e ljudi naglabate bezveze.
1. Vec imaju uvid u vase imovinsko stanje i bankovske racune. 100% sam siguran jer upravo imam nekih egzibicija oko toga. Pogotovo devizni racuni. Ako imate malo vise para, i padne veca uplata od 10,000.00€ recimo, Dinkicu odma svetli lampica (ne bas njemu, ali nekom) i odma gledaju kako da vas oporezuju, naplate kapitalnu dobit i tako to.
2. Vecina vas se jos uvek ne vuce po lekarima, ne idete mnogo po institucijama itd. pa nemate pojma kolko je korisno imati sve u jednoj kartici umesto da vucete punu kesu papira, zdravstveni karton, sve zive nalaze, knjizice itd.
3. Biometriski podaci na kartici vam mogu spasiti zivot. Kartice su tesko unistive (za razliku od ovih sveski sto nosimo) i slucaju neke nesrece vam mogu spasiti zivot (tj podaci na kartici vam mogu spasiti zivot), iz razloga sto u svakodnevnom zivotu ne nosite zdr. knjizicu sa sobom zar ne ?
4. Pandur me po zaustavljanju (recimo kad vozim) nece pola sata preispitivati ovo ono, lepo ode i sve vidi u kartici
5. Niko vas ne tera da drzite podatke i da koristite e-LK u svrhe placanja. Otvorite racun u svici preko neta i niko ne zna kolko para imate. Ali ako niste neki krimosi, ne vidim zasto bi to radili.
6.ne vidim kako mi neko ugrozava prava time sto ja MORAM da nosim LK sa sobom ? Kako to biometriski podaci ugrozavaju moju privatnost i slobodu ? Nece moci da ti prate kretanje preko ovih kartica, to je mnogo komplikovana i skupa tehnologija za nas.
7. Chipovanje kerova- korisna stvar, ne smeta mu, ne znam zasto bi vlasniku psa smetalo ? Vidi se da pola vas zivi u getu i da nikada nigde (na zalost) ne ide. Ako vam se te vase dzukele bez ogrlica i cipova malo zagube (a verovatno se vec desavalo), pokupice ih sinteri i sta onda ? ako kucetu stavis chip, ovo se nece desiti i verovatno ce vas sinteri kulturno obavstiti da su pronasli vase nesretno izgubljeno kuce.
Takodje ovo je "a must" ako hocete da ljubimca vodite van zemlje. Znaci vasem ljubimcu je to i pasos i licna karta, ugradnja ih ne boli ni malo.
E sad, protivnik sam da se to radi i ljdima, medjutim, u svetu kakav je danas, kriminal raste i odredjeni ljudi bi mogli biti lakse pronadjeni i uhvaceni, ako policija zna koga trazi, jednostavno ima checkpoint-i svuda, ako neko prodje pored checkpointa,a nema chip, odma je sumnjiv. Better safe than sorry
edit:
zapravo e-LK jedino smeta ljudima koji imaju nesto da kriju ili su u kriminalnim vodama