U ovakvim okvirima koji su trenutno kod nas, ja sam protiv ovakvog predloga.
To jest, jesam za promenu licnih karti, da se predje sa ovih sveshcica iz 19. veka na licnu kartu u formi kreditne kartice (dimenzije, materijal, izrada) i jesam za to da se pored potpisa na nju stave bio-atributi tipa biometrijske fotografije i slicno. To razumem da sluzi za otezavanje falsifikovanja, bolje potvrdjivanje identiteta, itd. Mada je opet i to sa biometrijskim fotografijama bez veze ako dozvoljavaju ljudima da zbog vere ili drugih ubedjenja nose na tim fotkama turbane, kape, feredze i gas-maske.
Ali, protiv sam elektronskog dela, jer na taj nacin moze lako da se prati kretanje ljudi, a to je za moj ukus "malo" previse. Dalje, if it's electronic, it can be cracked. Pogotovo ako se radi o principu da se otisci prstiju i ostalo drzi samo u okviru kartice, ali ne i u centralnoj bazi negde u MUP-u.
Na tu kartu moze sasvim lepo da se (pored ovih biometrijskih delova tipa fotke) odstampa i moj JMBG, adresa, mesto prebivalista (i rodjenja), telefon, whatever. Sve preko toga je prosto visak. Otiske prstiju i slicnu buraniju neka uzimaju kod izdavanja LK i neka je drze u svojoj bazi (ako su toliko sposobni). Mislim, kazu kako ce im to pomoci u borbi protiv terorista i slicnih - sve se plasim da takvi nose sa sobom takvu licnu kartu u akciju. A onaj kome stvarno treba kopija sa falsifikovanim podacima, taj ce je i imati.
Kada sam rekao da se ne komentarise drzava, mislio sam na to da se ne krece sad u analizu drzave nevezano za LK. Ali vezano za e-LK i tehnicke osnove moze - to su ti okviri koje sam pomenuo na pocetku posta. Na primer, predlogom zakona o e-LK nisu predvidjene kazne za zloupotrebu od strane sluzbenih lica - za obicne gradjane jesu vec za nepokazivanje.
Dalje, vazna je tehnoloska pozadina; nasi uvek smisle neko svemirsko resenje koje strci u odnosu na crnu rupu od IT pozadine. Cemu sve to ako nemaju infrastrukturu u pozadini da obezbede ni to da se na jednom mestu mogu online dizati svi dokumenti i obavljati poslovi bez susreta sa shalterushama iz Alan Forda? Ako bi se i napravila neka infrastruktura, ona opet u komunikacionom smislu zavisi od jedne jedine firme kojoj su dali monopol (a tu znamo kako stvari stoje). Tako se pricalo i o toj e-Vladi, pa ne bi nista od toga - a to je bila prosto modernizacija njihovih institucija, pa nisu umeli/hteli da je sprovedu do kraja.
Dalje, tema nije data na javnu raspravu (mada, pitanje je koliko bi i tako nesto funkcionisalo kod nas), nego o tome odlucuju ljudi u onom cirkusu od skupstine, koji se u sve to razumeju k'o Marica u krivi. Ti isti ljudi koji mozda znaju da je neki zakon o privatnosti donesen valjda jos '98, ali ga niko ne koristi, nego ga kriju ko Alabama rednecks svoje retardirano dete u podrumu uz bendzo i sok od paradajza.