Šta je novo?

FLAC fajlovi i narezivanje diskova?

Evo malo slikovito:

spectralanalysis7at.gif

flac
flac4ob.gif

320Kbps LAME mp3
lame3208nz.gif

128Kbps LAME mp3
128jv9.png

Poslednja izmena:
U medjuvremenu, nasao sam jos jednu opciju - auCDtect, plug-in za Foobar.U njega moze direktno da se ubaci flac i on izvrsi analizu.

Sve sto sam analizirao je bilo OK. Cak sam probao da ga prevarim: analizirao sam flac fajl i on je dosao do zakljucka da je fajl 100% CDDA. Onda sam isti fajl prebacio u mp3 pa vratio u FLAC. Analiza novog fajla je potvrdila transcode (95% mpeg)...

Да ли си мислио на ово:

http://rapidshare.com/files/100462213/fooCDtect.exe.html

или на нешто друго?

Јер ово у ствари ради као конвертор (ехе фајл), није dll у "components" фолдеру foobar-a, где се иначе смештају plug-ins.
Ово ради, мада ми се десило да ми 100% CDA фајл (на audio CD нарезан мој оригинални снимак) прогласи за "99% mpeg".

Poslednja izmena:
Да ли си мислио на ово:

или на нешто друго?

Јер ово у ствари ради као конвертор (ехе фајл), није dll у "components" фолдеру foobar-a, где се иначе смештају plug-ins.
Ово ради, мада ми се десило да ми 100% CDA фајл (на audio CD нарезан мој оригинални снимак) прогласи за "99% mpeg".

Da, to je taj.

Ja sam ga nasao na http://fb2k.org/show.php?id=234 i podesio prema uputstvu iz skinutog fajla.

Testiracu jos pa cu javiti rezultate.

Да ли си мислио на ово:

или на нешто друго?

Naglasio sam kljucni deo tvog teksta....

tvoj snimak? sa kakvog izvora, od cega napravljeno???

Meni je gorepomenuti audiochecker jedan flac fajl proglasio 73% mpeg, a fajlovi su dobijeni od originalnog CDa.:smash: Znaci od 10 fajlova, 9 je 100% CDA a jedan je 73% mpeg.:p

Naglasio sam kljucni deo tvog teksta....

tvoj snimak? sa kakvog izvora, od cega napravljeno???

Акустична гитара и глас, снимљено моно, микрофоном у WAV. WAV потом резан у NERO-у на audio CD.
Прегледао сам оригинални WAV са хард диска и исти тај гребовани WAV са CDA и добијам исти резултат.
Чини ми се да је audiochecker прилично непоуздан, много је поузданији спектрални приказ, али је то веома споро.
Од audiochecker-а можда има користи у смислу да када прикаже сумњиве резултате за неки фајл, те резултате потом провериш спектралним приказом (да не би спектрално проверавао све).
Tau analyzer-у треба такође много времена да прегледа цео audio CD.

Poslednja izmena:
Meni je gorepomenuti audiochecker jedan flac fajl proglasio 73% mpeg, a fajlovi su dobijeni od originalnog CDa.:smash: Znaci od 10 fajlova, 9 je 100% CDA a jedan je 73% mpeg.:p

Meni su audiochecker i auCDtect saglasni sa rezultatima. Jedina razlika je bila kod par fajlova gde je auCDtect prijavio da ne moze da pronadje source a audiochecker je prijavio da su fajlovi 100% MPEG.

Meni ovo deluje da je ipak jednostavniji edit, u notepad-u nema ovakvih pitanja :)

Ono sto je najbitnije da CUE fajl moze da sadrzi samo nazive fajlova koji STVARNO postoje...

ako imas 1 veli FLAC, onda naziv.fla treba da stoji i u cue fajlu, a ne naziv.wav

isti problem kao i sleep. dakle, jedan veliki FLAC fajl a u .cue pise .wav WAVE. i ok, procitam ja sta ste aca i ti pisali i krenem da editujem .cue i kada sam editovao u .fla FLAC dobijem da su podrzani samo WAVE i MP3 formati u 7. liniji (slika u prilogu). ostaje da prebacim FLAC u WAVE ali kada sam to pokusao (decompress opcija u EAC-u) pise da moze da dekompresuje samo WAV, APE i jos par formata ali ne i FLAC. ne mogu da verujem da mi sada treba jos 1 program da bih zavrsio posao :S: a tek ne mogu da verujem da je neko ripovao u FLAC i ostavio WAVE u .cue sheet-u...:mad:

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    134.8 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
isti problem kao i sleeper. dakle, jedan veliki FLAC fajl a u .cue pise .wav WAVE. i ok, procitam ja sta ste aca i ti pisali i krenem da editujem .cue i kada sam editovao u .fla FLAC dobijem da su podrzani samo WAVE i MP3 formati u 7. liniji (slika u prilogu). ostaje da prebacim FLAC u WAVE ali kada sam to pokusao (decompress opcija u EAC-u) pise da moze da dekompresuje samo WAV, APE i jos par formata ali ne i FLAC. ne mogu da verujem da mi sada treba jos 1 program da bih zavrsio posao :S: a tek ne mogu da verujem da je neko ripovao u FLAC i ostavio WAVE u .cue sheet-u...:mad:

menjas samo extenziju iz .wav u .fla ili .flac pogledaj kako pise na kraju fajla...

a WAVE ostavljas, to je format fajla, i on jeste WAVE...

turbo

nece da moze.
jesi li ti to nekad radio?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    134.9 KB · Pregleda: 64
sta ti uopste zelis da uradis sa tim flac+cue? ako hoces da rezes, onda koristi program burrrn, ako hoces da razdelis veliki flac u puno malih, onda koristi foobar ili cuesplitter...

za eac - nemam pojma, njega koristim samo i iskljucivo za grebovanje, i pravim ape+cue format od svega, a kasnije ako imam potrebe onda rezem sa burrrn, ili delim sa cime god...

btw, sada "izgleda" ispravan cue fajl, samo se iz screenshot-a ne vidi naziv pesme u systemu...

zelim da napravim 1:1 kopiju. nista, ostaje mi da nadjem neki program sto moze da dekompresuje flac u wave posto EAC za to ocigledno nije sposoban. onda mogu da narezem 1:1 kopiju sa EAC-om, ako mi dozvoli, lol. moze li taj burrrn da reze diskove 1:1 pomocu .cue fajlova ako imam flac kao sto sada imam?
imam cue splitter i sa njim secem na pesme ali mi to ne treba sada. ono sto meni treba je 1 ****ni program koji ce mi zavrsiti ceo posao. prokleti EAC radi sa svim formatima ali ne i sa flacom :zgran: WTF?!

zelim da napravim 1:1 kopiju. nista, ostaje mi da nadjem neki program sto moze da dekompresuje flac u wave posto EAC za to ocigledno nije sposoban. onda mogu da narezem 1:1 kopiju sa EAC-om, ako mi dozvoli, lol. moze li taj burrrn da reze diskove 1:1 pomocu .cue fajlova ako imam flac kao sto sada imam?
imam cue splitter i sa njim secem na pesme ali mi to ne treba sada. ono sto meni treba je 1 ****ni program koji ce mi zavrsiti ceo posao. prokleti EAC radi sa svim formatima ali ne i sa flacom :zgran: WTF?!

burrrn je izmisljen da pravi Audio Cd od cue+album kombinacije bez obzira na format... i fino se snalazi i sa flac i sa ape... :)

koj' sam onda q skidao kljakavi EAC? :)

koj' sam onda q skidao kljakavi EAC? :)

Ničeg kljakavog nema u EAC-u. Naprotiv, on je najbolji program za konverziju audio CD-ova u wav koji postoji danas.

Tačka.

Sve ostalo: konverziju u neki od lossless formata, i dekompresiju nazad u wav, rezanje, imenovanje, tag-ovanje i sve ostale radnje obaviće drugi, u tu svrhu posvećeni programi.

ako jedan program radi sve, a ne radi dekompresiju flac-ova (a sve ostale formate dekompresuje) i ne reze flacove iz cue-a (a sve ostale reze iz cue-a) onda ne mogu a da se ne zapistam na kojim su drogama bili programeri tog programa. nema veze...

Poslednja izmena:
Mislim da si stekao pogrešan uvid: EAC nije program za dekompresiju fajlova, on služi samo i isključivo za grebovanje audio diskova i (eventualno, ko to voli) rezanje istih. To mu je osnovna namena.

Za sve ostalo nije namenjen, tj. ako i radi recimo kompresiju u FLAC ili mp3 to čini uz pomoć eksternih kompresora.

ma ok, ali ako su stavlili dekompresiju za .ape i .wav onda su trebali staviti i za .flac.
nema veze...

ma ok, ali ako su stavlili dekompresiju za .ape i .wav onda su trebali staviti i za .flac.
nema veze...

