Šta je novo?

Elektronske licne karte

Zloupotreba ce biti, kao i do sada. Mislim da ce od tih sprava napraviti gadget, pa ce mo se polomiti da nadjemo spravu sa najvecim dometom, za najvece "baje". Slicna je prica sa mobilnima bila, "sta ce mi, mogu da me uvek pronadju", pa na sta je "izaslo". Raja odvaja kintu od pasulja da pazari spravu koja pokriva "tri" sistema, ima kameru, IMEI ( ;) ), i nosilac sprave se moze locirati u par metara, repetitori i "pokrivenost" (kao komfor) svuda oko nas...

Poslednja izmena:
Da, palo mi je ranije na pamet da pomenem i to za mobilne telefone ali ipak nije isto. Mobilni nema toliko veze sa mojim licnim podacima i nisam obavezan da ga stalno nosim sa sobom. Mogu da ga prodam, kupim neki drugi, kupim jos 5 drugih, menjam prepaid brojeve kako mi se hoce (karticu mogu i na ulici da kupim) itd, i sl. Ipak su to sasvim razlicite stvari.
Mozda bi bilo dobro da sebe malo dopunim. I dalje smatram da su hipoteze o smestanju bankovnih racuna, trenutnog stanja na tim racunima kao i sijaset bezveznih informacija (koje sam kazne kada platio, gde me i kada zaustavila murja, koju sam skolu kada zavrsio, kakvo mi je zdravstveno stanje i slicno) cista glupost i da ce to, ako i bude u obliku e-ID kartice, sigurno biti zasebno smestano. Ideja o "1 for all" je vec u samom startu smesna.

Poslednja izmena:
ma je8e mi se... Ako neko od vlasti, tacnije panduracija hoce da me nadju nacice me, pa imao ja elektronsku licnu kartu, obicnu, ili ziveo pod panjem...

Inace svidja mi se ideja tanjeg novcanika...

Menjam slobodu za tanji novcanik :D

RFID je odlicno resenje za pracenje ljudi, CC moras da upotrebis, RFID karticu je dovoljno da imas uz sebe (a moras ako je LK u pitanju). Na svakom cosku se moze postaviti reader.

Nego jel moze nekako da se onemoguci rad RFID-a ? Stavljanjem izmedju dve metalne ploce, olovne ploce ? :)

ti stvarno mislis da ce ova drzava napraviti organizaciju koja ce da se bakce sa pracenjem 5 miliona ljudi? :d :d hahahaha, nema bre seme... pa ovde je internet jos uvek cudo tehnologije, a kamoli RFID! Pa kakve god bile potencijalne primene, mi ih necemo iskoristiti za sigurno 15 godina!

Danas sam putem Newslettera koji primam od HP-a dobio:
HP Technology at Work - June 2006

World Cup makes history with RFID

Regardless of the outcome on the pitch in this summer’s World Cup, the games are certainly making history off it. The world’s largest sporting event is the first ever to use RFID technology to identify ticket holders.

FIFA hopes its smart-chip-embedded tickets – containing select information about each holder – will help to combat black market sales and ticket forgeries, as well as increase security.

http://h71028.www7.hp.com/eNewsletter/cache/331766-0-0-0-121.html

milanbb je napisao(la):
Nego jel moze nekako da se onemoguci rad RFID-a ? Stavljanjem izmedju dve metalne ploce, olovne ploce ? :)

Voila:
...is to prevent the tag on an object from being detected and read by a reader.Since many metals can block radio frequency (RF) signals,all that is needed to defeat a given RFID system is to wrap the item in aluminum foil or place it in a metallic-coated Mylar bag. This technique works so well that New York now issues a metallic-coated Mylar bag with each E-ZPass.
Ima da menjam biznis. Pokrenucu proizvodnju aluminijumskih folija a onda cu svakoga ko me pita nesto u stilu "jel' te kartice stvarno mogu da se koriste za neko spijuniranje?" naplasim najstrasnije opako baronisuci pritom. :d
Naravno, odmah zatim ide spasonosno resenje koje, eto slucajno, bas ja imam po najjeftinijoj ceni a uz to je od uvoznih materijala specijalno dizajniranih upravo za tu svrhu. :-devil-: :d

Poslednja izmena:
Vrlo zanimljiva tema i mislim da nije bas toliko naivna kolikom je neki useri shvataju ili pokusavaju da je predstave. U svemu ovome ima mnogo pitanja iz etike i morala, sto se kroz istoriju i nije pokazalo kao jaca strana ljudskoga roda.

Centralizovani informacioni sistem neosporivo donosi mnogo prednosti, kako sto se tice bezbednosti u drzavi, tako i sto se tice pogodnosti koje takav sistem nudi obicnom gradjaninu. Npr. treba mi pasos ili bilo koji dokument. Odem u najblizu opstinu, kazem treba mi to i to i u roku od par minuta mozes dobiti trazeni dokument bez da se cimas po redovima na dvadeset razlicitih mesta kako bih uzeo izvod iz maticne kjnige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, potvrdu o vojsci i tako dalje. Em sto bi ta procedura bila skracena i pojednostavljena, em sto ne bih morao da placam potpis i pecat na svaki od tih papira, em sto bi se drzavna administracija smanjila bar desetak puta sto bi imalo pozitivne posledice ekonomski gledano i za sirotog gradjanina sa pocetka price zbog kojega se ovo na kraju sve i radi (ili bi barem tako trebalo da bude).

Prikupljanje podataka i pravljenje dosijea, normalne gradjane ne bi trebalo da brine. To se i sada, kao i ranije kada uopste nije bilo nikakvih dokumenata moglo i moze raditi. Ukoliko se drzava, ne ulazeci u razloge i opravdanosti tih razloga "okomi" na nekoga, nemoguce je sacuvati ni detalj svoje privatnosti, znace se sve od toga sta si juce jeo do toga gde si bio i sta si radio. Niko od nas ni sada ne zna sa sigurnoscu kakve sve podatke drzava o nama poseduje. Obicni gradjani nisu imali problema zbog toga, tako da ne bi trebalo previse ni sada da brinu o tome. Zato bi umesto straha od prikupljanja podataka i njihovog centralizovanja trebalo zakonom odrediti vrlo visoke nadoknade za pretrpljenu materijalnu ili nematerijalnu stetu ukoliko nesto od takvog materijala iscuri van ovoga sistema, a odgovorna lica vrlo strogo kazniti! Medjutim, prikupljanje ovakvih podataka je opravdano samo u slucajevima kada postoji pouzdana opasnost po drzavu od strane pojedinca, a ne od celog naroda, a tu upravo nastaje i osnovni problem!

Uvodjenjem ovakvih elektronskih isprava olaksano je globalno prikupljanje podataka sto zadire duboko u privatnost i bezbednost samih gradjana kroz mogucnost zloupotrebe. Osnovno je da treba onemoguciti bilo kakvo citanje podataka na daljinu i mogucnost pracenja i tacnog lociranja nosioca takvog dokumenta, a slozicete se da to sa elektronskim dokumentom nikada ne mozemo biti sigurni da li se to radi ili ne, ili ako se ne radi sada da se, kao sto neko rece, ta praksa nece promeniti u narednim revizijama istog. Tako nesto bi povredilo osnovno pravo svakog coveka na slobodu kretanja, a mogucnosti zloupotrebe se nesluceno povecavaju! Iako nekima deluje kao "bas me boli uvo da li neko zna gde sam ili ne" nije bas sve tako naivno. Mogucnost zloupotrebe podataka o kretanju coveka ja vrlo, vrlo siroka i moze se upotrebiti kako za unistavanje porodicnog zivota, tako i za razne mahinacije i spletke prilikom sklapanja raznih poslova. Sa porastom takvih informacija, kao i sa olaksavanjem njihovog pribavljanja raste i zainteresovanost za mogucnost u njihov uvid od strane neovlascenih lica.

Takodje, ma kako nekima radikali mirisali ili ne, ozbiljna drzava nece dozvoliti da joj ovako vazne poslove tek tako vrsi strana firma. Niko ne moze da spori da su Amerikanci globalna sila, te su im zato potrebi i globalni podaci te da zbog toga nece namerno napraviti neku rupu u sistemu! Treba biti oprezan i sa tim.

Ja u elektronskim dokumentima kao prvu pretnju dakle vidim mogucnost pracenja kretanja, a to moze da ima vrlo negativne posledice! Dosijea se i ovako prave, medjutim elektronika omogucava prikupljanje podataka "na kilo" koji ko zna kada mogu biti zloupotrebljeni i ko zna iz kojih namera. Centralizovanje sistema drzavne administracije je sasvim u redu kao i potreba za pouzdanom identifikacijom, ali kao sto Silverglider rece sve to se moze uraditi i bez koriscenja elektronike. Takodje, lose je objedinjavanje svega i svacega u takav sistem. Svaka ustanova treba da ima svoj sistem, sa mogucnoscu kontrolisane i ogranicene korespodencije.

Poslednja izmena:
SuperStarr je napisao(la):
Mogao si poll da dodaš kada si već otvorio thread... ;)

aj jedan POLL da glasamo bas me interesuju rezultati!

"ko? jel ja? ma to klinac hakovo licnu kartu nisam ja bio tamo, majke mi" :p

kad krenu oglasi

"dekodiram mobilne telefone i licne karte" :)

bice rusvaj opsti

Poslednja izmena:
Da li je napredak kad ljudozder uzme viljusku?

Slayer je napisao(la):
ti stvarno mislis da ce ova drzava napraviti organizaciju koja ce da se bakce sa pracenjem 5 miliona ljudi? :d :d hahahaha, nema bre seme... pa ovde je internet jos uvek cudo tehnologije, a kamoli RFID! Pa kakve god bile potencijalne primene, mi ih necemo iskoristiti za sigurno 15 godina!

Mesas dve stvari, uzmi primer CCCP-a koji je imao izuzetno naprednu vojnu industriju, ali zato su gradjani bili siromasni ko crkveni misevi, imas isto tako milion primera, uostalom pogledaj i sada koliko se ulaze u zandarmeriju koja je napravljena da brani rezim od gradjana, jel oni drugu funkciju sem te nemaju, to sto obezbedjuju sportske priredbe visokog rizika videli smo i sami kako je izlgedalo pre par nedelja u pioniru, nemojmo se zavaravati sa idejom da zato sto nam je internet ocajan i druge stvari vlast nije spremna da investira u nesto sto moze da ih odrzi na vlasti jos duze. A i da zanemarimo ovu vlast, sasvim realno moze da bude da to neko iz inostranstva dotira da bi imao bolju kontrolu, ko kaze da isto to nece uskoro krenuti da se uvodi u svim anti americki nastrojenim bananama, ocu reci drzavama. Pre velika je mogucnost zloupotrebe elektronskih licnih karti i premala svest naroda u srbiji, a mozda vlast zato i ne zeli da se narod vise obrazuje da bi mogli da nam proturaju ovakve stvari. Isto tako svaka drzava koja drzi do svojih gradjana za svaku bitniju odluku pravi referendum, ne kazem da bi taj referendum promenio nesto ali bi bar bili gradjani sami krivi.

@Slayer: Mislim da je pravljenje 'kontrolnih tacaka' za ocitavanje kretanja (stanice, javne ustanove, banke,...) suvise jednostavno i lako izvodljivo u ovom slucaju, a 5 miliona rekorda je cak i u centralizovanoj bazi podataka smesna stvar...

e ljudi naglabate bezveze.

1. Vec imaju uvid u vase imovinsko stanje i bankovske racune. 100% sam siguran jer upravo imam nekih egzibicija oko toga. Pogotovo devizni racuni. Ako imate malo vise para, i padne veca uplata od 10,000.00€ recimo, Dinkicu odma svetli lampica (ne bas njemu, ali nekom) i odma gledaju kako da vas oporezuju, naplate kapitalnu dobit i tako to.

2. Vecina vas se jos uvek ne vuce po lekarima, ne idete mnogo po institucijama itd. pa nemate pojma kolko je korisno imati sve u jednoj kartici umesto da vucete punu kesu papira, zdravstveni karton, sve zive nalaze, knjizice itd.

3. Biometriski podaci na kartici vam mogu spasiti zivot. Kartice su tesko unistive (za razliku od ovih sveski sto nosimo) i slucaju neke nesrece vam mogu spasiti zivot (tj podaci na kartici vam mogu spasiti zivot), iz razloga sto u svakodnevnom zivotu ne nosite zdr. knjizicu sa sobom zar ne ?

4. Pandur me po zaustavljanju (recimo kad vozim) nece pola sata preispitivati ovo ono, lepo ode i sve vidi u kartici

5. Niko vas ne tera da drzite podatke i da koristite e-LK u svrhe placanja. Otvorite racun u svici preko neta i niko ne zna kolko para imate. Ali ako niste neki krimosi, ne vidim zasto bi to radili.

6.ne vidim kako mi neko ugrozava prava time sto ja MORAM da nosim LK sa sobom ? Kako to biometriski podaci ugrozavaju moju privatnost i slobodu ? Nece moci da ti prate kretanje preko ovih kartica, to je mnogo komplikovana i skupa tehnologija za nas.

7. Chipovanje kerova- korisna stvar, ne smeta mu, ne znam zasto bi vlasniku psa smetalo ? Vidi se da pola vas zivi u getu i da nikada nigde (na zalost) ne ide. Ako vam se te vase dzukele bez ogrlica i cipova malo zagube (a verovatno se vec desavalo), pokupice ih sinteri i sta onda ? ako kucetu stavis chip, ovo se nece desiti i verovatno ce vas sinteri kulturno obavstiti da su pronasli vase nesretno izgubljeno kuce.

Takodje ovo je "a must" ako hocete da ljubimca vodite van zemlje. Znaci vasem ljubimcu je to i pasos i licna karta, ugradnja ih ne boli ni malo.

E sad, protivnik sam da se to radi i ljdima, medjutim, u svetu kakav je danas, kriminal raste i odredjeni ljudi bi mogli biti lakse pronadjeni i uhvaceni, ako policija zna koga trazi, jednostavno ima checkpoint-i svuda, ako neko prodje pored checkpointa,a nema chip, odma je sumnjiv. Better safe than sorry :p

edit:

zapravo e-LK jedino smeta ljudima koji imaju nesto da kriju ili su u kriminalnim vodama

Poslednja izmena:
Kriminal ili skrivanje su cesto 'tacka gledista', jer da je recimo ne-demokratska vlast imala taj sistem pre 7 godina, tesko da bi se desio 5. oktobar, ili recimo 12.03. pa Sablja i hapsenje Legije, koji bi iako kriminalac zbog 'dobrog sistema' ostao na slobodi.

Cinjenica je da svako pracenje moze da utice negativno na slobodu onog ko je pracen. Nebitno da li to bili podaci o deviznom racunu ili podaci o kretanju.

@ gx-x У том случају сам окорели кримос, признајем :beat:

Poslednja izmena od urednika:
M da ovamo vam ne smeta da vam policajci i iskompleksirani sluzbenici znaju sve o vama, a rodjena MAJKA u vecini stvari ne sme ni u sta da Vam zaviri :d a ne daj Boze da nesto sazna :trust:
Zanimljivo nema sta ;)

Poslednja izmena:
Ja sam bas jutros bio u korisnickom servisu mobilnog operatera i raskinuo psot paid ugovor na moje ime. Pusti pricu, da oni mogu da saznaju svakog trenutka gde se ja nalazim, bolje da koristim pre paid i da menjam karticu (i mob) svake 2-3 nedelje. Da ne mogu da mi udju u trag :roll:

Ovde se prosto radi o preseku tekuceg stanja. Sasvim je normalno da covek, kada zivi u nemastini, gleda na privatnost sa podsmehom (dobar deo ljudi u tom statusu najverovatnije ni ne moze da spozna pojam privatnosti, pogotovo sto nikada nije imao priliku da u njoj uziva). U tom momentu se coveku kroz glavu mozda vrzma misao "ionako mogu samo glavu da mi uzmu, nista drugo ni nemam". Medjutim, kada se stekne neki standard, dobar posao, kinta, reputacija, itd - bilo sta sto moze da se izgubi (sem glave), onda kategorija privatnosti ispliva na povrsinu - zato to i nije beznacajna tema tamo negde napolju (ali ne i kod nas). To bi trebalo da razume svako dosao u kontakt sa teorijom motivacije i hijerarhijom potreba (literatura: Abraham Maslow).
Stvar je, medjutim, u tome sto ovakvo stanje stvari kod nas (po pitanju drustva & standarda) nece biti zauvek - bar se nadam - i sto ce to svejedno pre ili kasnije da ispliva na povrsinu. Ovo "pre ili kasnije" se svi trude da opisu sa "nekoliko godina". Voleo bih da tada ponovimo svu ovu diskusiju. Ne radi se o tome da ce odmah po izlasku e-IDa svi ljudi biti pomno praceni i tuzeni za pishanje u parku ili iza komsijine garaze (to je malo previse plitko gledanje na problematiku), dzabe takvih hiperbola u diskusiji. Radi se o tome da se eLK-om otvara mogucnost belezenja kretanja ljudi, sto treba ili zakonski definisati i regulisati ili blokirati ukoliko nema takve regulative. Lepo je imati stav da niko nema sta da se plasi ako nije krimos, ali svet u kojem zivimo nije "carstvo u kojem caruje drugarstvo" Branka Kockice. Sta bi sa slobodom kretanja, kao osnovnim ljudskim pravom?

Koliko vidim ovde je, od ljudi koji su pisali nešto, samo Zormanic upućen u to kako će nove LK izgledati.
IMHO, Ostala SF nagađanja i teorije zavere izgledaju smešno.

Poslednja izmena:
zeleni_zub je napisao(la):
Koliko vidim ovde je, od ljudi koji su pisali nešto, samo Zormanic upućen u to kako će nove LK izgledati.
IMHO, Ostala SF nagađanja i teorije zavere izgledaju smešno.

A meni je daleko smesnije posmevanje upozorenjima i etiketiranje istih "teorijom zavere", a sve pod opravdanjem "ma dobro, oni to mogu da zloupotrebe, ali nece sigurno"...

Moja poenta je bila u tome da veoma malo ljudi koji diskutuju ovde imaju prestavu o tome kako će sve to izgledati. Mislim ljudi... kakvi bankovni računi na LK i slične stvari?

Uostalom otkud znaš da nemaš RFID ispod slike na ovoj običnoj LK? Ili kada odeš od zubara ko zna šta ti ugrade u zub? Možda neki aktivni uređaj za praćenje sve sa svojim napajanjem? :S:

edit: A da ne pričamo o mobilnim telefonima. Mnogo je lakše nekoga tako pratiti... Već postoji infrastruktura.

Poslednja izmena:
Preterujes zeleni, pokusavas da svedes raspravu na nivo prepucavanja populistickim glupostima. Vec je u toku diskusije pre x dana utvrdjeno da nece biti na LK nikakvi bankovni racuni i slicne informacije. Za ovo ostalo - diskusije i jesu za to da se diskutuje o plusevima, minusima i potencijalnim zloupotrebama.

Neke zemlje koje su tehnoloski ispred nas su zakonski zabranile takve stvari - npr. Japan ili Tajvan. Druge (npr Kanada) su se slozile da se takve stvari ugrade u pasos, tj. za dokumenta koja se koriste u prelasku izmedju drzava i tako pomogne borba protiv terorista i slicnih problema, ali su odbacili implementaciju svega toga na "unutardrzavnim" dokumentima tipa licne karte, zbog visine troskova, opasnosti po prvatnost gradjana i sl. Je l' sad sledi hiperbola kako su sve te drzave paranoicne, prosto SF fanovi koji citaju Trece Oko i veruju u teorije zavere?

Vec sam nacin uvodjenja svega toga kao nije dovoljan da se podigne obrva? Uvedeno za vreme Mihajlovica, bez tendera, mimo svih tokova, obavestenja javnosti i uopste diskusije? I to je proslo u Srbiji i jos par zemalja istog "nivoa"; covek prosto ne moze, a da ne spekulise je li to prosto na silu nametnuto, da bi ovakva zemlja (sa malo stanovnika, na relativno maloj teritoriji, sa ogranicenom tehnologijom i infrastrukturom, itd) sluzila prosto kao pokusni kunic?

Zashto se svi odmah hvatate za to da neko ima neshto da krije. Nemam shta da krijem ali isto tako ne zelim da se o meni sve zna. Bar ne svaka druga budala koja ce imati pristup tim podacima. Oni koji treba da znaju, znaju SVE i sada. Ne brinite se vi za to. Ovo je jednostavno opravdavanje nabavljene opreme i tachka. Ponavljam, jesam za savremeniju varijantu u obliku pvc kartice ali ni za shta vishe od toga. Glupo je samo shto se neki pozivaju na razvijene zemlje i kako njih treba pratiti i ostale fore a na veliku zalost mnogo malo znaju o tome i sami sebi uskacheu u usta.

Zavera ćutanja protiv teorije zavere.
Ko je jachi ??
Ispade 1:0 za sada, ali josh se igra . :)

>

Ja sam protiv toga da eLK budu obavezne i jedino sredstvo identifikacije. Ne zbog mogucnosti zloupotrebe (a zloupotreba ce sasvim sigurno biti). Vec zbog jednog aspekta koga svi vi zaboravljate - sta ako dodje do dugotrajnog raspada informacionog i/ili energetskog sistema (a do toga moze da dodje zbog mnostva razloga pocevsi od upada virusa, preko "lokalnog" rata, pa do neke globalne katastrofe).
Stoga sam misljenja da treba zadrzati klasicne LK kao jedine obavezne, ali i da treba ozakoniti alternativne nacine identifikacije (pocevsi od eLK, pa do biometrijskih metoda; u objedinjenom informacionom sistemu ovo ne bi trebalo da bude problem).

gx-x je napisao(la):
2. Vecina vas se jos uvek ne vuce po lekarima, ne idete mnogo po institucijama itd. pa nemate pojma kolko je korisno imati sve u jednoj kartici umesto da vucete punu kesu papira, zdravstveni karton, sve zive nalaze, knjizice itd.
U zemlji u kojoj lekari jedne medicinske ustanove ne priznaju nalaze druge medicinske ustanove i teraju ljude da kod njih ponove dijagnosticke preglede kako bi uspartale neki dodatni dinar u svoju kasu, iluzorno je misliti da ce same eLK bilo sta tu promeniti.

gx-x je napisao(la):
3. Biometriski podaci na kartici vam mogu spasiti zivot. Kartice su tesko unistive (za razliku od ovih sveski sto nosimo) i slucaju neke nesrece vam mogu spasiti zivot (tj podaci na kartici vam mogu spasiti zivot), iz razloga sto u svakodnevnom zivotu ne nosite zdr. knjizicu sa sobom zar ne ?
Ili ga jos dodatno ugroziti. Vec ima primera u svetu gde je preveliko oslanjanje na pogresne podatke u kompjuterskoj bazi podataka o nekom pacijentu dovelo do fatalnih ishoda prilikom lecenja...

silverglider je napisao(la):
Preterujes zeleni,...

Preterujem, ali mnogo manje nego većina ljudi u ovom thread-u. e-LK se sigurno neće koristiti za praćenje građana. Ne postoji infrastruktura za tako nešto, a i suviše je lako ometati ili skroz onesposobiti RFID signal da bi to bio pouzdan metod praćenja.

Da li je sve to isplativo u to ne želim da ulazim zato što stvarno ne znam. Znam da pružaju mogućnost da se administrativni posao oko dokumenata dosta smanji (biće lakše nama) i da će olakšati posao policiji. To je dovoljan razlog da se uvedu.

Centralizovana baza građana postoji odavno inače. To je aspsolutno normalno i prirodno i ne vidim tu ništa strašno i nikakvu povredu privatnosti.

VGagi je napisao(la):
... - sta ako dodje do dugotrajnog raspada informacionog i/ili energetskog sistema (a do toga moze da dodje zbog mnostva razloga pocevsi od upada virusa, preko "lokalnog" rata, pa do neke globalne katastrofe).
Ovo jedino pod uslovom da osnovni podaci (ime prezime, adresa, JMBG, itd), na tim novim licnim kartama, budu JEDINO na chipu a ne i odstapani na njoj (sto ne verujem). Sumnjam da ce bilo ko biti toliki retard i doneti odluku da se stampani (ili utisnuti) podaci potpuno izostave. Bilo kako bilo, otisao si malo predaleko sa tim scenarijom. Mislim, globalna katastrofa????

zeleni_zub je napisao(la):
Preterujem, ali mnogo manje nego većina ljudi u ovom thread-u. e-LK se sigurno neće koristiti za praćenje građana. Ne postoji infrastruktura za tako nešto, a i suviše je lako ometati ili skroz onesposobiti RFID signal da bi to bio pouzdan metod praćenja.

Da li je sve to isplativo u to ne želim da ulazim zato što stvarno ne znam. Znam da pružaju mogućnost da se administrativni posao oko dokumenata dosta smanji (biće lakše nama) i da će olakšati posao policiji. To je dovoljan razlog da se uvedu.

Centralizovana baza građana postoji odavno inače. To je aspsolutno normalno i prirodno i ne vidim tu ništa strašno i nikakvu povredu privatnosti.

Ne mogu a da ne primetim da ili nisi citao ovaj topik (kao sto tvrdis) ili stvari posmatras suvise povrsno.

Samo postojanje centralizovane baze nije nikakav problem i to niko ne dovodi u pitanje. Povreda privatnosti se ogleda u tome ako se u nju upisuje vise nego sto treba (u ovom momentu nije najavljeno) i ako se ti podaci ne koriste samo za potrebe policije, nego se daju i dalje (i pravnim i fizickim licima), a sta jeste predvidjeno predlogom ovog zakona. Vrati se malo nazad kroz topik, citirao sam paragraf iz predloga zakona. Ako to nije povreda privatnosti, onda ne znam sta je, tj. mozda bi ti mogao da definises sta vidis kao povredu privatnosti.

Kada se kaze "pracenje gradjana" ne misli se na to da se live u real-time scenariju prati svaki korak svih ljudi, pa da neki Radojica u MUP-u sedi uz monitor i gleda kako se crvene tackice pomeraju levo-desno. To je stvarno svemirski scenario i nije niko mislio na takvo pracenje. Ne, radi se o tome da se na pojedine kontrolisane punktove (dokle mozes da sprovedes infrastrukturu) mogu postaviti citaci i onda se dobije statistika koliko zalazis na takva mesta i slicno.
Danas je mozda RFID takav da moze da se blokira, ali ko zna kakva ce tehnologija postojati za koju godinu? I ne mora biti RFID u pitanju, radi se o tome da se generalno hoce spreciti elektronika na LK. Sve sta im treba od osnovnih podataka, ukljucujuci i dodatne informacije koje mogu coveku spasiti zivot (tipa krvne grupe), mogu bez problema da se stave na normalnu modernu LK i da se omoguci automatizacija citanja tih podataka. I da dobijemo modernu LK i da se olaksa administracija, i da su ljudi mirni (koga to uopste kopka). Je l' sad jasnije?

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
1. Vec imaju uvid u vase imovinsko stanje i bankovske racune. 100% sam siguran jer upravo imam nekih egzibicija oko toga. Pogotovo devizni racuni. Ako imate malo vise para, i padne veca uplata od 10,000.00€ recimo, Dinkicu odma svetli lampica (ne bas njemu, ali nekom) i odma gledaju kako da vas oporezuju, naplate kapitalnu dobit i tako to.

To i dalje ne znaci da i svaki pandur danas moze imati uvid u moje imovinsko stanje.

gx-x je napisao(la):

Moze se napraviti centralizovani medicinski informativni sistem i cip-kartice povezane na taj moze uzimati onaj kome je to potrebno. Zasto bi to bila obaveza?

gx-x je napisao(la):

Kako je to cip-kartica teze unistiva od recimo plastificirane licne karte?? Rekao bih da je sitacija upravo suprotna - daleko je lakse izgubiti podatke sa cip-karte nego sa obicne licne karte.

gx-x je napisao(la):
4. Pandur me po zaustavljanju (recimo kad vozim) nece pola sata preispitivati ovo ono, lepo ode i sve vidi u kartici

I ovako moze sve lepo da vidi - uzme ti licnu kartu, prosledi broj licne karte centrali i dobije neophodne podatke. E-licnom kartom se samo omogucava da svaki pandur dobije i one podatke o tebi koji ga se uopste ne bi smeli ticati.

gx-x je napisao(la):
5. Niko vas ne tera da drzite podatke i da koristite e-LK u svrhe placanja. Otvorite racun u svici preko neta i niko ne zna kolko para imate. Ali ako niste neki krimosi, ne vidim zasto bi to radili.

A sta tebe briga zasto bi neko nesto radio? Da li smo dosli u situaciju da svako mora biti sumnjiv dok se ne dokaze suprotno?

gx-x je napisao(la):
6.ne vidim kako mi neko ugrozava prava time sto ja MORAM da nosim LK sa sobom ? Kako to biometriski podaci ugrozavaju moju privatnost i slobodu ? Nece moci da ti prate kretanje preko ovih kartica, to je mnogo komplikovana i skupa tehnologija za nas.

Privatnost je ugrozena zato sto je daleko olaksano dobijanje tih podataka o bilo kojoj osobi, u odnosu na dosadasnji sistem - a to olaksano dobijanje podataka ne daje nikakvu korist gradjanima vec samo sistemu, koji i ne mora, uvek, biti dobronameran.

gx-x je napisao(la):
7. Chipovanje kerova- korisna stvar, ne smeta mu, ne znam zasto bi vlasniku psa smetalo ? Vidi se da pola vas zivi u getu i da nikada nigde (na zalost) ne ide. Ako vam se te vase dzukele bez ogrlica i cipova malo zagube (a verovatno se vec desavalo), pokupice ih sinteri i sta onda ? ako kucetu stavis chip, ovo se nece desiti i verovatno ce vas sinteri kulturno obavstiti da su pronasli vase nesretno izgubljeno kuce.

Rasprava je o licnim kartama za ljude.

gx-x je napisao(la):
E sad, protivnik sam da se to radi i ljdima, medjutim, u svetu kakav je danas, kriminal raste i odredjeni ljudi bi mogli biti lakse pronadjeni i uhvaceni, ako policija zna koga trazi, jednostavno ima checkpoint-i svuda, ako neko prodje pored checkpointa,a nema chip, odma je sumnjiv. Better safe than sorry :p

Pol Pot bi skakao od srece da je je vlada koja je vladala pre njega uvela taj sistem svojim gradjanima, visemilionski genocid bi bio daleko lakse izveden.

gx-x je napisao(la):
zapravo e-LK jedino smeta ljudima koji imaju nesto da kriju ili su u kriminalnim vodama

Neverovatno, kao da slusamo retoriku svojstvenu zemljama iza ondasnje gvozdene zavese...

Poslednja izmena:
Vrh Dno