiče, danas su svi u skladu sa standardom i daju isti zvuk. Razlika u zvuku obično nastaje zbog izabrane Output metode, da li ide direkno u zvučnu ili kroz mikser. A pošto zvučnici daleko više utiče na izlazni kvalitet, ne bih previše brinuo o softveru.
Што се декодера тиче, нису баш у длаку исти. Такође је битан начин на који се излаз плејера повезује са драјверима за звучну картицу.
У мом систему са SB X-Fi Music картицом боље се показује Winamp од foobara (нешто мало боља дефиниција звука)
Али признајем да је ствар заиста само у нијансама.

Meni se u WInampu bolje pokazao shibatch MP3 dekoder od defaulta, i zvucno i funkcionalno. Recimo cesto mi se desavalo da u Winampu izripujem muziku u MP3 i sam Winamp nece da ih pusti ili pola pusti pola ne, znaci samo stoji kad se klikne na Play.:trust: Kad sam prebacio na shibatch sve radi super, kao i u drugim plejerima (XMPlay recimo). Tada je Winamp odleteo u kantu za otpatke.:d

Jel može neko ko ima dosta flac muzike da mi pomogne, interesuje me jedan podatak.
Da ubaci veću količinu u plejer pa da mi da info koliko je to minuta materijala i koliko memorije zauzima. Znam da kompresija varira i da zavisi i od žanra, al da znam od prilike, da bi imao neku predstavu jer ne znam kako da particionišem novi 1 TB disk. Uglavnom će to biti stari rock, metal i nešto popularnih hitova. Hteo bih da mi muzika bude na posebnoj, poslednjoj particiji, a ne bih posle da se igram sa resize jer nemam drugi disk za bekap.

Jel može neko ko ima dosta flac muzike da mi pomogne, interesuje me jedan podatak.
Da ubaci veću količinu u plejer pa da mi da info koliko je to minuta materijala i koliko memorije zauzima. Znam da kompresija varira i da zavisi i od žanra, al da znam od prilike, da bi imao neku predstavu jer ne znam kako da particionišem novi 1 TB disk. Uglavnom će to biti stari rock, metal i nešto popularnih hitova. Hteo bih da mi muzika bude na posebnoj, poslednjoj particiji, a ne bih posle da se igram sa resize jer nemam drugi disk za bekap.

Flac racunaj grubo kao pola od WAV-a. znaci jedan CD od 74 minuta materiajal zauzima 700MB u WAV-u, to ce te kostati oko 350MB u FLAC-u...

To je gruba racunica...

Pa ovo se baš i ne slaže sa podacima do kojih sam ja došao računicom, i to nije mala razlika. Ja sam gledao po netu albume, delio veličinu sa trajanjem i dobijao oko 7 MB po minutu, najviše 7.5. Ovo ako 350 podelim sa 74 nije ni 5. Do duše probao sam samo nekoliko albuma ali mislim da je to to. Najbolje bi bilo kad bi neko časkom ubacio gomilu razne flac muzike u plejer pa mi rekao tačno stanje.
Kad razmislim, najbolje da se vodim najvećom vrednošću, tih 7.5 MB, pa preračunam koliko muzike imam i napravim toliku particiju, mislim da tako neću omanuti (a i sigurno neću sve ni naći u lossles formatu).

Ja imam 35 gb. sto je 81 sat muzike ako te je to zanimalo

Upravo to, hvala, to se slaže sa mojom računicom. Tako ću i da uradim, računaću 7.5 MB po minutu i takvu ću particiju da napravim. Da bude na poslednjoj gde je najsporiji disk, i da se ne fragmentuje, tu ću da stavljam tek kad bude sređeno i posle nema brisanja, samo dodavanja.
Mogu misliti kolko traje fragmentacija na današnjim hardovima...

Flac racunaj grubo kao pola od WAV-a. znaci jedan CD od 74 minuta materiajal zauzima 700MB u WAV-u, to ce te kostati oko 350MB u FLAC-u...

To je gruba racunica...

Nije bas pola nego je otprilike 35% manje prostora sto znaci WAV od 700MB pretvoren u FLAC zauzima prostor oko 450MB.

UPS, izvinjavam se, ja sam gledao sa APE fajlovima.... sorry, imate pravo, FLAC su veci fajlovi... evo sad sam opet proverio, sa APE fajlovima, jedan folder od 71,3GB sadrzi 206 sati i 35 minuta... znaci da je minut oko 5,75MB... zato sam rekao grubu racunicu od 50%, ali sam se zbunio sa APE, nije FLAC...

Pa ja tek treba da počnem sa zamenom mp3 kolekcije, ne znam još šta će biti, naravno onaj format u kome nađem album ali preferiram flac jer sam ga probao i uverio se da ima tagove i da to lepo radi kao što sam navikao, a i podrška u plejerima je ok a biće i bolja.
Kakva je situacija sa ostalim formatima (podrška i tagovi)?
Edit:
mislim na hardverske plejere

Poslednja izmena:
Pa racunas cca 1024 kbit/s:8=128kB/s*60s=7680kB/min :)
Dakle, da kazemo 7,5MB/min .

. . . .sve to zavisi od muzike koja se encode-uje.. od njene dinamike i josh nekih chinilaca.. ima drone i matorog ambienta po oko 250-300 MB po albumu, za 70ak minuta play-a...

Vrh Dno