Постоји веома једноставна могућност - инсталирај autoflac 1.2 за EAC:

http://www.c1pher.com/autoflac12.exe

који омогућава аутоматско риповање и енкодовање у flac са EAC-ом (уз опционо коришћење CUE sheet-ова).
Такође аутоматизује резање CDA дискова sa flac фајлова (појединачних или једног јединственог коришћењем CUE sheet-a) из EAC-а.
Треба строго поштовати упутство из readme.txt фајла који се инсталира уз autoflac који даје детаље о обавезним подешавањима ЕАС-а.
Ако немаш већ инсталиран и конфигурисан flac.exe у ЕАС-у, приликом инсталације чекирај "FLAC binaries" у дијалогу "select components".
Иначе, све то може лако да се уради и у NERO-у (резање CDA са flaca директно преко CUE фајла) ако имаш инсталиране NERO-ве MauSau audio plugins (NERO их нуди при инсталацији).

Poslednja izmena:
ovo je vec zona sumraka :d instalirao sam burrrn i izgleda da ni on ne podrzava rezanje flac-ova iz .cue :d:d:d
slika je u prilogu...
draganmi je napisao(la):
Постоји веома једноставна могућност - инсталирај autoflac 1.2 за EAC:

http://www.c1pher.com/autoflac12.exe

који омогућава аутоматско риповање и енкодовање у flac са EAC-ом (уз опционо коришћење CUE sheet-ова).
Такође аутоматизује резање CDA дискова sa flac фајлова (појединачних или једног јединственог коришћењем CUE sheet-a) из EAC-а.
Треба строго поштовати упутство из readme.txt фајла који се инсталира уз autoflac који даје детаље о обавезним подешавањима ЕАС-а.
Ако немаш већ инсталиран и конфигурисан flac.exe у ЕАС-у, приликом инсталације чекирај "FLAC binaries" у дијалогу "select components".
Иначе, све то може лако да се уради и у NERO-у (резање CDA са flaca директно преко CUE фајла) ако имаш инсталиране NERO-ве MauSau audio plugins (NERO их нуди при инсталацији).
hvala za pomoc, probacu i sa time. a kada smo vec kod Nera, koji Nero to radi? ja imam praistorijsku sesticu a sada je valjda aktuelna devetka?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    22.2 KB · Pregleda: 70
ImgBurn podrzava rezanje flacova iz .cue.;)

ovo je vec zona sumraka :d instalirao sam burrrn i izgleda da ni on ne podrzava rezanje flac-ova iz .cue :d:d:d
slika je u prilogu...

hvala za pomoc, probacu i sa time. a kada smo vec kod Nera, koji Nero to radi? ja imam praistorijsku sesticu a sada je valjda aktuelna devetka?

pa stvarno je zona sumraka, posto on trazi .wav, a to nema veze sa .flac....

ili si pomesao cue fajlove ili nesto trece, ali ako su ti fajlovi na disku .flac, onda i u cue treba da stoji .flac

ovaj put moja greska prijatelju. zaboravio sam da editujem .cue da unutra bude flac (to sam uradio sam kada sam pokusavao EAC-om, ali posto nije uspelo vratio sam kako je bilo). hvala svima na svemu :)

edit: cisto radi kurioziteta, probao sam sada i ovo sto je predlozio draganmi i opet nista. fajlovi su u flac formatu, flac pise u .cue, instaliran je autoflac1.2 za EAC i opet kada pokusam da ucitam .cue iz EAC-a napise da taj format (flac) nije podrzan. mislim da nisam nista uradio pogresno, sve sam cekirao kako si mi rekao prilikom instalacije. nema veze, burrrn ce mi odlicno zavrsavati posao prilikom pravljenja 1:1 kopija...
pozdrav

Poslednja izmena:
ovaj put moja greska prijatelju. zaboravio sam da editujem .cue da unutra bude flac (to sam uradio sam kada sam pokusavao EAC-om, ali posto nije uspelo vratio sam kako je bilo). hvala svima na svemu :)

edit: cisto radi kurioziteta, probao sam sada i ovo sto je predlozio draganmi i opet nista. fajlovi su u flac formatu, flac pise u .cue, instaliran je autoflac1.2 za EAC i opet kada pokusam da ucitam .cue iz EAC-a napise da taj format (flac) nije podrzan. mislim da nisam nista uradio pogresno, sve sam cekirao kako si mi rekao prilikom instalacije. nema veze, burrrn ce mi odlicno zavrsavati posao prilikom pravljenja 1:1 kopija...
pozdrav

Ma nema frke, nisu uvek gremlini u pitanju :)

Salim se, bitno je da radi....

turbo

pozdrav

Не треба да директно стартујеш ЕАС, већ стартујеш autoflac, и онда све иде како треба. autoflac ти даје дијалог бокс у којем све подесиш како желиш, па онда autoflac стартује ЕАС...

Poslednja izmena:
kavno je sada druze, toga se nikad ne bih setio. mislio sam da je klasican plug in, ali...nema veze, tu je burrrn...

Што се тиче NERO-a, у зависности од верзије, треба ручно инсталирати (једноставним копирањем у фолдер) кодеке (plugins за APE, flac, итд.) /ако то нисте урадили приликом инсталације NERO-a/ у фолдер:

C:\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins (за старије верзије NERO-a)

или у

C:\Program Files\Common Files\Nero\AudioPlugins (за новије верзије NERO-a).

Кодеке ћете наћи на:

http://neroplugins.afterdawn.com/

После инсталације кодека само кликнете десним дугметом миша на CUE фајл и одаберете "open with" "NERO Burning ROM" (изаберете када то први пут радите "NERO Burning ROM" са листе програма).
Ако поставите NERO као default програм за отварање ISO images, довољно је да само два пута кликнете на CUE фајл и излази вам дијалог бокс за резање...

Једини проблем је у томе што NERO приликом инсталације не нуди инсталацију MauSau audio plugins по default-у, већ морате ту опцију да ручно чекирате, а многи људи за то не знају.

Poslednja izmena:
Da li "rucnu" proveru verodostojnosti .flac materijala mogu pored Adobe-a da proverim u sound forge-u, mislim te peak-ove preko 20kHz-a? On mi deluje najjednostavnije a i u njemu se sasvim dobro snalazim. Takodje me interesuje da li bih mogao u istom programu da proverim kvalitet masteringa(loudness) - cliping ako postoji. Ipak se sve na kraju svodi na kvalitet.

Poslednja izmena:
Da li "rucnu" proveru verodostojnosti .flac materijala mogu pored Adobe-a da proverim u sound forge-u, mislim te peak-ove preko 20kHz-a? On mi deluje najjednostavnije a i u njemu se sasvim dobro snalazim. Takodje me interesuje da li bih mogao u istom programu da proverim kvalitet masteringa(loudness) - cliping ako postoji. Ipak se sve na kraju svodi na kvalitet.

Не ради се о пиковима, већ о фреквентном садржају. Код lossy формата се сав садржај преко одређене фреквенције филтрира, односно одстрањује (brickwall low pass filter).
Може да се покуша и са FFT графиконима просечног фреквентног садржаја, али је једино поуздан, јасан и лак за употребу спектрални приказ. Тај приказ даје сваки едитор који има спектрално едитовање.
За уклањање клипинга има веома мало квалитетног софтвера, јер се ту ради о реконструкцији сигнала путем нагађања. Acon Digital Media Studio Clean VST DX declipper plugin је по мени убедљиво најбољи. Није лош ни Geniesys Declipper DX 2.5, али само за дигитални клипинг (уопште не региструје аналогни клипинг).

Poslednja izmena:
Не ради се о пиковима, већ о фреквентном садржају. Код lossy формата се сав садржај преко одређене фреквенције филтрира, односно одстрањује (brickwall low pass filter).
Може да се покуша и са FFT графиконима просечног фреквентног садржаја, али је једино поуздан, јасан и лак за употребу спектрални приказ. Тај приказ даје сваки едитор који има спектрално едитовање.
За уклањање клипинга има веома мало квалитетног софтвера, јер се ту ради о реконструкцији сигнала путем нагађања. Acon Digital Media Studio Clean VST DX declipper plugin је по мени убедљиво најбољи. Није лош ни Geniesys Declipper DX 2.5, али само за дигитални клипинг (уопште не региструје аналогни клипинг).

Pa da, lepo sam razumeo(pogledam frekventni opseg pesme, uvucem je u neki od audio programa i ako ide preko 20 kHz-a flac je 100%, na to sam mislio - izvinjavam se ako sam bio nerazuman :p ) . A clipping ne zelim da odstranjujem vec samo da vidim koja je muzika unistena tokom masteringa(zanimam se samo za loseless) i prema tome da "vidim" koja izdanja imaju kvalitetnu produkciju(pokusavam da izbegnem losu produkciju tipa "Californication"). Razumes me, ne?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno