Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naravno male sanse da bude tako, mozda bolje da sam rekao obrnuto gtx360/380 ce morati da ima nizu cenu u startu u odnosu na 5870/5850CF:eyebrows:,i nesto ne verujem u one klokove shadera, posto su tesla varijante vec najavljene sa dosta nizim...A da, tu je i buduci 5890 kao jos jedna "referentna tacka" :p.

Poslednja izmena:
Naravno male sanse da bude tako, mozda bolje da sam rekao obrnuto gtx360/380 ce morati da ima nizu cenu u startu u odnosu na 5870/5850CF:eyebrows:,i nesto ne verujem u one klokove shadera, posto su tesla varijante vec najavljene sa dosta nizim...A da, tu je i buduci 5890 kao jos jedna "referentna tacka" :p.
ja ne bih polagao velike nade u izlazak nekakvog 5890... AMD jednostavno nema razloga da se zeza sa tako necim (i kocka sa varijabilnim kvalitetom TSMC-ovog 40nm procesa), ako se ima u vidu cinjenica da HighEnd trziste cini svega 5% ukupnog trzista grafika...

ja ne bih polagao velike nade u izlazak nekakvog 5890... AMD jednostavno nema razloga da se zeza sa tako necim (i kocka sa varijabilnim kvalitetom TSMC-ovog 40nm procesa), ako se ima u vidu cinjenica da HighEnd trziste cini svega 5% ukupnog trzista grafika...

Ne bih se slozio sa tim, neupuceni kupci uglavnom misle da ako neko ima najbrzi proizvod u highend-u da je ista situacija i low/mid segmentima. Ovo je pogotovo vazno kad se doda snaga brenda...
Ne menja Nvidia bezveze imena svojim proizvodima;)

Ako je ovo istina http://www.tomshardware.co.uk/forum/page-276100_15_0.html
Ovo ne da dere nego pravi malu decu;):D

residentevil5gtx300n.png

stalkerclearskygtx300n.png

farcry2gtx300n.png

Poslednja izmena:
Auuuu, strašno :zgran:

Ako nije fake, a verovatno jeste, ovo zaista jede decu :)

Poslednja izmena:
Brutalno i bahato :0

Ono sa tomshardware je fake, ali odakle su ovi grafikoni sa tagom nvidie? Moze neki link odakle si ih pokupio?

Kako li su spojili 2GB memorije na 384-bitnu magistralu ;) Definitivno su fake.

A ovi grafikoni jesu zanimljivi, ali sumnjam da ima sanse da saznamo odakle su... da li je iz neka prezentacije koju je NVidia odrzala za partnere, ili je samo u pitanju necija masta i kopiranje izgleda zvanicnih prezentacija kakve cesto imaju i NVidia i AMD/ATI.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
Mislim da je 384-bitna magistrala potvrdjena. Pricali su o tome u onim white paper kad su prvi put objavili Fermi-ja. Takodje se spominjalo da ce Tesla varijante imati do 6GB sto je moguce jedino sa 384-bitnom magistralom (tj. nije moguce sa 512-bitnom).

http://www.semiaccurate.com/2009/12/10/fermi-a3-silicon-oven/

IT LOOKS LIKE Nvidia has put the A3 stepping of Fermi in the oven, it happened some time last week. That means that you may see cards as early as February, depending on two or three other factors.

If you assume that A3 went in the oven on Dec 1, that means Nvidia will likely get the first hot lot silicon back in house on Jan 1, 2010 give or take a few days. It looks like Nvidia testing staff are going to have very happy holidays. In their cubes. What does that mean? Sit back and enjoy the numbers.

If you assume that A3 will fix all the problems, and that it will be the launch stepping, there are two main things that will affect the launch date from there. First are the risk wafers. If they are still valid, then that will probably shave a few weeks off the time until production silicon will start rolling off the lines. Lets call the savings about four weeks, or six weeks versus ten weeks if the risk wafers had to be scrapped.

The next variable is based on how sure Nvidia is that A3 worked out the way it wanted that to. If it is 100% sure that A3 is the one it will launch, Nvidia could have started running wafers at the same time it put the A3 hot lots in.

Since the problems that we hear about on A2 silicon are related to bin splits and clock speed problems, and general yield in the good versus bad chip sense, this might be a fairly large risk for Nvidia to take. Given that, six weeks out from Dec 1 if it put A3 in on day one and the risk wafers are still valid, ten weeks if not. If it waits, that is +6 and +10 weeks from Jan 1 or so.

Last we have the time it takes to make boards, put them in boxes, and ship them. A good guesstimate is two weeks for the initial boards, including air freighting them from Taiwan or mainland China to get them ready for the big party. This assumes the prep work has been done, and the PCBs are simply waiting for chips.

The first take home message is that Nvidia can likely show hot lot early A3 silicon at CES, but we doubt the company will launch it there. Tegra 2 is probably a better fit for that, but don't be shocked if it has A3 silicon floating here and there.

If all goes well, risk wafers valid, A3 production went in on Dec 1, and all the stars align, you are looking at Dec 1 +6 weeks +2 weeks, or about Feb 1 for real availability. More realistically, if it waits until the A3 hot lots get back, that would be Jan 1 plus eight weeks, or March 1 for a hard launch. Basically, the best case is Feb 1 for a real launch.

The negative view is that the risk wafers are invalid, and Nvidia waits for A3 to come back before it puts in production wafers. That would be the outer bound, Jan 1 +10 +2 weeks, or April 1, Q2 of 2010. If you have a really negative outlook and think there will be an A4 stepping, add about four to six weeks for every stepping past A3. That is really unlikely to happen - really, really unlikely.

Toss into the ring that multiple Nvidia partners are telling SemiAccurate that they have been promised silicon in February, with volume some time after that. Realistically, we would estimate mid-February for real parts hitting the shelves, in VERY limited volumes.

The last open question is what A3 will be. We are told bin splits for A2 would put the top clock for Fermi at about 500MHz, and yields were described as "alarming". Last spring, insiders told us that initial targets were 750MHz , 50% up on A2. Nvidia PR drones were, note the past tense, claiming that it would beat Cypress by 40%, so a 500MHz version is likely to be a tad slower than an ATI Radeon HD5870. Not a convincing launch message there.

A3 will almost assuredly up the clocks quite a bit, but where they end up, and what percentage ends up in the top bin will be the make or break questions. We will know when A3 silicon comes back in a few weeks.S|A

Mislim da je 384-bitna magistrala potvrdjena. Pricali su o tome u onim white paper kad su prvi put objavili Fermi-ja. Takodje se spominjalo da ce Tesla varijante imati do 6GB sto je moguce jedino sa 384-bitnom magistralom (tj. nije moguce sa 512-bitnom).

Ajd' sad da sracunamo. Ako je na 384 bita 6GB onda je na 128 bita 2GB. Logican zakljucak je da na 384 bita magistrali mogu da budu kolicine od 768MB, 1.5GB, 3GB ili 6GB u zavisnosti od toga koji se kapacitet po cipu koristi.
Ne mozes da napakujes 2GB na 384 bita magistralu koju god kombinaciju kapaciteta cipova da koristis.

Ajd' sad da sracunamo. Ako je na 384 bita 6GB onda je na 128 bita 2GB. Logican zakljucak je da na 384 bita magistrali mogu da budu kolicine od 768MB, 1.5GB, 3GB ili 6GB u zavisnosti od toga koji se kapacitet po cipu koristi.
Ne mozes da napakujes 2GB na 384 bita magistralu koju god kombinaciju kapaciteta cipova da koristis.

A sto ti to meni pricas, pa ja sam to isto rekao. :)

Moguce da je meni, iako po mom prvom postu o ovom pitanju mozete da zakljucite da je to sasvim jasno. Ovaj drugi je vise posvecen tome da se mesec dana pred predstavljanje malo sta pouzdano zna ;)

Moguce da je meni, iako po mom prvom postu o ovom pitanju mozete da zakljucite da je to sasvim jasno. Ovaj drugi je vise posvecen tome da se mesec dana pred predstavljanje malo sta pouzdano zna ;)
mesec dana? ti si Dule optimista! Fermi je CeBIT akcelerator ;) a mainstream nece pre COMPUTX-a, a low end pre Back2Cshool sezone

mesec dana? ti si Dule optimista! Fermi je CeBIT akcelerator ;) a mainstream nece pre COMPUTX-a, a low end pre Back2Cshool sezone

Mislis da nece biti makar paper launch-a u januaru? Ja bih ga ocekivao, mada je naravno pitanje imaju li ikakvu kolicinu da to podupru. Ako nemaju, onda bi predstavljanje bilo kada u januaru bilo prilicno nerazuman potez.

:laugh: Ljudi koji rade za ATi bi voleli da Fermi i ne postoji ili da nikad i ne izadje kako bi prodali jos koju karticu vise ovako na brzaka, jer znaju da ce posle biti kraj.
Pribojavaju se tog kraja strasno, morace da obaraju cene kako bi makar nekako bili konkurentni jer im performanse nece biti jaca strana u odnosu na Fermi.
Funkcionisu u fazonu da komsiji crkne krava a dok ne crkne da ućare nesto, strasno. :S:

:laugh: Ljudi koji rade za ATi bi voleli da Fermi i ne postoji ili da nikad i ne izadje kako bi prodali jos koju karticu vise ovako na brzaka, jer znaju da ce posle biti kraj.
Pribojavaju se tog kraja strasno, morace da obaraju cene kako bi makar nekako bili konkurentni jer im performanse nece biti jaca strana u odnosu na Fermi.
Funkcionisu u fazonu da komsiji crkne krava a dok ne crkne da ućare nesto, strasno. :S:

Aj, budi malo realan. Svakom normalnom takmicaru ide u prilog da ima jaku konkurenciju, jer samo tako mogu svi da imaju korsiti, primenom novih saznanja i tehnologija. Do sada su zeleni bili ti koji su vodili. Ati je pravilnim odabirom svega sto se ubraja pod dobrim proizvodom (developeri, tehnologija, proizvodni process) sada ipak malo ispred konkurencije. Poslednji put su imali dobar proizvod pojavom stare 9500pro karte.

Off.
Koji je smisao toga sto je Partizan prosle godine pregazio Jelen ligu, gde su svi ostali bili daleko od dobrog. Otisao je u Evropu i popio nezna se broj golova i cao.
Uz jaku domacu ligu, uz pravilno dovedene strane fudbalere i rad na nekoliko godina unapred, moze da se napreduje. U svakom drugom slucaju, uspeh je kratkog daha.

Realan sam. Puca njima za konkurenciju ali ajde. Konacno imaju dobar proizvod i umesto da hvale svoga konja oni kude tudjeg i to onog koji se jos nije rodio u fazonu bice grbav.

Šta će čovek kad mu je to posao. Pa ne može da kaže da se smrzao kad je video ovu hipotetiku, nije lako, mnogo loše izlgeda :d

Naravno da niko ne voli konkurenciju, ko da ih je briga za napredak...
Inace sto se mene tice, i Ati 5xxx je samo paper launch jer mu je dostupnost i dalje ocajna.

U globalu:
Kolko bi bilo prirodnije da cekamo par kvalitetnih igara, koje ce da uposle i fermija i cypressa, a ne da jurimo "stare" brojke...

...Inace sto se mene tice, i Ati 5xxx je samo paper launch jer mu je dostupnost i dalje ocajna.

cough, cough...
Evo četiri na komada samo na ovoj strani. Ako si zainteresovan, mogu ti obezbediti po 10+ kartica iz celog segmenta od 5750 do 5870 (5970 ima na kašičicu, kao i svih ultra high end kartica u zadnjih pet godina ali mogu nabaviti jednu-dve ako želiš). ;)

Sorry za off topic.
.

Poslednja izmena:
Realan sam. Puca njima za konkurenciju ali ajde. Konacno imaju dobar proizvod i umesto da hvale svoga konja oni kude tudjeg i to onog koji se jos nije rodio u fazonu bice grbav.

Sve je to marketing dok se jednom ne smrkne drugome ne svane. Šta misliš kakvu bi prodaju imao ATi kada bi mu rekalma bila "kupite naše kartice one su trenutno bolje od nvidijinih ali kada stigne nvidija sa novom generacijom za neki mesec ima da nas oduva, zato sad uzimajte dok je vreme;)".
P.S. Koliko kasne možda su ljudi i u pravu što ih mažu, ko zna dali će to i biti brža kartica, ATi će imati i više nego dovoljno vremena da pegla drajvere.

Poslednja izmena:
Naravno da niko ne voli konkurenciju, ko da ih je briga za napredak...
Inace sto se mene tice, i Ati 5xxx je samo paper launch jer mu je dostupnost i dalje ocajna.

Nažalost, TSMC je ovaj put prekrdašio s nesređenim procesom što jednako boli i Nvidiju.
Manja količina na tržištu/velika potražnja = veća cijena (onih +10$ za 5850)... dodaj tome nepostojanje konkurencije ...
Dogodit će se to da će rv810/rv830 biti na tržištu prije nego top of the line Fermi doživi papirnato lansiranje.
Suludo forsiranje velikog čipa već 3 generaciju uzima svoj danak.

Poslednja izmena:
E Pike, care nemas ti pojma ;) Sta ti i ja zelim onema veze sa onim kakve stvari jesu... eto ti i ostali NV drugari ste zeleli GT300 da izadje pre dva-tri meseca, pa se zelja nije materijalizovala.

S druge strane ko god je bio realan i ko je imao prave izvore u industiji znao je da je Fermi Q1 2010 cip! Mozes da potrazis moje postove na temu Fermija i videces da sam ja dugo pre izlaska Radeon HD5000 serije pisao da ce GT300 biti na CeBIT-u!

Prvo NVIDIA u opste nije komsija, drugo ni jedna ozbiljna kompanija ne funkcionise na zeljama o gubitcima neke druge kompanije. To sto ti pises nema veze s pamecu, ali ma veze sa Srpskim poimanjem realnosti, kroz prizmu sopstvenog mentaliteta.

Evo jedna eksluzivna informacija: AMD se u opste ne tangira oko Fermija ;)

Gde si ti citao da ATI "kudi tudjeg konja"?

Šta će čovek kad mu je to posao. Pa ne može da kaže da se smrzao kad je video ovu hipotetiku, nije lako, mnogo loše izlgeda :d
Uh bre paradigma, pa moj posao nema veze sa mojim postovima na forumu, niti sa konstatovanjem cinjenica oko izlaska Fermija!

A ovi NVIDIASHI su postali toliko osetljivi da cim neko konstatuje da Fermi nije izasao kad su se oni nadali, odmah krenu sa citiranjem narodnih umotvorina o kravama i konjima, komsijama, plotu i crkavanju :d

Alo bre ljudi, 'ajde malo procesljate dorum pa cete shvatiti da ja nikada nista lose nisma rekao o Fermiju, ali jesam odvajkada pisao da ce biti spreman tek za CeBIT. I nista od tih cinjenica nema veze ni sa ATI0jem ni sa mojim zeljama, vec sa realnoscu!

Hilbert Hegedoorn je napisao(la):
Do not ask us how or where these benchmarks source/originate from as we do not know. For all we care they are fake!
;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno