Hteo bih nesto da pitam, pa ako moze neko ko je bas (
BAS) upucen, da mi odgovori, posto planiram da obavim (nadam se) prvu kupovinu na ebay-u. Znaci nemam iskustva. Imam samo gomilu procitanih poruka ovde, i na drugim forumima, i sve mi je 'pomesano'.
Elem, predmet koji me zanima je sledeci:
Kod:
http://www.ebay.com/itm/DER-EE-DE-5000-High-Accuracy-Handheld-LCR-Meter-TL-21-TL-22-TL-23-from-Japan/191994619029
Prvo me zbunjuje izabrani nacin slanja za Srbiju. Pise da salje sa
Expedited Int'l Shipping. Dok je, dole, u opisu teksta naveo jos drugih nacina slanja (koja su jeftinija ali stizu sporije). Medjutim, nema izbora za te druge tipove posiljki koje je on naveo 'dole' u opisu, za Srbiju.
Ono drugo sto me jos zbunjuje jeste ovo sto je napisao u opisu:
Expedited Shipping
EMS (Express Mail Service)
Estimated Delivery: About 3 ~ 7 days with Tracking Number
Insurance: Full Insurance
Ako sam dobro shvatio, ja iz Srbije mogu da koristim jedino
Expedited Int'l Shipping koji kosta $26, a u ovom slucaju taj
Expedited Int'l Shipping je neki servis
EMS. Mozda gresim ali se plasim da ovaj
EMS nije nesto kao DHL, FEDEX i sl, (posto rec 'expedited' nekako zvuci 'spediterski'), pa da posle kada stignem placam i spediciju (koja je valjda 4000 dinara, ako sam dobro shvatio).
Da li neko moze da mi razjasni sta je ovo
Expedited Int'l Shipping i koji su ovi
EMS (tj. da li je to isto sto i DHL, FEDEX...) i da li ulaze u 'rang' speditera?
Drugo, japanac je napisao da je za ovaj
EMS Insurance:
Full Insurance. Pretpostavljam da to znaci tracking number i 'jos nesto'. Jeste da je naveo u opisu i za druge nacine slanja (koji je meni za Srbiju nedostupan) takodje nudi tracking number. Medjutim, zbunjuje me sto kod drugih prodavaca za
Economy shipping nema tracking number-a (postarina je kod economy oko $12).
Uff
Da li neko iskusan moze da pogleda aukciju, i kaze nesto u vezi nacina slanja koje nudi ovaj japanac, i da li taj
Expedited Int'l Shipping putem
EMS znaci da cu placati spediciju?
I na kraju da li moze neko da mi okvirno kaze koliko bih na kraju placao dadzbine. Znam da je na osnovicu + 20% pdv pa onda na sve to zajedno izracunato, jos 10% carina. (znaci 32% od vrednosti). Ali ako ide spedicija (za koju ne znam, posto ne znam da li ovaj
EMS upada u tu kategoriju), onda bi na
( (placenu vrednost predmeta + shipping) + spedicija + otvaranje + 'ne znam ni ja sta vise'
) ... bila obracunato 20% pdv, pa onda na tu 'gromadu' od dobijene cifre, na sve to uracunato 10% carine. ....ako sam ista ukapirao. Uf kakva jednacina, glava me zabolela.
Hajde, ko ima dobru volju (i VELIKO/dugorocno ) iskustvo sa kupovinom na ebay-u iz Srbije, bio bih mu zahvalan da mi objasni.
(btw. molim da me ne upucujete u temu za carine, jer pratim i tu temu, i nesto sam i tamo pitao, ali posto je vezano za ebay nekako mi se pitanje 'razvlaci' podeljeno na 2 dela, pa sam zato pitao i ovde ako neko moze da mi sve objasni skroz)
Hvala