Šta je novo?

Elektronske licne karte

Овде се уствари постављају два питања:

1. Сама легалност и оправданост увођења такве документације

2. Легалност и оправданост приморавања грађана на такву документацију.

Прво питање нећу даље дотицати, пошто нисам правник, нити желим да улазим у расправе које ће постати полу-политичке.

Што се другог питања тиче, сваком грађанину треба оставити избор, да ли жели да користи традиционалну документацију, или ову, а не једноставно рећи да је свако законски обавезан да је има.

Значи, ако XXL жели да је користи, нека га, али ако Cika Pera и ја не желимо да је користимо, треба нам дозволити да и даље идемо по старом.

Prepravljanje podataka bi svakako islo po principu storniranja tj. nijedna kazna ne bi mogla da bude izbrisana, vec razresena one way or another uz obrazlozenje.

Cela prica oko narusavanja privatnosti jeste preterana, ali meni najrealnije zvuci da kartice budu smart, ali da se osnose samo na nase podateke u MUP-u. Dakle, imas dosije, svako ko ima pristup kartici, moze i da ga vidi. Nemas dosije, nema sta da se gleda. (razumemo se na sta mislim kada kazem "dosije").

Sta koga briga za moje bankovne racune ili zdravstveni karton, neka to stave na drugu smart karticu, ako vec ima potrebe za tako necim.
Naravno, dobra je ideja i sa nivoima pristupa podacima na kartici.

@Wulfgar: Mislim da takav stepen demokratije neces videti nigde ;)

Transparentnost informacija je mozda nekom zanimljiva ideja, ali ja zaista ne zelim da bilo ko zna koliko novca imam i koliko puta mi je oduzeta dozvola jer sam naduvao 0.99. Pogotovo ako bi neki buduci poslodavac mogao da proveri takvu informaciju prostim citanjem kartice. Zvuci paranoicno, ali ne zelim da razmisljam da li moja glupost od 4 piva na slavi kod kuma zbog koje sam platio kaznu i imao zabranu voznje moze da utice na dobijanje posla ili kredita ili cega vec...

O cipovima u psima mislim sve najlosije, ja mojoj dodzari ne bi ogrlicu stavio a ne neki cip u vrat... ali vec nekima koji predlazu ovakve stvari...

Poslednja izmena:
Koliko znam e-LK će biti obavezne svuda u EU, a mi ionako moramo menjati lične karte, pa bar onda da u nečemu uvatimo korak a ionako je mašinerija za to već kupljena (isto parama poreznih obaveznika).

Ja sam naravno za, jedino što i ja mislim da se kod nas neće moći iskoristiti pun potencijal toga zbog nerazvijenog informacionog sistema. Poenta e-LK bi trebala biti da ti zameni sve ostale dokumente i smanji administrativne zavrzlame. U Srbiji po podacima ima preko 2 miliona kreditnih kartica, pa se niko ne buni da će mu neko imati uvid na stanje računa ili da mu prati transakcije (koliko je para digao, na kojem bankomatu, kada itd.)

Najbolje su mi priče o ljutim srpskim hakerima koji će to odmah sve da razbucaju :) . Dajte ljudi nemojte se zanositi, prosto mi je čudno da na ovom forumu ima ljudi koji tako razmišljaju. Takom hakeru prvo dajte pretplatničku karticu od nekog satelitskog paketa programa da je razbije pa onda da pričamo dalje ;) .
Uostalom neće e-LK biti jedino mesto gde stoje vaši podaci, nek te uhvati kontrola i proveri podudarnost podataka na ličnoj i na serveru i ako se ne slažu, šta mislite kakve će kazne biti?

Isto kao što neko reče - neće da mu neki pandur sa tri razreda OŠ ima uvid u dosije. A šta je do sada radio kad ti uzme ličnu i ode na motorolu?, pitao dežurnog da li te možda zna? :d

P.S. normalno da se podrazumeva da neće svako imati pravo pristupa svim podacima.

Ali da mi prvo vidimo šta će od svega toga biti, nešto mi miriše da će to biti obična lična karta sa čipom na sebi (možda ga, ako metnu usb priključak, budemo mogli koristiti kao flash drajv :D )

Poslednja izmena:
dexx je napisao(la):
...
Uostalom neće e-LK biti jedino mesto gde stoje vaši podaci, nek te uhvati kontrola i proveri podudarnost podataka na ličnoj i na serveru i ako se ne slažu, šta mislite kakve će kazne biti?
...

Ne radi se o tome da cemo ti ili ja da cackamo i menjamo te podatke, pa se blamiramo kad nas pandur zaustavi radi prekoracenja brzine od 50km/h, nego da to mogu da manipulisu oni zbog kojih se to navodno i uvodi, tj. oni koji imaju para da plate takvu uslugu tamo gde se to placa (sasvim moguce kod tih istih ljudi u instituciji gde se to i izdaje kod nas - ne treba uopste biti nadobudni haker).

A sa druge strane, ako ce kod svakog legitimisanja pandur svejedno sa motorolom da ide do kola da uporedjuje podatke sa onima u serveru, cemu onda sve to?!? Tako je mogao da mi uporedi podatke i sa stampanog ausvajsa. Mislim, ko keva kad ti napise mail, pa ti salje odmah i sms "poslala sam ti mail".

Poslednja izmena:
milanbb je napisao(la):
Transparentnost informacija je mozda nekom zanimljiva ideja, ali ja zaista ne zelim da bilo ko zna koliko novca imam i koliko puta mi je oduzeta dozvola jer sam naduvao 0.99. Pogotovo ako bi neki buduci poslodavac mogao da proveri takvu informaciju prostim citanjem kartice. Zvuci paranoicno, ali ne zelim da razmisljam da li moja glupost od 4 piva na slavi kod kuma zbog koje sam platio kaznu i imao zabranu voznje moze da utice na dobijanje posla ili kredita ili cega vec...

Zaista se dosta preteruje oko procene količine, obima i tipa informacija koje bi bile na nekoj takvoj ličnoj karti...

Ne verujem da bi se upisivala baš svaka sitna glupost koju ste napravili... I danas imate podelu na "prekršaje" i "krivična dela"...

Prekršaji ne ulaze u nikakav dosije i za to i nema nekog velikog smisla, ali ovi drugi ulaze (i trebaju da uđu) u neki dosije i protiv toga zaista nemam ništa protiv, kao ni protiv toga da to neko može da pročita.

Svako treba da snosi posledice svojih dela, pa i eventualnu mogućnost da ne može zbog toga naći posao...

Poslednja izmena:
Sasa_NS je napisao(la):
Zaista se dosta preteruje oko procene količine, obima i tipa informacija koje bi bile na nekoj takvoj ličnoj karti...

Ne verujem da bi se upisivala baš svaka sitna glupost koju ste napravili... I danas imate podelu na "prekršaje" i "krivična dela"...

Prekršaji ne ulaze u nikakav dosije i za to i nema nekog velikog smisla, ali ovi drugi ulaze (i trebaju da uđu) u neki dosije i protiv toga zaista nemam ništa protiv, kao ni protiv toga da to neko može da pročita.

Kolicina memorije verovatno nece ostati samo 1KB, u koji se vec sada moze smestiti poprilicna kolicina podataka.

Svako treba da snosi posledice svojih dela, pa i eventualnu mogućnost da ne može zbog toga naći posao...

Prilicno ostro, znaci svi treba da budu savrseni, makar putem elektronske trening ogrlice...? Mislim da je to previse 'gataka' za mene.

ZoNi je napisao(la):
jel? ovo nisam cuo, ali u tom slucaju sam definitivno ZA

:smash:

Poslednja izmena:
dexx je napisao(la):
Koliko znam e-LK će biti obavezne svuda u EU....

Да си прочитао линкове из ранијих постова видео би да баш и није тако (пропаганда!).

:zgran:
Apsolutno protiv! Ko nece da razmisli i podrzava za mene je slep covek :trust:

milanbb je napisao(la):
Kolicina memorije verovatno nece ostati samo 1KB, u koji se vec sada moze smestiti poprilicna kolicina podataka.

Nisam mislio na to koliko fizički može da se smesti u taj čip, nego sam govorio uopšteno o količini i tipu podataka koje treba/ima smisla uopšte uneti...

milanbb je napisao(la):
Prilicno ostro, znaci svi treba da budu savrseni, makar putem elektronske trening ogrlice...? Mislim da je to previse 'gataka' za mene.

Niko nije savršen, ali zakoni treba da se poštuju. Represivne mere su jedan od načina da se to sprovede u delo. Ako si unapred svestan posledica i bojiš ih se, velike su šanse da nećeš to uraditi...
A ako je neko dovoljno glup da to uradi, ko mu je kriv... Nek snosi posledice.

Apsolutno protiv! Ko nece da razmisli i podrzava za mene je slep covek
cuti ti tamo :D!nego shta da treba da se uvedu electronic ID card...spijunirace ti mozdane vijuge///moras da ubacis firewall da se zashtitish...:D
Prvo ce tebe BIA da spopadne...cccccccc

Mislim da se malo preteruje sa spekulacijama o tome sta ce sve od informacija da stoji na ovoj kartici i za sta ce sve da sluzi. Pod ovim ne mislim na kapacitet, i sta bi tu moglo da se stavi, vec sta stvarno ima smisla stavljati. Broj kreditne kartice i slicne stvari su po meni, najblaze receno, suvisni podaci za ovako nesto jer se lako/cesto menjaju. Primera radi, odlucim se da predjem iz jedne banke u drugu ili otvorim racun u jos dve banke, pored ove u kojoj sam ili otvorim racun u inostrantvu. Sta onda, pri svakoj promeni treba da idem u MUP da mi oni, sta, "fleshuju" karticu novim podacima ili mi izdavaju novu svaki put?
Dalje, svaka banka ima svoj nacin kreditiranja korisnika, odnosno sijaset raznoraznih kreditnih kartica, koje se koriste pri placanju i to tako sljaka u celom belom svetu (ukljucujuci i nas) pa nek mi neko kaze zasto smatra da se to tako nece i nastaviti (bar dok ne izmisle nesto bolje ali to je vec neka druga/dalja prica). Da li vam sada na kreditnoj kartici pise koliko imate para na racunu ili koje ste sve transakcije obavili u nekom periodu unazad? Ne? Pa zasto bi vam to pisalo na licnoj karti?
Cenralizovana baza podataka ionako vec sad postoji pa nema razloga da ne postoji i u buducnosti. To sto u sadasnjoj licnoj karti pise nalazi se i na papirnim formularima u MUP-u + bazi podataka na kompjuteru + mikrofilmu. Cak i da neko "uhakuje" samu moju karticu, i promeni mi nesto od podataka, vrlo brzo bi se utvrdilo ko sam ja i sta sam.
Ukratko, verujem da se na toj kartici nece nalaziti nista sto se o svakom od vas/nas vec nezna a da je cilj svega ovog da se narodu uzima lova za menjanje dokumenata i neko se masno ovajdi (Silvere, sorry za ovo poslednje).

Budite vi meni zdravi i veseli a lako cemo mi za licne dokumente.

Poslednja izmena:
Ma niko nije ni najavljivao da ce bilo kakvi finansijski podaci biti pohranjeni na toj karti, nemojmo biti paranoicni. Radi se samo o 1) eventualnom "visku" podataka i 2) tehnicki omogucenom registrovanju kretanja ljudi.

Ovo pod 1) za ove koji nemaju sta da kriju - ukoliko koristite neki od IM programa tipa ICQ-a ili neceg slicnog, siguran sam da niste okacili svoju adresu i brojeve telefona; da, nemate sta da se tih informacija stidite, "vec su vam poznati" i verovatno se mogu naci u imeniku ili drugim mestima. Pa ipak ih niste okacili. Zasto? Hteli ste u tom IM kontekstu da zadrzite neku privatnost time sto cete dati samo najosnovniji podatak koji odredjuje vas identitet. Tako ima ljudi koji ne zele da u tu kartu utisnu vise podataka nego sto je potrebno. Ako policija ima potrebe za otiscima prstiju i drugim stvarima - neka ih drze kod sebe. Naravno, o ovim pojmovima je tesko diskutovati sa nasim ljudima, jer su po ovom pitanju uvek bili podizani u duhu pandurovog zavrtanja uveta "mali, gde ti je licna?" i da tako bas mora.

Ovo pod 2) ne znaci da su nasi lansirali satelit za pracenje ljudi i krenuli odmah da prate. Ali znaci da je prvi tehnicki preduslov ispunjen - dao si svakom covek el. uredjaj u ruke i propisao zakonom da svako mora stalno da ga ima. Kao artikli u prodavnici sa onim stikerima koji odapinju alarm ako izadjes iz radnje, a da nisi platio. Kada zatreba, screening moze u odredjenim oblastima i za odredjene potrebe da se izvede. Kao npr. i prisluskivanje telefona (da ne ispadne da se sad i to nije radilo); sa jednom bitnom razlikom - prisluskivanje telefona je svuda je nekako ipak zakonski regulisano, da u odredjenim uslovima, uz nalog sudije moze da se izvede iz istraznih i/ili bezbednosnih potreba; ovo sa trackingom, medjutim, nije - e u tome je problem, ne zbog toga sto to stvarno moze za to da se koristi, nego sto to ne da nije regulisano, nego sto nije ni pomenuto. Makar da ne moze ili ne sme za to da se koristi, ili ako sme, u kojim uslovima i kako.

Poslednja izmena:
... ima jos jedna stvar...
Ako je stvarno postojajne ovakvih LK jedan od uslova za ulazak na belu sengensku listu... ***-a, ali podrzavam!

A naravno, protiv sam suvisnog info-a o ljudima na tim karticama!

Yoti je napisao(la):
:zgran:
Apsolutno protiv! Ko nece da razmisli i podrzava za mene je slep covek :trust:

Tvoje apsolutno samo sugerira da ti nisi razmislio o svemu.

Najveća zamerka u svemu ovome je što se nije povela javna rasprava oko ovoga. (mada ništa čudno :mad: ). I što vlada ne izađe sa jasnim stavom šta će sadržavati e-LK i ko će, kako i koliko imati pristup tim podacima.

Do tada je jednostavno glupo biti apsolutno za ili protiv.

Opet naglašavam e-LK bi trebao biti praćen i e-goverment-om, tek tada će prava vrednost takve lične karte biti vidljiva.

A ovima što spominju žigosanje, neka razmisle malo šta je JMBG kojeg imaju od rođenja pa se nikad nisu bunili, ali razumem - moderno je biti apriori protiv sistema. :p

a sta moze da mi sazna iz jmbg datum rodjenja i pol

apsolutno protiv :D

Pa kad odes u banku, uvek ti na uvid traze licnu kartu. Obrati paznju, prilikom podizanja novca u npr. Raifeissen banci, da sadasnje licne karte uvek stavljaju pod neki aparat kojim se proverava da li je licna karta falsifikat (pomocu ljubicaste svetlosti se pojavljuju podaci na licnoj karti koji se inace ne vide). Ne znam da li si nekada obratio paznju na to, ako nisi, uveri se sam...

E sada, kako ce ti banka izdati, na primer kreditnu karticu, ako ne mogu da procitaju tvoju "novu" elektronsku licnu kartu? Dakle, pored policije, chitache elektronskih licnih karata ce da imaju i banke, obrazovne ustanove, itd... Sa obzirom da se smart kartice NE MOGU uhakovati (niko do danas to nije uspeo), zasto bi ti banke izdavale zastarele magnetne platne kartice, kada ti zapravo vec posedujes mnogo napredniju smart karticu, a banka ce imati uredjaje pomocu kojih moze da iscitava i upisuje podatke u tu istu smart karticu? Odlicno bankama - jer su im drasticno smanjeni troskovi izdavanja kartica, odlicno tebi - ne moras vise da nosis po 5-6 kartica u novcaniku, bice ti dovoljna samo jedna... Cak i ako ti ukradu smart karticu ili njen S/N, maksimalno si bezbedan jer ti niko ne moze nista, za razliku od magnetnih kartica... Inace, magnetne kartice imaju tri magnetne "staze". Na prvoj stazi je upisan broj kartice i ime vlasnika (ova staza se koristi samo za citanje podataka). Na drugoj stazi je upisan PIN (takodje se koristi samo za citanje podataka). Na trecoj stazi je upisan datum vazenja kartica, i slicno (ova staza se koristi i za citanje i za upis podataka). Na svaku stazu moze da se smesti od 0.2 do 0.9 kb podataka. Sada proracunajte koliko magnetnih kartica "staje" na jednu smart karticu.

U tome i jeste fora smart kartica - ONE ZAMENJUJU SKORO SVE ISPRAVE U RAZVIJENIM ZEMLJAMA!!! Imaju integrisano kolo na sebi, koje im cak omogucava i obradu podataka (a ne samo upis/ispis podataka)!!!

Prosto je neverovatno da u nasoj zemlji ne postoji probni uzorak, npr. nekoliko gradskih opstina, u kojima bi se testirale nove, elektronske licne karte. Tek nakon sto se sve detaljno isproba - pusta se u masovnu upotrebu. Makar bi tako trebalo da bude.

Najveci je problem sto Smart Kartice nemaju ama bas nikakav standard. ATM uredjaji su tek prosle godine standardizovani u okviru EU. To znaci da cemo sada da damo Motoroli 100 miliona evra samo za opremu, a da cemo kroz 3-4 godine mozda morati da menjamo tu istu opremu??? Koliko jos para treba da se da za edukaciju celokupne murije? Skratili su vek trajanja licne karte na samo 5 godina - to znaci da ce na svakih pet godina uzimati novi harach od gradjana za izradu novih smart kartica? Sada ce i deca od 10 godina da imaju elektronske licne karte???

Dalje, ne govori se o mnogo o biometrickim podacima koji ce biti pohranjeni u kartici. To moze biti overa potpisom; uporedjivanje otisaka prstiju; uporedjivanje otisaka dlana; uporedjivanje geometrije ruke; skeniranje ocne mreznjace; venski obrazac; cak i glasovna identifikacija (sve su ovo alternative upotrebi PIN-a, koje se koriste kod smart kartica). Treba uzeti u obzir i procenat greske (kod otiska prsta, on je nesto iznad 1%). Zaustavi vas pandur, vi date otisak prsta - on kaze: "Pa to nisi ti, bre. Ajmo malo u stanicu sada, momak...". Procenat greske je najnizi kod skeniranja ocne mreznjace - ispod 0.05%...

Inace, svaki americki vojnik ima chip (smart karticu) na lancu oko vrata. Nekada su imali one metalne "kartice", sada vise nemaju. Do 2012. godine ce americkim vojnicima biti implantirane te smart kartice (chipovi) ispod koze. Kako kazu vlasti SAD-a: "teroristi nakon ubistva marinaca obavezno uzimaju njihove kartice sa vrata - kao trofej". Pa onda kao ne mogu da ih identifikuju...

silverglider je napisao(la):
U ovakvim okvirima koji su trenutno kod nas, ja sam protiv ovakvog predloga.

To jest, jesam za promenu licnih karti, da se predje sa ovih sveshcica iz 19. veka na licnu kartu u formi kreditne kartice (dimenzije, materijal, izrada) i jesam za to da se pored potpisa na nju stave bio-atributi tipa biometrijske fotografije i slicno. To razumem da sluzi za otezavanje falsifikovanja, bolje potvrdjivanje identiteta, itd. Mada je opet i to sa biometrijskim fotografijama bez veze ako dozvoljavaju ljudima da zbog vere ili drugih ubedjenja nose na tim fotkama turbane, kape, feredze i gas-maske.

Sad je kasno za bilo kakvo glasanje jer je sve vec spremno od 2002, godine.

Nova LK ili primarni e-ID sadrzace samo osnovne ID podatke koje i sada sadrzi LK i NISTA VISE. . Sve ostalo ce se cuvati na drugom mestu i pristup preko nekoliko nivoa javnih i tajnih kljuceva je resen na odgovarajucem bezbednom nivou.

Cuvace se u centralnoj bazi, za nekriminalna lica :

1 sken fotografije lica,
2 sken oba kaziprsta i
3 digitalizovan potpis.

Nista od toga se nece nalaziti na samoj kartici.

Ali, protiv sam elektronskog dela, jer na taj nacin moze lako da se prati kretanje ljudi, a to je za moj ukus "malo" previse. Dalje, if it's electronic, it can be cracked. Pogotovo ako se radi o principu da se otisci prstiju i ostalo drzi samo u okviru kartice, ali ne i u centralnoj bazi negde u MUP-u.
Na tu kartu moze sasvim lepo da se (pored ovih biometrijskih delova tipa fotke) odstampa i moj JMBG, adresa, mesto prebivalista (i rodjenja), telefon, whatever. Sve preko toga je prosto visak. Otiske prstiju i slicnu buraniju neka uzimaju kod izdavanja LK i neka je drze u svojoj bazi (ako su toliko sposobni). Mislim, kazu kako ce im to pomoci u borbi protiv terorista i slicnih - sve se plasim da takvi nose sa sobom takvu licnu kartu u akciju. A onaj kome stvarno treba kopija sa falsifikovanim podacima, taj ce je i imati.

Mnogo interesantnije je pracenje toka novca nego kretanja lica a to je vec uspostravljeno preko kreditnog biroa banaka. Ko je zirant u vise banaka sve mu je jasno :(

... nisu predvidjene kazne za zloupotrebu od strane sluzbenih lica - za obicne gradjane jesu vec za nepokazivanje.

Kazne nisu propisane tim zakonom vec se kaznena politika vodi preko Krivicnog zakona Republike Srbije.

Cemu sve to ako nemaju infrastrukturu u pozadini da obezbede ni to da se na jednom mestu mogu online dizati svi dokumenti i obavljati poslovi bez susreta sa shalterushama iz Alan Forda?

Infrastruktura u okviru organa koji ce se tim baviti je spremna od sredine 2002. godine. Kaskaju svi drugi koji ce biti osnovni korisnici sistema.

... o tome odlucuju ljudi u onom cirkusu od skupstine, koji se u sve to razumeju k'o Marica u krivi...

Na srecu najmanje se pitaju.

Da kazem nesto i u prilog ovakvog resenja:

- ovakav sistem je "nametnut" od strane razvijenog sveta i nije moglo ono nase poznato ocu-necu.
- visestruko jeftiniji nego trenutno,
- ovakav sistem el. ID-a je jedini nacin da se uvede tzv. "neporecivost" identiteta sto je osnovni uslov za dalji razvoj elektronskog poslovanja, zato ga treba shvatiti kao BEZUSLOVNI preduslov, ovakav sistem el. ID-a smanjice sve kontakte sluzbenih lica i gradjana na minimum jer ce biti pracen i velikom mobilnom kom. mrezom koja ce obezbedjivati identifikaciju bez onog "privodjenja u pol. stanicu" do utvrdjivanja identiteta.
- milijardu puta je bezbedniji od magnetnih kartica na koje ste se svi tako lako navikli, i koje svi imate po dzepovima i jos se niko nije pohvalio da je nesto hakerisao.

deception je napisao(la):
Skratili su vek trajanja licne karte na samo 5 godina - to znaci da ce na svakih pet godina uzimati novi harach od gradjana za izradu novih smart kartica?
Tacno to je poenta onoga sto sam napisao pri kraju mog prethodnog posta :)

deception je napisao(la):
Sada ce i deca od 10 godina da imaju elektronske licne karte???
Nije obavezno. Moci ce da je dobiju (izvadi im se) ali nece morati da je imaju. Slicno kao sto su i do sada osobe sa 16 godina mogle da izvade karticu ali su morale tek sa 18.

Hm, to za pracenje se slazem da predstavlja jednu od najozbiljnijih stvari koje bi mogle da se pokazu kao nus-produkti uvodjenja ovakvih kartica ali licno sumnjam da ce do toga doci. Tako nesto me podseca na sliku iz filma "Suvisni izvestaj" sa Tomom Kruzom gde se pri svakom prolasku kroz kontrolne tacke vrsi provera. Malo apokalipticna slika koja bi bez vecih problema mogla i tehnicki da se sprovede, i to u ovim nasim uslovima. Bilo bi dovoljno iskoristiti nesto poput onih detektora metala kroz koje morate da prodjete da bi usli u pojedine objekte. Slicna stvar bi mogla da se napravi i za licne karte.
Ali nista od svega toga nije sigurno i mislim da je ipak rano da bi donosili bilo kakve pretpostavke u tom smeru. Istina, zloupotreba nije regulisana zakonom ali neznaci da i nece, zar ne? U krajnjoj liniji, dok sve ovo ne zazivi proci ce jos dosta vode Dunavom i Savom.

Poslednja izmena:
Jel citao ko od vas predlog zakona? Pogubih se citajuci ovaj thread, te pisace tu bankovni racuni, te ovo te ono...
U odnosnu na ovu LK koju imamo na toj ce biti i maticni brojevi roditelja + biometrijski podatak, a definisano je da to bude otisak prsta. I nista vise.

Vreme za unapredjenje je doslo. I zaista je pametno zameniti ove mikrokozma licne karte parcetom plastike koje moze sve te podatke, uz odgovarajuci kvalitet izrade, velicinu i sl., da sadrzi. Neka standardizacija ipak mora da se uvede a to vazi i za zdravstvene knjizice, vozacke dozvole i sl.
I ja licno nemam nista protiv da licna karta sadrzi otisak prsta ili neki drugi biometrijski podatak. Ako ce to pomoci da se baza podataka "procisti", kako nadlezni u policiji kazu, i uvede laksa kontrola, ok nema problema. Ako ce da upisuju i podatke o prekrsajima, nije problem ali to ne treba svako da vidi. Nivoi pristupa su definitivno pozeljni.

Medjutim, gledao sam taj "novi" informacioni sistem, tacnije obican touch panel instaliran u vozilu policijske patrole koji radi pod - Windowsom :) i vec pocinjem da se pitam koliko je u stvari taj sistem stabilan i pouzdan. Ne znam kakvim IS-om raspolaze policija ali cisto sumnjam da su u mogucnosti da modernizaciju dokumenata isprate do kraja.

A sto se "viska" informacija tice, tu nema pogovora - koliko para imam, na sta sam potrosio 3 zadnje plate ili neka druga informacija koja je osetljive priode prosto NEMA sta da trazi tu. Jer, kao sto SG rece, time sto drzimo pravi elektronski uredjaj u dzepu, jer smo zakonom obavezni da ga imamo, dobijamo osnovu za dalje sirenje price o pracenju ljudi. A na kraju, ljudi su po zakonu rodjeni kao slobodni, pa tako niko drugi nema prava da ugrozava njihovu slobodu i privatnost.

decepticon je napisao(la):
... To znaci da cemo sada da damo Motoroli 100 miliona evra samo za opremu, a da cemo kroz 3-4 godine mozda morati da menjamo tu istu opremu??? ...

Ne,
kao poreski obveznici necemo vize da placamo nista za to jer SMO VEC PLATILI SVE , i shvatite da smo na gubitku posto je sve placeno a ne koristi se, upravo zbog kasnjenja donosenja Zakona koji mnogi kritikuju a niko ga skoro nije procitao.

Malo detalja za razvejavanje magle:
Izdavanje novih ličnih dokumenata građana koji će biti bazirani na tehnologiji višeprimenjivih „smart” kartica planirano je za sledeću godinu. Kako predviđaju u MUP-u Srbije, priprema praznih elektronskih dokumenata treba da počne do kraja ove godine, a izdavanje novih počeće od početka sledeće godine.

Nova dokumenta biće urađena po svim važećim međunarodnim standardima i zahtevima, što je jedan od tehnoloških preduslova za belu šengensku listu i uključenje u Evropsku uniju. Lične karte, vozačke, saobraćajne i dozvole za nošenje oružja biće u obliku kartice sa čipom i na njima će biti smešteni svi neophodni lični podaci. Na ovaj način omogućava se primena potrebne zaštite dokumenta.
Proces zamene postojećih za nove identifikacione dokumente vezan je za budući informacioni sistem čiji je deo već instaliran. Tek po završetku tog informacionog sistema, biće izvodljiva zamena postojećih dokumenata novim.

OTISCI PRSTIJU

Nov informacioni sistem urađen je na veoma savremen i funkcionalan način. On, između ostalog, obuhvata sistem za nabavljanje biometrijskih podataka lica (otisci prstiju, fotografije), arhiviranje, kao i mogućnost pretraživanja po tim podacima, kažu u MUP-u Srbije. Reč je o sistemu koji je proizvela „Motorola” i njene kompanije. Sistem je u fazi testiranja a biće instaliran u prostorijama MUP-a na celoj teritoriji republike (1.200 radnih stanica), sa mogućnošću pristupa centralnoj nacionalnoj bazi podataka.
Zamena postojećih dokumenata obaviće se postepeno, u skladu sa rokom važenja postojećih ličnih dokumenta. Građani koji do sada nisu imali nijednu ličnu ispravu, odmah će dobiti dokumenta na novim „smart” karticama.

Nova dokumenta će manje plaćati, a proces izdavanja će biti mnogo jednostavniji i brži (najviše 10 minuta). Naime, neće biti potrebno da građanin donosi svoje fotografije, imaće mogućnost da proveri sve podatke koji se unose u dokument i neće biti prljanja ruku prilikom uzimanja otisaka prstiju. Građanin će samo jednom doći da zatraži
dokument koji će mu u roku od 72 sata biti dostavljen na adresu koju on odredi. Jednom uzeta fotografija, potpis i otisak prstiju biće korišćeni i za druga dokumenta koja građanin zatraži. S druge strane, u oblasti borbe protiv kriminala, digitalizovanjem biometrijskih podataka građana (otisci prstiju i dlanova, fotografije, potpis) i obezbeđenjem njihovog poređenja i prenosa, biće omogućena efikasnija i tačnija istraga i kontrola osoba. Policija će brže dolaziti do „vlasnika” pronađenih tragova.

Primenom savremenih softvera za istrage trebalo bi još više da se podigne efikasnost rasvetljavanja najtežih krivičnih dela. Važna uloga savremenih informaciono-telekomunikacionih sistema je obezbeđenje informacija i analiza koje služe rukovodstvu za donošenje strateških odluka i pravaca preventivnog delovanja.

VIŠI STEPEN BEZBEDNOSTI

Ovako projektovan sistem je jedan od najsavremenijih na međunarodnom nivou i omogućava ispunjenje tehnoloških uslova procesa integracija,
pridruživanja i harmonizacije sa međunarodnom zajednicom. Praksa drugih zemalja govori da praktično sve zemlje danas direktno podržavaju i realizuju nova rešenja ličnih dokumenata, radi ispunjenja svojih međunarodnih obaveza.

Osnovni razlozi za uvođenje elektronskih ličnih dokumenata širom sveta su pouzdana identifikacija građana, sprečavanje falsifikovanja i zloupotreba, mašinska čitljivost podataka na dokumentu, pružanje novih servisa građanima, veća efikasnost državne administracije i povećanje ukupnog nivoa bezbednosti u društvu.

Učestali teroristički napadi širom sveta stavljaju u prvi plan sigurnost građana, pa je i to jedan od razloga za podizanje bezbednosnog nivoa na graničnim prelazima, aerodromima i objektima od posebnog značaja, kažu u policiji.

Nekoliko zemalja već primenjuje elektronski nacionalni ID dokumenat, dok je u drugim zemljama ovaj projekat u toku. Posebno daleko u razvoju ove tehnologije otišli su Belgija, Estonija, Finska, Italija, Austrija, Makao, Malezija, Izrael, Kanada, Velika Britanija i
delimično SAD.

Dušan Telesković
Politika 10. jun 2006.

Obratite paznju na sledece linkove:

Kada se otpocelo sa uvodjenjem pomenutih sistema:

http://www.mup.sr.gov.yu/domino/arhiva.nsf/izvestajm2003

Pazljivo procitajte prioritete (gde se spominje misija OEBS-a):

http://www.mup.sr.gov.yu/domino\arhiva.nsf/rezultati2005

Poslednja izmena:
dexx je napisao(la):
Tvoje apsolutno samo sugerira da ti nisi razmislio o svemu.

Najveća zamerka u svemu ovome je što se nije povela javna rasprava oko ovoga. (mada ništa čudno :mad: ). I što vlada ne izađe sa jasnim stavom šta će sadržavati e-LK i ko će, kako i koliko imati pristup tim podacima.

Do tada je jednostavno glupo biti apsolutno za ili protiv.

Opet naglašavam e-LK bi trebao biti praćen i e-goverment-om, tek tada će prava vrednost takve lične karte biti vidljiva.

A ovima što spominju žigosanje, neka razmisle malo šta je JMBG kojeg imaju od rođenja pa se nikad nisu bunili, ali razumem - moderno je biti apriori protiv sistema. :p
Sta da ti kazem, pratim duze vreme ovu tematiku, pocev od pokusaja uvodjenja cudne LK u grckoj gde je NAROD nije prihvatio, ni u UK na pocetku 90.-ih pa sve do razmatranja USA da u vizu za pojedine zemlje stavi nama poznatu spravicu za pracenje :S:
Za time nema potrebe drugi su tu interesi po sredi :smash: , ali ko hoce da se zaista zainteresuje sta je naci ce ;)
A o ovoj temi sam razmislio ima 10 i kusur godina:) ovaj grb u avataru sve govori po tom pitanju :trust: .
JMBG je jedna strana medalje ali nije mesto..
Rekoh svoje pozz :)

@DEXX:
"Najbolje su mi priče o ljutim srpskim hakerima koji će to odmah sve da razbucaju . Dajte ljudi nemojte se zanositi, prosto mi je čudno da na ovom forumu ima ljudi koji tako razmišljaju. Takom hakeru prvo dajte pretplatničku karticu od nekog satelitskog paketa programa da je razbije pa onda da pričamo dalje."
Hvala na komplimentu, nisam haker, ali gledam dekodiran xxx kanal na kablovskoj. Imam i 3 klonirane 064 kartice, jednu na jednom, jednu na drugom telefonu, a trecu u fioci, ako se neka izgubi. 5e svaka. Pre nekoliko godina se na slican nacin govorilo da je simm telefonska kartica zasticena od kopiranja ili nedajboze citanja. Zar neko stvarno veruje da smart nece haknuti? Samo sto je sada izazov veci.
Problem je i u privatnosti. Moj (vas) dosije je pohranjen u policiji. Ja (vi) nemate pojma sta pise u njemu. Nisu vam dostupni podaci iz licnog dosijea, ali su zato dostupni lokalnom saobracajcu i to bez vaseg ili odobrenja suda. Na izvolte. I ako vas zbog 5 promila zaustavi, i iz dosijea procita da ste se nekad opirali hapsenju, tuci ce vas pendrekom dok ne stigne patrola. Ajde vi objasnite da se niste opet opirali.
Ma dzabe ladimo jezike, pravimo debatni klub, sastanak penzionera. Bice onako kako su odlucili, pljuvali mi po tome ili ne.

Taj Dusan Teleskovic koji pise za Politiku lupeta gluposti.

Nekoliko zemalja već primenjuje elektronski nacionalni ID dokumenat, dok je u drugim zemljama ovaj projekat u toku. Posebno daleko u razvoju ove tehnologije otišli su Belgija, Estonija, Finska, Italija, Austrija, Makao, Malezija, Izrael, Kanada, Velika Britanija i
delimično SAD.

Kanada uopste ni ne koristi smart kartice... Tacnije, Kanada uopste nema licne karte, takodje ni SAD. Provera identiteta se vrsi pomocu kartice socijalnog osiguranja (nesto kao zdravstvena knjizica u nasoj zemlji), vozacke dozvole, itd... Dalje, SAD je samo delimicno napredovao iz ove oblasti?!? Pa SAD je lider iz ove oblasti?!?

Izdavanje novih ličnih dokumenata građana koji će biti bazirani na tehnologiji višeprimenjivih „smart” kartica planirano je za sledeću godinu. Kako predviđaju u MUP-u Srbije, priprema praznih elektronskih dokumenata treba da počne do kraja ove godine, a izdavanje novih počeće od početka sledeće godine.

Evo onoga o cemu sam govorio. Obratite paznju na "viseprimenjivih smart kartica".

Lične karte, vozačke, saobraćajne i dozvole za nošenje oružja biće u obliku kartice sa čipom i na njima će biti smešteni svi neophodni lični podaci. Građani koji do sada nisu imali nijednu ličnu ispravu, odmah će dobiti dokumenta na novim „smart” karticama.

Odavde se vidi sta ce sve biti smesteno u toj elektronskoj licnoj karti. Obratite paznju na "nijednu licnu ispravu". Nije receno ko nema licnu kartu, nego je receno ko nema nijednu licnu ispravu, dobice smart karticu. Dakle, zdravstvena kartica, saobracajna, vozacka, i licna karta - sve ce to lepo da se smesti na jednu jedinu smart karticu. Na kraju krajeva, vasa slika, vas potpis, vase mesto prebivalista, i ostale informacije su iste u svim ovim ispravama, zar ne?

Nova dokumenta biće urađena po svim važećim međunarodnim standardima i zahtevima, što je jedan od tehnoloških preduslova za belu šengensku listu i uključenje u Evropsku uniju.

Ma nije istina. Neka autor uzme, pa neka procita bilo koju ozbiljniju knjigu iz oblasti Prava E.U. Dalje, ne postoje ama apsolutno nikakvi medjunarodni standardi po pitanju smart kartica.

Poslednja izmena:
1. Koji to gradjani SADA NEMAJU ni jednu licnu ispravua ostvaruju pravo na nosenje oruzja, vozenje automobila, socijalnu zastitu i slicno ????

2. Mi nismo clan EU pa nas ne obavezuje njihovo Zakonodavstvo vec razni ugovori sa njima i njima slicnima. Sta mislish ko pishe i diktira te uslove: Kostunica, Tadic, neko treci odavde ili ... ???

PS
Nekada su ljudi veshali fotografe jer "oduzimaju dushu" choveku :)

Poslednja izmena:
1. Koji to gradjani SADA NEMAJU ni jednu licnu ispravua ostvaruju pravo na nosenje oruzja, vozenje automobila, socijalnu zastitu i slicno ????

Pa ne znam, pitaj autora teksta kojeg si citirao, ocigledno da on zna :) To su njegove reci, a ne moje... Ja sam ih samo malo (komicno) parafrazirao.

Ovde se prica o elektronskim licnim kartama, a autor tog teksta govori o tome da ce i mnoga druga dokumenta biti izdavana na smart karticama. Odakle mu ta informacija?

Tacno je da ce i druga dokumenta sadrzati chipove i biti u obliku kartica. Osim pasosha, ali ce i on biti uskladjen sa standardima EU.

Ali nece se raditi o JEDNOJ kartici i ne radi se o JEDNOJ centralizovanoj bazi podataka.

Ni sada se ne radi o jednoj bazi podataka niti jednoj "kartoteci", "evidenciji" "dosijeu" ....

Pa sta sada ? Treba ukinuti sve zvanicne evidencione knjige : maticne, posedovne listove, tapije na kuce i placeve, penzione spiskove .....

Imaju li svi ti dokumenti sada jedinstveni identifikator? Sta je to nego veza izmadju njih?

I sad se o radi o tome da se taj jedinstveni ID menja za nesto mnogo, mnogo slozenije i po svim merilima pouzdanije.

zormanic je napisao(la):
Sad je kasno za bilo kakvo glasanje jer je sve vec spremno od 2002, godine.

Ovo je malo u suprotnosti sa ovim sto kazes malo nize:

"Infrastruktura u okviru organa koji ce se tim baviti je spremna od sredine 2002. godine. Kaskaju svi drugi koji ce biti osnovni korisnici sistema."

Znaci, ipak nije sve spremno; spreman je samo jedan deo u samim organima ministarstva, koji ceka sve ostalo - i zakonsku regulativu i pripremu korisnicke baze. Sto znaci da je deo para bacen. Valjda je trebalo da ide prvo rasprava, pa zakonska regulativa, pa informisanje javnosti i implementiranje sistema. Po odomacenom receptu - sve naopako. A ljudi i dalje nemaju pojma o cemu se radi i ne znaju nikakve detalje. Imaju sistem koji je vec implementiran takav kakav je i koji - ne radi.

zormanic je napisao(la):
Mnogo interesantnije je pracenje toka novca nego kretanja lica a to je vec uspostravljeno preko kreditnog biroa banaka. Ko je zirant u vise banaka sve mu je jasno :(

Ovo je vezano sa placanjem; ako me secanje ne vara, MS je planirao da (u slucaju standardnog uvodjenja e-ID karti), uvede ne samo kao sredstvo za identifikaciju prilikom ulogovanja u win, nego kao i authentification za razna online placanja. Sto dalje znaci da uredjaje nece imati samo policija, nego u tom slucaju ko god pozeli da ih kupi. A o internet saobracaju necu dalje nista da naklapam, znamo svi kakve vec danas probleme imamo oko sigurnosti, enkripcije i ostalog.

zormanic je napisao(la):
Na srecu najmanje se pitaju.

Ne pitaju se oko projektovanja sistema i tehnickih detalja, vec samo oko kljucne stvari - hoce li se koristiti ili ne. Na mnogo druga vaznija pitanja je ispalo istorijsko ne, ali na LK smo izgleda slabi :d

zormanic je napisao(la):
- ovakav sistem je "nametnut" od strane razvijenog sveta i nije moglo ono nase poznato ocu-necu.

Pazi kad iskreno sumnjam u ovo. e-ID projekat je u EU (da ne idemo na siri pojam "razvijenog sveta") bio u experimentalnoj fazi do sada i nije cak ni bio do kraja svuda sinhronizovan. Do skora, licne karte generalno su bile obavezne u samo nekoliko zemalja tog razvijenog sveta (Nemacka, Belgija, Holandija, Spanija i Grcka). e-ID je nedavno tek u odredjenom obliku predstavljen u Spaniji i Belgiji, dok se neke zemlje jos uvek razmisljaju u kakvoj ce formi biti to sve na kraju (npr. UK) ili rade to tek kao pilot projekte - recimo Francuska i Nemacka to nece raditi pre 2007. Italijani su valjda prvi uveli neki svoj sistem jos 2000-te, pa nesto nisu bili zadovoljni, pa su ga redizajnirali. Tako da mi nekako ne stoji tvrdnja da su nas oni naterali da mi to bas u ovakvom egzaktnom obliku implementiramo jos 2002. Oni valjda hoce prvo proveru kroz pilot projekte, test fazu, resavanje tako banalnih problema kao sto su sw bagovi, itd. Sad sam bas nasao podatak da su valjda Litvanija, Slovacka, SCG i jos neko prvi pozurili da uvedu sistem. Da smo tako brzi bez pogovora za mnoge druge stvari, gde bi nam kraj bio?

e-ID definitivno ima svojih prednosti koje niko ne negira, ali kontekst, procedura, informisanje i ostalo mogu vrlo lako da predju u negativne efekte.

Poslednja izmena:
Ovo je malo u suprotnosti ...
Mozda je MALO u suprotnosti, a kakve suprotnosti vladaju onom zemljom da ti ne objasnjavam ja. Pogledaj samo dodelu frekvencija za radio TV difuziju kao ilustraciju.

... ako me secanje ne vara, MS je planirao da (u slucaju standardnog uvodjenja e-ID karti), uvede ...

Cuti samo, da ne chuje djavo, nema M$-a ni na vidiku ovde :)

nego u tom slucaju ko god pozeli da ih kupi. A o internet saobracaju necu dalje nista da naklapam, znamo svi kakve vec danas probleme imamo oko sigurnosti, enkripcije i ostalog.

1. Pa da li ti neko svakog dana skida celu platu sa racuna samo zato sto karticu provlacish nekoliko puta dnevno kroz citac po radnjama ?

2. Nikakav Internet niti bilo koja JAVNA telekom mreza se nigde ne spominje kolko ja znam.

Pazi kad iskreno sumnjam u ovo....Tako da mi nekako ne stoji tvrdnja da su nas oni naterali da mi to bas u ovakvom egzaktnom obliku implementiramo jos 2002 ....

Pazi sledeci citat iz Godisnjeg Izvestaja MUP RS, i ako imas nekog prijatelja diplomatu zamoli ga da ti "prevede" na normalni jezik:

Dosledno sprovođenje Sporazuma o razumevanju potpisanog sa Misijom OEBS u SCG - u kojim su definisani prioriteti u reformi i razvoju policije Srbije: borba protiv organizovanog kriminala, preuzimanje poslova obezbeđenja državne granice, jačanje unutrašnje kontrole i uspostavljanje spoljašnjeg nadzora, jačanje kapaciteta za kriminalističke istrage modernizacijom krim.tehnike, zatim osavremenjavanje informatičke i komunikacione opreme u službi bržeg ostvarivanja prava građana (realizacija projekta ID dokumenta, TETRA, AFIS i FIS i sl.), razvoj policijskog obrazovanja i kao posebno značajno strateško planiranje i razvoj MUP- a.

Ja razumem da su radikali protiv, ali tebe ne. Zao mi je sto sam proces nije bio transparentan, ali sada vishe nije kad vidim kako ko reaguje. Po meni je bolje otpoceti pa kako ispadne.

-Zasto se pocelo od nas? , a ne od daleko razvijenijih Slovenije, Litvanije, Madjarske....
tako shvatam drugi deo tvog pitanja.

Na to da ti odgovorim "srpsko-srbijansko inadzijski":

- A shto da ne, sha nama fali pa mi smo u mnogo stvari jedinstveni sami po sebi? Shalim se :)

Radi se o tome da je nivo trenutne postignutog stanja IT osnove drzave u nekim segmentima kod nas znatno vishi nego u zemljama koje si pomenuo, ili su one premale za implementaciju. Naravno da to gradjanin ne vidi sve kad se "zaglavi" na shalteru, ali shta se tu moze. Sad ko oce nek veruje, ko nece ne mora. Kad nasa policija nema smisla za marketing bash me briga.

PS
Necu vishe da se sporim sa nikim ovde, nije mi to cilj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno