Šta je novo?

Far Cry 4

radice ona sa patchevima ovo nije toliko strasno, tuzno je sto svaku igru mozemo ljudski odigrati godinu dana posle njegov izlaska i to kopiju kopije kopije, jer ideja nema, jer nema sta novo da se smisli, jer je profit jedino za sta zivimo danas, a to ces nas unistiti samo cemo jednom da poludimo od tolikog zla da se ima i zeli...uvek sam cekao ove igre sa nestrpljenjem ali ovo nema smisla, ja gledam ovaj video fc4 i ovo je isto ko fc 3 ista ****na mehanika, pa dal je moguce da nisu nista promenili osim tri slona i cetri drveta...

Odigraj This War of Mine.

@ Mazi7

Probao sam sa tvojim podesavanjima, nigde nisam uspeo da vidim manje od 77 frejmova, a uglavnom se vrti preko 100 do 144. Imam 970 kao i ti 1530/2000mhz. Gledao sam video koji si postavio, kod tebe ima padova i ispod 40, ne zelim da te tripujem ali mi se cini da tu nesto nije uredu, ili je do procesora posto ja imam 4960x na 4.6...

Ovo je najmanje sto sam uspeo da zabelezim i to je gpu na 88%, sto znaci nesto ga ogranicava pa ne moze da da maksimum, a inace je ~99% zauzece konstantno...

FarCry4_2014_11_15_19_06_15_729.jpg

Grafika i cpu su klokovani kod tebe ili su na default ? Iskljuci v-sync pa probaj cisto da vidis koliko ide fps...

Poslednja izmena:
Ajde udavili ste gnjurca sa vašim fps prepucavanjem. Može li neko da kaže nešto i igri, a ko ima veći merite u četiri zida.

Bukvalno. Imaju brate ceo podforum za graficke, a niko tamo ne pise, zamrlo da bog sacuva.
Onda dovate ovde da pisu sastave, aniko ne pise o samoj igri, o mehanici, o dizajnu.

Rekoše da je kao FC3, videlo se u trenerima da je kao FC3. ŠTA OČEKUJETE DA SE KAŽE O MEHANICI?

Odigraj This War of Mine.
+1
Bas sam hteo da okacim sinoc temu o ovoj igri!Prava igra,a za nju nije potrebno nista samo sedi i igraj!

@filpan
@ mikiPSY

Ne radi se ovde o merenju niti moze nesto da se izmeri konkretno, nego o performansama same igre. To je uvek tema, a narocito posle neslavnog Assassins Creed Unity... FarCry4 je za sad dobar, uz par zamerki, ali genralno gledano fino radi. Kad smo to utvrdili sad mozemo da se pozabavimo samom igrom... Vecina koliko god da zeli ne moze nista posebno da kaze o Assassins Creed Unity posto je igra iz vise razloga neigriva na vecini konfiguracija, valjda treba prvo sve lepo dovesti u red pocev od nasih podesavanja do zakrpa koje treba da se pojave pa onda da diskutujemo o igri, kaompletan utisak moze samo tako da se formira. Ne mzes da igras nesto i pricas o mehanici igre kad igra ne radi kako treba, jer samim tim sve je lose...

Po meni sve je isto kao FC3, dopunjeno nekim novim momentima, sa leposom grafikom, sto znaci odlicna igra :)

Odgledajte "making of" za Last Of Us i bice vam jasno zasto je danas tako tesko napraviti neki novi i relativno originalni, a visokobudzetni AAA IP. Naravno da ce da muzu staru kravu dokle god daje mleka. Manji je rizik, igra dobra i puni dzepove - kraj. Ako Call Of Duty budjavi jos uvek prolazi kako prolazi, zasto ne bi jedan FC imao dve slicne iteracije? ;)

Meni je trenutno Unity igriviji. I btw dzaba o igri kad ne mozes da uzivas.

Sve u svemu kao sto @*******i rece, FC3 sa novim momentima. Nista novo, cak sta vise isti osecja kada idem kroz igru. Ova narodna pravi mi problem sa savefajlom pa nisam duze od 4 sata. Cekam steam ipak.

Meni je trenutno Unity igriviji. I btw dzaba o igri kad ne mozes da uzivas.

Sve u svemu kao sto @*******i rece, FC3 sa novim momentima. Nista novo, cak sta vise isti osecja kada idem kroz igru. Ova narodna pravi mi problem sa savefajlom pa nisam duze od 4 sata. Cekam steam ipak.

Kazu da save problem rjesava "run as administrator"

Kazu da save problem rjesava "run as administrator"

Nazalost ne. Uvek to radim ali kod mene je nesto drugo ocigledno problem.

@*******i, tek sada vidim prethodni post. Nisam ja nista tu klokovao ni cpu ni gpu. Radio sam druge benchove svi su okej kako i objavljuju na netu, ne znam sta je problem.

Onda nema problema, samo isklokuj to malo taman da imas uvek preko 60fps. Evo i sad sam se malo igrao, bukvalno nigde ne pada ispod 70fps a najcesce se vrti oko 100 sa ovim podesavanjima...

attachment.php

Poslednja izmena:
Mazi7 koji ti je to program, koji u gornjem levom uglu tvog klipa prikazuje temp cpu usage ram itd dok igras

Miksam MSI Afterburner i HWiNFO32 mada verujem da moze sve preko afterburnera. Navika jer sam tako provalio prvi put pre par godina. Da ne idem bas previse off ali ajde, @*******i, sta koristis nakon kloka da proveris stabilnost grafe ? Ili samo cista igra ?

Ne radi se ovde o merenju niti moze nesto da se izmeri konkretno, nego o performansama same igre. To je uvek tema, a narocito posle neslavnog Assassins Creed Unity... FarCry4 je za sad dobar, uz par zamerki, ali genralno gledano fino radi. Kad smo to utvrdili sad mozemo da se pozabavimo samom igrom... Vecina koliko god da zeli ne moze nista posebno da kaze o Assassins Creed Unity posto je igra iz vise razloga neigriva na vecini konfiguracija, valjda treba prvo sve lepo dovesti u red pocev od nasih podesavanja do zakrpa koje treba da se pojave pa onda da diskutujemo o igri, kaompletan utisak moze samo tako da se formira. Ne mzes da igras nesto i pricas o mehanici igre kad igra ne radi kako treba, jer samim tim sve je lose...

Po meni sve je isto kao FC3, dopunjeno nekim novim momentima, sa leposom grafikom, sto znaci odlicna igra :)

Da se umesan u raspravu, pa o cemu se radi nego o merenju fps! U poslednje vreme svi ali bukvalno svi cim igra izadje prvo sto krenu da pisu je to kako im igra radi i koliko imaju fps-a u istim i to nema teme a da se ne meri fps. Ali bukvalno sve nove igre su zapocete sa takvim postovima a kasnije kako vreme odmice niko ne pise utiske iz igre, sta mu se svidelo, sta mu se nije svidelo nego samo fps fps fps.

Vidim da ovde vecina ima cudovista od kompova i da idalje pored takvih masina vi kukakte kako ne mozete da igru igrate u full-u, pa napravite neki kompromis pa ce da vam igra radi u full-u. Eto meni je sve odvrnuto na ULTRA samo sam senke stavio na SMAA jer na MSAA8 nema sanse da igram a kompu je i5 2500k neklokovan, 8 gb ddr3 memorije i 7870 ghz edition i mogu reci da nisam video neke prevelike razlike u igri sa SMAA i MSAA8 osim da sa ovim drugim mi igra postane slajd show. Mozda su senke malo meske na ovim drugim podesavanjima ali ko to gleda pored svega onoga sto m use desava na ekranu? Koliko puta mi se samo desilo da me ukokaju jer sam zastao da pogledam okolinu. Koliko sam se samo puta sa onim zmajem zabio u neko drvo ili planinu jer sam se vrtelo levo desno gledajuci okolinu.

To vam je isto kao da ste kupili bugatija i da hocete konstantno da ga vozite 408 km/cas pa ne moze morate nekada i da smanjite brzinu... tako je isto sa racunarima i igrama. Jednostavno ne znate da napravite kompromis i da uzivate u igri nego vi mesto da igrate igru vi ovde provodite sate i utrkujete se ko ima veci fps.

^
Kako da igras igru i steknes neki utisak ako nemas normalna prikaz slike, i igrivi broj frejmova ??? U zadnje vreme nesto je losa optimizacija novih naslova pa se zato o tome najvise i pise... Nisu sve igre savrsene kao Alien Isolation, fantasticna igra sa odlicnom grafikom i dobro optimizovana... Sta covek da napise o recimo Assassins Creed Unity kad ne radi kako treba, treba to da bude igrivo da bi se igralo i pisalo nesto o samoj igri... Niko se ne utrkuje u tome ko ima veci fps, potpuno si pogresno shvatio poentu diskusije na temu frejmova...

Po memi prvo i osnovno je igriv broj frejmova uz prikaz slike bez anomalija, ako igra to ispunjeava onda mozem diskutovati o igri ;) Kako da dozivim igru ako ne mogu da je igram zbog raznih bagova, grafickih ili nekih drugih...

Probao sam sad igru, prvo mi je sve bilo crno,tj senke su potpuno crne,ne vidim nista... Onda sam se iznervirao jer nema nikakvih podesavanja za zvuk, imam 5.1, a ne znam kako ga igra koristi, bukvalno ne cujem nista kada neko prica... Onaj gej lik na pocetku za stolom mi je pricao nesto, nista nisam cuo... Moracu ispocetka sa slusalicama,ili da ga nadjem na youtube... (Sa slusalicama je ok)
Stavio sam najnovije beta drajvere za grafu, opet isto sve mi je crno,ne vidim nista... Onda sam menjao graficka podesavanja detaljno sve i izvalio sam da problem pravi Lightning,samo na LOW radi lepo,tj na bilo kom drugom podesavanju su senke potpuno crne i nista se ne vidi.
Onda,igra je neoptimizovana toliko da mi se stvarno ne igra :/ Stavim sve na najniza podesavanja - imam 70fps.... Stavim sve na najvisa (osim AA,to nikad ne ukljucujem) imam 50-70fps... Znaci nema razlike skoro :D Plus ima random stutter, a i kada pomeram misa kao da secka,a frejmovi normalno ne mrdaju...to me uzasno nervira...
Ne znam,za sada mi je neigrivo... Najvise sam se smorio sto mi je FC 3 radio na laptopu sa i3 prvom generacijom + ati 5730, sve na najvisim podesavanjima,bez IMALO problema.... a ovo vnugo,em izgleda isto,em radi kao vnugo na,moze se reci,odlicnoj gaming masini... meh...

^
Kako da igras igru i steknes neki utisak ako nemas normalna prikaz slike, i igrivi broj frejmova ??? U zadnje vreme nesto je losa optimizacija novih naslova pa se zato o tome najvise i pise... Nisu sve igre savrsene kao Alien Isolation, fantasticna igra sa odlicnom grafikom i dobro optimizovana... Sta covek da napise o recimo Assassins Creed Unity kad ne radi kako treba, treba to da bude igrivo da bi se igralo i pisalo nesto o samoj igri... Niko se ne utrkuje u tome ko ima veci fps, potpuno si pogresno shvatio poentu diskusije na temu frejmova...

Po memi prvo i osnovno je igriv broj frejmova uz prikaz slike bez anomalija, ako igra to ispunjeava onda mozem diskutovati o igri ;) Kako da dozivim igru ako ne mogu da je igram zbog raznih bagova, grafickih ili nekih drugih...

Pa jel moras da imas 144 fps-a u igri da bi ti bila igriva? Jel ti znas uopste koliko ljudsko oko vidi frejmova u jednoj sekundi? 24 a moze da vidi preko toga a ne mora ali sigurno da preko 30 frejmova ti ne vidis i nije ti bitno da li igra radi na 150 frejmova ili na 30!

Nije toliko losa optimizacija igara koliko su losi portovi sa konzole. Kako da steknes utisak pa prosto i jednostavno lepo stavis sve na medium podesavanje i svaki racunar ce da je pokrene bilo tvoj od pre tri dana da si ga kupio ili onaj sto je kupio pre 3 godine.

Za ovo zadnje se slazemo ali donekle, pa ti igriv broj frejmova mozes da imas i na medium podesavanjima ne mora to da bude ultra i jesi dobio igriv broj frejmova na mediumu jesi ne vidim u cemu je onda poenta, za sliku bez anomalija se isto slazemo pa ni tu nemoj da odsarafis graficku a ni da je kolokujes pa ce opet da uzivas u igri. Za ovo trece nije u tvojoj nadleznost i tebi su tu ruke vezane dogod oni koji su pravili igru ne izbace potreban update. Najveci problem kod ovog zadnjeg je to sto se non stop juri za prokletim parama i onda se igre izbacuju polu zavrsene ili beta testeri ne odrade svoj posao pa im promakne dosta bagova.

Poslednja izmena:
Au zmajcek mislim da si totalno otisao u pogrsan smer, a i malo sam sebi uskaces u usta.

1. Razlika izmedju 24 i 60 ili 24 i 144 fps je vidljiva golim okom

2. Kako moze los port i nije toliko losa optimizacija u istoj recenici. Los port = losa optimizacija

Mislim da si nasao pogresnog coveka (mislim na *******og) :d

@zmajcek

Overklok ne utice na los prikaz, ako se odradi kako treba i pretestira... Tezim ka 144fps zbog monitora, jednostavno to moras da vidis kako radi da bi imao predstavu kolika je razlika, meni enormana. Ovo vezano za to sta ljdsko oko vidi, to znam, ali u praksi kada su igre u pitanju jednostavno nije tako, spusti osvezenje monitora na 24hz i ukljuci v-sync da fps ne prelazi 24 pa reci da li je isto kada igras neku igru tipa Far Cry 4 sa 24fps i 60fps, tu je razlika bas uocljiva, uocljiva je i preko 60 ali manje.

Poenta je svakako na mestu, a to nije ko ima vise frejmova, vec da igra radi korektno uz zadovljavajuci kvalitet prikaza, jer nije fora ni da se sve igra na mediumu ako ne mora, svakako je bolje na ultra ako moze pa otuda i diskusija o frejmovima podesavanjima itd, upravo zbog te teznje da se dobije maksimum u svakom pogledu.

Ja igram pre svega i najcesce Dotu i King's Bounty, tako da ne patim za urnebesnom grafikom, al volim ako vec mogu sebi da priustim maksimalno zadovoljstvo, isto tako da ne mogu ne bi mi smetalo da igram sa podesavanjima na minimum ako je igra dobra, ko pamti amigu i to vreme zna sta znaci dobra igra, a ja to svakao znam ;)

Za dobar gaming pre svega je bitna dobra fotelj/stolica :D

@filipos

Sustinski ima smisla ovo sto covek kaze, i ja bih voleo da moze tako, samo ne moze bas tako da bude. Za dobar gaming na kompu treba neko osnovno znanje o hardveru, kako sta radi i sta od cega zavisi, treba sve fino podesiti pretestirati i odrzavati kroz vreme, pa tek onda dolazi na red igranje i ozbiljan rad na racunaru... Svaki drugi pristup je povrsan, jer komp nije konzola :)

Poslednja izmena:
Pojavio se proper

Probao sam sad igru, prvo mi je sve bilo crno,tj senke su potpuno crne,ne vidim nista... Onda sam se iznervirao jer nema nikakvih podesavanja za zvuk, imam 5.1, a ne znam kako ga igra koristi, bukvalno ne cujem nista kada neko prica... Onaj gej lik na pocetku za stolom mi je pricao nesto, nista nisam cuo... Moracu ispocetka sa slusalicama,ili da ga nadjem na youtube... (Sa slusalicama je ok)
Stavio sam najnovije beta drajvere za grafu, opet isto sve mi je crno,ne vidim nista... Onda sam menjao graficka podesavanja detaljno sve i izvalio sam da problem pravi Lightning,samo na LOW radi lepo,tj na bilo kom drugom podesavanju su senke potpuno crne i nista se ne vidi.
Onda,igra je neoptimizovana toliko da mi se stvarno ne igra :/ Stavim sve na najniza podesavanja - imam 70fps.... Stavim sve na najvisa (osim AA,to nikad ne ukljucujem) imam 50-70fps... Znaci nema razlike skoro :D Plus ima random stutter, a i kada pomeram misa kao da secka,a frejmovi normalno ne mrdaju...to me uzasno nervira...
Ne znam,za sada mi je neigrivo... Najvise sam se smorio sto mi je FC 3 radio na laptopu sa i3 prvom generacijom + ati 5730, sve na najvisim podesavanjima,bez IMALO problema.... a ovo vnugo,em izgleda isto,em radi kao vnugo na,moze se reci,odlicnoj gaming masini... meh...

Moras ambient na SSAO ja mislim da bi normalizovao senke. Bar za sada.

napisao sam vec da sam provalio sta je problem,nije ambient,njega sam probao prvo... nego Ligthning,mora na Low...

Kod nas sa Nvidia kartam je drugacije i treba sve da bude podeseno kao na slici koju sam postavio ili sa manjim vrednostima, ali svakako ima problema :p

ma samo da srede to sto mi izgleda kao da je na 25 frejmova,a ustvari je na 60.... i bice ok,moci ce lepo da se igra :)
i da,taj zvuk bedni,ne mogu da igram sa zvucnicima... :/

Taj problem do duse jako retko imam i ja na sistemu sa dve 970, tako da je to verovatno do sam igre...

Pa jel moras da imas 144 fps-a u igri da bi ti bila igriva? Jel ti znas uopste koliko ljudsko oko vidi frejmova u jednoj sekundi? 24 a moze da vidi preko toga a ne mora ali sigurno da preko 30 frejmova ti ne vidis i nije ti bitno da li igra radi na 150 frejmova ili na 30!

Ovaj mit koliko vidim traje i u 2014.... :)

Ljudsko oko je u stanju da detektuje daleko više od 24 sličice u seknudi, ljudsko oko ne funkcioniše po principu broja sličica u sekundi, prosečna osoba u stanju je da detektuje promenu koja se desi u opsegu od 150-tog do 180-tog dela sekunde, vojni piloti su u stanju da uhvate promenu koja traje ~220-ti deo sekunde. Razlikuje se od osobe do osobe, a isto tako i od načina na koji se objekt posmatra, da li je u pitanju centralni ili periferni vid, kolika je vidljivost i osvetljnost itd...

The USAF, in testing their pilots for visual response time, used a simple test to see if the pilots could distinguish small changes in light. In their experiment a picture of an aircraft was flashed on a screen in a dark room at 1/220th of a second. Pilots were consistently able to "see" the afterimage as well as identify the aircraft. This simple and specific situation not only proves the ability to percieve 1 image within 1/220 of a second, but the ability to interpret higher FPS.

http://amo.net/NT/02-21-01FPS.html
http://amo.net/nt/05-24-01FPS.html
http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm
http://www.technologyx.com/featured...ok-truth-behind-30v60-fps/?PageSpeed=noscript
http://www.technologyx.com/featured/understanding-frame-rate-look-truth-behind-30v60-fps/2/

Što se tiče igranja, ograničen si naravno osvežavanjem monitora, barem što se tiče onoga što vidiš na monitoru (sa većim fps-om od toga recimo možeš imati bolji odziv komandi pošto se sa većim fps-om smanjuje input lag). A što se tiče pitanja koje uvek usledi u ovakvim raspravama, pitanja u kojima se potežu televizija i filmovi,, ako te mrzi da čitaš objašnjena u linkovima, ono je vrlo jednostavno, odgovor je motion blur, jednostavno same kamere funkcionišu na taj način da prilikom snimanja u jedan frejm trpaju situacije iz susednih frejmova, tj. frejmovi nisu čisti, zato se i dešava da kada pauziraš recimo film u 24/30fps-a vidiš razmrljanu sliku, to je jednostavno tehnika kojom se vara ljudsko oko i daje privid fluidnosti. Ali video igra nije snimljen materijal, već nešto što se dešava u realnom vremenu.

Poslednja izmena:
Jel vam radi onaj PrePack od 15GB?! o_O Meni neće ni da se uključi uopšte, samo se pojavi u tast manageru na sekundu i toliko, nema ni black screen ni ništa, skinuo sam skidrow crack

imas repack by mechanick sa ski lekicem on radi sigurno 13 gb :D

Vrh Dno