Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne kažem da je dobar sistem, ali svakako ima više smisla nego kod nas. Od 1500 do 6000eur.

Citao sam ovaj njihov program za subvencije, odlicno je osmisljen.

Osim sto je namenjen srednjem i siromasnijem sloju, najvise mi se svidja to sto ne mogu da ga koriste firme, vec samo fizicka lica! A ne kao kod nas, vise od pola budzeta pokupila Posta Srbije...

Interesantno kako se na ovako jednom banalnom primeru, nacinu na koji je osmisljen program, jasno vidi zasto su nemci tu gde jesu, a mi tu gde jesmo...

Небулозно је да не можеш да региструјеш и возиш ауто два месеца или више док се чека “решење” за субвенцију, процес би требало да буде једноставнији, тј. или да се решава код дилера пре него што стигне ауто, или накнадно кад се региструје тражиш субвенцију исплати ти се на рачун за недељу-две и здраво. Тако би требало и могло, српска реалност је слика коју је поставио @Exodusbgd .
U vezi sa ovim što sam zadebljao u citatu: primetio sam da neki dileri povremeno rade to, ali više je izuzetak nego pravilo. Reše subvenciju, registruju vozilo na njihovu firmu i onda prodaju auto tehnički kao polovan, iako nije vožen uopšte. Na taj način kupac odmah plaća cenu umanjenu za 5000€ i svi su srećni. Jedina mana je naravno što na taj način kupac ne može da naruči specifikacije vozila po želji, već mora da se zadovolji tim vozilom na lageru. Naravno, oni se trude da naruče neku specifikaciju koja bi odgovarala mnogima.

@Dovla93 A nisi razmisljao o Leapmotor B10? Nesto jeftiniji auto, ali zato LFP baterija, brze punjenje, pa cak i za nijansu veci auto.

Prvi put čujem za Leapmotor, ali koliko vidim u BiH nemaju zvaničnog distributera niti servisnu mrežu, tako da ga zbog toga ne bih razmatrao.

Inače, prvo sam gledao hibride u rangu do nekih 25-30k €, razmatrao sam: Toyota Yaris Cross, Hyundai Kona i Suzuki S-Cross. Onda sam naišao na Lynk & Co 02, gdje je osnovna verzija oko 31k € u BiH, pa mi je postao zanimljiv jer za taj novac nudi mnogo više od navedenih hibrida.

Danas svi kinezi nude mnogo vise nego ostali ga isti novac.
Mislim da treba iskoristiti trenutak jer ce za par godina biti ista prica kao i sa cenama telefona.
Setite se samo kad se pojavio Xiaomi Mi 4, šta je nusdio i koliko je koštao u odnosu na konkurenciju

Možda za mlađu generaciju koju ništa ne zanima, tj ništa više od prenosa od A do B.

Ja i dalje ne kapiram u čemu se pozitivno razlikuje današnji neki običan automobil sa automatskim menjačem bez zvuka, performansi i ikakve zabave, takođe sa eSIM i glupostima, od električnog automobila, sem što je verovatno sve implementirano još gore, posebno vozačke karakteristike i performanse za iste pare? Ako zanemarimo da se jedan puni na pumpi, drugi kod kuće.

Ja sam starija generacija pa me ne zanima ništa više od bezbednog prevoza i prenosa od A do B (nekad preko C).

Po gradu želim mali automobil koji se lako parkira i svuda može da se zavuče.
Na otvorenom putu želim udoban, stabilan automobil, u kome nema buke i ne oseti se svaka rupa na putu.
U oba slučaja bih želeo da nemam prevelikih troškova što se tiče koršćenja i održavanja.

Ne tražim "zabavan" autombil. Ako mi bude do toga iznajmiću neki i otići na trkačku stazu.

Električni je neprikosnoven u prvom slučaju, a u drugom slučaju ima prednosti i mana u odnosu na SUS. Ali koliko vidim, polako sve mane prelaze na SUS, a prednosti na EV.

Забаван аутомобил може бити и напоран за дејли употребу. За град идеално нешто што је на струју или бар хибрид, а посебно у крени стани режиму. Нешто што је крајње једноставно и просто за употребу... Све под условом да новчаник допушта такав избор.

Evo na primer ja, kupio bih EV kao jedini auto u porodici ako bi imao 300+km dometa sa uključenim autoputem (da napišem konkretno: da mogu u svako doba godine iz cuga da dodjem od BG do Kopaonika što je nekih 290km). To mi je dovoljno i za neke druge rute po Srbiji u slučaju izleta I slično.
Za putasesrvije po regionu i dalje po Evropi bi mogao da iznajmim nešto "normalno" sa sus motorom.
Izlete planiram vrlo često danas za sutra (a ima i sad za sad) a duži put ipak planiram unapred pa mogu i da iznajmim auto u roku od par dana, to nije problem.
Takođe, auto iz prvog uslova bi mi koristio i za posao svakodnevno vozila je po gradu gde ja predjem nedeljno do 400km pa mogu da punim gde god, tržni centar, IKEA itd.
Opet, to sto prelazi 300 km sa jednim punjenjem nije jeftino tako da...Šta znam.

Videh neki dan R5 na parkingu. Meni se svideo estetski. Mnogo lepši nego e-Panda.

Evo na primer ja, kupio bih EV kao jedini auto u porodici ako bi imao 300+km dometa sa uključenim autoputem (da napišem konkretno: da mogu u svako doba godine iz cuga da dodjem od BG do Kopaonika što je nekih 290km). To mi je dovoljno i za neke druge rute po Srbiji u slučaju izleta I slično.
Jedino sto vise trosi struje od autoputa jeste penjanje na planinu... Tako da tebi bi za to trebao bas neki ozbiljan long range EV, pogotovo zimi.

Ali stvarno ne znam sta je problem stati i dopuniti se 10-15 minuta? Sa 15 minuta dopune cak i prosecan EV tipa Atto 2 ili Leapmotor B10 bi izgurali taj put. Siguran sam da vecina nas kada ide na takav put stane makar da kupi kafu, ode do wc, ili samo da protegne noge.

Jok, vozimo dok nam ne utrnu noge, tek onda kad utrnu, uključim lane assist i krenem da ih lupam pesnicama da vratim cirkulaciju. Za WC sam nabavio 1000ml specijalizovan kanister, nuždu broj 2 vršim tek kad stignem na destinaciju. Ženi i deci stavljam pelene. Najedemo se pre nego što krenemo, kafu stavimo u ogroman termos. Vreme je novac, ljudi, vreme je novac.

Super što bi našao punjač na relaciji Beograd - Kopaonik... I to neki brzi, da možeš da dopuniš značajnu količinu energije za tih 10-15min. Kod nas i dalje postoji ozbiljan problem infrastrukture, od Zagreba pa na zapad verujem da (mimo špica sezone) ne bi bio problem da se dopuniš za kratko vreme.

Za 40-45k ima pristojnog izbora koji bi isterali taj pit u jednom pravcu bez problema. E sad, to i nije bas mali movac.

Super što bi našao punjač na relaciji Beograd - Kopaonik... I to neki brzi, da možeš da dopuniš značajnu količinu energije za tih 10-15min.
Pa ako ides preko Milosa Velikog onda i nema, ali ako ides preko Krusevca onda boga mi ima. OMV Lapovo ima 120kw punjac, a u Krusevcu postoje cak dva brza, jedan 130kw, a drugi 180kw.

Super što bi našao punjač na relaciji Beograd - Kopaonik... I to neki brzi, da možeš da dopuniš značajnu količinu energije za tih 10-15min. Kod nas i dalje postoji ozbiljan problem infrastrukture, od Zagreba pa na zapad verujem da (mimo špica sezone) ne bi bio problem da se dopuniš za kratko vreme.

Uh što volite da pričate napamet. Između Beograda i Kopaonika imate najmanje pet brzih punjača - Mladenovac 2x150kW, OMV Lapovo 2x120kW, Ćićevac 2x75kW, OMV Kruševac 2x130kW, BIG Kruševac 2x180kW. Da citiram sebe sa mog foruma:

"Dobacio bi do Kopa verovatno da kreneš sa 100% baterijom na Deepal S05, možda bi morao da voziš ispod ograničenja malo, ako je baš baš minus. Ne moraš da menjaš preterano navike - mada ima tu istine u zavisnosti od autonomije i ekonomičnosti određenog EV modela - ali mnogo ljudi koji ne voze EV ne razmišljaju o "pravilnoj" praksi kad ideš na duži put sa EV-om.

Poenta je da ne ganjaš da stigneš negde sa 0% baterije, već da isplaniraš da negde na 40% napraviš pauzu punjenja od 5 minuta u Kruševcu, dopuniš do 55% i nastaviš sa putovanjem, i na Kop stigneš sa 20% pa tamo lagano da ga puniš kad stigneš u hotel. Ili uopšte da ga ne puniš tamo, nego u povratku da opet staneš u Kruševac i napuniš ga 20 minuta do 75% i stigneš u BG sa tipa 10%.

Nije poenta da sa EV-om negde staješ predugo i puniš bespotrebno dugo zbog krive punjenja, što mnogi greše, nego da izlomiš putovanje na nekoliko punjenja i sebi uštediš vreme na punjaču. Što je bolja mreža punjača to manje brineš o autonomiji, ja recimo u Francuskoj i svuda po Evropi nemam šta da brinem koliko brzih punjača ima usput do destinacije, auto mi izračuna što manje da se zadržim na superchargerima pa nemam gde da gubim vreme, a taman i protegnem noge malo ili napravim pauzu do popijem/pojedem nešto na brzinu. Tehnologija još više napreduje iz godine u godinu, punjači su brži, baterije veće, arhitektura vozila prelazi na preko 800v što znači da kriva punjenja ne usporava pri većoj napunjenosti baterije, itd.

Biće to potpuno bez razmišljanja u nekom momentu, kao da točiš gorivo na autu, samo treba vremena da sve to stigne i da se omasovi.

Sent from my Pixel 9 Pro XL using Tapatalk"

Jedino sto vise trosi struje od autoputa jeste penjanje na planinu... Tako da tebi bi za to trebao bas neki ozbiljan long range EV, pogotovo zimi.

Ali stvarno ne znam sta je problem stati i dopuniti se 10-15 minuta? Sa 15 minuta dopune cak i prosecan EV tipa Atto 2 ili Leapmotor B10 bi izgurali taj put. Siguran sam da vecina nas kada ide na takav put stane makar da kupi kafu, ode do wc, ili samo da protegne noge.

Paaaa vozim u cugu tu relaciju. Nije to ni naporan put ni vremenski dugačak. 3,5h vožnje po ograničenju, max. Imam i "običaj" da u zavisnosti od vremena, ustanem u 05h, u 0530 sam u kolima, krenuo put planine i u 09h sam kod gondole ili na vrhu za još 15-20min. Sa trenutnim autom ne moram ni gorivo da sipam nigde.

Hmmm, sad sam napravio rutu preko abetterrouteplanner i ispada da u KŠ ima brzi punjač od 180kW, što je ok razdaljina.
U konkretnom slučaju sam izabrao Lynk&Co O2 auto. a sajt izgleda uzima u obzir i profil terena. Npr izračunao je od KŠ punjača do Kopaonika potrošnju od 39% za 82km a nazad istom rutom do istog punjača da bi auto potrošio svega 14% baterije. Jel neko upoređivao sa realworld turom, rute koje je možda pravio preko ovakvih sajtova?

• Like
Reagovanja: mnt
U Krusevcu pored punjaca BIG, i na omv pumpi motel Nicolo odma kod petlje zapad kod kruznog toka. Hotel golf valjda ima nisam siguran da li je u funkciji.

Petlja zapad, petlja Kosevi, petlja istok(nije pustena jos u saobracaj) poseduju punjace, na petlji zapad je pusten u rad, za Kosevi nisam siguran.
Kod Djoke elktrona(kod fontane) ima neki punjac da li je privatni ili javni nisam siguran.

Npr izračunao je od KŠ punjača do Kopaonika potrošnju od 39% za 82km a nazad istom rutom do istog punjača da bi auto potrošio svega 14% baterije. Jel neko upoređivao sa realworld turom, rute koje je možda pravio preko ovakvih sajtova?
Da, to je sasvim realno. EV trose po 40+ kwh kad se penju na planinu kao sto je Kopaonik. Sa druge strane prilikom spustanja bi ti cak i dopunio bateriju za nekoliko procenata. Otuda tolika razlika.

Nazad
Vrh Dno