Šta je novo?

E5200 OC

Samo testiraj sa intel burn test ili Linx-om batali taj orthos jer on mora da radi najmanje 12 sati da bi bio siguran da je procesor 100% stabilan dok intel burn test i Linx netreba dugo za Linx ti treba svega 30 minuta.

E ovako. FSB wall mu je 370, sve preko toga nije stabilno, prodje on POST i na 375 ali blokira u windowsu.

Proshao je IBT vise puta, ali Linx jos nisam probao. Ostavicu jos Orthos da radi da bude preko 12 sati.

Kakve su temp, kakav je napon, jel mi dobro ide? Moze on jos sigurno. Kolko bi bilo idealno za 24/7?

E ovako. FSB wall mu je 370, sve preko toga nije stabilno, prodje on POST i na 375 ali blokira u windowsu.

Proshao je IBT vise puta, ali Linx jos nisam probao. Ostavicu jos Orthos da radi da bude preko 12 sati.

Kakve su temp, kakav je napon, jel mi dobro ide? Moze on jos sigurno. Kolko bi bilo idealno za 24/7?

Onda mu nije wall tu :p
Wall bi bio na 370 da nece da postuje uopshte na 371 :p

Napon je super za taj kok, a i temperature su odlichne, chime ga hladish?

Poslednja izmena:
Pokusavao sam ja da mu stavljam 375 376 377 cak i sa najmanjim mnoziocem i vecim naponom, ali jednostavno ili puca pre ulaska u win ili dok je u njemu. Citao sam da je negde 370 granica, ali jos nisam testirao od 371-374.

Hladim ga sa OCZ gladiator max.

Pazi nije wall sve dok ti CPU postuje, wall je tek kad podesish neki FSB u biosu, a mashina nece ni da postuje, ochigledno tvom primerku do 370 ne trba neki veliki napon za preko toga mu treba. Inache noviji primerci guraju i do 400FSB-a, dok stariji kao ovaj moj posustaju na oko 350.

Onda je wall 378 jer tad nece da POST, a na 377 hoce ali kao sto rekoh nije stabilan. Mislim da mi nije potrebno da idem preko 370.

To ti je sasvim solidan primerak procesora kad hoce do 378 nego ti nadji gde je maksimalno stabilan.

to je jako lep primerak. evo moj zavrsava na 360-363. mada, mozda je i do ploce ipak je tvoja novija revizija, malo ali evidentno.

ja nisam uspeo da dobijem stabilnost iznad 3.5ghz sa 1.4 naponom .....kako se pokazala kombinacija gigabyte p35 - d3l sa ovim procesorom.....3.67 sam dobio stabilno tek sa nekih 1.5v u biosu....ima li nekih saveta da max idem sa 1.4 v a da izvucem maximum sto se tice stabilnog rada..

Poslednja izmena:
Danas sam kupio E5200, i na def voltazi 1.1625V radi stabilno na 3GHz, full load T = 54C.
Kuler je Titan TTC-NK35TZ/PW, pastu sam stavio OCZ Freeze Extreme .

Ploca GA P35 DS3, poslednji bios F14c.

Kolika mi V ~ treba da bih dostigao 3,5 - 3,6GHz, znam da sve zavisi od primerka do primerka, dakle pitanje je koliko vama vas primerak trazi napona ?

:).

Za 3,625GHz mu treba 1,248V. I sad sam, kao i za 3,5GHz, stavio 1,3V u biosu, ali sad ploca manje undervoltuje.
0,016V tj. 16mV vise za 125MHz veci takt, isplati se :p :D.

Terao bih ga jos malo, ali me kuler ogranicava, T u fulloadu je 65C, a i ne treba mi veci takt :).

Nisam slikao malo pre kad sam ga orthosirao sat i kusur vremena, pa sam sad na brzinu pokrenuo samo napon da uslikam.

Prilozi

• 1234.JPG
    1234.JPG
    97.9 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Taktovi:
* E5200 @ 12,5 x 292 = 3,65GHz
* Apacer VR 2x2GB DDR2 800MHz @ 3x292 = 876MHz, 5-5-5-18

Naponi:
* 1,3V za E5200 (racunajuci undervolt, napon je 1,248V)
* +0,1V za P35 DS3
* memorija na defaultnih 1,8V

Temperatura:
* Idle: 44C
* Fulload (Orthos sat i po) -> 65C (po Cpre Temp-u 0.99.3), 70C (po Everestu)

Na 3,75 GHz i 3,7 GHz trazi napon veci od 1,325V , sto vec nema smisla davati, jer su sad T vec na nekim max granicama prihvatljivosti za 24/7 rad, mada naravno sumnjam da ce ikad dostici toliku vrednost, ipak je ovo zestoko maltretiranje=orthosiranje :).

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=533087

Poslednja izmena:
Evo spomenut cu i E5300 u ovom threadu ako nije bed.

Nabavio sam E5300 koji je na DFI LP ICFX3200 RD600 (imao sam vec od prije 2x X1950GT pa je ovo bila jedina nova CF ploca koja je zadovoljavala proracun - izasla me nekih 50€ nova) te nakon zujanja po bespucima njenog biosa dosao do ovoga:

[URL=http://img4.imageshack.us/my.php?image=super3k56h.png][/URL]

U BIOSu je vcore stavljen 1.345V a u loadu padne na 1.328V (CPU-Z).

Na ovom taktu je stabilan i u igrama a evo i 3dmark 06 score (X1950GT FC):

[URL=http://img12.imageshack.us/my.php?image=3dmark063835beyj.png][/URL]

Za svaki dan mi je na 3.25GHz na 1.136V jer je sve ovo izvedeno na njegovom STOCK cooleru (temperatura u sobi je bila oko 20C)!!! ;)

S plocom jos nisam na ti (kao ni s cijelom FSB pricom) ali mislim da CPU (ili ploca) ima wall na nekih 298-300MHz ali opet proradi na rasponu od 305-315MHz. Dalje nisam probao.

Ostataj konfe je GEIL Ultra 667 CL3, Fortron BS II 400W, X1950GT CF i sve na Win7 Build 7000.

Uskoro mi treba stici TT Sonic Tower i Transcend AxeRam s Eplidama pa cu onda vidjet malo bolje koji su limiti.

Poslednja izmena:
Moras Orthosom testirati barem sat vremena ;), na tom taktu od 3,862GHz.

Ja sam poterao moj E5200 (radi Orthos stabilno na 3,65GHz na 1,3V , kao sto napisah gore) na 3,75GHz. Znaci ne blokira u igrama, radio 3DMark, testove u Everest-u, ali pukne u Orthosu posle 20 sekundi :).

Za ocekivati je da E5300 R0 ode bez vecih problema na 4GHz, uz neko osrednje - kvalitetno vazdusno hladjenje :).

Btw, imas E5300 temu :). Mada nije lose i ovde sto postujesh, da vidimo koliko moze vise nego neki primerci E5200 ovde :).

Poslednja izmena:
Ja sam poterao moj E5200 (radi Orthos stabilno na 3,65GHz na 1,3V , kao sto napisah gore) na 3,75GHz. Znaci ne blokira u igrama, radio 3DMark, testove u Everest-u, ali pukne u Orthosu posle 20 sekundi :).

Znam da ce zvucati glupo ali ja se ne igram u Orthosu tako da me taj kriterij stabilnosti uopce ne zanima. Ako ide CoD4, STALKER, CS Source, DMC 4, LOTR BMFE II,... uz svakodnevne poslice sto radim na kompu a da se nijednom ne srusi meni je dovoljno.
Btw, ako nesto znaci stabilan je na dual prime 95 i OCCT na ovim taktovima .

Za ocekivati je da E5300 R0 ode bez vecih problema na 4GHz, uz neko osrednje - kvalitetno vazdusno hladjenje :).

Istina, iako sam vidio da bi se uskoro trebali pojaviti i E5200 R0!

Btw, imas E5300 temu :). Mada nije lose i ovde sto postujesh, da vidimo koliko moze vise nego neki primerci E5200 ovde :).

Nisam je nasao na trecoj stranici tako da je nisam dalje ni trazio.:D

Jos jedna zanimljivost za ekipu koja koristi CF (ili koja to namjerava u buducnosti):
ATI CrossFire Xtension v1.1

Uglavnom CF radi i na igama koje ne podrzavaju CF.;)
CoD 1 (primjer jedne stare igre) sam bez problema upogonio u CF modu. :d

Poslednja izmena:
Hoce li ovo raditi sa P5Q Pro kako treba? Planiram OC 3.5-4.0GHz.
Ili da ipak jurim neki drugi model CPUa?

Ja cekam jos mesec-dva da se pojavi R0 steping kod E5200, pa cu onda da ga pazarim. Cenim da ce kostati oko 55e. Ne gori mi pod nogama, pa da mora odmah, E2160 ide na 3.2GHz bez problema kod mene. Vidim da imas isti proc., pa razmisli...

Sto ne bi radilo :). Ako radi na mojoj prosecnoj GA P35 DS3, radice i na toj.
Sad koliko ce hteti, to zavisi od samog primerka, ne od ploce.
3,5GHz ces sigurno imati sa ovim procesorom, sad koliki napon ce hteti, to se ne zna, kao ni mogucnost viseg takta.

Ja cekam jos mesec-dva da se pojavi R0 steping kod E5200, pa cu onda da ga pazarim. Cenim da ce kostati oko 55e. Ne gori mi pod nogama, pa da mora odmah, E2160 ide na 3.2GHz bez problema kod mene. Vidim da imas isti proc., pa razmisli...

Apsolutno, ti svakako nemas potrebe.
Ja sam imao topao primerak E4400 @3GHz, pa je doplata od 20e ;), bila pun pogodak :type:.

Sto ne bi radilo :). Ako radi na mojoj prosecnoj GA P35 DS3, radice i na toj.
Sad koliko ce hteti, to zavisi od samog primerka, ne od ploce.
3,5GHz ces sigurno imati sa ovim procesorom, sad koliki napon ce hteti, to se ne zna, kao ni mogucnost viseg takta.

Pa citao sam da je neko imao problema.. Cak mislim da je i u ovoj temi neko pominjao problemcice sa P5Q.

Pokretac ove teme, staxm je imao nekih problema (ako se dobro secam). Potrazi njegove postove, ili ga jos bolje pitaj...

Vremesni Gigabyte P965-DS3 - [email protected]
Setovan na 10.5x333mhz

I to radi kako valja, medjutim... Ako probam da dobijem veci klok - ne moze.

Promena mnozioca na 11 uzrokuje fatal error-om u Orthosu.
Promena fsb-a na vecu vrednost od 333 takodje.

Kad podignem napon na 1.3 ili cak 1.4 za CPU, ne dobijem nista.
Probao da podignem FSB na +0.1v pa i +0.2v ali ni makac.

Izgleda da matora 965-ica daje svoj maximum na navedenim setovanjima...

Setovan na 10.5x333mhz

I to radi kako valja, medjutim... Ako probam da dobijem veci klok - ne moze.

Promena mnozioca na 11 uzrokuje fatal error-om u Orthosu.
Promena fsb-a na vecu vrednost od 333 takodje.

Kad podignem napon na 1.3 ili cak 1.4 za CPU, ne dobijem nista.
Probao da podignem FSB na +0.1v pa i +0.2v ali ni makac.

Izgleda da matora 965-ica daje svoj maximum na navedenim setovanjima...

Hm... moj cpu takodje nece da mrdne preko 333 bez obzira na mnozilac. Svejedno je dal je 12.5 ili 6x. Proban na tri ploce i na svakoj se isto ponasa. Na ovoj iz potpisa ponekad hoce i na 340, ali samo za slikanje i nista vise.

Poslednja izmena:
Setovan na 10.5x333mhz

Imamo isti primerak, barem do 3,5GHz :p :D.
Mom je takodje dovoljno 1,232V za taj takt.

Ali nesto sumnjam da je do ploce, mozda jednostavno nece vise.
Probaj da spustis mnozioc a da podignes FSB, recimo 10x350MHz, ako bude htelo ovako, onda nije do ploce...

Hm... moj cpu takodje nece da mrdne preko 333 bez obzira na mnozilac. Svejedno je dal je 12.5 ili 6x. Proban na tri ploce i na svakoj se isto ponasa. Na ovoj iz potpisa ponekad hoce i na 340, ali samo za slikanje i nista vise.

Cime hladis tu zver na 4,25GHz :zgran: ?
Il ti je to max dostignuti takt, koliki je 24/7 ?

Poslednja izmena:
Prica covek za max FSB, spustao je mnozilac verovatno. Niko nije pomenuo 4.25GHz...

EDIT: Ja se izvinjavam, mislio si na ono u potpisu :whip:

Poslednja izmena:
Meni nije jasna ta prica oko sto veceg FSB-a i manjeg mnozioca.
Pa time se samo opterecuje ploca, zbog podizanja FSB-a iznad defaultne vrednosti.

Ok ako je razlog prevazilazenje procesorskog FSB wall-a, odnosno rupe, tipa ne moze da buutuje na FSB-u izmedju 300 i 320MHz, a moze manje od 300 i vece od 320, govorim uopsteno o procesorima.
Ali cesto vidim da ljudi tako klokuju, pa sumnjam da je fsb wall stalno razlog.

Koja je uopste poenta trazenja max fsb-a na kom procesor moze da radi, kad sigurno ne moze da radi na tom fsb-u uz max mnozioc ?

Poslednja izmena:
4250mhz je max za ovaj cpu i to samo za slikanje. 24/7 drzim na 3600mhz i oko 1.4v. Ima vdrop od 0.016v, pa kad je pod opterecenjem ode ispod 1.4v. Ovako je stabilan i prosao je orthos od 5-6h, kao i kroz druge programe. Inace ga imam od proslog leta, tako da je potpuno stabilan na ovom taktu.

Do skora imao cm tx2, a sada ocz vanquisher.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno