Šta je novo?

FEAR izasao...

To sa novim "grafuljama" je i poenta cele price :S:, a igru najvise "brani" covek koji ima najjacu 7800-tku GTX, tako da...

Ne razumem o kakvoj odbrani je reč, tj. kakva je odbrana potrebna Fearu koji je sjajan fps? To što smo mi siromasi pa nemamo makar za neki 6600GT prosto zabole programere, kao što i treba. O kakvoj bre optimizaciji pričate? Pa mora takva igra da bude hardverski zahtevna. Šta, treba da radi na mx-u pa da bude krš kao HL2?

Shvatite ljudi došlo se do tačke kada je programeru nemoguće da optimizuje nešto do tolike mere da bude igrivo i širem krugu vlasnika kompjutera a da to drastično ne izmeni izgled/fokus/gameplay igre. Pored toga pa nisu svi ljudi koji prave igre geniji, a na vama je da sami procenite vredi li njihov proizvod vaše pažnje. Moje mišljenje je da svakako vredi.
A najlakše je igre downloadovati ili kupovati u prolazu ispod zelenjaka i onda doneti hrpu od 10 diskova kući i onda onako, mesarski, "ma ovde mi je jednom zaseckalo, ne sviđa mi se što je mrak, a pritom me je onaj čilac oprao a nije pucao u mene ni 5 sekundi dok sam stajao van zaklona ne pomerajući se, e ima da je obrišem ako me opet ubiju", a onda sve to obrazložiti sa "nedostaje nešto, igrivost, puca se, nema vozila, ništa revolucionarno". Kako poludim kad vidim to "ništa nije revolucionarno" bolje da ne znate :)

Ma oce ljudi preko leba pogace :) .
Fear je sjajna igra .

Što se tiče te hardverske zahtjevnosti kad sam čitao ovu temu na početku mislio sam da nema šanse da igram FEAR šta ste sve pisali (šta su neki pisali), kao treba 7800 a posebno treba 1.5-2 GB RAM-a, igra puno swapuje prije pojavljivanja protivnika i slično. Mislio sam je nabaviti samo da virnem kako to čudo koje svi hvale izgleda i da je obrišem zbog nemogućnosti da je igram.

Ali...

Imam XP 2800+ (2 GHz), 512 RAM-a i Radeon 9600 sa 256 MB, igru sam prešao bez problema, u startu mi je podesila najslabija setovanja (inače igre podese slabija setovanja nego što je zaista potrebno, redovno se mogu dizati), i mislio sam da od toga nema makac, ali neko se na ovoj temi potrudio da istestira uticaj podešavanja na brzinu igre i okačio rezultate i svoja mišljenja, a ima sličnu konfiguraciju mojoj (narodsku), ja sam onda kod sebe podesio po njegovim specifikacijama, onda malo odvrtio onaj benchmark, malo još uštimao, i našao mnogo bolja podešavanja od početnih a na kojima igra odlično radi. Da mi je neko rekao da će to moći ne bih mu vjerovao, posebno nakon horor priča o zahtjevnosti igre na ovoj temi. U suštini samo nemam AA ni sjene uključene, ni ono soft shadows, naravno, ali kad sam jednom probao sa sjenama pa se prepao svoje sjene nije mi ni bilo žao što sam isključio sjene. Igrao sam naravno na 800x600 što nije problem na 17" monitoru. Trzalo mi je ponekad samo kad uključim snimanje filmića sa Frapsom, a svi znate koliko to obara FPS, dok je bez toga radilo glatko.

Ako nekome pomogne:

Ja sam (vec standardno) isforsirao u riva tuneru PS 1.4 i vertex 1.1 za mog FX5900XT i igra radi skoro duplo bolje,a isto izgleda, verovali ili ne. rezolucija 1024x768, lights-medium, shadows medium, textures-medium, shader detail-medium, water-medium...ma sve je medium, samo mi je fizika na max i refleksije. Performanse test ~60% iznad 25, 10% ispod 25, tako nesto, znam da je sa shaderima 2.0 isto to bilo 30% ispod 25, 40% iznad 25 ili tako nesto slicno...

edit:

sto se zahtevnosti tice i bitchovanja oko iste, nije poenta da li imas para/nemas para za grafiku, vec je poenta sve i da imas dobru grafiku, recimo 6800, igra i dalje ne radi dobro, a ne pruza neko ekstra vizuelno zadovoljstvo. Neshvatljivo je da recimo HL2 na 6800 radi u 1600x1200 sve na max, a da fear sa istom kartom na 1280x1024 ne radi kako treba, a pri tome RUZNIJE izgleda i grafika je na nizem nivou. Ocigledno da je u pitanju lose kodiranje. To je problem, a ne sta bi ljudi sa mx 400 hteli da dobiju od igre... I nema sad tu "ali volumetric lights" , to se pojavi 5 puta u igri i ako nije na MAX onda se vide kockice, zapravo ja mislim da su to samo poligoni i nista vise. UT2003 je imao isto to sa sve sitnom prasinom u zracima, Dalje Splinter Cell pandora isto ima volumetric lights (tj nesto sto izgleda tako, a i bolje od ovoga iz FEAR-a, ne zanimama me kako se zove, zanimama me krajnji rezultat i efekat) koji se jos i pomera i isto ima prasine u njemu itd itd. KAd malo bolje razmislim, SS ima bolju grafiku od FEAR-a u nekim delovima gde ima senki i svetla u nekim kontrastima.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
Ako nekome pomogne:

Ja sam (vec standardno) isforsirao u riva tuneru PS 1.4 i vertex 1.1 za mog FX5900XT i igra radi skoro duplo bolje,a isto izgleda, verovali ili ne. rezolucija 1024x768, lights-medium, shadows medium, textures-medium, shader detail-medium, water-medium...ma sve je medium, samo mi je fizika na max i refleksije. Performanse test ~60% iznad 25, 10% ispod 25, tako nesto, znam da je sa shaderima 2.0 isto to bilo 30% ispod 25, 40% iznad 25 ili tako nesto slicno...

edit:

sto se zahtevnosti tice i bitchovanja oko iste, nije poenta da li imas para/nemas para za grafiku, vec je poenta sve i da imas dobru grafiku, recimo 6800, igra i dalje ne radi dobro, a ne pruza neko ekstra vizuelno zadovoljstvo. Neshvatljivo je da recimo HL2 na 6800 radi u 1600x1200 sve na max, a da fear sa istom kartom na 1280x1024 ne radi kako treba, a pri tome RUZNIJE izgleda i grafika je na nizem nivou. Ocigledno da je u pitanju lose kodiranje. To je problem, a ne sta bi ljudi sa mx 400 hteli da dobiju od igre... I nema sad tu "ali volumetric lights" , to se pojavi 5 puta u igri i ako nije na MAX onda se vide kockice, zapravo ja mislim da su to samo poligoni i nista vise. UT2003 je imao isto to sa sve sitnom prasinom u zracima, Dalje Splinter Cell pandora isto ima volumetric lights (tj nesto sto izgleda tako, a i bolje od ovoga iz FEAR-a, ne zanimama me kako se zove, zanimama me krajnji rezultat i efekat) koji se jos i pomera i isto ima prasine u njemu itd itd. KAd malo bolje razmislim, SS ima bolju grafiku od FEAR-a u nekim delovima gde ima senki i svetla u nekim kontrastima.

Ocigledno FEAR trazi "protok" kroz memoriju na grafickoj karti, pa je zbog toga 6800 u velikoj prednosti u odnosu na 6600GT, dok su u drugim igrama "tu negde".
6600GT, 8PS na 500Mhz moze 8x500=4000 pixela da osenci
6800, 12PS na 325Mhz moze 12x325=3900 pixela da osenci
dok su memorijski "protoci" 1000Mhz 128bita : 700Mhz 256 bita, u prevodu 40% vise kod 6800, a tih 40% se vidi u onoj stavci minumum FPS.

Poslednja izmena:
verovatno je i to u pitanju, ali verovatno i brzina shadera i pajpova, jer kako rekoh, sa 1.4 shaderima mi igra "poleti", a poznato je da na FX seriji PS 2.0 ocajno sporo radi, nisam neki strucnjak za tematiku pa ne znam tacno zbog cega, samo znam da je spor :)

Samo azem da je kod u FEAR-u mogao biti i bolje ispeglan, imam osecaj da engine renderuje i hidden poligone i one koji se ne vide (u prostorijama u kojima nisi). Programeri su zaboravili neat tips&tricks koji su se otkrivali i koristili ~2002-ge i zbog kojih su pisane gomile HW instrukcija, koje kanda retko ko koristi...A i mrzi ih da rade, recimo konkretno FEAR-ov Volumetric lightning je mogao biti uradjen sa opcijom hardwer/softwer, sowtwer var. bi renderovala osvetljene poligone i sve bi radilo kako treba posto tih poligona ne bi bilo vise od 3-4 hiljade za to gde su oni koristili V. Lightning., ali naravno - ko ce se cimati :)

gx-x je napisao(la):
Neshvatljivo je da recimo HL2 na 6800 radi u 1600x1200 sve na max, a da fear sa istom kartom na 1280x1024 ne radi kako treba, a pri tome RUZNIJE izgleda i grafika je na nizem nivou.

Ne znam sta si ti igrao i sa kojom kartom, ali FEAR je po meni nesto najlepse
sto sam odigrao ove godine. Btw, odkad postoji 1280x1024 rezolucija u FEAR-u?

gx-x je napisao(la):
Ocigledno da je u pitanju lose kodiranje. To je problem, a ne sta bi ljudi sa mx 400 hteli da dobiju od igre... I nema sad tu "ali volumetric lights" , to se pojavi 5 puta u igri i ako nije na MAX onda se vide kockice, zapravo ja mislim da su to samo poligoni i nista vise.

Malopre sam zavrsio igru (7800GT Sve na High), VL effects na medium i
nisam primetio nikakve kockice. (?)
Ono sto jesam primetio jeste zestoko swapovanje na 8. nivou, na poluotvorenom prostoru. Inace, swapovanje se pojavljuje i u MP, ne znam zbog cega. (1GB memorije)

Po mom misljenju, najbolji FPS 2005.-e!

@skriller: rezolucija i izbor valjda zavise od monitora (mislim da imam u opcijama 1280x1024 jer mi je to native za LCD 4:3, ako nema, moze da se upise u registriju), ali sam svakako pogresio, mislio sam na 1280x960 (jos gore). Igru sam video na 6800 koji ima isti kvalitet slike i shadere kao i tvoja karta tako da nema nikakve razlike. Rekao sam da se na volumetriku vide kockice kad nije na MAX setingu, konkretno na low setingu se vide.

Nemam ja nista protiv igre, samo mi smeta sto nije bolja i sto je na ivici ugrozavanja copyrights drugih materijala i intelektualne svojine :d i ako nicega drugog, "samo" zbog toga ne bi smela biti igra godine, kao sto ni "Lane moje" nije smela biti pobednik na evroviziji...(iako je "nasa" )

gx-x je napisao(la):
Neshvatljivo je da recimo HL2 na 6800 radi u 1600x1200 sve na max, a da fear sa istom kartom na 1280x1024 ne radi kako treba, a pri tome RUZNIJE izgleda i grafika je na nizem nivou.

Ma HL2 se ne može mijeriti sa FEAR-om!HL2 izgleda ljepše,ali nema bolju grafiku,zahtijevniju.
Gdje si u HL2 vidio real-time shadows.O soft shadows neću ni da govorim.Probaj Riddicka igrati u 2++ modu(soft shadows).U FEAR-u je grafika na dosta višem nivou.
Volumetricno osvijetljenje i displacement mapping u kombinaciji sa full(soft) shadows sistemom i sve to sa "pristojnim" framerateom ne moze ponuditi nijedna igra trenutno,osim FEAR-a.

Alati za modificiranje F.E.A.R.-a

Vivendi Universal je objavio SDK paket, odnosno alate za modifikacuju igre F.E.A.R. kojima će igrači sami moći kreirati vlastite scenarije i mape, bilo za solo igru ili mrežnu.

http://www.sierra.com/file_list.do?gamePlatformId=1833

Dosta vise sa tim brojkama, zabolela me je glava. 90% threada je o grafici u igri.

Ako ste voleli HL1, stavite sve na minimum i FEAR ce izgledati upravo tako, a bice svakome igriv.

E, do toga smo dosli, do igrivosti. Sta da kazem? Odusevljenje kada sam prvi put izbio protivniku oruzje iz ruke... gde to jos ima? Vrhunac napucavanja, savrsena akcija, taktiziranje na tako malom prostoru. Fenomenalna igra. Ako govorimo o shooteru, a FEAR to svakako jeste, onda spada medju najbolje. S' tog aspekta, ovo je vanserijska igra. Sve ostalo je manje bitno, cak i kada je (a u slucaju FEAR-a jeste) fenomenalno.

Poslednja izmena:
Agilni je napisao(la):
E, do toga smo dosli, do igrivosti. Sta da kazem? Odusevljenje kada sam prvi put izbio protivniku oruzje iz ruke... gde to jos ima?

ima upravo u Condemned-u, link sam postavio gore ;) Mada, to je imao i Final Fight na automatima :d

Agilni je napisao(la):
Dosta vise sa tim brojkama, zabolela me je glava. 90% threada je o grafici u igri.

Ako ste voleli HL1, stavite sve na minimum i FEAR ce izgledati upravo tako, a bice svakome igriv.

E, do toga smo dosli, do igrivosti. Sta da kazem? Odusevljenje kada sam prvi put izbio protivniku oruzje iz ruke... gde to jos ima? Vrhunac napucavanja, savrsena akcija, taktiziranje na tako malom prostoru. Fenomenalna igra. Ako govorimo o shooteru, a FEAR to svakako jeste, onda spada medju najbolje. S' tog aspekta, ovo je vanserijska igra. Sve ostalo je manje bitno, cak i kada je (a u slucaju FEAR-a jeste) fenomenalno.
Tako je! Izvanredna akcija...ali ljudi traže vozila, buriće koji se uništavaju, palme i ostale krucijalne fps elemente :smash:

Zvuk u FEAR pomoc!!!

Evo ljudi odlepio sam. Prvi put sam instalirao FEAR sve je radilo kako treba. Formatirao hard (zbog virusa) sve ponovo instalirao, isti drajveri, ali glasovi u igri se ne cuju. Procitao read me file sve odradio iz njega...i nista! Menjao particije. Cujem glasove samo povremeno nakon nekog ucitavanja, cujem recenicu ili dve viska i onda nista.Zezam se sa EAX-om, podesavam opcije max-min (narocito audio) i onda glasove cujem samo ponekad na kratko...Imam msi nforce plocu k8n neo4-f. Nista driver cleaner.U C.O.D.-u 2. npr, sve sljaka. Mozda mi je nesto promaklo. Recite vi pametniji i iskusniji sta da radim. Dxdiag kaze da je sve u redu. Pomoc, friknucu pa cu da cujem glasove i kad ugasim komp... :wall: :wall: :wall:
P.S. Nabaco sam recenice, jer bi thread bio na dve strane kad bih krenuo da objasnjavam sta sam sve pokusao (read me file) :wall:

filipenko je napisao(la):
Tako je! Izvanredna akcija...ali ljudi traže vozila, buriće koji se uništavaju, palme i ostale krucijalne fps elemente :smash:

Pobogu, penko, gde ti vide akciju u fear-u??? To sto nekoliko puta po nivou naidjes na nekoliko grupisanih vojnika, koji se stekaju pa ne mozes da ih pobijes nikako, nego bacis 2 bombe, pobijes ih skoro sve i onda onom jednom prezivelom se uneses u facu??? A ostalo, setkanje po praaaaznim nivoima.
A voznja vozila u fps-u... ko li to izmisli....???!!!!

@Bakiba

Probaj da u dxdiagu smanjis "hardware sound acceleration level" na neku manju vrednost. To kod mene pali u Serious Samu 2, ko zna?!

bakiba je napisao(la):
Evo ljudi odlepio sam. Prvi put sam instalirao FEAR sve je radilo kako treba. Formatirao hard (zbog virusa) sve ponovo instalirao, isti drajveri, ali glasovi u igri se ne cuju. Procitao read me file sve odradio iz njega...i nista! Menjao particije. Cujem glasove samo povremeno nakon nekog ucitavanja, cujem recenicu ili dve viska i onda nista.Zezam se sa EAX-om, podesavam opcije max-min (narocito audio) i onda glasove cujem samo ponekad na kratko...Imam msi nforce plocu k8n neo4-f. Nista driver cleaner.U C.O.D.-u 2. npr, sve sljaka. Mozda mi je nesto promaklo. Recite vi pametniji i iskusniji sta da radim. Dxdiag kaze da je sve u redu. Pomoc, friknucu pa cu da cujem glasove i kad ugasim komp... :wall: :wall: :wall:
P.S. Nabaco sam recenice, jer bi thread bio na dve strane kad bih krenuo da objasnjavam sta sam sve pokusao (read me file) :wall:

Probaj da roknes razne antifrize i codece za divx, zvuci neverovatno
ali meni igra nije radila zbog nekog posebnog(ima ih milion) a ja
bas taj nasao.

Hvala ali nije uspelo ono sa dxdiag. Oklagija i ja mislim da je to-to. Molim te napisi mi koji *ebeni codec si instalirao. Pomagaj brate

Poslednja izmena:
kimi je napisao(la):
Pobogu, penko, gde ti vide akciju u fear-u??? To sto nekoliko puta po nivou naidjes na nekoliko grupisanih vojnika, koji se stekaju pa ne mozes da ih pobijes nikako, nego bacis 2 bombe, pobijes ih skoro sve i onda onom jednom prezivelom se uneses u facu??? A ostalo, setkanje po praaaaznim nivoima.
A voznja vozila u fps-u... ko li to izmisli....???!!!!
Koliko sam ti puta rekao da treba da pucaš kad ti onaj krstić dođe na neprijatelja :)
Ne znam šta da ti kažem, meni je taj polu-štek i potreba za razmišljanjem i stalnim izvođenjem nečeg drugačijeg upravo sinonim za dobru akciju u fpsu u single-u. U multiju je druga priča i tu najviše volim run'n'gun fazon.

Ma opušteno, Kimi je moj drugar :) Čovek se slabo igra u zadnje vreme ali voli da proba megahitove. Međutim svojvremeno je pikao prethodne Quake serijale pa mu je takav stil igranja totalno prirastao srcu (nije jedini :) ). Verovatno je usled izlaska Q4 daleko kritičkije gledao na Fear. Nema tu frke, sve su to igre...

Pozdrav obojici! :wave:

filipenko je napisao(la):
Koliko sam ti puta rekao da treba da pucaš kad ti onaj krstić dođe na neprijatelja :)
Ne znam šta da ti kažem, meni je taj polu-štek i potreba za razmišljanjem i stalnim izvođenjem nečeg drugačijeg upravo sinonim za dobru akciju u fpsu u single-u. U multiju je druga priča i tu najviše volim run'n'gun fazon.

Da, da... samo sto kad malo bolje razmislis i nema bas previse razmisljanja... Stekaju se oni, stekas se ti, pa ko duze izdrzi. Posto je cela igra prazna i pusta i spora, onda i kad dodje fajterski deo, pa i tu tebas da usporis... e mnogo je vala!! Onda bacis lepo bombe, pobijes ih sve i teraj dalje. Tako da dzaba im onaj odlican AI :)
I zar ti nije bolje ako vec hoces da se nadmudrujes sa nekim da to radis bas u multiju, gde sa druge strane ipak imas nekog ko stvarno zna da razmislja?

I cekaj, cekaj, nisam razumeo ono sa krsticem? Kad mi dodje onaj krstic na neprijatelja, ja kilknem misem i tako pucam i on ce da umre? Hmmm... Bas cu sad da isprobam :) Hvala na hint-u!

U direktorijumu igre imas neki fajl WMFADist.exe ili tako nekako (1.94MB). Pokreni ga, neka instalira sta treba i radice ti zvuk ;)

oklagija je napisao(la):
Smorio si se od 10sati igranja? Ili ti treba malo vise da predjes.... :d

Malo manje.
Stigao sam do 9-nesto i precicu je iz inata da ne bude da sam ostavio pri kraju
:)
No,verovatno cu i tada misliti da je smor :banana:

Poslednja izmena:
Upravo sam i zavrsio igru koja je strahovito dobro uradjena ali joj je radnja skroz glupava.
Kada ce vise izaci taj Far CRY 2?

Vrh Dno