Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne kažem da je dobar sistem, ali svakako ima više smisla nego kod nas. Od 1500 do 6000eur.

Citao sam ovaj njihov program za subvencije, odlicno je osmisljen.

Osim sto je namenjen srednjem i siromasnijem sloju, najvise mi se svidja to sto ne mogu da ga koriste firme, vec samo fizicka lica! A ne kao kod nas, vise od pola budzeta pokupila Posta Srbije...

Interesantno kako se na ovako jednom banalnom primeru, nacinu na koji je osmisljen program, jasno vidi zasto su nemci tu gde jesu, a mi tu gde jesmo...

Небулозно је да не можеш да региструјеш и возиш ауто два месеца или више док се чека “решење” за субвенцију, процес би требало да буде једноставнији, тј. или да се решава код дилера пре него што стигне ауто, или накнадно кад се региструје тражиш субвенцију исплати ти се на рачун за недељу-две и здраво. Тако би требало и могло, српска реалност је слика коју је поставио @Exodusbgd .
U vezi sa ovim što sam zadebljao u citatu: primetio sam da neki dileri povremeno rade to, ali više je izuzetak nego pravilo. Reše subvenciju, registruju vozilo na njihovu firmu i onda prodaju auto tehnički kao polovan, iako nije vožen uopšte. Na taj način kupac odmah plaća cenu umanjenu za 5000€ i svi su srećni. Jedina mana je naravno što na taj način kupac ne može da naruči specifikacije vozila po želji, već mora da se zadovolji tim vozilom na lageru. Naravno, oni se trude da naruče neku specifikaciju koja bi odgovarala mnogima.

@Dovla93 A nisi razmisljao o Leapmotor B10? Nesto jeftiniji auto, ali zato LFP baterija, brze punjenje, pa cak i za nijansu veci auto.

Prvi put čujem za Leapmotor, ali koliko vidim u BiH nemaju zvaničnog distributera niti servisnu mrežu, tako da ga zbog toga ne bih razmatrao.

Inače, prvo sam gledao hibride u rangu do nekih 25-30k €, razmatrao sam: Toyota Yaris Cross, Hyundai Kona i Suzuki S-Cross. Onda sam naišao na Lynk & Co 02, gdje je osnovna verzija oko 31k € u BiH, pa mi je postao zanimljiv jer za taj novac nudi mnogo više od navedenih hibrida.

Danas svi kinezi nude mnogo vise nego ostali ga isti novac.
Mislim da treba iskoristiti trenutak jer ce za par godina biti ista prica kao i sa cenama telefona.
Setite se samo kad se pojavio Xiaomi Mi 4, šta je nusdio i koliko je koštao u odnosu na konkurenciju

Možda za mlađu generaciju koju ništa ne zanima, tj ništa više od prenosa od A do B.

Ja i dalje ne kapiram u čemu se pozitivno razlikuje današnji neki običan automobil sa automatskim menjačem bez zvuka, performansi i ikakve zabave, takođe sa eSIM i glupostima, od električnog automobila, sem što je verovatno sve implementirano još gore, posebno vozačke karakteristike i performanse za iste pare? Ako zanemarimo da se jedan puni na pumpi, drugi kod kuće.

Ja sam starija generacija pa me ne zanima ništa više od bezbednog prevoza i prenosa od A do B (nekad preko C).

Po gradu želim mali automobil koji se lako parkira i svuda može da se zavuče.
Na otvorenom putu želim udoban, stabilan automobil, u kome nema buke i ne oseti se svaka rupa na putu.
U oba slučaja bih želeo da nemam prevelikih troškova što se tiče koršćenja i održavanja.

Ne tražim "zabavan" autombil. Ako mi bude do toga iznajmiću neki i otići na trkačku stazu.

Električni je neprikosnoven u prvom slučaju, a u drugom slučaju ima prednosti i mana u odnosu na SUS. Ali koliko vidim, polako sve mane prelaze na SUS, a prednosti na EV.

Забаван аутомобил може бити и напоран за дејли употребу. За град идеално нешто што је на струју или бар хибрид, а посебно у крени стани режиму. Нешто што је крајње једноставно и просто за употребу... Све под условом да новчаник допушта такав избор.

Evo na primer ja, kupio bih EV kao jedini auto u porodici ako bi imao 300+km dometa sa uključenim autoputem (da napišem konkretno: da mogu u svako doba godine iz cuga da dodjem od BG do Kopaonika što je nekih 290km). To mi je dovoljno i za neke druge rute po Srbiji u slučaju izleta I slično.
Za putasesrvije po regionu i dalje po Evropi bi mogao da iznajmim nešto "normalno" sa sus motorom.
Izlete planiram vrlo često danas za sutra (a ima i sad za sad) a duži put ipak planiram unapred pa mogu i da iznajmim auto u roku od par dana, to nije problem.
Takođe, auto iz prvog uslova bi mi koristio i za posao svakodnevno vozila je po gradu gde ja predjem nedeljno do 400km pa mogu da punim gde god, tržni centar, IKEA itd.
Opet, to sto prelazi 300 km sa jednim punjenjem nije jeftino tako da...Šta znam.

Videh neki dan R5 na parkingu. Meni se svideo estetski. Mnogo lepši nego e-Panda.

Nazad
Vrh Dno