Šta je novo?

E5200 OC

Meni nije jasna ta prica oko sto veceg FSB-a i manjeg mnozioca.
Pa time se samo opterecuje ploca, zbog podizanja FSB-a iznad defaultne vrednosti.

Ok ako je razlog prevazilazenje procesorskog FSB wall-a, odnosno rupe, tipa ne moze da buutuje na FSB-u izmedju 300 i 320MHz, a moze manje od 300 i vece od 320, govorim uopsteno o procesorima.
Ali cesto vidim da ljudi tako klokuju, pa sumnjam da je fsb wall stalno razlog.

Koja je uopste poenta trazenja max fsb-a na kom procesor moze da radi, kad sigurno ne moze da radi na tom fsb-u uz max mnozioc ?

Posto je kod mainstream Intel chipsetova memorijski kontroler u chipsetu (mislim na P965, P35, P45...), ako je visi FSB i memorijski kontroler radi brze. U teoriji, za isti takt procesora, isti takt memorije sa istim latencijama, brzi sistem je onaj koji ima visi FSB. Pod "brzi sistem" smatram na sinteticke testove koji mere mem protok i sl., u praksi se taj dobitak u brzini slabo oseca...

Zahvaljujem :).
Vec sam bio citao o tome, ali isparilo iz glave :type:.

Da za trenutak zloupotrebim temu.
Koja vam je pozicija kulera na ploci, i da li je to bitno ?
Kuler (OCZ Vanquiser, moj TTC, i ostali koji imaju ventilator sa strane) izvlaci, izduvava vazduh sa rebara, jel tako.

Evo kako sam nasao sliku na netu, znaci ka dvd-u/hdd-u (SLIKA).

A ja sam svoj kuler okrenuo ka grafickoj, tj. vent sam tako okrenuo ?
Jel to utice nepovoljno na T graficke, dal je zagreva vruc vazduh sa kulera ?

Prilozi

• titan na ploci - pozicija !!!.jpg
    titan na ploci - pozicija !!!.jpg
    43.2 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Naravno da je zagreva, bolje okreni ka hdd-u ili dvd-u.:)

Da za trenutak zloupotrebim temu.
Koja vam je pozicija kulera na ploci, i da li je to bitno ?
Kuler (OCZ Vanquiser, moj TTC, i ostali koji imaju ventilator sa strane) izvlaci, izduvava vazduh sa rebara, jel tako.

Evo kako sam nasao sliku na netu, znaci ka dvd-u/hdd-u (SLIKA).

A ja sam svoj kuler okrenuo ka grafickoj, tj. vent sam tako okrenuo ?
Jel to utice nepovoljno na T graficke, dal je zagreva vruc vazduh sa kulera ?

Neko nepisano pravilo je da vazduh treba da izlazi sa gornje i zadnje strane kucista. Svi kuleri treba da budu okrenuti u tim smerovima.

U slucaju na slici, ventilator treba da uvlaci vazduh od optickih drajvova i duva kroz rebra hladnjaka prema kuleru na zadnjoj strani koji izbacuje topao vazduh napolje. Najbolji scenario po meni.

Moze i ventilator da bude sa donje strane hladnjaka. Ventilator ne treba da duva u graficku, vec kroz rebra hladnjaka, a tako ne moze da utice na temperaturu graficke u bitnijoj meri...

Poslednja izmena:
Kod mene je kao na slici. Pozadi na kucistu jedna 12-ca koja izduvava, ka njoj je okrenut i OCZ, jedna 12cm napred sa donje strane.

Neko nepisano pravilo je da vazduh treba da izlazi sa gornje i zadnje strane kucista. Svi kuleri treba da budu okrenuti u tim smerovima.

U slucaju na slici, ventilator treba da uvlaci vazduh od optickih drajvova i duva kroz rebra hladnjaka prema kuleru na zadnjoj strani koji izbacuje topao vazduh napolje. Najbolji scenario po meni.

Moze i ventilator da bude sa donje strane hladnjaka. Ventilator ne treba da duva u graficku, vec kroz rebra hladnjaka, a tako ne moze da utice na temperaturu graficke u bitnijoj meri...

Kod mene je kao na slici. Pozadi na kucistu jedna 12-ca koja izduvava, ka njoj je okrenut i OCZ, jedna 12cm napred sa donje strane.

Ja sam istripovao da vent odvlaci toplotu od rebara, znaci da duva ka napolje, uzeo sam tanko parce papira pa testirao :p :D, ali sam se zahebo. Onako je kao sto vi kazete.
Znaci vent na kuleru procesora uvlaci hladan vazduh i salje kroz rebra, izbacuje na zadnji deo (znaci ne moze uticati na graficku). Meni se pozadi nalazi Noctua NF-B9 9cm, pa onda je logicno da bude kao na slici :), da to sto cpu kuler izbaci krzo zadnji deo rebra, da preuzme Noctua i izbaci napolje iz kucista.

Ok, hvala vam za info.

Ko ce sad ponovo da skida kuler :wall: :D, stavio sam pastu pre 4-5 dana, valjda ne moram ponovo da je stavljam :trust: ?

Povecala mi se T graficke za 4 stepena, a hard diska za 7C, pretpostavljao sam :p da je zbog toga sto sam izbacio prednji kuler Chieftec 12cm zbgo buke nocu dok torrentuje komp, a nisam stavio drugi :p, ceka se plata i Noctua NFS 12cm

Poslednja izmena:
Koja revizija ploce?

Revizija 3.3

@va_milos: Ti bar mozes da podesis 12.5x333. Kod mene nece da mrdne vise od 10.5x333

@MadeOfIron: Nece 10x350mhz, iako je isti kakt procesora u pitanju.

update: Upravo mi je pukao Orthos i na 3500mhz :mad:

Sta da mu radim? Ima li neko ideju? Probacu da setujem 1,45v cisto da vidim da li cu dobiti na stabilnosti iako je to znacajno povecanje u odnosu na 1,232 koliko sada gura...

Ipak, sve mi mirise na promenu ploce, koja je sa e2160 radila savrseno.

Da ne prenagljujem, jos uvek radi, ali izgleda da sam mu pronasao "sweet spot"

Poslednja izmena:
Ljudi, sta mislite... Kupiti nov E5200 za 60e ili polovan E8400 za 100e (mada je taj rezervisan a ostali su uglavnom 120e)?

Pare i jesu i nisu problem,. Imam ih, ali nisam planirao da ulazme u to.

Klasican svakodnevni rad, ali puno rada (10-12h dnevno), gde mi je bitno da je procesor brzo. Nemam nikakve specijalne zahteve (u vidu igara ili nekih spec programa).

Ima li koga sa GA-p965-ds3 plocom sa ovim procesorom? Da uporedim bar sa mojom.

Nekako mi je weird da nece preko 333mhz... U stvari boot radi i sa 343, ali ne i Orthos, bez obzira na napon?!

Ocekivao sam bar 350-355mhz, kao sto je radio e2160. Nije da mi nesto extra treba, nego ionako ovo radim iz zabave pa me zanima zasto udara u :wall: na 333mhz.

Da ne otvaram novu temu, vec da zvrsim pitanje ovde posto mi je 5200 glavni favorit.

E8400 ne mogu da nadjem ispod 120-ak (a za 100 mi je otisao), sta preporucujute?

E5200 za 60e (nov)
E6750 za 80e (polovan)

??

ps. stvar je hitna

E5400 u gigatronu za oko 70e i zavrshish vishe sve, ako ga nema tamo onda hvataj E5200 i to je to...

@Oki
Sad gledam Gigatronom sajt

E5200 ~ 61e ~ 6000din
E5300 ~ 73e ~ 7200din
E5400 ~ 82e ~ 8100din

Rachunica je prosta. Nisam znao da je E5400 82e, ako ti se ne daje tih 2000 vishe, idi i uzmi E5200 necjesh pogreshiti.

Ja sam se smorio chekajucji da dodje E5400 od januara i evo kada je stigao..To sam merkao sam zbog OC potencijala koji tebi apsolutno nije bitan.

Kazem u sluchaju da bi uzeo E6750 za 80e (polovan) ja bih uvek ishao na E5400 nov !

:wave:

Odlicio sam da dam 1000-ak din vise zbog R0 i sigurnijeg OCa pa cu uzeti E5300 za 6900din.
***, ne mogu vise da mozgam, a nema nista da mi se uklapa.

Za sat vremena idem, pa ako neko ima neka kaze ili neka zauvec cuti! :d

Odlicio sam da dam 1000-ak din vise zbog R0 i sigurnijeg OCa pa cu uzeti E5300 za 6900din.
***, ne mogu vise da mozgam, a nema nista da mi se uklapa.

Za sat vremena idem, pa ako neko ima neka kaze ili neka zauvec cuti! :d

Ja cu ti ke...m kako si se zahebo :D :p.
Bas me zanima koliko ce moci oc da ide, pri kom naponu i kojim temperaturama.
Srecno.

@Pjanovic

i ti da cutis i da se pokrijes usima. Na drugom forumu imas preko 2500 poruka i ovde se pravis naivko. :p

Aktivated ima taj kuler, ali je imao pre toga dosta skuplji cpu. :)

Ima li koga sa GA-p965-ds3 plocom sa ovim procesorom? Da uporedim bar sa mojom.

Nekako mi je weird da nece preko 333mhz... U stvari boot radi i sa 343, ali ne i Orthos, bez obzira na napon?!

Ocekivao sam bar 350-355mhz, kao sto je radio e2160. Nije da mi nesto extra treba, nego ionako ovo radim iz zabave pa me zanima zasto udara u :wall: na 333mhz.

Ne bi bilo cudo da je to max procesora sto se FSB tice. Ima gorih primera. Mozda te i ploca koci, ne znam kako bi mogao sigurno da znas, a da se ne proba na drugoj ploci.

Ja sam hteo da kupim ortaku E5200 za 965P-DS4, ali nisam hteo da rizikujem zato sto je bila rev1.0. Zato sam te i pitao za reviziju ranije...

Mitarius, definitvno postoje neke "bubice" izmedju e5xx i p965.
Da bi uopste radilo na mojoj poloci morao sam da update-ujem BIOS na 14b (beta).
Iako mi je recimo 3,6ghz stabilno u Win-u, visesatni (celodnevni) rad uz Fallout3 bar 2-3 sata... Prvi restart dovodi do gasenja monitora kada pomaze samo iskljucivanje napajanja na par sekundi. Tada se desava i reset na default vrednosti procesora...

To mi se na e2160 nikada nije desilo.

Mozda bi najbolje bilo da ipak promenim MB i usrecim nekoga sa 65nm procesorom :)

Nazad
Vrh Dno