Meni radi bez prekida. Gledam TV preko interneta, pa bih verovatno, primetio problem. Ping je uvek 1 (često 0). Jedino što je u zadnjih nedelju dana, malo smanjena brzina sa punih 100/35Mbs, na 95/35 Mbs. To se i ne primećuje u radu naravno, nego kad mi padne na pamet, da proverim brzinu. Inače, išao je punih 100Mbs (mereno preko LAN-a), pa i malo više.
Mozda ti je Ethernet link pao sa 1000Mbps na 100Mbps, proveri kablove![]()
mene danas zvali kazu ruter se dobija ali se placa iznajmljivanje 1500 din...?
Kakav je ulaz na tom ruteru ja imam onak klasican sa wan/lan portovima?[/QUOT]
Evo link, pa ces sam da vidis. Na dnu strane, ispod ponude paketa:
https://www.exe-net.net/internet/
Pre dva meseca sam uuveo Fiber Home 1 i mogu da ti potvrdim, da je tako. Ako uzimas samo internet, jednokratni najam rutera se placa i zadrzavas ga dok traje obaveza. Zato sam i ja dosadjivao sa pitanjima, jer sam hteo da kupim ne preskup ruter, ali da ostane meni, umesto da placam najam njima. To sam i uradio.
@poglavicas
Tek sinoc i posle iscitavanja tema na forumu, shvatio sam tvoju sugestiju i mogu ti reci, da si potpuno bio u pravu. Stvar jr bila u Ethernet linku, koji je sa 1Gbs, spao na 100Mbsa, zahvaljujuci kablovima. Naime, kada su mi u decembru uvodili optiku, trebalo im je parce kabla, da bi spojili GPON sa mojim PC-em. Odsekli su parce od njihovog LAN kabla, koji je stojao kod mene u jednom koturu, na plakaru u predsoblju, vec godinama. Ostao je u mom stanu, jer sam do pe nekoliko godina, koristio njihov internet preko Ethernet mreze. Kako sam do kupovine novog rutera svasta isprobavao, menjao sam i kablove i taj njihov "rucni rad 5e", zamenim fabrickim , navodno 5e (obelezen je tako). Kao dto sam napisao, sa novim ruterom sam postigao gotovo 100Mbs, u stvari 94Mbs. Cudim se zasto, kada je sve ostalo isto? Onda se setim da sam menjao kabl i vratim taj njihov. Povezem direkt PC i brzina, kao i pre: punih 100/35Mbs, pa i malo vise. I eto. Povezem tim njihovim pravljenim, GPON i moj ruter, a imao sam jos par fabrickih kablova u onim , lepim bojama, za od rutera, do PC-a. Isprobam ih nekoliko i "ubodem" pravi! Brzina preko rutera, ista kao preko mrezne kartice (100-101/35Mbs), Ethernet link sa sa 100Mbs, "popeno" na 1Gbs i to je reseno. Naravoucenije: "nije zlato, sve sto sija". Hocu da kazem, moji novi, fabricki kablovi, u svim pastelnim bojama, pa nista, a ovaj EXENetov, siv, "izzvakan", smotan u kotur sa rucno dodatim zabicama, pa ispade bolji.
Od opreme dobijas neku belu kutijicu, koja igra ulogu nekog "splitera" u koju ide opticki kabl. Ne mogu da se setim kako se to zove, ali ako nadjem post, sto mi je jedan covek napisao, reci cu ti. Od tog "splitera" ide do njihovog zicanog GPON modema, opet neki kratak, tanak kablic. Iz GPON modema polazi klasican LAN kabl do tvog rutera ili direktno do PC-a (mrezna kartica).
Да није онај жути мтс-ов за који се прича да има 2 парице уместо 4? Имао сам ја давно сличан проблем, купљен и онако лепо урађен кабл је падао на 10Mbps а ја се чудио што ми све ради преспоро. Док се нисам сетио да ми је испадала жабица на прављеном каблу па сам ставио нови фабрички урађен.
Обично су у питању класични рутери, не знам да ли дају и GPON wireless као неки и као што понекад ураде. Не видим на сајту, пре неки месец су имали акцију бесплатног добијања гигабитног рутера за 100+ брзине.
Ja sam na Ali-ju našao neke youhua rutere (imaju isti čipset kao ubiquity edgerouter x) imaju ac wifi, gigabitne portove i openwrt ili asus softver. Košta sa sve šipingom 40$, pa ću videti kad stigne.
Deluje prilično ozbiljno za te pare.
Ja imam Belkin N300 ali me zanima kako povezuju optiku, da li ima neki uredjaj iz kog ide u rutet ili kako? Jer ovde imam samo wan port kao ulaz.
![]()
Poslano sa mog Redmi 5A koristeći Tapatalk
Veoma zanimljivo. Privlačna cena za ruter koji ima toliko opcija za romove, 16 rom i 128 ram sa sve GB portovima, dual bandom i usbom... jedino me zanima da li i kakav mimo ima? Šteta što nema 4 antene.
Da li za 802.11r moraju biti isti uređaji ili bih mogao da kombinujem recimo taj uređaj sa postojećim ruterom koji ima Openwrt već (tp-link single band)?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari