Šta je novo?

Exe Net - iskustva

Ok, ako se na to mislilo.

Mada svakako se oduzilo to sa optikom, kada sam se raspitivao krajem preprosle godine bilo je takodje uskoro.

Mislim da je sve znatno brze krenulo nekad sredinom prosle godine kada je pokrenuta malo ozbiljnije prica s gradonacelnikom.

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Svakako je trebalo biti oko nove godine sad, ali su neke stvari malo odložili praznici, postojala je velika šansa da bude i pre NG, ali ne možeš predvideti baš sve faktore.

Sve u svemu, docekali ste. Srecno pirocanci i dobrodosli u klub. ;-)

Eh, da. I polako, nemojte sada ocekivati da je moguce svi da dobijete fiber za dan-dva. Budite strpljivi, isplatice vam se. :)

Znaci centar BG ni o od optike igde, a Pirot ne zna gde ce pre :D

А јел се неко одавде бунио када је мтс кренуо са увођењем оптике а овде се ту и тамо виде трагови? Потрудите се да нуба инвест опет дође на власт па можда и добијете неку оптику на рачун нас осталих. Или сачекајте да се неки нишки оптичар мало прошири па да вам удели неко влакно. ;)

У Лесковцу и мтс и ехенет већ провлаче оптику. Једни копају, други бандерају.
Нису нешто много, али су почели.

Poslednja izmena:
Копање ће вероватно да потраје и кренуће касније, док бандераши могу то брже да одраде. Од њих можеш и да тражиш да доведу до тебе док копање иде по неком плану.

Kuku calexx sta to pises. Ispada da ovi banderasi nemaju plan, vec spajdermenisu kako stignu. :D

Salim se, ali bi lepo bilo da ovi sto kopaju to naprave ljuCki, pa lepo uz normalne kirije dozvole i banderasima da poloze svoje kablove, ali onda se probudim i shavtim gde se nalazim, pa nastavim dalje. :-(

Znaci centar BG ni o od optike igde, a Pirot ne zna gde ce pre :D

Treba da se zna da je Pirot grad sa prvom postyavljenom automatskom telef. centralom u Srbiji. Odatle i nam pozivni broj 010.

Šalu na stranu, mnogi čekamo ExeNet. Razgovarao sam sa izvođačima, niko ne zna kada če, ali da će biti uskoro - digurno je.

Kuku calexx sta to pises. Ispada da ovi banderasi nemaju plan, vec spajdermenisu kako stignu. :D
Имају план али када прођу кроз неки крај, онда је лако да спајдерменишу и лево и десно, према потражњи. Ови што копају иду постојећом канализацијом и вероватно ће да одраде глобално полагање а онда ће да се рачвају према неком плану. Ко зна кад.
Salim se, ali bi lepo bilo da ovi sto kopaju to naprave ljuCki, pa lepo uz normalne kirije dozvole i banderasima da poloze svoje kablove, ali onda se probudim i shavtim gde se nalazim, pa nastavim dalje. :-(
Постоји телефонска канализација која иде углавном главним улицама и у урбанијим деловима градова. МТС углавном то користи да провуче неки главни кабл па ће касније да иде до зграда. Код мене сигурно нема тога, морали би да копају пар стотина метара а питање је под којим би условима то радили. Да се пријави зграда, да се пријави неко у комшилуку, да је комшија нека фаца због кога би то радили? Мислим да је пре ~15 година тако и дошао подземни кабл у овај крај, неки од главнијих директора има гајбу у згради до моје па смо били у почетним турама.
Таква варијанта је доста спорија, питање је када могу да дођу до моје зграде а ехе је то одрадио за пар дана, било је довољно да кабл прође кроз насеље бандерама и онда се свако пријави. Довољан је и један да се добаце.

С тим што телеком одавно не копа, углавном ангажују неког, највероватније то буде неки њихов бивши радник, као извођача.

Treba da se zna da je Pirot grad sa prvom postyavljenom automatskom telef. centralom u Srbiji. Odatle i nam pozivni broj 010.

Šalu na stranu, mnogi čekamo ExeNet. Razgovarao sam sa izvođačima, niko ne zna kada če, ali da će biti uskoro - digurno je.

Objavljeno na ExeNet sajtu: " Optika u Pirotu!"

Poslednja izmena:
Da postavim pitanje jos ovde, pa vise necu. alfaunits je pokusao da mi pomogne, ali mi treba jos dodatnih odgovora: pre mesec dana sam uveo Exe optiku FIBER HOME 1 100/35 Mbs. Dobio sam samo zicani modem, a uPC-u su mi podesili "novu konekciju", gde svaki put moram da udjem, kad ukljucujem ili "budim" kompjuter. I pored toga, radi max.brzinom i zadovoljan sam. Medjutim, hocu dakoristim svoj ruter sa PPPoE opcijom, a ima dva komada. Povezem ih na isti nacin: kabl iz zicanog modema, ubacim u WAN port i nuesem username i password. Merim brzine preko LAN-a i reuzlati su sledeci:
1. stariji uredjaj AirLive WL 5470 AP, podrzava do 100 Mbs LAN i 54 Mbs wifi. Preko LAN-a dobijam 33/23 Mbs i ne moram da se svaki put "Connect", dok god je ukljucen u struju;
2.uredjaj ZTE 4G LTE mf 283+ sa PPPoE opcijom. On izvlaci 50/35 Mbs, ali sam primetio, da kad je iskljucen/uspavan komp i internet se prekida.
Ima li resenja, tj.jos nesto od podesavanja, kako bi brzine bile priblizne deklarisanim, koriscenjem mojih uredjaja? Hvala.

P.S. Drugi uredjaj ZTE mf 283+ podrzava 150/50 Mbs. @alfaunits kaze, da se to odnosi na 4G mrezu, ali to je sve od podataka o njemu, sa kojima raspolazem.

U ks video sam montere da razvlace kabal ulica Luke Ivanovica (masinska).

1. Uredjaj AirLive WL 5470 AP je prvenstveno Wireless Access Point, pitanje je koliko je jak hardware u tom uredjaju. Ako ti na racunaru na Speedtestu meri 100Mb/35Mb onda mora toliko i preko routera da bude. Za svaki slucaj proveri ili promeni kabl kojim si povezao modem sa tim AirLive WL 5470 AP uredjajem, mozda kabl prekida.
2. ZTE 4G LTE mf 283+ je modem/router za ADSL i ne možeš ga koristiti na Exenet-u. Konekcija ti se prekida kad ugasiš računar jer si ti verovatno ostvario konekciju preko računara i nekako je šerovao preko tog ZTE 4G LTE mf 283+ modema.

Znači treba ti router koji ima Rj45 WAN port. Kabl iz modema povezuješ u taj WAN port na routeru. U routeru biraš tip konekcije PPPoE, unosiš username i password, a mod konekcije možeš staviti na "Always On" ili "Connect Automaticaly". Kada je tako povezano i podešeno, na računaru više ne koristiš tu "novu konekciju" koju si do sada koristio jer taj posao sada na sebe preuzima router. A čak i kada bi probao da se konektuješ preko te "nove konekcije" ne bi mogla da se uspostavi jer je računar iza routera, odnosno iza NAT-a.

Ima li resenja, tj.jos nesto od podesavanja, kako bi brzine bile priblizne deklarisanim, koriscenjem mojih uredjaja? Hvala.
Када сам почињао са ехе, хтео сам да пробам и рутер који сам имао (Тенда 3,11 а они су давали Тенду 3.16) и такође нисам успевао да извучем пуну брзину. Нешто типа имао 70 а са мојом Тендом до 50, док је њихова имала пуну брзину. Нисам нашао логику, осим да има неко ограничење везано за МАС адресу рутера, што нисам могао да променим код мог. Нисам се много бавио тиме, ускоро сам мењао опрему а после добио и већу брзину коју моја Тенда ионако не може да прати.
Ја бих написао мејл подршци јер би то морали да реше. Да си узео мало бржи пакет, добио би гигабитни рутер са којим не би имао проблема. ;)

1. Uredjaj AirLive WL 5470 AP je prvenstveno Wireless Access Point, pitanje je koliko je jak hardware u tom uredjaju. Ako ti na racunaru na Speedtestu meri 100Mb/35Mb onda mora toliko i preko routera da bude. Za svaki slucaj proveri ili promeni kabl kojim si povezao modem sa tim AirLive WL 5470 AP uredjajem, mozda kabl prekida.
2. ZTE 4G LTE mf 283+ je modem/router za ADSL i ne možeš ga koristiti na Exenet-u. Konekcija ti se prekida kad ugasiš računar jer si ti verovatno ostvario konekciju preko računara i nekako je šerovao preko tog ZTE 4G LTE mf 283+ modema.

Znači treba ti router koji ima Rj45 WAN port. Kabl iz modema povezuješ u taj WAN port na routeru. U routeru biraš tip konekcije PPPoE, unosiš username i password, a mod konekcije možeš staviti na "Always On" ili "Connect Automaticaly". Kada je tako povezano i podešeno, na računaru više ne koristiš tu "novu konekciju" koju si do sada koristio jer taj posao sada na sebe preuzima router. A čak i kada bi probao da se konektuješ preko te "nove konekcije" ne bi mogla da se uspostavi jer je računar iza routera, odnosno iza NAT-a.

Sve sam uradio, kako kazes: od povezivanja, do unosa podataka u PPPoE. Cak sam i kabl promenio, kao i LAN port (ima ih ukupno 4LAN+ 1 WAN). Ovo sto si napisao za ZTE, objasnjava konkretnu situaciju. Ne bi mi bio problem prekidanje veze sa ugasenim racunarom, kada bih postigao pristojnu brzinu. Inace AirLive jeste "prvenstveno AP", a sto se njegovog hardware tice, pise jedino 2 Mb Flash, 16Mb SDRAM. Meni to nista ne znaci. Hvala na odgovoru.

Када сам почињао са ехе, хтео сам да пробам и рутер који сам имао (Тенда 3,11 а они су давали Тенду 3.16) и такође нисам успевао да извучем пуну брзину. Нешто типа имао 70 а са мојом Тендом до 50, док је њихова имала пуну брзину. Нисам нашао логику, осим да има неко ограничење везано за МАС адресу рутера, што нисам могао да променим код мог. Нисам се много бавио тиме, ускоро сам мењао опрему а после добио и већу брзину коју моја Тенда ионако не може да прати.
Ја бих написао мејл подршци јер би то морали да реше. Да си узео мало бржи пакет, добио би гигабитни рутер са којим не би имао проблема. ;)

I tebe sam poslusao, pre nego sto si mi odgovrio :). Slao sam mail podrsci i oni kazu na fin nacin, da nisu zaduzeni za podesavanje opreme koja nije njihova i da samo za svoju mogu da garantuju, za punu brzinu. Hvala ti na pomoci.

@Pedja5
Vidim da se razumes, pa bih te pitao i ovo: DHCP na mom ruteru, da li treba da bude ukljucen i u kom modu (Server, Client, Relay Agent; to su ponudjeni) ili "Disable"? I tu sam nesto eksperimentisao, nije dalo rezultata.

Poslednja izmena od urednika:
Rešenje je jednostavno. Idi do winwina ili na njihovom sajtu pazari gigabitni ruter sa 5GHz. Podesi to i sve postojece rutere ako imas vise soba mozes da povezes na taj. Tako sam ja uradio. Uvek merim maksimalnu brzinu na Exe Net-u.

@Pedja5
Vidim da se razumes, pa bih te pitao i ovo: DHCP na mom ruteru, da li treba da bude ukljucen i u kom modu (Server, Client, Relay Agent; to su ponudjeni) ili "Disable"? I tu sam nesto eksperimentisao, nije dalo rezultata.

DHCP na ruteru treba da bude ukljucen i u modu Server.

Nisam imao iskustva sa Totolink routerima. Ovako na papiru specifikacija izgleda dobro. Tebi trenutno nije neophodan gigabitni router pošto si rekao da imaš 100Mb internet paket ali kad već kupuješ router nije loše da odmah kupiš gigabitni. Možda je najboje da pitaš u prodavnici u roku od koliko dana možeš da vratiš ako nisi zadovoljan pa onda par dana dobro izmaltretiraš router, a ako nešto nije u redu zameniš za neki dugi model.

Ako kupi u prodavnici, ne moze tek tako da vrati - mora online.

Ja vratio u tehnomaniji posle dva dana neku antenu bez ikakvih problema. Pitali me dal je stvar ispravna i zasto vracam, ja reko jeste al mi ne zavrsava posao. Platio karticom vratili mi kes na ruke, Sve ukupno 10ak minuta. Naravno kupio u prodavnici, ne online.

@Pedja5, @alfaunits, @kursula
Hvala vam svima. I ja tako razmišljam, da uzmem na probu i da ugovorim vraćanje, mada mislim da u WinWin-u, može bilo koji artikal da se vrati u roku od nedelju dana, ako ne odgovara. Mislim da je to nekako i po Zakonu o zaštiti potrošača, pa važi i kod drugih. Gigatron čak uz online robu, odmah šalje i "povratnicu" u slučaju da roba ne odgovara. Sviđa mi se ideja, a i sam tako razmišljam, da može da podrži velike brzine. Iz Exeneta su baš korektni, vidite koliki brzo podižu brzine, bez dodatne naplate. Paket koji imam, je pre samo mesec dana, bio oko 75 Mbs, ako se ne varam.

https://www.winwin.rs/mreze-sigurno...d-4xethernet100-1000mb-s-4antene-8623405.html

Imaju odmah ovu Tendu, ali me je razočarala, jer piše "gigabitni", a može samo 100 Mbs po LAN-u! Pa, ja ovaj što imam, može isto toliko! Taman sam je bio rezervisano i spremao se da popodne odem po nju, ali kad zagledaju spec., sve mi je postalo jasno.

Poslednja izmena od urednika:
@Pedja5, @alfaunits, @kursula
Hvala vam svima. I ja tako razmišljam, da uzmem na probu i da ugovorim vraćanje, mada mislim da u WinWin-u, može bilo koji artikal da se vrati u roku od nedelju dana, ako ne odgovara. Mislim da je to nekako i po Zakonu o zaštiti potrošača, pa važi i kod drugih. Gigatron čak uz online robu, odmah šalje i "povratnicu" u slučaju da roba ne odgovara.

Po zakonu je da šalju formular za odustanak od kupovine na daljinu. Danas to svi šalju.

Zakon ne omogućava vraćanje artikla ukoliko je kupljen u samoj prodavnici, to zavisi isključivo od politike same prodavnice.

P.S. Edvarde, ne piši više poruka zaredom, koristi "edit" opciju.

Није тај исто гигабитни јер онај први није ни био, лажан назив у имену. Овај јесте гигабитни.

Није тај исто гигабитни јер онај први није ни био, лажан назив у имену. Овај јесте гигабитни.

Na koji prvi mislis "nije gigabitni"? TotoLink? Za njega pise u spec.da jeste, a za Tendu je jasno, da nije gigabitni. E,sad, to sto pise, ne znas dok ne probas...

Gledao sam u pitanjima kupaca na WInWIn sajtu: neko je pitao za brzinu WAN-a. Odgovorili mu iz WInWIn-a: 10/100. To onda znaci, da "krpi poso" za sad, ali cim brzina bude >100, opet ista prica...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno