Šta je novo?

Fifa 2009 ~ PS3

Testiracu definitivno jos sa zivim protivnikom, ne moze da se sudi o ovakvim igrama kad igras protiv kompjutera ali taj feeling dok se igra mi je definitivno cudan, ne lezi mi. Kao sto mi se ni Tekken nikad nije svidjao, dovoljno da mi neka "sitnica" smeta pa da jednostavno mogu da se trudim do sutra da zavolim ali dzabe.. sto opet ne znachi da neko drugi ne moze da ima totalno drugaciji dozivljaj..

@kimi: lično snimao, nije demo. Ali ruku na srce, jeste patch 1.1 (koliko sam upoznat sad je 1.3 na snazi pa su možda ispravili a možda 100% i nisu)

Poslednja izmena:
jel fifa skriptovana kao pes? ono u smislu, kad mu treba rezultat dace ti gol u 90. minutu sta god ti radio makar mu to bio jedini sut na gol za celu utakmicu..

NE NIKAD! Uvek postoje šanse da izgubiš iako si bolji (kao u pravom fudbalu) ali onakvih nebuloza kao u PES-u nema.

Realno, FIFA i dalje malo problema sa fizikom lopte i lagom sa nekim animacijama, ali ima i više prednosti u odnosu na PES 2009, tako da itekako vredi preći preko mana. Meni je ovo što igra nije skriptovana više nego dovoljno. Ako izgubim, znam da je do mene, ako pobedim, znam da je do mene. To je sve što tražim.

Realno, FIFA i dalje malo problema sa fizikom lopte i lagom sa nekim animacijama, ali ima i više prednosti u odnosu na PES 2009, tako da itekako vredi preći preko mana. Meni je ovo što igra nije skriptovana više nego dovoljno. Ako izgubim, znam da je do mene, ako pobedim, znam da je do mene. To je sve što tražim.

Porediti mane u single playeru u VS igrama je bas smesno :)

Sve što ja pričam, bazirano je 95% na iskustvu protiv živog protivnika bilo offline bilo online. Ali da budem realan, nemam šta porediti FIFU i PES online kad je PES oduvek bio djubre po tom pitanju a FIFA se igrala offline čak i protiv Engleza pa i po kojih Amera za Istočne Obale i to sve sa 128kbps uploadom :D

Poslednja izmena:
Porediti mane u single playeru u VS igrama je bas smesno :)

PES krade i kada igraš sa živim protivnikom - pošto za razliku od FIFA 09 nemaš direktnu kontrolu nad putanjom lopte (svi oni random promašaji) opet dosta zavisi od sreće. Ovakve situacije da imam nenormalan broj šuteva, a primim neki smešan gol mi nisu strane ni kad igram protiv ljudi.

Nesto mi tesko da poverujem u to, pogotovo zato sto se EA "proslavio" svojim catch-up sistemom u skoro svim igrama..

A šta kažeš na to da probaš da igraš igricu (ne demo) pa da se onda vratiš da diskutuješ? Ili ti je iz nekog čudnog razloga prosto stalo do toga da nahvališ PES čak iako nisi igrao FIFU? Da ne igram FIFU meni bi sasvim dovoljan argument koliko je FIFA dobra bio taj da poznajem brdo kvalitetnih PES igrača koji su prešli na FIFU ove godine i ne pada im na pamet da se vraćaju na PES. Dakle da ti ponovim još jednom - FIFA je sasvim promenila pristup u odnosu na prošle verzije.

Vezano za te "skripte" - osetio sam to samo protiv CPU i to više u PESu nego u FIFI (u FIFI se na najvećoj težini samo jako jako dobro brane kada povedu), protiv živog protivnika nikada. Štaviše mislim da preterujete u tome. Pa jel i Rangers kad je stigao do finala kupa UEFA imao skriptovane utakmice jer se uvek provlačio ili šta? To je fudbal pobogu - ako ga ostaviš 1na1 i on ti zabije gol tako što ti prošeta golmana dok ti pogodiš prečku i stativu 2x, šta je tu skripta? Gde piše da vi morate svaku šansu da zabijete? Nikad niste gledali nijednu utakmicu u stvarnosti gde je jedan tip napadao i napadao a drugi napravio jednu šansu i pobedio? Po čemu on tu favorizuje tvog protivnika? Imao sam brdo utakmica u kojima sam gubio ili vodio i po 3 gola razlike pa stizao nerešeno i više ili ispuštao i, šta, to je skriptovano?

U PESu me je recimo nerviralo pucanje penala koje je bilo totalno random. U FIFI su to skroz sredili tako da imaš opciju da šutneš po zemlji, sredini i visoku (1 smer više nego u PESu) a pritom sam odredjuješ koliko ćeš jako šutnuti - što više napuniš to će lopta više ići ka uglu gola i biti bliža neodbranjivom mada golman ima opciju da se šeta po gol liniji pa čak i da napravi korak unapred pre bacanja u neku stranu pa se može desiti da ako napravi korak u stranu a ti napuniš za šut recimo 1/3 da će se baciti predaleko i lopta će ga proći sa unutrašnje strane a može se desiti i da ako šutneš slabo po zemlji a on se baci visoko da kolenom zakači loptu. Takodje možeš dodati i felš pa čak uraditi i panenku. E sad, ako sa nekim ko ima slabu ocenu za penale (da, FIFA ima posebnu ocenu za izvodjenje penala) ciljaš ugao nemoj se čuditi ako slučajno pogodiš okvir ili promašiš gol. To nije skriptovano nego je bazirano na njegovoj oceni za šutiranje penala - što je manja to je veća varijacija, kao i u stvarnosti.

Poslednja izmena:
Ma ne kazem :) Samo kazem da mi je cudno da to ima u PES-u a nema u FIFI gde u svakom delu NFS-a ima catch-up sistem :) To je EA-ov zastitni znak :)

NFS - arkadna vožnja
FIFA09 - simulacija fudbala

Gde ti tu vidiš vezu? Opet kažem, ako igraš protiv CPU, ukoliko gubi, krenuće jako ofanzivnije, ukoliko vodi/nerešeno daviće sa loptom, igraće na posed a ne na šanse i biće ti dosta teže da izjednačiš/povedeš. U svakom slučaju čak i da postoji catch up (koji nisam primetio) kada igraš protiv živog protivnika onaj ko povede 2:0 vrlo verovatno će i pobediti jer se više od 3 gola daju samo onima koji ili ne znaju da igraju ili jure rezultat pa se previše otvore ili su se prosto žestoko iznervirali. Naravno ako su ekipe slične jačine.

Poslednja izmena:
Penali su predobro uradjeni u FIFA 09, obavezno probajte.

Iako sam bio fan PES-a dobih uz PS3 originalnu FIFU09. Definitivno mi je mnogo realnija , teza, izazovnija i lepsa od PES-a. Gomila ISPOLIRANIH modova, liga ma svega jednostavno ima previse dobrog sadrzaja. Grafiku necu ni da poredim sa zaostalim PES-om :) Sto se tice igrivosti sto je ovde i najbitnije jelte opet mislim da je FIFA mnogo napredovala dok PES tapka u mestu. Sve sto su naveli prethodni korisnici je tacno. PES ima prosto previse nerealnih stvari koje me nerviraju godinama. Mada kako objasniti ljudima da je FIFA bolja ili bar u rangu sa PES-om:)

Pa ukapiraće vremenom :) Inercija ljude vuče ka PES-u, naročito zato što ne postoji dobra FIFA za PC.

Inače, evo prvih detalja za FIFA 10

Manager Mode: Many of you have suggested several improvements for Manager Mode in FIFA 10. While we won’t be able to address all of them this year, I can tell you that many of the issues you mentioned will be solved for FIFA 10. We know that Manager Mode is one the most important in the game, and as such it received a lot of attention from the development team this year. This means having more realistic results in sim matches (i.e. more realistic league table); having a more compelling transfer system; improved atmosphere, player growth, and many more. In the end, it is a matter of prioritizing and have a plan that will continue to improve MM not just in FIFA 10, but in all the FIFAs to come.

Flick Passes: We are constantly trying to improve our passing system, and part of it is adding variety. Last year we implemented swerve on through balls, so that skilled passers could play more effective through balls. Flick passes are definitely part of the game. What we have to ask ourselves is whether we want them to be contextual (such as back heel passes in the game right now) or using the R1 or RB modifier.

Ball Physics: We made changes to the ball physics last year, and it became what I think is the most realistic ball behaviour in-air that we have had. However, there were a few problems that we did not have time to fix, such as the ball bouncing too fast after it hits a player. We are working this year to polish this feature and fix issues such as this.

Defensive Line Height: We always need to have a balance between defending and attacking. At the moment, the attacking team has an edge when it comes to ground and lofted through balls. I think part of the problem is that the defensive line defends too high at times, and that our lofted through balls are too accurate. We are definitely aware of this issue and we hope that it will be much improved for FIFA 10.

General Gameplay: As I mentioned before, there is only so much we can do in one development cycle, so we won’t be able to address all of the concerns at once. That said, in FIFA 10 we hope you get a much better gameplay experience through improvements in all of our areas: CPU AI, set pieces, physical play, defending, positioning, goalkeeping, etc…

Defensive Line Height: We always need to have a balance between defending and attacking. At the moment, the attacking team has an edge when it comes to ground and lofted through balls. I think part of the problem is that the defensive line defends too high at times, and that our lofted through balls are too accurate. We are definitely aware of this issue and we hope that it will be much improved for FIFA 10.

Ovo je veliki problem u prošlim Fifama.

Ako staviš da ti jedan odbrambeni bude sweeper i ako pressure staviš ispod 50, dalo se regulisati. Samo si morao da naučiš da se ne zalećeš kao budala na protivnika. Ali kako mi kaže drugar koji ovih dana prelazi konačno na FIFU i PES pati od istog sindroma.

Uf, PES baš pati od ovog sindroma. Iako vodim, postavim taktiku na kontra-napad i centralne bekove da ne idu napred, dešava mi se vrlo često da jednostavno završe na protivničkoj polovini, nakon čega komp naravno napravi paklenu kontru. Dešava se i protiv čoveka, meni to liči na još jednu posledicu catch-up logic rutine.

Sada je vec tesko proceniti koja igra je bolja, ali kao neko ko je godinama aktivno igrao PES, sada gotovo iskljucivo igram FIFU i to ipak dosta govori. Medjutim, EA simulacije generalno imaju problema sa fizikom, sve ostalo je na zalost samo sminka. To vidite kada uporedite, na primer, NBA Live 09 i 2K9. Igranje Fife na legendary nivou zajedno sa celokupnom prezentacijom je zaista prijatno iskustvo, ali ipak...

Onda predji na online protiv dece koja ne biraju Manchester i reci mi kakvo je iskustvo ;)

Fizika je u najgoru ruku jednaka što se tiče fizike lopte sa PESom - sve ostalo - pozicija, težina, dueli igrača FIFA ove godine briše pod sa KONAMIjem

@wladymeer

Jel imas neke savete za pocetnika u FIFI 09? (Stigao sam do Pro težine i tu već lako pobeđujem)
Ja sam pre cepao PES, onda se nikako nisam mogao priviknuti na PES 2008 i od tad nisam nešto puno igrao a pre sam bio najbolji u kraju.

Poslednja izmena:
igraj preko neta a ne protiv kompjutera

Glavni savet je da probaš da FIFU ne igraš kao PES jer u dobrom delu gameplaya igre su totalno suprotno odradjene.

Npr:

Nema jurnjave za napadačima sa R1+sprint po celom terenu već moraš da sačekaš priliku kada da napadneš protivnika - pogotovu kada budeš igrao protiv živih ljudi jer će bespotrebno izletanje iz odbrane kažnjavati sa L1+trougao dodavanjem i čistom kontrom 1na1. Dakle, ako protivnik ima kontru često je pametnije da ideš unazad umesto ka njemu i da sačekaš da udari sprint i onda ga uhvatiš u raskoraku - čim kreneš na njega u takvoj poziciji 90% je tvoja lopta.

Zaboravi na uklizavanje u 16m - jednostavno ne vredi - sudije su po tom pitanju jako oštre i retko koje uklizavanje u kaznenom može da se završi bez penala - prilika za uklizavanje mora biti baš izgledna ako hoćeš da bude uspešno, sve ostalo je preveliki rizik. Čak nije ni problem u samom klizanju već u tome što FIFA za sada ima taj bag da hoće da svira faul nad igračem i pošto se on oslobodi lopte - dakle, može se lako desiti da uklizaš, promašiš i loptu i igrača, on doda nekome i krene napred i padne preko tvojih nogu = penal. Zato, zaboraviš na slide i miran si :D

Zaboravi i na igru u odbrani sa držanjem X - svaka nagla promena smera u FIFI se više oslanja na fiziku nego PES pa igrač ne može za 0.01s da promeni smer kretanja već mora promeniti stajnu nogu i okrenuti se. Ako držiš X sve vreme nemoj da te začudi ako ti se igrač iz zadnje linije samo ukopa pre nego što krene ka napadaču (a ako do toga dodje obično bude prekasno da sprečiš šansu). Dakle, to nije lag igrača već fizika, preciznije, inercija.

U napadu zaboravi na preveliko kombiniranje unutar 16m - jako teško ćeš uspeti da povežeš više od 1-2 dodavanja unutar 16m tako da ti je pametnije šutirati umesto da ideš na klasične PES golove ;)

Prilikom slobodnjaka - ako šutiraš slobodnjak sa ivice kaznenog puniš do 1/3 power bara - a recimo ako pucaš preko 30yd treba da držiš L1+gore prilikom šuta (PESovskim žargonom držiš gore) i da napuniš preko pola pa sve do 3/4 - toplo preporučujem De Rossija i Pandera za takve projektile :)

I možda si već primetio ali u FIFI su malo drugačije odradili sistem šutiranja - znaš i sam kako je bilo u PESu, ako trčiš u kontru i ciljaš ugao, držaćeš ukoso na gore/dole - u FIFI ako hoćeš takav šut, držaćeš gore/dole (dakle, bez ukoso, čisto pod 90 stepeni). Malo treba navike za to ;)

Cao,

vi sto igrate online koji ste level i koliko partija ste odigrali?

P.S. FIFA ima "script" ili "running on a code". Ako ste zaredjali 10-15 partija za redom bez poraza desi se da odjednom,obicno protiv nekog bezveze rangiranog, nesto ne ide kao uobicajeno u vasoj igri.

Ja sam drugi level oko 50 sam odigrao online

@Goldfinger: Ako nisam nešto propustio, mislim da sam i dalje level 20 ali ne jurim toliko rank i uglavnom izbegavam da igram sa ekipama od 5 zvezdica, pogotovu Man Utd/Barcelonu - uglavnom volim da biram Romu, Schalke, Hoffenheim, Stuttgart, Wolfsburg, Galatasaray, Rennes, Sunderland...

Samo, ako već postoji ta skripta, kako onda objašnjavaš da postoje ljudi sa winning streak i 100+?

Poslednja izmena:
Nema veze ko je koji level.
Moz neko da dobije 100 utakmica pa da od tih 100 pobedi 2 profi igraca.Pa onda kao ja sam level taj i taj :D

U svakom slučaju, ima jedna dobra "fora" za one koji već žele da jure rank - dobijate više/gubite manje bodova po meču ako igrate protiv klub koji ima više zvezdica od vas ;)

U svakom slučaju, ima jedna dobra "fora" za one koji već žele da jure rank - dobijate više/gubite manje bodova po meču ako igrate protiv klub koji ima više zvezdica od vas ;)

Oho, pa vi ste dobri :) Ja imam +1900 skill points,50 Gp,8 L,Av. opp. rank 2800, 0 % dnf.

Poeni:
To je bilo mnogo vise u pocetku sade ne jer su se mnogi "pocetnici" bunili pa su promenili sistem bodovanja. Secam se da sam u jednoj partiji dobio +120 poena jer sam pobedio Level 18 tipa ManU sa 1 zvezdicom timom. Svi,pa i ja,smo uglavnom igrali LA Galaxy. Nabio sam +3000 skill points pa je izasao update i skinuo svima oko 30-40 % poena.

Jednostavno, ako igrate protiv veceg "skill level" vise poena i obrnuto.

Ja isto ne igram 5star vec tim gde ima srba (Standard,Udinese,Hertha,Racing itd ).Uostalom,ne igram rank odavno.A, pogotovo odkako je izaso glupi trophy i ultimate team update svaka partija mi leguje :(

p.s. 100+ winning streak =CHEATER. Moj drugar, sa kojim igram BAP redovno, je level 26 i u top 500 je ali nikada nije imao vise od 40-50 pobeda za redom.

Pozdrav svima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno