Šta je novo?

Far Cry 3

Jel resio neko stuttering u igri? Meni na very high i na low radi isto, 60 i kusur fpsa deluju ko da igram na 20... Svasta sam probao u setovanjima ali slaba vajda...

Igram u 1680x1050p i ovaj calculator kaze 65 a ja drzim na 88 ili tako nekako :d

Zato sto ovaj calculator izracunava vertikalni fov za BC2 a ne horizontalni koji treba za FC3. :)

88 ti je sasvim dovoljno, ja sam bio stavio negde na 85, isto 16:10 rez...

Kako menjate FOV?

Hm, meni voda nije pomogla nego ono limitiranje, mnogo mi bolje radi na HBAO i lepše mi izgleda, kada stavim frame buffer, igra se totalno pokoči :D. Kao da nemamo karticu istog proizvođača :)

Sumnjam da ti sa HBAO mnogo bolje radi?

Koje drajvere koristis? Kod mene 12.8.

Ma kakav frame buffer, kakvo smanjivanje vode kada igra konstatno trza sta god da joj radim. A AO opcije mogu da se stave koje god, nisu vezane za hardware, vec kome se koja implementacija vise svidja. Al dzaba sve to kad od silnog trzanja u igri mogu da dobijem neke tikove.

Ovo si mogao i sam naci:

http://www.nvidia.com/object/siggraph-2008-HBAO.html

HBAO je Nvidia unaprijedjena SSAO metoda, kao sto je HDAO ali od strane AMD-a. Ne treba ocekivati da ce bilo koja kompanija optimizirati tudju metodu.

I ovi tweakovi samo ublazuju trzanje.

HBAO mi tačno za 3 fps-a bolje radi. Tamo gde hoveruje oko sa HDAO 41-2 tamo mi je sa HBAO zakucano na 45. Koristim ove poslednje beta drajvere za FC3.

Evo jedan spooiler, ne otvarajte ako niste presli 13. misiju

[YOUTUBE]VL-PvyX1xCE[/YOUTUBE]

:D

Nego, ja nesto ne radim kako treba, prilicno sam odmakao od ove misije a jos uvek imam slot samo za jedno oruzje, kalas uglavnom, osvajao sam one tornjeve i mozda 2 gta-olike misije odradio, ubijam zivotinje ali sta god hocu da uzmem pise da mi je ranac pun, prodavao sam sve sto pokupim, biljke, sitnice itd ali ne mogu da nabudzim ranac, pocinje da me smara da igram samo sa macetom i ak47 jer moram prilicno da stedim municiju a ovaj sa klipa ima svasta od oruzja, znam da sam lencuga i da nisam citao i listao po opcijama ali malopre sam pokusao da izvalim u cemu je fazon i nisam uspeo.

HBAO mi tačno za 3 fps-a bolje radi. Tamo gde hoveruje oko sa HDAO 41-2 tamo mi je sa HBAO zakucano na 45. Koristim ove poslednje beta drajvere za FC3.

hbao je za zelene a hdao za crvene graficke, samo se tripujes da ti bolje radi, ja sam probao i nema razlike ali drzim hdao.

Poslednja izmena:
^ Jedna od najludjih misija. :D

Da bi dobio vise prostora u rancu i mogucnost da nosis vise oruzja, moras da craftujes veci Rucksack i bolji Weapon Holster. U igri tacno pise sta ti treba tj od koje zivotinje koza. Ali evo i ovde Recipes Guide.

@hsv.stoned

Ne tripujem se :( jedino ako ne uključuje nešto a trebalo bi. Koristim fraps, tako merim fps nonstop dok igram...

Znaci opet da lovim, samo ovaj put sa razlogom :d

Napao me krokodil/aligator malopre prvi put, ali sam tacno znao da ce to da se desi, nekako je islo uz misiju/atmosferu ali sam se opet malo iscimao jer igram sa slusalicama i mnogo pojacanim zvukom.

Poslednja izmena:
Ovo si mogao i sam naci:

http://www.nvidia.com/object/siggraph-2008-HBAO.html

HBAO je Nvidia unaprijedjena SSAO metoda, kao sto je HDAO ali od strane AMD-a. Ne treba ocekivati da ce bilo koja kompanija optimizirati tudju metodu.

I ovi tweakovi samo ublazuju trzanje.

Na kapiram zasto mi odgovaras kad sam gore vec napisao...

Anyway, kao sto rekoh gore te metode nisu hardwerske niti postoje neki drajverski trikovi da ce HDAO da ti radi bolje ako imas ATI, vec su ovi Ubijevci implementirali obe metode i obe u sustini rade podjednako sto se tice performansi, a evo neki cak na ATI-ju sa HBAO imaju vece performanse. :D Dakle, metode su slicne samo vizuelno postoje minorne razlike gde je sencenje suptilnije i zato kazem od te dve metode treba odabrati onu koja ti se vise svidja. Naravno pod obavezno izbeci defaultni SSAO. :)

Ja to nisam primjetio. I u ovakvoj igri gdje fps dosta varira je to jako tesko primjetiti.

Btw, ima li smisla stavljati zadnje beta drajvere? Rade li bolje?

Anyway, kao sto rekoh gore te metode nisu hardwerske niti postoje neki drajverski trikovi da ce HDAO da ti radi bolje ako imas ATI, vec su ovi Ubijevci implementirali obe metode i obe u sustini rade podjednako sto se tice performansi, a evo neki cak na ATI-ju sa HBAO imaju vece performanse. Dakle, metode su slicne samo vizuelno postoje minorne razlike gde je sencenje suptilnije i zato kazem od te dve metode treba odabrati onu koja ti se vise svidja. Naravno pod obavezno izbeci defaultni SSAO.

Otkud znas da nece biti optimizacija kroz drajvere? Recimo u Stalker CoP-u HDAO ne radi kako treba na Nvidia kartama.

To je zato sto je CoP bio ATI demontracija za DX11, kao i skorasnje "gaming evolved" igre (DIRT Showdown) koje mnooogo bolje rade dinamicno sencenje (GI) na ATI kartama. Imas ovde primer na uporednoj slici da je HDAO nesto malcice zahtevniji od HBAO, ali takodje i pravi drugacije sencenje. Tako da opet kazem, kome se sta svidja... a ovo za drajvere ne verujem da ce da bude ista, nek samo UBI sredi ovaj usrani stuttering da bar mogu da igram igru a ne da zijam u screenshotove...

To je zato sto je CoP bio ATI demontracija za DX11, kao i skorasnje "gaming evolved" igre (DIRT Showdown) koje mnooogo bolje rade dinamicno sencenje (GI) na ATI kartama. Imas ovde primer na uporednoj slici da je HDAO nesto malcice zahtevniji od HBAO, ali takodje i pravi drugacije sencenje. Tako da opet kazem, kome se sta svidja... a ovo za drajvere ne verujem da ce da bude ista, nek samo UBI sredi ovaj usrani stuttering da bar mogu da igram igru a ne da zijam u screenshotove...

To znaci da je HDAO optimiziran za AMD karte u pomenutoj igri. Njihova je metoda u pitanju. Znaci optimiziran je, sto nije slucaj sa FC3.

Znas da je CoP PC ekskluziva.

I ja vjerujem da ce biti optimizacija kroz drajvere. Tako se tretiraju skoro sve igre.

Menjao sam podešavanja na delu gde mi konstantan fps, naravno nisam šetao i merio. Sa novim drajverima imam bolji fps, hvala bogu. 95% vremena zakucan na 45 sa dosta finim podešavanjima.

Sad sam igrao skoro 2h const. a to mi se odavno nije desilo, ovo je definitivno igra godine i pored svih svojih mana, a ima ih dosta.

Definitivno sam trebao da sacekam reloaded verziju, malopre sam nasao tutorial kako da se zbudzi narodni mp ali samo sa reloaded, nema sanse sad sve da pocinjem opet.. a rizik je da probam da li ce sejvovi raditi u reloaded..
Ovu deluxe verziju sam krenuo onako turisticki ali sam se navukao i nisam citao sta i kako za budzenje ranca itd, evo predjoh 18, 19 glavnih misija sa jedva punim ak47 i nenabudzenim healthom na warrior tezini i stvarno sam se u nekim trenucima mucio i brojao municiju, klao, menjao oruzje protivnika.. sad moram da nadoknadim propusteno, da jurim zivotinje, prodajem itd, nema smisla da pola igre predjem a ne isprobam solidan arsenal.

Inace, ovo je jedina igra u kojoj mi baguje/laguje Logitech wireless combo, malopre sam pao misiju u poslednjem trenutku zbog toga sto je tastatura otkazala :d

Ovo mi se desavalo par puta u Crysis 2 al na kratko i u Battlefied-u, onom sto je 4 to play, bilo je neigrivo. Baterije sam zamenio pre neki dan.

I jos jednom, ovaj shuttering je velika sramota, i 40 fps u proseku je u ovoj igri dosta za komotno igranje samo da nema prokletog trzanja.

I naravno, zahtevnost je nerealna i kriminalna, ovakvu grafiku na ultra i sa 4XAA Phenom II i 6870 prosto moraju da sazvacu sa 60 fps.

Poslednja izmena:
Sto se tice tog shuteringa... na 16x10 ja postavim Field of View na 95 i ne primecujem ga. Kada ga postavim na 65 pojavi se.

Chapter 10 .
Ende.

Samo da napisem da igra ima 2 kraja, a u igri ne moze da se vide oba, jer nema povratka na kriticni save.
Izaberite sami.

Na zalost, upravo mi se izgubio savegame. :/
Par puta sam danas igrao igru, i evo sada je pokrenem i samo mi nudi New Game. Skoro sve bitne skill-ove sam otkljucao, vecinu stvari za craft izmaxovao, dobar deo kampova zauzeo, skoro celu mapu otkrio,... Tako da sigurno necu krenuti da igram od pocetka. :wall:

Edit: Posle 10ak startovanja igre i prckanja po save-ovima - vratio mi se save!

Poslednja izmena:
Bogami ovo za postprocesing je istina,kad se stavi na false igra mnoogoo lepse izgleda,svaka cast,treba odma na pocetku da se otkljuca da se nosi vise oruzja,zakon je kad imas hekler sa prigusivacem da prodjes elegantno gde zelis,snajper za high distance kill i sacmara za bliske obracune sa zivotinjama,jedan hitac ih zakuca za zemlju,narocito su me prepadali oni smrdljivi varani,znam ih jos iz emisije sa discoveryija :)

Upravo sam ostao bez sejvova a presao 20 glavnih misija :d

Ko ima 5850 i neku od poslednjih beta verzija MSI AB moj savet da ni slucajno ne skida poslednje raspale amd beta drajvere. Negde sam procitao da navodno malo poboljsavaju fps u fc3 pa sam driver sweeperom obrisao stare 12.4, restartovao komp i instalirao te poslednje beta a MSI AB (neka beta verzija) je poludeo, nisam mogao da oc-ujem graficku i poceli su zestoki bagovi a ako igram na default klokovima fps padne na 30 u proseku, izgleda FC3 trazi oc ne samo gpu vec i memorije. Znaci, sa 815/1250Mhz sam imao oko 35-40 fps u proseku, very high i ultra kombinacija, 2xMSAA, 1680x1050p, hdao itd, kada je graficka na default prosecan fps je oko 30 i ima laga.

Zato sam pored tolikog smaranja popio i bsod, pa sam puko i reinstalirao win7. Onda sam na 12.4 drajverima vrteo furmark, przio gpu i sve je ok.

E sad, sacuvao sam sejvove iz deluxe verzije, da li ce raditi probacu sutra.

I nikad vise amd gpu, da li su zaboravili na 5xxx seriju ili su toliki retardi :mad:da vec godinu dana ne mogu generalno krstene drajvere da naprave, ne znam, samo znam da je gtx660 oko 20k din sutra bih je kupio u ww na one rate, i ovako sam ispiz.deo i razmisljam da dam i 25k za neku gtx660 mada smatram da te graficke vrede 180e plafon i samo to me koci.

Ceo zivot kubure sa tim drajverima, prokleti ATI :D

Evo sad sam presao igru, da sam Kuzmanovic dao bih joj 92 :D

Poslednja izmena:
Ma ret.ardi, sad sam gledao cene gtx660 i stvarno su visoke.. sta mogu ovu 5850 da prodam za 100e i da doplatim jos 150e za neku Asus gtx660 a razlika u ceni je mnogo veca nego razlika u performansama, sada se ne isplati. A da kupim gtx650ti nista specijalno ne bih dobio.. osim sto se ne bih nervirao oko drajvera.

7850 je jeftinija od gtx660 za 5,6 hiljada, a razlike u performansama variraju, sve zavisi od igre, ali su uglavnom malo ali maaalo je bolja gtx 660... Ili sacekaj nove serije

7850 je amd :d

Ma nema sanse da dam 25k za gtx660, ostacu na ovim 12.4 drajverima do daljnjeg.. pa kad izadju nove serije gtx660 bi trebalo da bude oko 160e.

Poslednja izmena:
7850 je jeftinija od gtx660 za 5,6 hiljada, a razlike u performansama variraju, sve zavisi od igre, ali su uglavnom malo ali maaalo je bolja gtx 660... Ili sacekaj nove serije

Nazad
Vrh Dno