Šta je novo?

Exe Net - iskustva

Da prvo "južna pruga" pa onda ako budu imali interesa dalje :)

Ne verujem da imaju kapaciteta da se prosire u celoj Srbiji, za sada. Fokusirani su na Nis i eventualno susedne gradove.

Auuuu koliko uredjaja i kablova! Najvise mi smeta sto ovaj crveni tkz. spliter ima napajanje - obican spliter bi mogao odmah da se stavi na zid iznad ulaznih vrata pa na dalje vuku kablovi gde treba, a ovde to nece moci jer trazi dodatno napajanje. A tek kada se na koaksijalni stavi standardni spliter, pa tek kablovi iz njega do televizora... Inace, koje su dimeznije ove "table" sa prve slike? I jel moze da se montira na zid?
Хм, нисам пазио на детаље па ни ово нисам проверио.

Даклем, црвени тзв сплитер нема напајање, кроз њега "пролази" оптички каблић и из њега излази коаксијалац за телевизију. Напајање имају ONT и наравно DVB-C пријемник и рутер. Ако би овај сплитер ставио изнад улазних врата, требало би онда одатле да разведеш коаксијалце што си хтео али и наставак оптичког кабла. Пошто је у питању оптички кабл који иде у уређаје (паралела са UTP би била да је ово fly кабл) и не верујем да је паметно да се вуче по зидовима, мислим да ово ипак није добра идеја. Једино да поред њега ставиш и ONT али је потребно напајање ... што и не мора да буде проблем. Онда би одатле ишли и UTP и коаксијалац за телевизију што је већа гужва него овако.

Мислим да сам написао, код мене је антенски сплитер био код улаза и један кабл је ишао у дневну а други у моју собу. Искористио сам га, уместо сплитера ставио наставак а сплитер ставио код мене поред уређаја и не морам ништа додатно да развлачим.

Sta je onda onaj crni kabl na crvenom opt. spliteru?

Не питај, ипак сам прошли пут пажљивије гледао. :lupko: Како год, остаје комбинација да би морао или ONT поред па одатле и UTP и коаксијалац или да од црвеног вучеш опрички кабл до ONT-а што мислим да није добра варијанта. Мени је ово комбинација са најмање каблова и гужве по стану уз максимално коришћење постојећих каблова.

Не питај, ипак сам прошли пут пажљивије гледао. :lupko:

Desava se i najboljima :)

Kako si zadovoljan za sada radom interneta? Jel ima prekida, zagusenja u udarnim vremenima, kakav je odziv i sl. ?
I za TV isto - jel ima seckanja i pixelizacije na kanalima? Jel radi snimanje na tom njihovom box-u?

Друге вечери је било неких прекида пред поноћ, кажу да је било напада на сервере и решено је. Од тада не прекида а по порталу видим да ми конекција од тада траје без прекида тј било је пар неких играња рутером па је он рестартовао сесију. Нема загушења, нема ударног времена, увек је и мало више него што је у пакету а пинг је углавном 1.

Телевизију слабо гледам, нисам приметио проблеме али није немогуће да некад и штуцне. Пријемник је класичан DVB-C са малим додацима у којима се појављује име фирме али све функције раде. Сад сам пробао, свира музику, врти неке видео формате али ми је то мање битно јер ионако све иде преко компа па ми је ту лакше да пустим.

Снима, сад сам пробао и снимио око минут HD програма, стало на ~69MB, snima H264 и прави .mts фајлове. Немам појма да ли је то ОК или не али снимак делује пристојно.

Снима, сад сам пробао и снимио око минут HD програма, стало на ~69MB, snima H264 и прави .mts фајлове. Немам појма да ли је то ОК или не али снимак делује пристојно.

A mozes li taj snimak konvertovati u druge formate preko kompjutera i moze li se reprodukovati preko kompjutera?

Da li je snimak zasticen od reprodukcije na drugim uredjajima?

Нема заштите, конвертује се нормално, мада се у то не разумем превише а пошто може да се репродукује и на компу и на плејеру, не знам зашто би ми то било потребно.

Нема заштите, конвертује се нормално, мада се у то не разумем превише а пошто може да се репродукује и на компу и на плејеру, не знам зашто би ми то било потребно.

Ako je 70mb = 1 minut, zamisli koliko bi prostora zauzeo samo 1 film.

Онако одокативно ми делује да би неких 90 минута стало на мало више од 6GB што ваљда није превише за 1080р снимак. Нисам пробао колико троши SD снимак.

@calexx
Kakvi su što se tiče naprednih funkcija poput 72h unazad, vod i slično?
To što ne zaključavaju snimak samo na svoj uređaj je pohvalno ali je verovatno posledica male veličine mreže i niko ih ne uslovljava nekim pravima, zaštita itd.

Још немају ништа али сам начуо да размишљају о томе. За разлику од СББ-а који је почео као кабловска телевизија, ехе-нет је почео као интернет провајдер и мислим да су са телевизијом релативно касно почели. Сада имају IPTV преко wireless мреже и ову преко оптике, још је све отворено и откључано али се сада најављују неки пакети што значи да ће више да се позабаве телевизијом.

Уређај је класичан DVB-C и не знам како би све то увели, или нови софтвер или нови уређаји. Мени је интернет битнији део приче, мада су ове напредне функције одлична ствар, више бих волео њих и 50 програма него овако 288 програма без тих функција. Не знам да ли СББ не дозвољава снимање тј не може да се гледа на другим уређајима због неких обавеза или онако, да не кажем шта мислим о томе. ;) Знајући њих, претпостављам да су уређаји са таквим ограничењем а не да су они то смислили. Као што не могу да утичу на развој D3go који раде неки сасвим трећи, тако и овде нису ништа криви. Ни за то ни за ограничене функције HG ни нешто слично.

Не знам да ли СББ не дозвољава снимање тј не може да се гледа на другим уређајима због неких обавеза или онако, да не кажем шта мислим о томе.

Na Sbb-ovim resiverima snimak sa fleske nisi mogao ni konvertovati ni gledati na kompjuteru

To je njihovo maslo jer oni kad dobiju uredjaj softver ubacuju njihovi programeri (tj. oni koje angazuju) i ubacuju verziju koja ima digitalnu zastitnu kopiranja

Mozda i postoji neka mogucnost skidanja te zastite ja je jos nisam otkrio

Zato i pitam da li su ovi nesto cackali po tom pitanju.

Могуће, мада нешто сумњам да имају програмере који би то могли да ураде. Претпостављам да би могло да се нађе како то уопште ради на тим HG уређајима и мислим да то тако ради код свих. Као што они не могу да направе D3go ни за windows phone ни за linux јер то уопште и не раде они, тако мислим да ни овде нису криви тј нису они то урадили. Нити су они искључили пребацивање у bridge мод и слично. Па знајући како су решавали неке баналне проблеме, како су мени објашњавали HDMI2DP везу/кабл, мислим да немају такве програмере. Рекао бих да је њихов плафон да убаце српски превод у Д3 пријемник.

Могуће, мада нешто сумњам да имају програмере који би то могли да ураде. Претпостављам да би могло да се нађе како то уопште ради на тим HG уређајима и мислим да то тако ради код свих. Као што они не могу да направе D3go ни за windows phone ни за linux јер то уопште и не раде они, тако мислим да ни овде нису криви тј нису они то урадили. Нити су они искључили пребацивање у bridge мод и слично. Па знајући како су решавали неке баналне проблеме, како су мени објашњавали HDMI2DP везу/кабл, мислим да немају такве програмере. Рекао бих да је њихов плафон да убаце српски превод у Д3 пријемник.

Dobro angazovali su neke profesionalne firme da im to odrade, ali je verovatno u dogovoru za posao stajala i stavka da kopiranje i reprodukcija na druge uredjaje ne postoji

Можда би требало да се провери да ли ови пријемници које даје СББ уопште могу да снимају у другим форматима и да ли ти формати сами по себи нису такви да морају да се вежу за уређај. Вероватно су пре склапања уговора за куповину ових уређаја тражили такве који снимају у формату који не може даље. И даље не верујем да су то накнадно радили и плаћали трећој фирми да им посебно то уради.

Можда би требало да се провери да ли ови пријемници које даје СББ уопште могу да снимају у другим форматима и да ли ти формати сами по себи нису такви да морају да се вежу за уређај. Вероватно су пре склапања уговора за куповину ових уређаја тражили такве који снимају у формату који не може даље. И даље не верујем да су то накнадно радили и плаћали трећој фирми да им посебно то уради.

Placali su ceo softver (lokalizacija, skeniranje i memorisanje frekvencija, 72 sata, zastita od kopiranja itd.) i u sklopu softvera je usla i ova stavka

Softver je morao biti prilagodjen njihovoj opremi i serverima, uslugama koju oni nude i morao je biti lokalizovan jer fabricki dolazi u stock varijanti pa svaki operater kasnije prilagodi za sebe

Да ли вам сат на пријемнику показује тачно време? Код мене је пре неки дан код сваког искључивања враћао на 13:00 па су ми рекли да га однесем да набаце нов софтвер. Пред сам полазак сам приметио да опет приказује добро али сам отишао и завршио то. Пар дана је било солидно али од пре неки дан сат углавном жури око 6' 35" мада се опет деси да у неком тренутку врати на тачно време па касније опет пожури. Претпостављам да није подешена синхронизација па ме занима да ли је само код мене, у мом крају или глобално. Сутра ћу да проверим код комшије а сада овде. ;)

Није ми нешто битно, ионако је сат грозан па га и не гледам а ако сам већ ту, имам гомиле сатова по екранима па лако проверим.

Нема никога? Јутрос видим да је пријемник укључен (увек увече угасим пред спавање) а сат показује неко лево време. Угасим, оно опет отишло на 13:00 па ме и даље интересује да ли је само код мене, само у мом крају или глобално. Комшија ће мало касније да дође па ћу да проверим код њега али ме занима како је у другим крајевима града.

Јел то ехе-нет престао да вам испоручује интернет па се пола месеца нико не јавља?? Овде код мене се ништа не мења, сат је радио у пар наврата по дан-два али углавном брља. Свако укључивање пријемника ресетује сат на 13:00, од преласка на летње време иде на 14:00 и одбројава до следећег гашења/паљења. Једном у неколико дана проради али углавном следећи укљ/искљ га убије.

Звао сам их, као то се дешава када се ради негде у мом крају па не прође синхронизација. Као да стално раде у комшилуку а синхронизација иде једном недељно, тако ми делује. Проверио код комшије, исто се дешава па није само мој пријемник проблематичан.

Да ли је тако још негде у Нишу, па да према томе проценим онај одговор да је у питању локални тренутни проблем?

Иначе све остало ради нормално, сат је ту најмање битан али помало нервира.

Eh, kakav ping. Ajde Exe širi se dalje, recimo Novi Sad...
Kad samo uporedim šta papreno plaćam kod onih pilićara sa naprednom podrškom, pff...

Ма није увек овако, понекад буде и 2ms. ;) А шта друго да буде када ми оптички кабл долази у собу? Мени је иначе подршка углавном небитна, претпостављам да знам више од њих а они могу да послуже само да интервенишу ако код њих или негде успут забрља.

Mnogo volim kad Sale kaze "nije mi bitno", a onda par puta pita za to nebitno ;)

Nego, zasto jednostavno ne prekrijes taj netacan sat koji nicemu ne sluzi?

Calexx, vidi u podesavanjima da namestis odakle i koliko cesto (kada) da sinhronizuje vreme sa serverom.

Сале? Не значи ми ништа али чисто да проверим да ли је пријемник лош или је глобални проблем.
Не видим никаква подешавања за сат, једино подешавање временске зоне и дневног времена а за синхронизацију нисам нашао.

Drustvo, da li bi neko imao savet. Uveo sam exe net,sve radi ok,ali u drugoj sobi gde imam drugi lcd tv, SONY BRAVIA nalazi samo trecinu digitalnih kanala, dok za ostale kanale televizor pokazuje info "no video" dok se cuje zvuk i pokazuje epg na svim kanalima iako nema slike. Trecina kanala rade ok,i analogni kanali su u redu. Da li imate savet sta da radim,da li da idem do SONY jevog servisa ili da zovem EXE NET. Kada su uvodili, nisu znali da rese problem jer misle da je do televizora. Inace u dnevnoj sobi na lcd tv dekoder radi sve super kanali...

Probaj sa promenom zemlje (country) na televizoru. Ako je to stariji televizor, vidi uzmi dodatni set top box od exe net-a. Takodje, mozda mozes te frekvencije da preskeniras manuelno. Nesto je definitivno do tv-a, mozda mozes da upgradujes firmware.

Nazad
Vrh Dno