Šta je novo?

E5200 OC

^Nema sta da se ceka, E6300 samo sto nije stigao u redovnu prodaju. Ima ga kod jednog uvoznika, ali nemam jos inforacija o ceni. Ne pricam o cekanju mesec-dva ili tako nesto.

Iskreno, blizi sam E5300 procu, ali ne moram da ga kupim ovog momenta. Od sad ce E5200 biti R0, bitno da je pocelo. Nece nigde da pobegne :wave:

E6300 kosta oko 80e MPC.

Super i kako se OC ?

Mozda da sacekas da malo padne cena ? ;)

Ma kupuj onaj R0 i uzivaj . :banana:

Mala pomoc velikih majstora :D

Ne kontam sta je bolje?

12x333 ili 10x400 i u cemu se to ogleda?

Hvala

... i maltretiranija i toplija ploca ;).

Poslednja izmena:
onda OC nije za vas, ako vam to predstavlja problem :)

Lool, al si ga lupio svaka ti cast :).
Znaci njemu ce komp biti osetnije brzi sa 10x400 u odnosu na 12x333.

Razlike bukvalno nece biti (odnosno bice je u sintetickim testovima koji q ne sluze, eventualno nekim programima, ali to je sve mizerno), a morace da dize napon FSB-u bespotrebno, razmisli malo ;).

Poslednja izmena:
Hvala

Sad sam u HD kompresijama , a cim budem zavrsio ponovo cu da ga izmaltretiram probam tih 10x400 a mozda ga ostavim i na onih 4.2.:d
Extra temperature su izmedju 40-50C dok kompresuje BluerRay :d

Stvarno cudno kako nece da radi stabilno na 12.5x333 ?
Nakon par minuta pukne, a sa 12x333 radi.:guitar:
Kakve veze to ima

Pozz

@Boji: Koliko si najvise izvukao FSB? Ako moze preko 400MHz imas dobar primerak. Ima E5300 R0 primeraka koji ne mogu da dobace do 400...

Sve je to lepo , ali ja nisam mogao da podesim odnos memorije. Objasnio sam predhodno.
Tako da ako sad idem na 400 menja se i odnos CPU/ memorije i opet se otvara problematika ali probacu ;)

Hvala

Verovatno znas, ali za svaki slucaj - znas da dodatne opcije otkljucavas sa Ctrl+F1?

Kod Gigabyte se lako podesava brzina memorije, mislim da je iskazana kao mnozilac. Znaci, najsigurnije ti je 2x, kada je FSB na 400, memorija ce biti na 800. Ako proc uopste moze da izvuce 400MHz FSB...

Probao si ovo napisano?

Lool, al si ga lupio svaka ti cast :).
Znaci njemu ce komp biti osetnije brzi sa 10x400 u odnosu na 12x333.

Razlike bukvalno nece biti (odnosno bice je u sintetickim testovima koji q ne sluze, eventualno nekim programima, ali to je sve mizerno), a morace da dize napon FSB-u bespotrebno, razmisli malo ;).

Ja ne mislim da sam ga lupio, ako cu da OC-ujem onda cu da cedim svaki atom iz mashine, ako necu da OC-ujem cu da vozim na default :crash:

Pa to misljenje delis ti i... samo ti :).
Znaci ja bih svoj procesor treba da guram na 4GHz u napon ko zna koliko preko 1,4V i da pritom kupim kuler skuplji od samog procesora, kako bi ga fino hladio...
Sve to vs. E5200@3,75GHz @1.100din kuler.
Stvarno nisam nikakav overkloker :d :party:.

Sta to (ne) vazi :) :bottle: ?!?
Titan TTC NK35TZ sam platio 1100din :wave:.

Pa to misljenje delis ti i... samo ti :).
Znaci ja bih svoj procesor treba da guram na 4GHz u napon ko zna koliko preko 1,4V i da pritom kupim kuler skuplji od samog procesora, kako bi ga fino hladio...
Sve to vs. E5200@3,75GHz @1.100din kuler.
Stvarno nisam nikakav overkloker :d :party:.

Ovo je trebalo da bude boldovano i na to se odnosio moj odgovor...

'
Sve je to lepo , ali ja nisam mogao da podesim odnos memorije. Objasnio sam predhodno.
Tako da ako sad idem na 400 menja se i odnos CPU/ memorije i opet se otvara problematika ali probacu ;)

Hvala

Ako je gigabyte ploca u pitanju, kad vec probavas podesi memoriju na 1:1 pa krenes odatle...

Sto kaze mitarus ctrl+f1 pa vidis koje su ti opcije kod memorije... kolko se secam kod gigabyte-a ima ono b1,c1,a1..... da ne bih ja trazio po google, baci to na srch pa ce ti izbaci kako gde i sta :D
S obzirom da imas jednu od najnadrkanijih lga775 ploca za OC, ne bi me cudilo da lagano mozes na 400mhz fsb i preko toga... Ja sam na primer zakucao na 347mhz i nece dalje pa bog (dizao vCore do 1.65v, vtt do 1.6v, sb do 1.4v prchkao oko gtl podesavanja, ma ni makac)... Damn you serbia... kad sam kupovao plocu nije bilo UD3R da se uzme pa sam morao P5Q-E uzeti!!!

P.S. i zaboga popuni "moja masina" info da svima bude lakse...

Poslednja izmena:
Kod GA ploca ima System Memory Multiplier, i radi sto mu ime kaze :).
SMM x FSB = brzina memorije.
Ja na svojoj GA P35 DS3 imam sledece mnozioce: 2, 2,4 , 2,5 , 3 , ...(ovi nisu bitno :) za E5200 :), jer su preveliki).
Znaci ako je FSB = 400MHz, onda lepo stavi mnozioc 2 i memorija ce mu raditi na defaultu.

@Boji
Popuni konfiguraciju koju imas, u svom profilu (Moja masina).

.. Ja sam na primer zakucao na 347mhz i nece dalje pa bog (dizao vCore do 1.65v, vtt do 1.6v, sb do 1.4v prchkao oko gtl podesavanja, ma ni makac)... Damn you serbia... kad sam kupovao plocu nije bilo UD3R da se uzme pa sam morao P5Q-E uzeti!!!

Moze i taj Asus mnogo vise od 347MHz. Kolje te iskljucivo procesor :)

Moze i taj Asus mnogo vise od 347MHz. Kolje te iskljucivo procesor :)

Ma znam oca mu poljubim njegovog!!! Mada uglavnom (pogotovo P5Q-E i pomenuta UD3R) sve P45 ploce ostvare stvarni potencijal tek sa C2D i C2Q procesorima sa FSB-om na 1333mhz....

I sve gledam menjati ovo chudo za neki Q9550/Q9650 ali ubi ova ekonomska kriza :D, a i cena od ~245eur ubija u pojam - da imam te pare dao bi ih drage volje :cigar:

A sto se tice ovog mog E5200, dosta sam dobre rezultate imao s njim ali se ipak vidi da nije pobednicki chip jer mi trazi dosta voltaze cim se predje 4.0ghz. Verovatno tu ima jos malo mesta za tweakovanje (doterati voltaze i brzinu pomalo/polako), ali nemam ni zivaca ni volje da se tu patim za dodatnih 200-300mhz... :d

Da budem iskren, ovog trenutka da mi neko dodje i ponudi UD3R u zamenu za moju P5Q-E istog trenutka bih rastavio komp i menjao glavu za glavu. Jednostavno mi se vise svidja GA ploca, a slozicete se da je to ipak najbitnije od svega... da imamo ono sto zelimo :D

@budak
otprilike smo bili u pravu pola-pola... kod ud3r/ud3p ima brojcani multiplier koji sledi slovni sufiks koji oznacava na koju se u stvari brzinu FSB-a primenjuje brojcani mnozioc. Zato je UD3R/UD3P brutalna serija...
bios4.png

Poslednja izmena:
To je sve lutrija sa procesorima, srecom meni je zapao solidan primerak. Da kucnem u drvo sve radi ok vec 3 meseca na 370x10, nikakvi restarti, bsod-ovi i slicno. 3dmark 06 oko 14800, vise mi i ne treba.

@Gizmor
Da bas ti se zadesio extra CPU, cudi me da ga ne ganjas na 4.0ghz ili vise za 24/7 s obzirom da ti je voltaza na 3.7ghz zaista mala. Koji ti je VID procesora?

Samo ajde probaj Linpack pa da vis' kako ide temp do 80oC :D, mada u realnom radu nece dostizati ni temp iz Orthosa...

@Gizmor
Da bas ti se zadesio extra CPU, cudi me da ga ne ganjas na 4.0ghz ili vise za 24/7 s obzirom da ti je voltaza na 3.7ghz zaista mala. Koji ti je VID procesora?

Samo ajde probaj Linpack pa da vis' kako ide temp do 80oC :D, mada u realnom radu nece dostizati ni temp iz Orthosa...

VID je 1.1875v. Pokusavao sam nesto kratko da ga teram preko 3.7 ali je bio nestabilan, mada verovatno treba verovatno malo vise zezanja da mu nadjem pravu voltazu, a ja nisam imao volju tada, pa nisam ni dirao.Mada mogo bi stvarno da se iscimam da vidim kolko moze. Za Linpack znam da przi proc ko lud hehe :)

Poslednja izmena:
A sto se tice ovog mog E5200, dosta sam dobre rezultate imao s njim ali se ipak vidi da nije pobednicki chip jer mi trazi dosta voltaze cim se predje 4.0ghz. Verovatno tu ima jos malo mesta za tweakovanje (doterati voltaze i brzinu pomalo/polako), ali nemam ni zivaca ni volje da se tu patim za dodatnih 200-300mhz... :d

Mozda da kupis IFX-14, pa ce onda moci mnogo vise da se klokuje :d

Pa da ***, moj VID je 1.225V, odmah se vidi da si dobio kvalitetniji CPU... ali opet ne znaci to da 100% moze vise da se OC nego moj ili nekog drugog, smao je naznaka da mu treba manja voltaza za defaultnu frekvenciju.

Meni je na primer trebalo ~1.4V da ga teram na 3.8Ghz stable, a nesto nisam voljan da ga drzim na tolikoj voltazi za 24/7 samo da bih izvukao 200mhz. Ocu reci da mi se ne svidja odnos povecane voltaze i dobitka u brzini... na onih pomenutih 4.334Ghz mi je trebalo cak 1.65V (mislim da beshe 1.67V u biosu :D)

Ajd ako te ne mrzi iscimaj taj proc malo, bash me zanima kolko moze da se svira....

@mitarus
Samo ti zezaj pa ti nikad necu prodati ovaj HR-01 Plus :D, i samo da znas skupljam za proc pa mozda i budem ipak prodavao "krshinu"

Poslednja izmena:
U pravu ste bas sam se iznenadio plocom jer ima suvise detaljno podesavanje memorije pocev od tih delilaca A,B,C,D preko latencija pa jos jedan podmeni za napredna podesavanja, voltaze za sve i svasta....
Probao sam 10x400 nije hteo da podigne , kombinovao sa memorijom i nista.
Voltaze nisam menjao.
Zanimljiv momenat kad sam stavio 7x400 na sta je odreagovao i krenuo da dize ali je verovatno zgog niske voltaze za CPU i MCH i silnih podesavanja voltaza koje postoje zapeo .
Odlucio sam da se vise ne igram jer sam zadovoljan sa dobijenom stabilnoscu na 4Ghz .

350Mhz podize ladno cak sam i postavio sliku sa 4.2Ghz.

Ali ako ste raspolozeni cim budem imao vise vremena postavicemo ga na 400Mhz :d 4.8Ghz :d
I dalje tvrdim da je glavni problem kod CPUa pronaci pravi odnos za CPU/MEM na poci.

Sto se tice P5Q-E extra ploca . Kod burazera je moja prethodna masina sa E8200 na 4Ghz a to je FSB 500Mhz.

Kod CPU je bitno da se postigne stabilnos ako se ne varam ?
Zanimljivo je da meni radi i sa 1.32 prolazi Links 25 lupova. Ali je na Orthosu puko posle 2 i po sata.
Tako da cisto sumljam da bilo koji moze da radi sa tim malim voltazama a da Orthosuje po 5-6 sati.

Pozz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno