Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto je bila lavina GeForce pitanja (a webinar se bavio Fermi/Tesla stvarima), lik je uglavnom bio u fazonu "nije o tome tema", ali mi je odgovorio, zato sto sam pitao i hoce li GF kartice zadrzati te "osobine" tesla karti.
Btw, lik ima akcenat kao Apu iz Simpsonovih, znaci klise za Indijca koji govori engleski:d

Pa, rekao je uglavnom ono sto sam i sam vec znao, to da ce iRay koristiti CUDA, tako da ce sve karte koje to podrzavaju, raditi i GPU render sa iRay. S tim da ce Tesla karte imati prednost zbog (mnogo) vise ram-a.

Inace, na slajdovima je bilo, Tesla sa 3 i nesto GB rama ce biti u Q2, a ona sa 6GB u Q3 naredne godine.
Slajdovi ce inace biti na nvidia sajtu, u tesla odeljku.

Od nekih pitanja, koje su drugi postavljali, bilo je uglavnom prilicno programerskih stvari (koje ja ne razumem:D), zatim o ECC podrsci (kaze, bice u full-u), dual precision performansama, bottleneck-ovima (CPU-RAM-graficka) i tako to.

Jel jos neko "prisustvovao"?
Lik mi odgovorio na pitanje za GeForce i iRay GPU renderovanje :D
Ja pristustvovao u drugoj polovini. Interesantna tehnologija za webinar a nešto mnogo novo i ne saznasmo o Fermiju osim možda da će računska snaga biti niža od najvaljene zbog nižeg radnog takta.

Posto je bila lavina GeForce pitanja (a webinar se bavio Fermi/Tesla stvarima), lik je uglavnom bio u fazonu "nije o tome tema", ali mi je odgovorio, zato sto sam pitao i hoce li GF kartice zadrzati te "osobine" tesla karti.
Btw, lik ima akcenat kao Apu iz Simpsonovih, znaci klise za Indijca koji govori engleski:d

Pa, rekao je uglavnom ono sto sam i sam vec znao, to da ce iRay koristiti CUDA, tako da ce sve karte koje to podrzavaju, raditi i GPU render sa iRay. S tim da ce Tesla karte imati prednost zbog (mnogo) vise ram-a.

Inace, na slajdovima je bilo, Tesla sa 3 i nesto GB rama ce biti u Q2, a ona sa 6GB u Q3 naredne godine.
Slajdovi ce inace biti na nvidia sajtu, u tesla odeljku.

Od nekih pitanja, koje su drugi postavljali, bilo je uglavnom prilicno programerskih stvari (koje ja ne razumem:D), zatim o ECC podrsci (kaze, bice u full-u), dual precision performansama, bottleneck-ovima (CPU-RAM-graficka) i tako to.

Jel imas mozda informaciju,koliko ce kostati te nove karte,nesto onako odprilike?

Hah...Tesla karte ce biti 1500$ pa navise, to je izvesno (trenutni model sa 4GB kosta ~1200$)...a za GeForce, stvarno ne mogu da pretpostavim nista...da makar znamo kakve su performanse, pa da gledamo u kristalnu kuglu...:)

Hah...Tesla karte ce biti 1500$ pa navise, to je izvesno (trenutni model sa 4GB kosta ~1200$)...a za GeForce, stvarno ne mogu da pretpostavim nista...da makar znamo kakve su performanse, pa da gledamo u kristalnu kuglu...:)

hehe,pa taj rad,mada ove tesla karte su znaci zlooooooooo....u fazonu asus gtx285 mars samo u novom izdanju :D

AMD's lead with DirectX 11 is 'insignificant,' Nvidia says

Nvidia brushed off the technology lead that rival Advanced Micro Devices built by releasing the first graphics chips to support DirectX 11, saying the release only gives AMD a short-term advantage that won't have a long-term effect on the graphics market.

The marginal advantage of beating Nvidia to market is overshadowed by wider changes in the graphics processing market, which is moving from just graphics processing to handling parallel computing tasks, said Michael Hara, senior vice president of investor relations and communications of Nvidia, at the Barclays Capital Global Technology Conference in San Francisco last week. Hara's remarks were carried online in a webcast.

"We go through revolutionary changes every three of four years, and that's exactly where we're at today. ...The next big evolution in the API world has come with DirectX 11 (DX11), but we believe that's a part of the experience," Hara said, adding that other technologies, including 3D stereo and physics, are also important.

DirectX 11 was introduced with the release of Windows 7 and includes several improvements over previous versions of the graphics programming technology, including tessalation for displaying smoother curved surfaces, support for multi-core processors, and DirectCompute, which allows developers to harness the parallel processing power of graphics chips for other tasks, such as video editing.

"To us, being out of sync with the API for a couple of months isn't as important as what we're trying to do in the big scheme of things for the next four or five years. We're just around the corner from preparing our next GeForce and the experience of what you'll see in 3D, what you'll feel in physics, and the improvements you get in graphics will be obvious to the market," he said.

Nvidia's upcoming GeForce chip, called Fermi, will support DX11. Nvidia has taken heat from observers over low Fermi production yields and a mock-up graphics board that the company showed off at its GPU Technology Conference on September 30. But Hara said the company would be vindicated when Fermi hits the market.

"This 60-day lag between these events of when our competition has DX11 and when we're coming to market will absolutely seem insignificant in the big picture," Hara said.

"We're almost there. ...In Q1, the world will get to see what we've done with Fermi," he said.

Izvor: computerworld

Ipak 448 SP?

Ovo bi mogao da bude interesantan razvoj situacije, ako je tacno ono sto pise u pomenutom PDF-u.

Ako se ispostavi da je informacija tacna, pitanje ce biti da li su se odlucili za taj korak zbog previse malog broja potpuno ispravnih cipova, ili zbog potrosnje (nizi klokovi od predvidjenih + manje SP, a opet 225W).

Dok fermi ne sidje u "civilnu" upotrebu, sve je moguce, ali ovo je losa vest...

Mozda je trebalo da stoji 448 to 512? Posto se radi o dve Tesla kartice, C2050 i Tesla C2070, a .pdf je od 16. novembra?
Ko ce ga znati...u svakom slucaju, ako se ovo pokaze tacnim, steta...

Mozda je trebalo da stoji 448 to 512? Posto se radi o dve Tesla kartice, C2050 i Tesla C2070, a .pdf je od 16. novembra?

Bojim se da je to malo verovatno, jer ako je ovakav PDF izasao sa takvom greskom, pola kompanije bi moralo da popije otkaz. To sto je 16. novembar ne bi smelo da ima nikakve veze, dizajn je odavno gotov.

Sto se 448 vs 512 CUDA jezgara tice... licno bih ocekivao da apsolutno svi ispravni cipovi prioritetno idu u Tesla verzije, kada su one vec namenjene paralelnom procesiranju i HPC trzistu (pod uslovom da se nisu preracunali i imaju kome da prodaju). Sa njihove strane bi bilo veoma glupo da potpuno ispravan cip (a svakako ce ih biti malo) guraju u kartu od cca 500 dolara, kada mogu da ga prodaju u karti od 4000 dolara.

448 sa 3g rama VS 512 sa 1.5g rama- problem je mozda ipak potrosnja, i tesla karte ce ici sa manje CUDA jezgara...

448 sa 3g rama VS 512 sa 1.5g rama- problem je mozda ipak potrosnja, i tesla karte ce ici sa manje CUDA jezgara...

Uopste nije logicno da karte za HPC trziste imaju manje CUDA jezgara.

Uz to, dodaj jos 64 aktivna jezgra i vise taktove za GeForce verziju, sto svi ocekujemo, i dolazimo bez problema do 250W. Previse :p

Poslednja izmena:
Uopste nije logicno da karte za HPC trziste imaju manje CUDA jezgara.
Ima puno logike. Tesla nema praktično nikakvu konkurenciju i neće je imati još jedno duže vreme. Sa druge strane GF će morati da se bori protiv novih Radeona i biće im potreban svaki procenat brzine koje mogu da dobiju.
Nije bitno da li će koštati 700$ i imati triperslot cooling. Bitno je da novi GF bude brži od Radeona po svaku cenu, jer su to obećali.

Ima puno logike. Tesla nema praktično nikakvu konkurenciju i neće je imati još jedno duže vreme. Sa druge strane GF će morati da se bori protiv novih Radeona i biće im potreban svaki procenat brzine koje mogu da dobiju.
Nije bitno da li će koštati 700$ i imati triperslot cooling. Bitno je da novi GF bude brži od Radeona po svaku cenu, jer su to obećali.

Mozda trenutno ima smisla za NVidiju, ali je u konfliktu sa svime sto su do sada pricali - da je Fermi cip koji je dizajniran za ozbiljne stvari, ali da se na njemu ipak moze i igrati... da sa njime pokusavaju da se probiju na HPC trziste paralelnog procesiranja, i da je to buducnost... DirectX 11 nije vazan, ali eto, ipak cemo ga podrzati... mislim, lako je pronaci sve sto su najavljivali u poslednjih 6 meseci.

Sa druge strane, Tesla kartice ce se u ogromnom broju slucajeva koristiti sa custom kodom pisanim od nule, kako bi maksimalno iskoristili sav dostupan potencijal karte. Kako sada treba da se osete "ozbiljne" musterije? Pricali smo o 512, alli ***a, ipak ce biti 448 CUDA jezgara - jace nam trebaju za igranje. Uzgred, rekli smo da ce potrosnja biti 190W, ali smo "malo" omasili... planirajte jos 15MW za napajanje i hladnjenje. Kako sada da im naplate 4000 dolara za Tesla karticu kada NVidia jace cipove prodaje za 8-10 puta nizu sumu.

Po mom misljenju previse neozbiljno za kompaniju koja ima aspiracije da udje na trziste superracunara.

Poslednja izmena:

nvidia_fermi_tesla_dh_fx57.jpg

Shader-Count je isti, razlika je u frekvencijama Shadera i Memare.

Obzirom da je izvor informacije NVIDIA, mislim da je ovo prilicno definitivna specifikacija.

Pitanje je da li na isti način broje "cores" kao ranije, a trebalo bi s obzirom na die size... i pošto ga ATI broji kao ALU, ako se ono od pre može sada primeniti (a pitanje je), onda bi ovih 448 jezgara trebalo pomnožiti sa tri, što daje preko 1300 jezgara, u odnosu na 5870, koji ih ima 800. Svakako, ne očekujem da toliko bude brže, ali biće sigurno brži, samo ako bude sve to vidljivo samo u 2560 x 1600 sa 8xAA i 16xAF u najvećem broju igara, onda čemu davanje 150 evra više za tu kartu u odnosu na 5870...? Ajde nek je i PhysX neki parametar, ali beyond that, ne vidim čemu...

i pošto ga ATI broji kao ALU, ako se ono od pre može sada primeniti (a pitanje je), onda bi ovih 448 jezgara trebalo pomnožiti sa tri

Preciznije je mnoziti sa 4, primer 4870(800) i gtx260(192x4=768 ili 216x4=864) i gtx285(240x4=960). Naravno tu jos dolazi clock Gpu-a i ostale specifikacije ali performanse priblizno odgovaraju odnosu.

Najvise me zanima da li je postignuto unapredjenje kod shader procesora ili ce biti cisto dodavanje i radice priblizno kao na prethodnoj generaciji...

Zapravo ovo specifikacije se manje-vise poklapaju sa obecanih 520GFlops - 630 GFlops iz proslog meseca.

Nadajmo se da ce barem geforce-ovi imati svih 512 shadera (jer, valjda je manje-vise potvrdjeno da Fermi fizicki ima 512 SP). Jer 512 SP na 1400MHz ipak ne zvuci tako lose :)

Nadajmo se da ce barem geforce-ovi imati svih 512 shadera (jer, valjda je manje-vise potvrdjeno da Fermi fizicki ima 512 SP). Jer 512 SP na 1400MHz ipak ne zvuci tako lose :)

Zasto bi GeForce imao vise SP-ova od Tesle?

Moze li GeForce imati vise SP-ova od Tesle, ako je vec sa 448 SP-ova potrosnja 225W?

Moze li GeForce imati vise SP-ova od Tesle, ako je vec sa 448 SP-ova potrosnja 225W?

Potrošnja i hlađenje bi mogli da opredele envidiju da dizajnira skromnije karticu za profesionalne namene. Igračka karta im ostavlja mogućnost da budu slobodniji po pitanju ova dva parametra.

Nemam pojma, :) eno Bogda kaze da ima logike, a on je Ati-jevac :D
Bese, su ranje Tesla kartice imale nesto nize klokove od geforce-ova, mozda sad ostanu isti klokovi a iskljuce po neki shader.

To ne bi trebalo da je problem. Jedan 8-pin (150W), jedan 6-pin (75W) i PCI express slot (75 za 1.0 i 150W za 2.0) daju do 300W u najgorem slucaju.

To ne bi trebalo da je problem. Jedan 8-pin (150W), jedan 6-pin (75W) i PCI express slot (75 za 1.0 i 150W za 2.0) daju do 300W u najgorem slucaju.

Moram ovde da te popravim. PCIe 2.x specifikacija nije ništa menjala u dotadašnjoj električnoj specifikaciji interfejsa. Dakle i dalje ploča obezbeđuje 75W, 6 pin PEG konektor 75W i 8 pin PEG konektor 150W. Novi su samo dodatni 6 pin PEG konektor odnosno dodatni 8 pin PEG konektor. Osnovna specifikacija je podrazumevala jedan 6 pin PEG konektor i naravno slot na ploči sa identičnim specifikacijama snage koje i sada važe.

Poslednja izmena:
previse ce trositi ako bude imala 512sp...mozda je realnije da bude 448sp pa da podigu malo takt procesora

Aha, ok. Znaci maksimalnih 300W u slucaju 6-pin + 8-pin power connector-a.

previse ce trositi ako bude imala 512sp...mozda je realnije da bude 448sp pa da podigu malo takt procesora
ja ne vidim kako mogu ici za taktom procesora nesto mnogo vise od onoga sto danas imaju sa njihovim najkompleksnijim 40nm GPU-om - GT240 koji ima96 SP-ova koji rade na 1.34GHz!?

Mislim da je i tih obnarodovanih 1.4GHz iscedjeno uz dosta muke i uz zrtvovanje dva SP bloka od po 32SP-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno