Šta je novo?

E5200 OC

@mitarus
Samo ti zezaj pa ti nikad necu prodati ovaj HR-01 Plus :D, i samo da znas skupljam za proc pa mozda i budem ipak prodavao "krshinu"

Aha, eto i sam kazes da je HR-01 krsh, gde ces Quad pod to djubre :d

I ja takodje nikako da donesem istorijsku odluku sta da kupim. Merak mi je da pazarim taj HR-01 i onda bih drzao ovaj E2160 na ~3.3GHz ili tako nesto.

Svakako je E2160 planiran da ide devojci u komp, pa placanje 5.5k dinara za E5200 ili cak 7.5k dinara za E6300 i nije previse mudro u mom slucaju. 60e za 2MB kesha i 700MHz vise u taktu, a i dalje ipak dualcore... Ko moze da zavalja E2x00 procesor za 30ak eura i ploca podrzava E5200 - onda i ima nekog smisla...

Jedno je sigurno - E5200 R0 je best-buy kako god okrenes :cigar:

Ajd ako te ne mrzi iscimaj taj proc malo, bash me zanima kolko moze da se svira....

Evo za ovo kratko vreme sto sam uspeo da postignem. Izvrteo sam gomilu opcija i ovo je otprilike ono sto moze da izvuce za 4ghz. Dakle 320x12.5, voltaza ne moze manja, inace puca u ibt. Temp sa IBT je neregularan, skace preko 72 na 75 do 78, i izmedju ta 3, sto je blizu granice. U orthosu je druga prica. Na small fft priority 9, je oko 67, 68. E sad 300mhz gain za ovako veci napon i nekih 8c vise, stvarno ne znam dal se isplati, dajte neka misljenja.

Sto se tice P5Q-E extra ploca . Kod burazera je moja prethodna masina sa E8200 na 4Ghz a to je FSB 500Mhz.

Kod CPU je bitno da se postigne stabilnos ako se ne varam ?
Zanimljivo je da meni radi i sa 1.32 prolazi Links 25 lupova. Ali je na Orthosu puko posle 2 i po sata.
Tako da cisto sumljam da bilo koji moze da radi sa tim malim voltazama a da Orthosuje po 5-6 sati.
Pozz

Pa da ona je poznata da mnogo fobro radi sa CPU-ima sa 1333mhz FSB...

A vidi da smanjis GTL reference na ~0.610x jer je poznato da E5200 voli low GTL's, mozda ce ti pomoci da dobijes stabilnost koju trazis.
A i ako picis 4.0ghz na 1.32V..... dzizus krajst... fina voltaza za tu frekvenciju, kako kod tebe stoji VID?

mitarus je napisao(la):
Aha, eto i sam kazes da je HR-01 krsh, gde ces Quad pod to djubre

I ja takodje nikako da donesem istorijsku odluku sta da kupim. Merak mi je da pazarim taj HR-01 i onda bih drzao ovaj E2160 na ~3.3GHz ili tako nesto.

Ma to se ja salim malo, evo sad bas testiram Orthosa na 3.6ghz Fanless na CPU+GPU, pa cu postavim rezultate kad zavrsim testove...

Gizmor je napisao(la):
Evo za ovo kratko vreme sto sam uspeo da postignem. Izvrteo sam gomilu opcija i ovo je otprilike ono sto moze da izvuce za 4ghz. Dakle 320x12.5, voltaza ne moze manja, inace puca u ibt. Temp sa IBT je neregularan, skace preko 72 na 75 do 78, i izmedju ta 3, sto je blizu granice. U orthosu je druga prica. Na small fft priority 9, je oko 67, 68. E sad 300mhz gain za ovako veci napon i nekih 8c vise, stvarno ne znam dal se isplati, dajte neka misljenja.

Realno te temperature i nisu neki problem jer ces u normalnom radu biti u 55-60oC rangu, tj CPU nikad nece biti tako ekstremno iskoristen.. A opet piciti preko 1.4V na 24/7 nije bas preporucljivo, cisto sa strane dugotrajnosti cipa. Ako ces ga uskoro menjati... samo pici :D

Evo ih rezultati

prvi bez stresa GPU-a
fanless.jpg

i drugi uz stres GPU-a
fanlessGPU-fanless.jpg

Znaci CPU i GPU su bez fana, jes da imam 2x140mm na "krovu", ali to cu da izbacim u sledecem koraku :D

@miloshs: Boji ima noviju reviziju procesora, njegov se bolje klokuje na manjim naponima, zato ne treba da te cudi razlika. Dobri rezultati, nema sta...

Aha, eto i sam kazes da je HR-01 krsh, gde ces Quad pod to djubre :d

Svakako je E2160 planiran da ide devojci u komp, pa placanje 5.5k dinara za E5200 ili cak 7.5k dinara za E6300 i nije previse mudro u mom slucaju. 60e za 2MB kesha i 700MHz vise u taktu, a i dalje ipak dualcore... Ko moze da zavalja E2x00 procesor za 30ak eura i ploca podrzava E5200 - onda i ima nekog smisla...

Jedno je sigurno - E5200 R0 je best-buy kako god okrenes :cigar:

ja sam uzo 5300 oni su svi R0...na 1.38V 4GHz...

cena 6700din...malo jace od 5200 al ipak se isplati

ja sam uzo 5300 oni su svi R0...na 1.38V 4GHz...

cena 6700din...malo jace od 5200 al ipak se isplati

Ranije nije bilo izbora ako hoces R0. Ko je morao da kupuje ranije, E5300 je bio dobar izbor.

Ali, danas je po meni cisto bacanje para dati 1000+ din. vise za E5300. Razlika u mnoziocu je nebitna po meni. Prepises sa Intel sajta oznaku za E5200 R0 reviziju i proveris na licu mesta...

Ranije nije bilo izbora ako hoces R0. Ko je morao da kupuje ranije, E5300 je bio dobar izbor.

Ali, danas je po meni cisto bacanje para dati 1000+ din. vise za E5300. Razlika u mnoziocu je nebitna po meni. Prepises sa Intel sajta oznaku za E5200 R0 reviziju i proveris na licu mesta...

istina...al me mrzelo da se bakcem sa tim... :)

Bolje se skoncentrisi na pokusaje da "isteras" 10x400 ili opustenije 11x366. Vise ce ti znaciti brzi FSB.

Cini mi se da moj primerak ima wall na 370fsb...butujem ga i udje u win sa 365x11 laganica... 370x11 ili 370x10 nece...probao sam da dizem napone i procesoru i NB...

sada drzim na 333x12 i ok je

A temperature ?
Idle / load / fulload.

A temperature ?
Idle / load / fulload.

Idle nisu velike, full load nisam ni probao. Ono je samo za slikanje! Treba ipak bolje hladjenje za neke duze testove. Mogu da probam spi da izvrtim, ali ne mogu memoriju nikako da namestim da radi kako ja hocu, vec kako ona zeli.

Edit: Full load mislis na 4ghz ili ono iz ss-a?

Poslednja izmena:
Pa probaj full load, za tih 4GHz na 1,424V.
To bi trebalo da budu ok temperature.

Pa taman 4GHz za 24/7 :).
Mozda 100-200MHz vise.

Evo i 15 min orthosa. Sobna temeratura je tacno 25c!
Zivim u potkrolju, pa je malo toplije.
Uglavno temperatura seta izmedju 64c i 66. Dodje do 67 i spusti i tako u krug.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    266.9 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Dobar ova e5200 R0. :D
Imao pre toga e5200 M0 i ovaj sad sto imam je za svaki dan stabilan na 4ghz uz napon od 1.424v,a moze da ide i na 4.5ghz. :)
Ostalo mi jos malo da se poigram, ali evo i validacije dokle sam trenutno stigao.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=595607

SI TI LUD!!!!

Drzis procesor 24/7 na 1,42. Vrati napon na 1,38 i nadji mu max sa njime... Nije dobro za procesor da ti stoji svaki dan na tom naponu!

lepo si ga "iscedio"
cime ti to hladis?

To nije cedjenje, vec mucenje!

Poslednja izmena:
SI TI LUD!!!!

Drzis procesor 24/7 na 1,42. Vrati napon na 1,38 i nadji mu max sa njime... Nije dobro za procesor da ti stoji svaki dan na tom naponu!

To nije cedjenje, vec mucenje!

A sto je mucenje, ako su T nize od max preporucenih (72,5 C ako se dobro secam).

pa kao skrachuje vek trajanja proca, koji che svakako, u najgorem sluchaju sledeche godine biti prodat, poshto se jeliti prelazi na i7 :d

Pa ne moze da mu skrati radni vek na 2-3 godine :).
Mozda tipa sa 20 na 10, al i to tesko.

Pa ne moze da mu skrati radni vek na 2-3 godine :).
Mozda tipa sa 20 na 10, al i to tesko.

hhahaha, zavisi kome ga dash, ako dash SXTovcima taj ga je zavrshio. ima da mu smanje vek na 1 minut :d ovako ima nade. u svakom sluchaju taj procesor neche raditi ni 3 godine i biche smenjen...

bogami, ocekivao sam da ce R0 ici na 4Ghz sa 1.4V u biosu...

Jel normalno da mi je temperatura u Idle za jedno jezgro 49 a drugo 44, dok pri opterecenju u Prime 95 max temperatura iznosi 59 za oba jezgra. Napominjem da mi je u sobi dosta visoka temperatura. Procesor je klokovan na 3.2GHz i hladjen Thermaltake TMG i1 kulerom sa pastom TG-1 istog proizvodjaca. Da li bi smela toliko da mi varira temperatura izmedju jezgra? I da li su ovo normalne temperature?

Kod mene isto varira a ne vidim da je tu nešto loše. Ok su temperature mada meni sa stock kulerom na 3,33GHz temperatura ne prelazi 61 iako je u sobi užasno vruće.

3.5GHz sa GA31 :d integrusicom :d, ram na oko Kingston hyperX 1066 @ ~1100MHz, voltaža def i Titan TTC-Nk35TZ/RPW/V2 na 30C. Valjda će da se dobije nova pločica uskoro i pristojno napajanje i grafa, pa će da leti i dalje :D Ovako ide na 3,8 sa dizanjem napona, ali mi ti ne znači ništa jer mi integruša izbacuje artifekte zbog viskog kloka, bez obzira od dizanja napona na memoriji i na HT-u. Sve u svemu vrh procesor

Nazad
Vrh Dno