Pa da, lepo sam razumeo(pogledam frekventni opseg pesme, uvucem je u neki od audio programa i ako ide preko 20 kHz-a flac je 100%, na to sam mislio - izvinjavam se ako sam bio nerazuman) . A clipping ne zelim da odstranjujem vec samo da vidim koja je muzika unistena tokom masteringa(zanimam se samo za loseless) i prema tome da "vidim" koja izdanja imaju kvalitetnu produkciju(pokusavam da izbegnem losu produkciju tipa "Californication"). Razumes me, ne?
Клипинг проналазиш тако што пронађеш семплове који су на 0 dB, па погледаш да ли има семплова поређаних у низу (обично најмање три) који имају исту вредност (тј. 0 dB). Што је више таквих семплова у низу који су на 0 dB, кaо и што је више таквих низова, већи је и клипинг.
У неким случајевима има и клипинга који су испод 0 dB, односно када је прво настао клипинг, па је после урaђено смањење gaina.
Клипинг се може наћи и на нижим нивоима од максималног, ако су неки од мастер трекова који су касније умиксовани имали клипинг.
Мања количина клипинга (до 5 у минуту, ако су до +1.5 dB) се од неких аутора сматра дозвољеном ако то оправдавају различите добити у мастерингу.
Poslednja izmena: