Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Dobro, znam da ne moram da zurim, i da mogu da sacekam jos koji dan, od krajnjeg roka za isporuku, zbog nase carine, nego, kada se budem obratila prodavcu, da li da to uradim porukom privatnom ili kroz Ebay Resolution Center?
Kad si tačno poručila i koji je krajnji rok za isporuku?

Ne treba uopšte da mu se obraćaš dok ne prođe taj rok.
Već ste komunicirali, on je rekao da je poslao i to je to.

Pošto su patike u pitanju, može biti dužeg zadržavanja na našoj carini, plus su sad u decembru velike gužve zbog praznika.

Da sam na tvom mestu, sačekao bih jedno desetak dana, dve nedelje posle roka za isporuku i onda bih prvo privatno tražio da mi refundira iznos, a ako odbije, tek onda eskaliraj dalje.

Ako eskaliraš odmah, često prodavci odbijaju posle da šalju bilo šta više u Srbiju.

Edit: vidim da su ti već odgovorili nešto slično kao ja gore, malo strpljenja, makar do 7. decembra, ne vredi unapred brinuti.

Poslednja izmena:
Platila sam 22. nov., a kada je prodavac poslao patike ne znam, i nije uneo podatak o slanju posiljke, tako da na sajtu Ebay stoji da predmet jos nije poslat, krajnji rok isporuke je 7. decembar. Inace, nervira me, prodavac, jer ima losu komunikaciju porukama, cekam odgovor oko 5 dana. Ikada bi mu privatno postavila pitanje za refund ,mislim da ne bi odgovorio na poruku.

Poslednja izmena:
te poruke između prodavca i kupca se čuvaju i ebay ima uvid u njih, ako kasnije zatreba.
ako ti ne odgovori u razumnom roku ako/kada mu tražiš refundaciju, eskaliraš dalje.

Pa super, to je extra brzo, samo se nadam da je u jednom komadu :D
Hvala za pojasnjenje oko naplate, saznao sam za to kad su mi legle pare ;) mada mozes da ih koristis za kupovinu.
evo ja juce poslao jedan item, danas drugi... oba za USA. Pa cu da javim kako je proslo, kojom brzinom je stiglo itd.
Ide kao preporuceno pismo, a posto je tezina oko 150gr cena je bila oko 600 din. Moze da se posalje iz bilo koje poste u Srbiji koja prima i salje pakete!!!... navodim zato sto sam se naslusao raznih gluposti kako samo moze da se salje iz poste na glavnoj zeleznickoj... ko zna koliko se ljudi tako zeznulo jer je procitalo od nekog pametnjakovica.

Ima li neko da mi kaze sta se desava ukoliko saljes npr. 10 paketa dnevno u inostranstvo, jel ti sedne neko na vrat i kaze "aaa ne moze vise" ili sta... kakva je situacija sa time ovde kod nas?

Ukoliko saljes 10 dnevno ili 10 nedeljno, ako udjes u sistem carine, jednog dana ce te pozvati iz poste i reci da sve sto ste poslali u poslednjoj turi, sve vam se vraca jer je, na primer, nedozvoljena trgovina :(:-devil-:

Zelim da napravim epilog svoje price i iskustva i objavim da mi je danas stigla posiljka, prodavac je poslao 30.11., a ja mu uplatila 8 dana ranije, 22.11. Znaci, putovala je 6 dana od njega do mene, vidim da je carina otvarala posiljku, ali nisu smatrali da sadrzaj treba da se carini niti naplati pdv, bas korektno sa njihove strane, slazem se sa njima. I posiljka je dosla u planiranom roku, 5.dec, a krajnji rok je bio 7.dec.

Hteo bih nesto da pitam, pa ako moze neko ko je bas (BAS) upucen, da mi odgovori, posto planiram da obavim (nadam se) prvu kupovinu na ebay-u. Znaci nemam iskustva. Imam samo gomilu procitanih poruka ovde, i na drugim forumima, i sve mi je 'pomesano'.

Elem, predmet koji me zanima je sledeci:

Kod:
http://www.ebay.com/itm/DER-EE-DE-5000-High-Accuracy-Handheld-LCR-Meter-TL-21-TL-22-TL-23-from-Japan/191994619029

Prvo me zbunjuje izabrani nacin slanja za Srbiju. Pise da salje sa Expedited Int'l Shipping. Dok je, dole, u opisu teksta naveo jos drugih nacina slanja (koja su jeftinija ali stizu sporije). Medjutim, nema izbora za te druge tipove posiljki koje je on naveo 'dole' u opisu, za Srbiju.

Ono drugo sto me jos zbunjuje jeste ovo sto je napisao u opisu:

Expedited Shipping
EMS (Express Mail Service)
Estimated Delivery: About 3 ~ 7 days with Tracking Number
Insurance: Full Insurance

Ako sam dobro shvatio, ja iz Srbije mogu da koristim jedino Expedited Int'l Shipping koji kosta $26, a u ovom slucaju taj Expedited Int'l Shipping je neki servis EMS. Mozda gresim ali se plasim da ovaj EMS nije nesto kao DHL, FEDEX i sl, (posto rec 'expedited' nekako zvuci 'spediterski'), pa da posle kada stignem placam i spediciju (koja je valjda 4000 dinara, ako sam dobro shvatio).

Da li neko moze da mi razjasni sta je ovo Expedited Int'l Shipping i koji su ovi EMS (tj. da li je to isto sto i DHL, FEDEX...) i da li ulaze u 'rang' speditera?

Drugo, japanac je napisao da je za ovaj EMS Insurance: Full Insurance. Pretpostavljam da to znaci tracking number i 'jos nesto'. Jeste da je naveo u opisu i za druge nacine slanja (koji je meni za Srbiju nedostupan) takodje nudi tracking number. Medjutim, zbunjuje me sto kod drugih prodavaca za Economy shipping nema tracking number-a (postarina je kod economy oko $12).

Uff

Da li neko iskusan moze da pogleda aukciju, i kaze nesto u vezi nacina slanja koje nudi ovaj japanac, i da li taj Expedited Int'l Shipping putem EMS znaci da cu placati spediciju?

I na kraju da li moze neko da mi okvirno kaze koliko bih na kraju placao dadzbine. Znam da je na osnovicu + 20% pdv pa onda na sve to zajedno izracunato, jos 10% carina. (znaci 32% od vrednosti). Ali ako ide spedicija (za koju ne znam, posto ne znam da li ovaj EMS upada u tu kategoriju), onda bi na ( (placenu vrednost predmeta + shipping) + spedicija + otvaranje + 'ne znam ni ja sta vise' ) ... bila obracunato 20% pdv, pa onda na tu 'gromadu' od dobijene cifre, na sve to uracunato 10% carine. ....ako sam ista ukapirao. Uf kakva jednacina, glava me zabolela.

Hajde, ko ima dobru volju (i VELIKO/dugorocno ) iskustvo sa kupovinom na ebay-u iz Srbije, bio bih mu zahvalan da mi objasni.

(btw. molim da me ne upucujete u temu za carine, jer pratim i tu temu, i nesto sam i tamo pitao, ali posto je vezano za ebay nekako mi se pitanje 'razvlaci' podeljeno na 2 dela, pa sam zato pitao i ovde ako neko moze da mi sve objasni skroz)

Hvala :)

Poslednja izmena:
Laički EMS ti je brza pošta državnih operatera, kod nas ti je EMS operater Pošta Srbije, a na vrata donese postexpress kurir. Što se tiče troškova špedicije ne bi trebalo da imaš do 50€ vrednosti robe, preko sigurno, no možeš da pozove poštu i raspitaš se.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Ok, hvala na odgovoru. Medjutim zanima me...ako je EMS 'drzavni operater' (verovatno 'unija' svih 'drzavnih' operatera sveta), onda to nije spediter kao sto je DHL, FEDEX i sl. A ako nije, vec samo regularna posta, zasto bih morao da placam 'spediciju' ? Moze li neko da mi ovo razjasni? Ja sam mislio, ako paket ide preko firmi za spediciju kao sto su DHL, FEDEX i sl, da se onda placa 'spedicija', a ako ide 'normalnim putem' (normalnom postom) onda ne bi trebalo da se placa spedicija. Bar sam ja tako nekako shvatio. Da li moze neko da mi ovo malo bolje objasni? Hvala!

EMS je posta - znaci nema spedicije itd. Samo eventualno carina i PDV. Donose post-express kuriri koji inace nose pakete. U tvom slucaju problem je sto EMS iz Japana ne moze za Srbiju osim ako se nije nesto promenilo u medjuvremenu mada ne verujem. Japanac ce ti poslati ili obicnom postom (sto samo znaci da ce da putuje malo sporije), ili ponistiti transakciju kad vidi da ne moze da posalje, ili poslati DHL-om tako da pre kupovine obavezno proveri sa njim. Imao sam sva tri slucaja.

Poslednja izmena:
Ok, hvala na odgovoru. Medjutim zanima me...ako je EMS 'drzavni operater' (verovatno 'unija' svih 'drzavnih' operatera sveta), onda to nije spediter kao sto je DHL, FEDEX i sl. A ako nije, vec samo regularna posta, zasto bih morao da placam 'spediciju' ? Moze li neko da mi ovo razjasni? Ja sam mislio, ako paket ide preko firmi za spediciju kao sto su DHL, FEDEX i sl, da se onda placa 'spedicija', a ako ide 'normalnim putem' (normalnom postom) onda ne bi trebalo da se placa spedicija. Bar sam ja tako nekako shvatio. Da li moze neko da mi ovo malo bolje objasni? Hvala!

Овако компаније које наводиш су пре свега компаније за међународни транспорт, контекст који ти извлачиш нису то шпедитерске компаније са основном делатношћу, него у склопу својих многобројних услуга нуде и то да ураде за тебе, да се не би цимао по царини и слично уз одређену новчану надокнаду коју ти саопште пре сваког поступка, и питају "Да" или "Не", а доставе ти спецификацију трушкова.

EMS ти је исто као и ДХЛ, ТНТ, Федекс и сличне компаније, са једном битном разликом, наведене компаније су приватне компаније, а ЕМС окупља све друге поште света у једну унију, хајде тако да се изразим, а доставу врши локална пошта која се налази у тој унији, као што је Пошта Србије.

Друго, сви наведени субјекти немају везе са царином у смилу да они одређују шта ће и по којем поступку да се ради. Ако цариник процени да предмет који је стигао на процену од стране компаније која доставља тај пакет царинику на проверу и цариник да сагласност да не подлеже царини они ће то теби доставити без накнадних трошкова, ако цариник процени да предмет ипак мора да иде у поступак царињења, онда компанија преко које је стигао пакет (ДХЛ, Федекс, ТНТ) или ЕМС преузима на себе административни део посла, који обухвата папирологију која се даље предаје царинику, а ако је потребно онда од тебе тражи и додатна документа, то је њихова ствар.

Свакако у овом поступку те сви они питају да ли желиш да они обаве уместо тебе шпедицију (припрему докумената за поступак царињења) или можеш једноставно то сам да урадиш ако знаш или унајмиш неку шпедитерску фирму да то уради уместо тебе, нико те неће приморати да прихватиш искључиво њихове услуге.

Сасвим је небитно у чијем је власништву компанија (државна или приватна) они поступају по налогу царине и то је то од прилике.... :) Ако пакет дође у Немачку преко ДХЛ не царини пакет ДХЛ, него њихова царина, ако пакет дође преко ЕМС на врше они царинску процену него искључиво царински службеник.

Такође у Србији све ради царина Србије, ДХЛ је доставио пакет до Србије, послао у царинску испоставу за проверу пакет (обавезан законски и по законима земље у којој послује) цариник се сложио или не, и то је то... Сви наведени субјекти су транспортни, не царински....

Poslednja izmena:
Hvala. Malo si mi nesto 'razjasnio' ali si me mnogo vise dodatno zbunio. :)

Овако компаније које наводиш су пре свега компаније за међународни транспорт, контекст који ти извлачиш нису то шпедитерске компаније са основном делатношћу, него у склопу својих многобројних услуга нуде и то да ураде за тебе, да се не би цимао по царини и слично уз одређену новчану надокнаду коју ти саопште пре сваког поступка, и питају "Да" или "Не", а доставе ти спецификацију трушкова.

Ako je njihova osnovna delatnost da 'donesu' paket do carine, a za ostale radnje, mogu i ja da zavrsim, jer one pitaju 'da ili ne', zasto ja moram da im placam 'otkup dokumentacije'? Jesu li izvrsili svoju osnovnu delatnost da mi donesu predmet do zemlje? Jesu? Sta onda hoce, sa naplatom 'otkupa dokumentacije'? (4K din za svoju uslugu da se ja ne cimam oko carine, pazi samo to)

EMS ти је исто као и ДХЛ, ТНТ, Федекс и сличне компаније, са једном битном разликом, наведене компаније су приватне компаније, а ЕМС окупља све друге поште света у једну унију, хајде тако да се изразим, а доставу врши локална пошта која се налази у тој унији, као што је Пошта Србије.

Ako je EMS isto kao i DHL, TNT, FEDEX... ... odnosno ako tu mislis na firme koje se bave 'prevozom' robe, onda je i USPS isto to, jer i oni se 'valjda' bave tom osnovnom radnjom, da donesu predmet od posiljaoca do zemlje destinacije?

Друго, сви наведени субјекти немају везе са царином у смилу да они одређују шта ће и по којем поступку да се ради. Ако цариник процени да предмет који је стигао на процену од стране компаније која доставља тај пакет царинику на проверу и цариник да сагласност да не подлеже царини они ће то теби доставити без накнадних трошкова, ако цариник процени да предмет ипак мора да иде у поступак царињења, онда компанија преко које је стигао пакет (ДХЛ, Федекс, ТНТ) или ЕМС преузима на себе административни део посла, који обухвата папирологију која се даље предаје царинику, а ако је потребно онда од тебе тражи и додатна документа, то је њихова ствар.

Свакако у овом поступку те сви они питају да ли желиш да они обаве уместо тебе шпедицију (припрему докумената за поступак царињења) или можеш једноставно то сам да урадиш ако знаш или унајмиш неку шпедитерску фирму да то уради уместо тебе, нико те неће приморати да прихватиш искључиво њихове услуге.

Dve stvari me ovde zanimaju:

prvo, kada kazes da i ja mogu da obavim 'administrativni deo posla' tj. papirologiju koja se predaje cariniku, da li je to stvarno tako? Da li ja kao fizicko lice (koje nema firmu) moze to da odradi, ili to mogu samo ja, ali ako imam svoju firmu? Ja do sada nisam video da je neko napisao kako je 'on sam' kao fizicko lice odradio 'papirologiju za carinu'? Sve sam nesto citao, da kada otkupe dokumentaciju od speditera, onda moraju da nadju 'drugog speditera'. Ako je neko to bas sam odradio, pa dajte neka napise sta konkretno sve treba i kako da se (pretpostavljam) ponune ti neki formulari, a ne da spediter od svakoga od nas izmuze 4K dinara za njegovu 'papirolosku uslugu'?

drugo, kada spediter naplati 4K din za svoju uslugu, da li se i tih 4K dinara dodaje na osnovu za carinjenje (zajedno sam cenom predmeta + postarina), pa onda na taj zbir (cena predmeta + postarina + 4k din 'papiroloske spediterske usluge), zaracunava 20% pdv, pa onda na dobitu cifru 10% carina? ....ILI ovih 4K dinara ne ulazi u 'osnovu' za PDV i kasnije obracun carine, vec je samo 'dodatni trosak' u vidu 4K dinara?

Сасвим је небитно у чијем је власништву компанија (државна или приватна) они поступају по налогу царине и то је то од прилике.... :) Ако пакет дође у Немачку преко ДХЛ не царини пакет ДХЛ, него њихова царина, ако пакет дође преко ЕМС на врше они царинску процену него искључиво царински службеник.

Такође у Србији све ради царина Србије, ДХЛ је доставио пакет до Србије, послао у царинску испоставу за проверу пакет (обавезан законски и по законима земље у којој послује) цариник се сложио или не, и то је то... Сви наведени субјекти су транспортни, не царински....

Ovde me zanima... pod sta spada 'Economy int'l shipping' ? Posto dosta trgovaca nudi to i jeftiniji je od 'Expedited intl' shipping', (~ $12 prema $26)? Jel' i za taj jeftiniji 'economy int'l shipping' cu morati da placam 'usluge spedicije' (tj. papirologiju za carinu)?

Generalno, predmet koji zelim kosta nesto malo preko $100 + shipping. Jasno je da ako carinik vidi tu cifru, ili proceni da toliko vredi, tj. da ne vredi $50 (ili manje), da ce predmet biti 'ocarinjen' i da cu morati da platim pdv + carinu. Ono sto mi je glavni cilj, jeste da izbegnem placanje spedicije?
Znaci, da li svaki predmet iznad $50, moram da platim 'spediciju' (ili da ja spremam papirologiju), nebitno koja firma je donela predmet do Srbije? (cak iako je to USPS i sl firme)?

Na kraju me zanima, sta mi generalno predlazete, posto je prodavac (japanac) jasno u opisu stavio da nece umanjivati vrednost predmeta (moralni ljudi), da li da mu trazim da onda 'ne stavlja' potvrdu (racun) o ceni predmeta pa da carina sama 'odredi' cenu, ili je bolje da bude racun uz paket? iliti, kolike su sanse da carina 'odvali' neku cenu vecu od ove koliko sam predmet kosta?

Znaci pitam za ovo:
Kod:
http://www.ebay.com/itm/DER-EE-DE-5000-High-Accuracy-Handheld-LCR-Meter-TL-21-TL-22-TL-23-from-Japan/191994619029

dodatno: Sta na primer ako je 'free shipping'? Kako tu ide oko troskova? Ok, prodavac ce poslati predmet 'dzabe' o svom trosku, i predmet ce stici u Srbiju. Da li onda opet, ako je predmet iznad $50 (posto jeste, jer kosta ~$100), da li onda opet ide prica oko spedicije i dodatnih placanja za papirolosku dokumentaciju za carinu? (mislim, shipping je bio free, i prodavac je mozda koristio EMS, DHL, FEDEX...njegova stvar sta je odlucio da koristi, ali da li ja onda opet moram da se bakcem sa spedicijom, iako je prodavac sam birao koju firmu ce angazovati da mi posalje predmet)?

^ eto.. 'par stvari' koje su mi nejasne. :) Ako neko ima strpljenja da odgovori na neka od njih, HVALA!

Poslednja izmena:
MNogo si ga ti ukomplikovao :)

Odakle ti uopste EMS od njega?

Sto lepo ne pitas njega na PM cime salje, i budes siguran?:)

Poslednja izmena:
Pa nisam ga ja ukomplikovao. Ja samo dosta stvari ne znam, a zelim da saznam pre nego sto krenem u placanje, pa da posle ne bude 'sto se nisi raspitao'. :)

Cak sam 2 puta paste-ovao link ovde (a i u onoj temi za carinu gde si ti odgovori), pa pogledaj 'odakle' mi EMS. Covek za srbiju ima samo expedited shipping. Dole nize u opisu, pise da za expedited shipping koristi EMS. Eto odakle mi. :)

Drugo, sto ga ne pitam... pa pitacu ga, ali covek je japanac, i u opisu kaze:

I am sorry for poor English.
I correspond from the bottom of my heart.
If it may not understand, please ask a question always.

Ne bih voleo da u nasoj razmeni poruka, ja pomislim kako sam ga sve razumeo, a on da pomisli da mi je sve objasnio, a da na kraju ispadne kako je on moje pitanje shvatio na pogresan nacin, a ja njegov odgovor takodje.

Zato prvo pitam ovde srbe :) Da se sa njima razjasnim oko stvari koje mi nisu jasne, tako da kada budem vodio razgovor sa japancem, imam mogucnost da u jednom momentu pomislim da mi on odgovara na pitanje, mislivsi da sam ga nesto drugo pitao. Znaci zelim da znam sve opcije, kako bih sa japancem mogao da pricam spreman. :)

glup primer: u temi za ali express, saznao sam da kinezi npr. ne daju nekada pravi vec lazni tracking number (ok, shvatio sam da je to uglavnom za jeftine predmete), ali kada sam nesto narucivao od jednog kineza (na 11.11), odmah sam mu pre placanja rekao da hocu pravi tracking number a ne lazni. Znaci hocu da idem ispred razmisljanja prodavca. Jeste da je u pitanju ovde japanac, i oni uglavnom ne bi trebali da su prevaranti, ali covek me mozda jednostavno bude pogresno shvatio za nesto sto ga budem pitao, pa zelim da budem pripremljen, kako bih mu objasnio sta je 'problem' i sta zelim, pa da on moze jasno da mi odgovori, i da mu odgovor ne bude nikako dvosmislen. Eto zato se toliko raspitujem oko stvari koje ne znam. Njemu je generalno svejedno koji ce shipping da koristi, meni nije jer moram da znam koliko ce sta da me kosta u zavisnosti koju vrstu shippinga budem koristio, na stranu sto japanac za Srbiju nudi samo expedited shipping (EMS). Da je u pitanju predmet ~$10, ne bih se ovoliko cimao. Za predmet koji placam $100 hocu da znam sve pre nego sto se upustim u narucivanje. :)

Poslednja izmena:
Не да си укомпликовао, него си везао све и после исплео мрежу, искрено све си побркао.... Прво Ebay је аукцијски сајт и нема никакве везе са одређивањем услова слања за предмета које продавца постави, продавац на сајту има да изабере опције које су му понуђене за слање са све објашњењем. Како ће продавац на крају да шаље и да ли ће у напомени нагласити да подржава и друге видове транспорта (бродски, авионски, друмски) то са аукцијом нема везе у смислу да они одређују услове транспорта.

Economy Shipping from outside of US / Economy Int'l Shipping : No tracking number
Standard shipping from outside of US / Standard Int'l Shipping : Tracking number provide

Оно што мораш да схватиш продавца увек треба питати око додатних услова, као што продавца у некој локалној радњи питаш где вам стоји одређени предмет (ако га не пронађеш) или у некој радњи која продаје компјутере и компоненте питаш неку додатну информацију о тој компоненти која је у компјутеру.

Друго немој класифоковати и у једној реченици повезивати опције које продавцима нуди Ebay као што су Expedited Int'l Shipping (важи за УПСП) и бркати појмове да наведени начин утиче на "шпедицију" и "царину" то избаци... На царинске трошкове искључиво утиче цариник, а на одлуку цариника утиче процена предмета који се налази испред њега. Може теби предмет да стигне из свемира, али он мора да прође царинску процедуру која нема везе што тамо постоји неки сајт на којем пише Expedited Int'l Shipping, Economy int'l shipping то нема везе са предметом који ти добијаш.

Зашто лепо ниси питао "Како да избегнем царинске трошкове на предмет и заварам царину Србије", е видиш на то питање нема одговора овде јавно и на форуму, а ни приватно. Уствари има један и једини одговор "Пријатељ који је отишао на летовање, студентску размену и слично лепо у свом личном пртљагу донесе тај предмет у Србији", е то је једини начин. Ако цариник добије и рачун на 100$ лепо све документовано, он врши царинску процедуру, а ако посумња да је ипак већа вредност онда врши једном од 6 метода процене (писао нашироко о томе, имаш у теми, читај мало), и то је то....

Ако желиш да знаш све о начинима које Ebay и продавци користе ево ти кратак водич кроз све то Shipping Guide for New Sellers

Укратко:
1. Наручујеш предмет са Ebay аукцијског сајта од продавца
2. Продавац је у својим условима аукције навео опције које нуди за слање (неке су и доплатне на цену предмета (ако ниси сигуран питаш продавца))
3. Продавац пакује и предаје пошиљку служби за транспорт
4. Продавац ти шаље број за праћење (ако си доплатио или је већ понудио бесплатно)
5. Пратиш преко сајта транспортне компаније где се твој предмет налази
6. Предмет је стигао у Србију u carinsko skladi[te
7. Транспортна компанија тј. запослено лице предаје пошиљку царинику
8. Цариник отвара ту пошљику (не транспортна компаније јер на то немају право)
9. Цариник процењује да ли пошиљка треба да иде у даљу царинску процедуру или је ослобођена царинских трошкова (процену врши цариник)
10. Ако пошиљка треба да иде у царинску процедуру о томе обавештава транспортна компанију, која затим тебе обавештава да ли желиш да они то ураде уместо тебе или ћеш то сам урадити (како, лепо питаш Царину Србије о даљој процедури).
11. Куповина завршена....

У питањима константно провлачиш опцију "слање", онда додаш и Ebay опције и све то закомпликујеш. Прво основна цена ти је 100$ на ту цену додајеш транспортне трошкове, ако продавац жели може само да искаже на рачуну цену предмета и тај рачун убаци у пошиљку (ствар договора тебе и продавца). Свакако да је дискреционо право цариника да тај предмет процени и на више ако он то сматра, то је његово право и са тим се помири.

На сва остала питања "Да ли је неко крив, да ли је легитимно да то наплаћују толико, они деру кожу са ценама" то је њихова ствар и њихових компанија које имају јасно дефинисане ценовнике, са тим нема никакве везе царина, царина има своја правила, транспортне компаније своја, и њима кажи да то није фер и коректно.

Poslednja izmena:
bSecurity, jasno mi je da ti bolje razumes ovu tematiku od mene. Zato sam ja taj koji pita, a ti odgovaras. Pa ipak, iako se trudis da mi pomognes, ne dajes mi jasne odgovore na ono sto sam pitao, vec sve imam osecaj da su odgovori ko 'kisa oko Kragujevca'. Nikako da pogodis u metu. Mozda sam i ja kriv, ako ne umem da pitam kako treba. Probacu ponovo. Takodje si doneo i pogresan zakljucak, gde ispada da je cela svrha mojih par postova da 'zavaram carinu'. Pa da krenem od te (pogresne) tvrdnje...

Nije meni cilj da zavaram 'carinu'. Mene samo zanima kako da u (nefer, citaj 'lopovskim') uslovima, platim samo ono sto je logicno platiti. Znaci ako mi predmet kosta $100, neka mi bude zaracunat pdv od 20% i na to 10% (lopovska drzava, sta da se radi, no dobro, 'takav je zakon') carina. NE ZELIM da mi u osnovicu pored cene samog predmeta (od 100 dolara) uracunaju i cenu koju sam PLATIO za posiljku. Znaci ako sam platio shipping $26, ne zelim da mi osnovica za carinjenje bude $126, vec samo cena onoga sto kupujem, odnosno $100.

glup primer: dovezao si auto iz inostranstava i sada se on carini. Sta god da carinik uzme za osnovicu, sigurno nece ukljuciti u osnovicu i gorivo koje si PLATIO da taj auto dogegas do Srbije ili putarinu (vinjete) koju si takodje platio u svim zemljama kroz koje si prosao na putu do Srbije.E ja ne zelim da mi za USLUGU koju sam PLATIO lupe i na nju pdv+carina. Zelim da me drzava oporezuje samo za predmet koji KUPUJEM. Koliko sam shvatio (opet, mozda pogresno, a mozda se u medjuvremenu i promenilo), ranije je bilo da ti carina naplacuje porez na zbir vrednosti predmeta i same posiljke. Mozda je sada drugacije, ali imam osecaj da nije. Daj mi jasan odgovor da li se racuna ili ne? Pretpostavljam cim si rekao da mogu traziti od japanca da stavi na racunu samu cenu predmeta bez shippinga, onda to znaci da carina i dalje 'sabira brojke'. E vidis, ako moju zelju da samo platim dadzbine na predmet koji sam kupio, a izbegnem placanje carine na shipping uslugu (da ne kazem carinu na vazduh), nazivas zeljom da 'zavaram carinu', onda ok, u pravu si.

Jos jedna stvar, pitao sam (moguce 2x) ali nikako da mi se odgovori. Mozda pitanje nema logike, ali sta u Srbiji pa ima? Zato me zanima, ako platim za spediciju 4K dinara za njihov 'trud' oko dokumentacije, da li placam carinu +pdv i na tih 4K dinara (tj. da li taj iznos ulazi u osnovicu za carinjenje) ili je to samo 'dodatni trosak' koji sam platio spediciji? Logicno bi bilo da je to samo dodatni trosak. Ali i sam shipping je moj dodatni trosak (a ne vrednost predmeta koji kupujem) pa carina (bar je tako bilo ranije) za osnovicu uzima zbir vrednosti predmeta i samog shippinga do Srbije. Ne znam da li me razumes sta zelim da pitam, ali bolje od ovoga ne mogu da objasnim.

Takodje me zanimalo oko free shippinga. Sta to za mene na kraju znaci? Ako je free shipping, ja ne placam slanje predmeta vec prodavac. Ali nece ga prodavac doneti licno do Srbije vec neka firma. 'Sta ako' ...je prodavac npr. angazovao DHL, platio iz svog dzepa, kako bih ja imao 'free shipping' i DHL doneo predmet u Srbiju? Da li ja onda, iako je slanje predmeta bilo besplatno, opet moram da placam (u ovom primeru) DHL za papirologiju ili ne?
Da li od firme koja donosi predmet zavisi hocu li placati dodatnu dokumentaciju (papirologiju) ili zavisi od vrednosti predmeta na koju je carinik procenio predmet (ako vec ne uvazi racun uz koji je predmet dosao)?

Sto se tice toga da ako ne zelim da mi spediter radi dokumentaciju, da to mogu da radim sam, i da ce mi carina objasniti sta treba... pretpostavljam da je neko (ovde na forumu) to odradio sam, i preneo iskustva i sta je sve potrebno. Ocigledno sam prilikom citanja teme to prevideo, pa bih zamolio ako bi neko mogao da mi da link ili makar # broj post-a u temi, kako bih procitao sta jedno fizicko lice treba da radi, kako bi samo odradilo papirologiju i ustedelo sebi 4K dinara (i spaslo speditera silnog 'napora' oko sakupljanja papirologije).

btw. Tvoj ton u vezi speditera i nacin kako ih branis, ostavlja sumnju da radis u jednom od njih. :)

A za ovo:

Ebay је аукцијски сајт

No comment!

Jos jednom, hvala na trudu da mi pomognes. Iako si ocigledno frustriran mojim dugim postovima (evo ti jos jedan :) ) i mojim, ociglednim nepoznavanjem stvari, probaj da na to gledas kao pitanja nekoga ko se... ...ne razume. :)

Poslednja izmena:
Skrati... inace se kladim da neces dobiti odgovor:)

Nista ja ne skracujem. :)

Ko ne zeli da odgovori, koga mrzi, kome je moj dugi post mrzak, kome... _________ (upisi po volji), taj ne mora da odgovori i moze u potpunosti ignorisati moj ogromni post (pun pitanja iz neznanja). Ovde je sve na dobrovoljnoj osnovi, a ja dajem sve od sebe da objasnim sta me zanima i sta me dovodi u zabludu oko nekih stvari. (hmm, 'nekih'). :)

Ja sam dobronamerno rekao:)

Nije bilo upuceno tebi, vec osobama koje mi ne budu zelele odgovoriti jer mi je post ogroman. :)

Nego, jel stigle tastature iz koreje? :d Bas videh 'zanimljive' mouse pad-ove, sa 'odmorom za ruku (zglob), na ebay-u, i setih se tvog posta sa narucivanjem tastatura i miseva iz Japana i Juzne Koreje. :D
(ne smem da kacim slike kako mouse-pad izlgeda, obrisali bi mi post) ;)

Te tastature su ranije bile, dok je Starcraft 2 bio aktuelan :)

Лепо је @alfa рекао скрати мало све ти је скоро речено, и ја овим одговором да завршим, а ако неко има вишка времена још платичније да објасни, па ето :)

Nije meni cilj da zavaram 'carinu'. Mene samo zanima kako da u (nefer, citaj 'lopovskim') uslovima, platim samo ono sto je logicno platiti. Znaci ako mi predmet kosta $100, neka mi bude zaracunat pdv od 20% i na to 10% (lopovska drzava, sta da se radi, no dobro, 'takav je zakon') carina. NE ZELIM da mi u osnovicu pored cene samog predmeta (od 100 dolara) uracunaju i cenu koju sam PLATIO za posiljku. Znaci ako sam platio shipping $26, ne zelim da mi osnovica za carinjenje bude $126, vec samo cena onoga sto kupujem, odnosno $100.

То да ли ти желиш или не желиш да ти основица буде 126$ и да ти рачунају све то, то је лично твоје мишљење, тако раде и радиће, нема ту дискусије и полемике. То ради Царина Србије (не државна или приватна транспортна компанија)....

Jos jedna stvar, pitao sam (moguce 2x) ali nikako da mi se odgovori. Mozda pitanje nema logike, ali sta u Srbiji pa ima? Zato me zanima, ako platim za spediciju 4K dinara za njihov 'trud' oko dokumentacije, da li placam carinu +pdv i na tih 4K dinara (tj. da li taj iznos ulazi u osnovicu za carinjenje) ili je to samo 'dodatni trosak' koji sam platio spediciji? Logicno bi bilo da je to samo dodatni trosak. Ali i sam shipping je moj dodatni trosak (a ne vrednost predmeta koji kupujem) pa carina (bar je tako bilo ranije) za osnovicu uzima zbir vrednosti predmeta i samog shippinga do Srbije. Ne znam da li me razumes sta zelim da pitam, ali bolje od ovoga ne mogu da objasnim.

Опет ниси читао моје поруке, лепо пише: Шпедиција је додатна услуга (приватна транспортна компанија нуди ту услугу за своје клијенте), на услугу иде ПДВ, царински трошкови су ти посебна услуга на њу иду царина+пдв на изражену вредност или процењену вредност предмета који је стигао код њих. Објаснио сам ти оно што упорно бркаш, а то је: Стављаш у један контекст разумевања царину, шпедицију и на крају изведеш закључак који сада читам.

Takodje me zanimalo oko free shippinga. Sta to za mene na kraju znaci? Ako je free shipping, ja ne placam slanje predmeta vec prodavac. Ali nece ga prodavac doneti licno do Srbije vec neka firma. 'Sta ako' ...je prodavac npr. angazovao DHL, platio iz svog dzepa, kako bih ja imao 'free shipping' i DHL doneo predmet u Srbiju? Da li ja onda, iako je slanje predmeta bilo besplatno, opet moram da placam (u ovom primeru) DHL za papirologiju ili ne?
Da li od firme koja donosi predmet zavisi hocu li placati dodatnu dokumentaciju (papirologiju) ili zavisi od vrednosti predmeta na koju je carinik procenio predmet (ako vec ne uvazi racun uz koji je predmet dosao)?

Важи искључиво од цариника ДА или НЕ, предмет подлеже царини (написано ти је лепо да транспортна компанија нема никакве везе са одлукама које доноси цариник) и да од њих не зависи ништа више од самог чина да су они твој предмет који ти је послат транспортовали на крајње одредиште. Предмет је стигао и од тог момента важе прописи и закони Републике Србије. Такође ти пише да приватна транспортна компаније нуди додатне услуге и тако ти олакша процедуру.

ДХЛ транспортовао пакет у Србију, пакет има вредност (уз предмет у коверти није стигао рачун), ДХЛ тај твој пакет доноси царинику, који отвара пакет. Након што цариник отвори пакет, даје своје мишљење "Ово није за царину", ДХЛ узима пакет, сортира и доставља теби. (значи још једноставније), пакет ти ДХЛ доставља јер цариник који је отворио пакет рекао следеће "Овај предме ту пакету не подлеже царини), нема нема царинских трошкова од стране Управе Царина, а ДХЛ каже "Нема шпедиције, цариник дао своје мишљење и рекао да нема царине, нема пдв-а, нема додатних трошкова)....

Друга ситуација: Цариник каже "Овај предмет у пакету мора да се царини", ДХЛ обавештава примаоца пакета и каже "Господине, ваш пакет мора да се царини, молимо Вас да нам доставите документа (електронски рачун Paypal или извод из банке) (ако се не налази у пакету), а ми вам нудимо услугу да то уместо Вас урадимо. Наша услуга износи 100к динара, ако хоћете. Можете нам јавити у току дана.

Остало нећу ни коментарисати, добио си савете, а сада можеш и километарске постове да пишеш, а видим да си почео са прозивком тако да даље уживај... Све остало што ти није јасно имаш број Поште па зови или пошаљи емаил, имаш Царину Србије па и њима пошаљи, па нека ти они разјашњавају све ово што си овде добио...

Poslednja izmena:
@twister

Stvarno si ga druze zakomplikovao oko proste stvari, a mislim da sam ti na isto pitanje odgovorio na ES forumu?

Znaci ovaj uredjaj ide obicnom postom bez troskova spedicije kojih se plasis, i racunaj da ces platiti bar jos 30$ pdv i carinu ovde.
Ako platis manje od 30$ super za tebe, ako platis vise (do 43$) i to je realno)

Inace po pravilu i shipping bi trebalo da udje u vrednost robe, u praksi progledaju kroz prste.

Japanac ce svakako da stavi racun u paket hteo ti ili ne.

Poslednja izmena:
Ja cu napisati po secanju:
- Ako stigne na Postu Srbije (ukljucujuci i EMS) nema spediterskih troskova. Carinik pregleda i odlucuje da li se carini ili ne. Ide se u postupak carinjenja po jedinstvenoj od 10%. U osnovicu ulaze i transportni troskovi. Na sve to ide i PDV
- Ako dodje kurirom idu spediterski troskovi. Carinik pregleda i odlucuje da se carini ili ne. Spedicija predlaze tarifu (JCI) i carinik carini po tarifi za tu grupu proizvoda. U osnovicu ulaze i transportni troskovi. Spedicija ne ulazi u carinsku osnovicu jer se desava na nasoj teritoriji. Placa se PDV.

Dakle:
PS: (100+26)*1,1*1,2
Kurir: ((100+26)+carina)+PDV+spediterski troskovi

BTW.Moze li se onaj uredjaj nabaviti u Evropi. Daleko je Japan :)

Za 26$ nece dobiti expres uslugu, to je tarifa za obicnu posiljku sa pracenjem.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

bSecurity, hvala na jos jednom postu. Vidim jasno da zelis da pomognes i cenim to, ali... ne ide nam. Quote-ovacu delove tvog posta kako bih ukazao sta me zanima, ili sta mi nije jasno, a ti me u potpunosti ignorisi, ok? Lakse za obojicu. :)

Elem...

Japanac je rekao da je dostupan 'expedited shipping'. U svom opisu, pod expdited shipping je naveo da ce koristiti 'firmu' EMS.

@bakara: ti, alfa, tiha, evo sada i bmibmc, a i jos jedan clan na ES mi je juce poslao PM, gde je takodje rekao da kada ide EMS-om, to je standardna posta. Zasto je japanac stavio expedited shipping i pod njega naveo EMS, ja to ne znam. (pogledajte link, videcete da je tako). Medjutim...

I dobro, jel' EMS standardna posta ili je kao DHL, FEDEX i sl. firme?

BTW.Moze li se onaj uredjaj nabaviti u Evropi. Daleko je Japan :)
Tu je i pocela sva ova 'muka'. Dakle, ne moze. :) Uredjaj se pravi na Taiwan-u. Iz kog razloga ga nema u Evropi, ne znam. Jedna americka firma je otkupila od tajvanaca pravo da i oni prodaju/prave uredjaj. U pocetku su 'valjali' ovaj model DE-5000, ali im se ocigledno nije moglo isplatiti jer su i japanci krenuli da prodaju uredjaj za 150-ak dolara (u to vreme), a ameri su cepali po $300. Naravno, na kraju su dosli na 'fix' ideju, da se distanciraju od ovog modela, i napravili 'nadogradjenu verziju' i sada prodaju model DE-6000 koji pokusavaju da valjaju po $300-400 i naravno skoro niko im to ne kupuje. Narod nije glup. Znaci, ne, nema nigde osim iz Japana da se poruci ovaj uredjaj. Bar ja nisam nasao. (mozda nisam trazio na pravom mestu) :)

EMS je posta - znaci nema spedicije itd. Samo eventualno carina i PDV. Donose post-express kuriri koji inace nose pakete. U tvom slucaju problem je sto EMS iz Japana ne moze za Srbiju osim ako se nije nesto promenilo u medjuvremenu mada ne verujem. Japanac ce ti poslati ili obicnom postom (sto samo znaci da ce da putuje malo sporije), ili ponistiti transakciju kad vidi da ne moze da posalje, ili poslati DHL-om tako da pre kupovine obavezno proveri sa njim. Imao sam sva tri slucaja.

Ne razumem zasto EMS 'ne moze za Srbiju'. Japanac upravo nudi EMS. Vidim da kazes kako si imao sva tri slucaja. Ja bih ako mogu da izbegnem 'komplikacije' u vidu toga da mi japanac ponistava transakciju ili da mi stavi DHL. Ako cu vec da mu trazim da mi posalje drugim putem (ako ne moze EMS), sta da mu trazim od ovoga sto je naveo u opisu:

Economy Shipping
SAL (Registered AIR Small Mail)
Estimated Delivery: About 14 ~ 28 days with Tracking Number

Standard Shipping
E Packet (Registered AIR Small Mail)
Estimated Delivery: About 7 ~ 21 days with Tracking Number

Expedited Shipping
EMS (Express Mail Service)
Estimated Delivery: About 3 ~ 7 days with Tracking Number
Insurance: Full Insurance

Sometime SAL or Epacket takes really long time.(more than a month)
SAL or Epacket has more chance to lose tracking info because a post officer in your country does not read barcode of a shipping label
(A post officer MUST read barcode of EMS shipping, so less chance to lose tracking info)
If you wanna get the item safely and faster, please pick EMS shipping.

Sva tri nacina koje je naveo (kao) imaju tracking number. Na ES forumu mi je par ljudi reklo da 'economy' ne dolazi sa tracking numberom (i kao 'uzmi to' to ti je ok, stize sigurno). Necu da 'stize sigurno', hocu da znam gde mi je paket. Japanac u ovom slucaju pise da uz economy vid posiljke, koji obavlja SAL dobijam tracking number, ali da su velike sanse da mi SAL (ili E PACKET koji je 'standard shipping) izgube tracking number, zbog sluzbenika u 'mojoj' posti, jer ne skenira barcode koji se nalazi na predmetu.

Ako uspem nekako da ubedim japanca da mi posalje standardnom postom, u ovom slucaju, on je naveo ove 'E PACKET', zna li neko jel' su ok?

Dakle:
PS: (100+26)*1,1*1,2
Kurir: ((100+26)+carina)+PDV+spediterski troskovi

Probacu da napisem kako ja vidim jednacinu (verovatno je, bar se nadam) isto kao sto zelis da mi kazes, samo mozda 'pravilnije' napisano. Pa ako moze neko da potvrdi da je ovo sto cu sada napisati tacno:

cena predmeta: 100
shipping: 26
carina: 10%
PDV: 20%

spedicija (ako je potrebna): 3300 din + 20% pdv = 3960 din

Ako ne podleze carini:

( (100 + 26) * 1.1 ) * 1.2

Ako podleze carini:

[ ( (100 + 26) * 1.1 ) *1.2 ] + 3960 din

^ jesu li ova dva gore navedena primera tacna, ako moze neko da potvrdi? Takodje gde u jednacini ide 'otvaranje paketa, pregled i sl.?

Друга ситуација: Цариник каже "Овај предмет у пакету мора да се царини", ДХЛ обавештава примаоца пакета и каже "Господине, ваш пакет мора да се царини, молимо Вас да нам доставите документа (електронски рачун Paypal или извод из банке) (ако се не налази у пакету), а ми вам нудимо услугу да то уместо Вас урадимо. Наша услуга износи 100к динара, ако хоћете. Можете нам јавити у току дана.

A sta ako 'necu'? Jel' moram da od njih otkupljujem neke papire/dokumentaciju ili sta vec, ili ih jednostavno odbijem i odem direktno da sam zavrsim? Ili moram ipak da nesto uzmem od speditera (mozda neke papire) kako bih mogao da ja licno zavrsim sta treba umesto speditera?

Znaci ovaj uredjaj ide obicnom postom bez troskova spedicije kojih se plasis, i racunaj da ces platiti bar jos 30$ pdv i carinu ovde.
Ako platis manje od 30$ super za tebe, ako platis vise (do 43$) i to je realno)

Inace po pravilu i shipping bi trebalo da udje u vrednost robe, u praksi progledaju kroz prste.

Japanac ce svakako da stavi racun u paket hteo ti ili ne.

Ma nije problem da ja platim tih $43 ako vec moram. Problem je sto ne zelim, nakon sto mi naplate sve sto im palo na pamet, da jos platim i spediciju. Pa bre onda bi bilo $43+4000 din, skoro pa cena jos jednog uredjaja. Ako moram da placam spediciju, onda me sigurno zanima kako da mi u osnovicu ne udje i cena shippinga (od $26). Zato sam i imao jedno dodatno pitanje u vezi toga 'sta mi savetujete' a onda me neko ovde napao kako zelim da 'prevarim carinu'.

Drugo, ono sto me iritira, (ok, znam ovo je Srbija), kada se kaze da carinik po svojoj proceni moze da odredi da li predmet podleze carini. Pa cekaj, na osnovu cega on donosi zakljucak za svoju 'slobodnu procenu'. Mora se i on pridrzavati neke 'sheme'. (opet, znam Srbija, ali ipak). Mora i za njega neka pisana pravila da postoje. Jel' na njegovu odluku utice cena predmeta? Logicno bi bilo da utice. Pa da kaze 'sve iznad te-i-te vrednosti se carini', i kraj price. Ili na njegovu slobodnu procenu utice ne znam ni ja sta. Narucis list zutog papira koji kosta $0.00001 i onda carinik kaze 'hmm, po mojoj proceni...ovo je specificna nijansa zute, to mora da mnogo kosta, e ovo podleze carini'. Jel' ima nesto po cemu mogu ubuduce da se vodim, hoce li neki predmet biti podlezan carini ili ne? Ili je sve ostavljeno kompletno slobodnoj volji tj. trenutnom raspolozenja odredjenog carinika?

Poslednja izmena:
Ajd da ne pisem ponovo:
Za 26$ neces dobiti expres uslugu, to je tarifa za obicnu posiljku sa pracenjem.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Jedino ako japanac nije mnogo dobar covek pa doplati jos toliko za expres isporuku :)

carinik ima pravo na "slobodnu procenu" i ti tu ne mozes nista, moze cak da ne uvazi i originalni racun.
Mozes samo da se zalis, ali opet carina odlucuje o tvojoj zalbi, i sve je po zakonu.

Poslednja izmena:
Ne razumem zasto EMS 'ne moze za Srbiju'. Japanac upravo nudi EMS. Vidim da kazes kako si imao sva tri slucaja. Ja bih ako mogu da izbegnem 'komplikacije' u vidu toga da mi japanac ponistava transakciju ili da mi stavi DHL. Ako cu vec da mu trazim da mi posalje drugim putem (ako ne moze EMS), sta da mu trazim od ovoga sto je naveo u opisu...
Ni nasa posta ne zna razlog zasto ne moze. Kad sam ih pitao rekli su da pitam japansku postu. Mozda treba da se nesto potpise izmedju nas i njih, mozda ne ispunjavamo neke uslove itd. Nije prvi put da nesto ne radi kada kada smo mi u pitanju. Uglavnom nije moglo pre 8-9 meseci, verovatno ne moze ni sad. Cesto prodavci na eBayu navode nacine slanja bez da proveraju da li to moze bas u svaku drzavu. Registered (packet) mail ti savrseno radi posao ako hoce tako da posalje. Jedino sto je sporiji od EMS - u praksi 5-10 dana do nase carine. Najgora opcija je da ti posalje DHL-om misleci da ti cini uslugu - desilo mi se to par puta tako da sada kada kupujem nesto iz Japana unapred dogovorim sa prodavcem sta i kako. Inace Japanci u 99% slucajeva stave pravu vrednost posiljke i iznos postarine tako da to imaj u vidi kada procenjujes koliko ce da ti ocarine.
Link: http://www.post.japanpost.jp/int/ems/country/second_en.html#second_04

Poslednja izmena:
Online shopper-i:), ima li negde ovakav kabal, da je od 2m i da ne izlazi oko 20$...?
http://www.ebay.com/itm/361828247086
Najbitnije je da c13 suko ima identican polozaj kao na slici, znaci uzemljenje gore, a faza i nula dole, i da kabal izlazi sa strane, bas kao na slici.
Ja ne uspeh nigde na netu da pronadjem...:trust:
Ima povoljna alternativa, ali ako ima povoljan kabal pre bih to...:D
http://www.ebay.com/itm/251981992859

twister;4905734) je napisao(la):
Ako ne podleze carini:

( (100 + 26) * 1.1 ) * 1.2

Ako podleze carini:

[ ( (100 + 26) * 1.1 ) *1.2 ] + 3960 din

^ jesu li ova dva gore navedena primera tacna, ako moze neko da potvrdi? Takodje gde u jednacini ide 'otvaranje paketa, pregled i sl.?

Moje iskustvo kaže da ako ide DHL-om, onda se za vrednost manju od 50 evra ne plaća ništa, a ako je veća od 50 evra, onda ide donja formula sa 3960, pri čemu carina ne mora da bude 10%, već koliko važi za tu vrstu robe.
Gornja formula važi ako je vrednost veća od 50 evra, a roba ide običnom poštom. Tu se još dodaje 145 dinara fiksno. Tih 145 dinara nema kod DHLa.
Ne možeš uvek na osnovu naziva poštanske usluge, kako je prodavac to krstio na ebayu, da zaključiš o kojoj vrsti pošta se radi. Pre par godina sam kupovao čizme od nekog iz Engleske i prodavac je napisao Standard International Shipping, po ceni od 10 funti. Ja ga pitam da li mogu da doplatim za broj za praćenje, a on mi kaže da pošiljka ide DHLom. Pitao sam ga, jer je ovakav naziv slanja obično podrazumevao običnu poštu bez trackinga.

Nazad
Vrh Dno