Šta je novo?

E5200 OC

Al' si ga razglavio svaka ti chast, ko ti nashtimovao DFI? :D :p :wave:

Big come back from Shiki. :D

Poslednja izmena:
^ posmatrac :p

Nego kao shto rekoh bez 5h nije stabilan, i prso je posle 4h i 43 min :D
Sad ostaje fino shtelovanje, i mislim da cu ga tako ostaviti za svaki dan, temp nije preshla 57 stepeni, a bilo je poprilicno toplo u sobi tako da sam ja za sada zadovoljan...

Videcu malo da se poigram sa sintetikom kako mi vreme bude dozvoljavalo...

:wave:

Jok!
BIOS je poslednja ver. Počinje da me nervira. Sigurno sam nešto prevideo. Čačkaću još malo, a ako neko ima predlog.....

Jesi smanjio odnos ddr-cpu? Ako nisi onda ti je mem na 905MHz i moguce da ne moze da ti podrzi tu brzinu mem. To sto ti vraca na def je kod GA normalna stvar i znaci da si preterao u necemu. Ja imam istu plocu samo sa P35 chipsetom i E5200 mi sad radi na 3.52GHz rock stabilno, 11x320 i odnos za mem 2.50 pri naponu 1.3v (BIOS) i 1.22 pri vdropu.
Aj sad da ga teram dalje.:p

Imam sledeću konfiguraciju:Intel E5200, 2x1 GB Geil, MB Biostar TP35D2-A7, MSI ATI HD 3850 256MB 256bit PCI-E RX3850-T2D256E-OC, LC Power LC5550, 550W ATX 2.0, 12cm fan, HDD 80 GB. Probao sam OC. Uđem u bios, kad imam šta i da vidim. Jeste da se prvi put srećem sa Biostar pločom, ali u biosu, jednostavno nisam mogao da promenim množilac a na forumima čitam o različitim mogućnostima i kombinacijama brzine FSB i množioca. On je fiksirann na 12,5 i nikako nisam uspeo da nađem način da ga promenim (smanjim). Dignem ja FSB na 240 MHz x12,5 (3GHz), mem 800, napon 1.250V. Sve uradu u običnom radu, ali Orthos zapuca posle nekog vremena. U leru temperatura je 41, a u full load-u 61 stepen. Nije li to malo mnogo za samo 3 GHz i ovaj proc. Pitanje je kako da promenim množilac na ovoj ploči jer sam čitao da je bolje za stabilnost veći FSB uz manji množilac? Kućište jeste otvoreno, ali dosta skučeno. Predlog?:type:

Ja moj e5200 takodje drzim na 3GHz, ali sam stavio napon na 1.275v, sto zbog velikog v dropa bude realnih 1.22v, pa pokusaj i ti sa malo vecim naponom zbog v dropa. Sto se tice temperatura ako koristis box kuler to su ok temperature. Povodom mnozioca ti ne mogu pomoci posto nikada nisam imao biostar mb. pozz

Evo svih postavki koje sam proba poslednji put 3.4GHz.
- 12,5 x 272 FSB – 3.4 GHz
- CPU voltage auto + 0.025 (CPU-Z pokazuje 1.280 bez šetanja napona).
- memorija 906 MHz (2x453) odnos 3:5 – latence 5-5-5-15 (po difoltu 800 MHz 4-4-4-12)
- memory voltage 2 V
- FSB termination voltage 1.35 V
- MCH voltage 1.35 V
Posle sat vremena orthosa temperatura je bila konstantnih 64 stepena. mNajverovatnije je zasluga loseg kucista i fabrickog kulera a i spoljne temperature. Kada sam digao na 3.4 GHz bila je noć i temperatura u sobi dosta niža nego preko dana. Nadam se skorijoj nabavci boljeg kulera. :)

Evo sad gledam šta ste sve napisali u ovoj sobi a najbitnije zapažanje je nekako najmanje spomenuto, tj. totalno je izostalo. Za ovaj proc jedna Vendteta je i više nego dovoljna, međutim da bi izvukli max klok, najbitnija stvar je ipak severni most, naime ako to uspete da izbalansirate tj. rashladite dobro, onda nemate problem. Recimo sa jednim običnim TT 735 na vodi uz neku ploču (bilo koju sa 775 sa vodenim na sebi, može i p35..) mogu da se probiju granice od 3.8GHz bez problema. Međutim jeste ovo hlađenje 5K din, ali ovo je samo jedan od primera, tj. najbitnije je da se dobro dobro rashladi severni most ... :)

Hm, pa nisam video da iko ima problema sa pregrevanjem Severnog mosta.
Ja sam na svojoj ploci dodao NB-u +0,1V na def (bem li ga koliko je to), i nema nikakvih problema. E5200 @3,75GHz @1,3625V uz ne malu T pri Orthosiranju. Ali je stabilan, 24/7 T max 65C u svakodnevnom radu.

Mislim da su sami primerci procesora problem probijanja granice 3,8-4GHz.

Poslednja izmena:
Hm, pa nisam video da iko ima problema sa pregrevanjem Severnog mosta.
Ja sam na svojoj ploci dodao NB-u +0,1V na def (bem li ga koliko je to), i nema nikakvih problema. E5200 @3,75GHz @1,3625V uz ne malu T pri Orthosiranju. Ali je stabilan, 24/7 T max 65C u svakodnevnom radu.

Mislim da su sami primerci procesora problem probijanja granice 3,8-4GHz.
Nisam nigde napisao da je problem pregrevanje ;) vaše je samo da ga podesite na vrednost temperature ispod one koju sad imate i da težite ka tome..Evo pre nego što se sxt sajt ugasi o čemu pričam, naime na severni most je postavljen jedan 5cm vent ... http://www.sx-team.com/testovi/procesori/111.html?task=view&limit=1&start=5

Poslednja izmena:
4.0 GHz
1.39V napon za proc
12x333
1.24 za NB
Memorija na 1GHz na 2.2V

Orthos ne prolazi, ali prolazi linx, i ne baguje u samom radu. Tako ga drzim 24/7!

zasto bi ga drzao 24/7 na nestabilnom podesavanju... bice blue screen kad tad.. mozda ne u igrama ali pri nekom reencodingu videa sigurno...

Ma jok, moze da raruje ili enkoduje sta hoce, radice stabilno, to je bar moje iskustvo, pukne orthos posle nekoliko sati ali masina je stabilna za igre ili npr kompresiju pomocu rar-a itd...

Poslednja izmena:
ja sam greskom spustio neki napon za 0.1V sto je dovelo toga da prime95 puca nakon 1-2 sata... a ja sam nestabilnost za 4 meseca primetio samo 3x puta (tmpeg encoding, neki process koji je zauzeo oba cora 100% i pri nekom multitask radu vise aplikacija..)
GTA4 i jos neke igre bile 100% stabilne.. winrar takodje otpakovao bar 300GB ...

resetovat ce se kad najmanje ocekujes pa ce biti zasto sad...

4.0 GHz
1.39V napon za proc
12x333
1.24 za NB
Memorija na 1GHz na 2.2V

Orthos ne prolazi, ali prolazi linx, i ne baguje u samom radu. Tako ga drzim 24/7!

Ako je tako, do procesora nije sigurno (99%). Mozes da ga ostavis na tom naponu. Eh sada se igraj sa gtl postavkama, naponom za chipset i memoriju i sl. Eventualno da napon dignes na 1.4 ako sa ovim nista ne uspes, pa onda opet isto to istestiraj...
edit: Sada videh da imas 4 stapa, probaj samo sa 2...

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje posto vidim da nema posebno teme za E5300

Imam Pomenuti procesor na ploci DFI Lan Party P45 T2RS DK (Turbo) ram je gail Black Dragon na 2x2GB 800MHz

Drzim ga na 4GHz 13x310 kuler je Hyper TX2 pasta OCZ Freez itemperature su ok

Da li da idem na 4.2 za svaki dan ili da batalim jer ovaj kuler i nije neki revolucionaran?

Ako neko ima isti procesor na koliko drzi za 24/7?

Ne znam sta ti znaci tih 200MHz dodatnih, leba preko pogace, rekao bih ja.
Samo ces muchiti procesor (jer pretpostavljam da ili ce T biti velike, ili nece biti 100% stabilan), a neces nista znacajno dobiti.
4GHz je okruglo i lepo :D.

Poslednja izmena:
@activated1 nisam video tu temu :) zato sto sam upao u ovaj podforum za OC :)

@Budak i to sto kazes...

Poslednja izmena:
Evo malo rezultata R0 revisie!!! :D

Izvinite za kvalitet slike ...

Prilozi

• orthos.JPG
    orthos.JPG
    95.6 KB · Pregleda: 131
  • links zavrsenih 25.JPG
    links zavrsenih 25.JPG
    101.9 KB · Pregleda: 104
  • 4.2.JPG
    4.2.JPG
    92.4 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Sacu da ga bijem :D.
Odlican klok na 1,36V. Ja sa tim naponom max mogu 3,75GHz, i na toliko ga i drzim.

Jel tebi radi 12x333MHz ili 12,5x333MHz, 3996MHz ili 4162MHz, ko tu laze, pretpostavljam Orthos.

Koji kuler imas i koje su ti temperature ?

Ako je tako, do procesora nije sigurno (99%). Mozes da ga ostavis na tom naponu. Eh sada se igraj sa gtl postavkama, naponom za chipset i memoriju i sl. Eventualno da napon dignes na 1.4 ako sa ovim nista ne uspes, pa onda opet isto to istestiraj...
edit: Sada videh da imas 4 stapa, probaj samo sa 2...

Skinuo sam ga sa 4. Drzim ga na 3,66 na 1,34V... Msm da je dobro!

e5200OC

Cooler hibrid Venfeta 2 sa Noctua 121300 ventom ( zbog suma koji pravi original)
Za FSB preko 319Mhz morao sam da spustim mnozilac na 12.
Temperature su smesne ne prelazi 62C u full loadu, idle 25-32C. Normalono opterecen 50-55C.

Iznenadio sam se da Links tako optereti CPU da je isao i do 80C.
Tako da ga ispade da su Orthos, Prime i OCCT slabiji CPU testovi jer na njima ne prelazi 62C.

Links mi je prolazio sa manjom voltazom ali sam morao da korigujem na 1.3875 u BIOSU , 1.36 CPU-Z da bi ga stabilisao u Orthosu.
Glavni problem je bila ploca stari F3 Bios na kojoj se ponasao musicavo sad je F8 a zatim mem kontroler i samo podesavanje memorije za koje u biosu postoje detaljna podesavanja.
Morao sam da bodem 2-4 slot jer mi je u 1-3 memorija
GEIL Ultra 1066 CL 5-5-5-15 prijavljivala greske u Memtestu. BEZ VEZE?

Pozz

Poslednja izmena:
Taman sam bio resen da kupim E5200 R0 kad se pojavi, a kad ono Intel izbacio Pentium DualCore E6300. Cekam da vidim razliku u ceni i max FSB kod E6300, ovaj novi E5200 radi kako se i ocekivalo - nije razocarao :banana:

aj sad za 5650 din neces naci bolje .

Ne znam sta to SPEKTAKULARNO OCEKUJES ocekujes da se desi :wall:

Apsolutno se slazem sa Boji-em :).
Madrfaking best buy, ne znam stvarno sta cekas ?

I da li tebi uopste treba virtualizacija ;).

I da li tebi uopste treba virtualizacija ;).

E nemam pojma :D. Moram da vidim tu celu pricu sa Windows7 i upotrebom VTa, pa cu onda prelomiti.

Vec dva meseca cukam po forumu kako cekam E5200 R0, savetovao ljude da malo sacekaju... Kad sam cekao do sad, mogu jos dve-tri nedelje. Da ne pominjemo sto svakako nemam kintu trenutno :p

E nemam pojma :D. Moram da vidim tu celu pricu sa Windows7 i upotrebom VTa, pa cu onda prelomiti.

Vec dva meseca cukam po forumu kako cekam E5200 R0, savetovao ljude da malo sacekaju... Kad sam cekao do sad, mogu jos dve-tri nedelje. Da ne pominjemo sto svakako nemam kintu trenutno :p

CCCCC kad nemas kintu, sta kupujes HR-01 Plus :D...
Salu na stranu, realno u IT svetu (citaj hardver) mozes cekati dok ne umres, uvek nesto bolje dodje i prodje... A iskreno uvek ima bolje, jace, brze, snaznije.

Ako ces vec da cekas, onda skupi kesh za Q9550/Q9650 i vozi bato... Ili barem one quadove sa 6mb cache..

E5200 je dobar za neku gaming mashinu, ali ako oces da ga "metnes" u all-purpose makinu onda bolje "go quad"...
E sad slazem se sa vecinom mase da je E5200 best buy i za 5650 din neces pogresiti jer ces uvek moci da ga prodas i nadogradis dalje...

A i to sa VT-om... koji ochin sad trebas VT ionako cemo za 6 meseci do 12 meseci svi furati quad/okta CPU makine koje ce po defaultu imati VT i ostale stvari koje nam ne trebaju :D

Sto se tice OC'a doticnog CPU-a ja moj drzim na 3.62Ghz @ 1.352V... radi kao zmija, a picio sam gai na 4Ghz (doduse trebalo ~1.42-1.43V za neku stabilnost)... max sto sam dobio je bilo 4.337Ghz i to sve na vazdusno hladjenje, bez ikakvog hladjenja na northbridge koji je apsolutno cool cak i pri >4ghz OC (da, povecavao sam voltazu NB-a... i to dosta,ali nisam davno OC-ovao pa necu da lupam cifre napamet)

4334.jpg

max OC, ali primetite kako se izbagovao CPU da nije ni detektovao temp senzore :D (gornji desni ugao)...

Koga zanima imam jos par slika na HERE!

P.S.
@Mitarus
A sto ti uopste hoces da menjas Zalmana sa HR-01 Plus? To je isto ko kad sam ja rekao da ocu da menjam HR-a za IFX-a :D

Poslednja izmena:
^Nema sta da se ceka, E6300 samo sto nije stigao u redovnu prodaju. Ima ga kod jednog uvoznika, ali nemam jos inforacija o ceni. Ne pricam o cekanju mesec-dva ili tako nesto.

Iskreno, blizi sam E5300 procu, ali ne moram da ga kupim ovog momenta. Od sad ce E5200 biti R0, bitno da je pocelo. Nece nigde da pobegne :wave:

Imam jedno pitanje posto vidim da nema posebno teme za E5300

Imam Pomenuti procesor na ploci DFI Lan Party P45 T2RS DK (Turbo) ram je gail Black Dragon na 2x2GB 800MHz

Drzim ga na 4GHz 13x310 kuler je Hyper TX2 pasta OCZ Freez itemperature su ok

Da li da idem na 4.2 za svaki dan ili da batalim jer ovaj kuler i nije neki revolucionaran?

Ako neko ima isti procesor na koliko drzi za 24/7?

Bolje se skoncentrisi na pokusaje da "isteras" 10x400 ili opustenije 11x366. Vise ce ti znaciti brzi FSB.

Vrh Dno