Šta je novo?

E5200 OC

Samo nemoj da te chuju shampioni sa Asus Commando plochom.
Ogroman zhal za tom plochom imam shto je se nikada nisam dokopao :(

Asus je faca sto se tice podrske za 965 cipset i 45nm procesore. Obican P5B i E8x00 cesto rade na 4GHz bez problema, Commando da ne pominjem.

Kod 965 Gigabyte ploca moraju da se gledaju revizije, stavljaju beta BIOSi, a i onda ne mora da radi :smash:

Poslednja izmena:
Asus je faca sto se tice podrske za 965 cipset i 45nm procesore. Obican P5B i E8x00 cesto rade na 4GHz bez problema, Commando da ne pominjem.

Kod 965 Gigabyte ploca moraju da se gledaju revizije, stavljaju beta BIOSi, a i onda ne mora da radi :smash:

To je chesto sluchaj i sa novijim plochama, jer uvek imaju nekoliko revizija plocha, pa neki CPU radi na jednoj na drugoj samo uz beta bios, a na trecoj ne radi uopshte, a sve je ustvari ista plocha :smash:

...al djavo ne da mira :).

E5200 @3,75GHz, 1,35V (1,312V u idle, 1,280V u fulload -> kaze Cpu-z)
Idle: 50C
Fulload: 70C, vent na maximalnih 2,7k rpm
Load (igre, zipovanje,...): <60C (na 2k rpm)

Nemam prednji ventilator na kucistu, stize Noctua za vikend, plus moram da promenim smer cpu kulera, da uvlaci vazduh od dvd-a umesto od vruce graficke, cu dobijem 2-3C nize :).

Kretanje T pri fulloadu (T merene CoreTempom, Everest kaze 5C vece od CT-a):
3,5GHz -> 60C
3,65GHz ->65C
3,75GHz ->71C

Poslednja izmena:
...al djavo ne da mira :).

E5200 @3,75GHz, 1,35V (1,312V u idle, 1,280V u fulload -> kaze Cpu-z)
Idle: 50C
Fulload: 70C, vent na maximalnih 2,7k rpm
Load (igre, zipovanje,...): <60C (na 2k rpm)

Nemam prednji ventilator na kucistu, stize Noctua za vikend, plus moram da promenim smer cpu kulera, da uvlaci vazduh od dvd-a umesto od vruce graficke, cu dobijem 2-3C nize :).

Kretanje T pri fulloadu (T merene CoreTempom, Everest kaze 5C vece od CT-a):
3,5GHz -> 60C
3,65GHz ->65C
3,75GHz ->71C

Uh temp su ti malo visoke,vidi da sredis to. Druga stvar je FSB. Gde mu je wall? Probaj malo sa higher fsb lower multiplier, jes da nece da se primeti realno, ali barem za sinteticke testove. Evo svez screen, kratki orthos, samo da ti pokazem sta treba da ciljas sa temps. Jos jedna stvar, bolje meri sa Real temp.

Poslednja izmena:
Uh temp su ti malo visoke,vidi da sredis to. Druga stvar je FSB. Gde mu je wall? Probaj malo sa higher fsb lower multiplier, jes da nece da se primeti realno, ali barem za sinteticke testove. Evo svez screen, kratki orthos, samo da ti pokazem sta treba da ciljas sa temps. Jos jedna stvar, bolje meri sa Real temp.

Stavi prioritet da bude 9, a ne 1 pa pusti orthos i vidi koliko je to stabilno!

Stavi prioritet da bude 9, a ne 1 pa pusti orthos i vidi koliko je to stabilno!

Nisam ovo postovao da bi testirao svoju stabilnost. Orthos sam pustio samo da vidi temps.. priority je ostao na 1. Komp mi radi ovako vec par meseci, i prosao je stotinu Intel burn testova,orthosa dosta sati, nemoj da se brines ti nista, veoma je stabilan.

Pa nisu svi primerci isti :).
Stavljam Nocuta 12cm napred na kucistu, na 1200 rpm, i to je to. Ja sam zadovoljan sa temperaturama, kuler Titan TTC-NK35TZ/PW sam platio 1.100din (3x jeftiniji od tvog Gladiatora :D), pogotovo jer sam presio sa toplane zvane E4400 ;).
U igrama/programima, na ovih 3,75GHz ne prelazi 60C :).

Sto se tiche FSB-a, to me nimalo ne zanima, ne volem sinteticku odecu :d :p, al apsolutno me mrzi da trazim max FSB. Onda bi morao da razmisljam koliko napona ploci dati, koliko se greje. Ovako na 300GHz napon FSB-a je na defu ;), dok sam NB-u dao +0,1V.
12,5 x 300 is all I need :).

Koliki si napon stavio u biosu za procesor, vidim da cpu-z pokazuje 1,328V.

Poslednja izmena:
Odustao sam od pokusaja da nateram moj primerak da radi stabilno posle 3400mhz!
Setovan na [email protected] u Idle rezimu. Pri 100% opterecenju spusta se na 1.2v zbog vdoop-a.
Temperatura u full load-u iznosi 59-60c

Bilo koja kombinacija za postizanje veceg kloka uzrokuje pucanje Orthos-a ili Prime95.

***, mozda je primerak cpu-a takav, ali opet, ne mogu da verujem da mu ni povecanje napona ne doprinosi stabilnosti, cak i kad povecam minimalno na 10x350 ili 10,5x340. Probao cak sa 1,4v - nono.

Eh, da mi je spomenuti Commando :)

Molio bih za jedan savet u vezi E5200.
Na koliko da ga guram sa BOX coolerom i sa mašinom iz potpisa? Naravno govorimo o 100% 24/7.

Recimo 3,2-3,4GHz.
Al to sve zavisi od primerka.
Proveri stabilnost Orthosom i max T koje dostize. Nije preporucljivo da ide preko 70-75C :).
Btw, moze kupiti veoma jeftin a odlican kuler, ovaj moj :p, Titan TTC-NK35TZ/PW, kosta 1.100din.

E5200@3,75GHz, 1,3625V, drzi T ispod 70C tokom Orthosa, a u svakodnevnom radu, ispod 60C ;).

Hmmm... ovo još nisam video: koje god vrednosti da postavim ploča odbija da prihvati i vraća na default osim množioca. Neka ideja?

Ne dozvoljava da povecas ni, lupam, 1mhz?

Pa sa 1MHz nisam ni probao. Probao sam da dignem na 2.83GHz. To je najmanje što sam probao i opet isto.

Hmmm... ovo još nisam video: koje god vrednosti da postavim ploča odbija da prihvati i vraća na default osim množioca. Neka ideja?

Pa sa 1MHz nisam ni probao. Probao sam da dignem na 2.83GHz. To je najmanje što sam probao i opet isto.

Bice onda da te ploca zeza.
Flashuj bios na najnoviju verziju, mozda pomogne.
Mada P45 chipset bi trebao da bez problema radi sa tim novijim E5xxx i E7xxx :trust:.
Ja sam svoju GA P35 DS3 morao flashovati da bi radila sa njima.

Da li pazis na mnozioc za memoriju, ako ostavis na defaultnih 4x, takt memorije mozda bude previsok za nju.

Probaj recimo ovako, smanjis mnozioc za procesor, i stavis 8x350MHz=2,8GHz, a memoriju recimo 2,4x350MHz=840MHz.
Mozda ploca ima neki trip sa visokim mnoziocem...

Poslednja izmena:
Jok!
BIOS je poslednja ver. Počinje da me nervira. Sigurno sam nešto prevideo. Čačkaću još malo, a ako neko ima predlog.....

Evo uzeh i ja jedan E5200, rekao bih doooobar primerak :p

Za sad 5.5h orthosa, mnozilac 12.5, FSB 328, strap 266, napon u biosu 1.45, ali ima ploca dosta veliki Vdrop. Max temp koju sam video je 62 stepena sa jednom Led plavom 12icom koja ni ne duva :)

A evo i slike da upotpuni pricu, proc je tek jedan dan kod mene, ali obecava lepo igranje...

:wave:

Prilozi

• 4100-5.5h.JPG
    4100-5.5h.JPG
    210.6 KB · Pregleda: 169
Odlichan je primerak, moj em trazi vishe napona, em je vruc nenormalno u loadu prelazi 80C, al problem je shto je na defaultu idle oko 46-47 :wall:

Za sad 5.5h orthosa, mnozilac 12.5, FSB 328, strap 266, napon u biosu 1.45, ali ima ploca dosta veliki Vdrop. Max temp koju sam video je 62 stepena sa jednom Led plavom 12icom koja ni ne duva :)

A evo i slike da upotpuni pricu, proc je tek jedan dan kod mene, ali obecava lepo igranje...

Nije ni cudo da imas tako male T, kad ga hladis kulerom skupljim od samog procesora :d.
Btw, sta bi sa bataljenjem prico oko PC-ja i uzimanjem Jabucastog voca, il sam te pomesao sa nekim :trust:.

^ imao sam ja iMac 24" ali nazalost je morao da produzi dalje :(

Pa znam da sam te pitao na pvt, sto prodajes onako odlicne komponente.
Te smorio Mac, sta je bilo u pitanju :).

Poslednja izmena:

Auh,

U lucky bastard :banana:

Kod mene je domet 3,66@1,3625v i tada je na granici od 70c pod Orthos-om i to sa Vendettom2. 24/7 samo 3,5@1285v, temperatura na razumnih 60c

Auh,
U lucky bastard :banana:

On ima dosta bolji kuler, za klasu iznad, mada i ocigledno veoma hladan primerak.

Kod mene je domet 3,66@1,3625v i tada je na granici od 70c pod Orthos-om i to sa Vendettom2. 24/7 samo 3,5@1285v, temperatura na razumnih 60c

Ja za isti napon na 3,75GHz (24/7) imam iste temperature, ali uz malo losiji Titan-ov kuler.

***, tebi je bas upao topao primerak, plus hladan napona :smash:.
A sto ga ne drzis na tih 3,66 za 24/7, pa ne dostize on 70C svakodnevno, zaboravi Orthos.
Sta ga jos moze u svakodnevnom radu toliko zagrejati ;).

Poslednja izmena:
Aham one an the only :)

Prvo sam ga probao na 4, pa onda na 4100, za 4200 trazi dosta napona, no igracu se josh, tek je stigao, a i imam sutra neki ispit ;)

Mogao bi da ga poshaljesh za Jagodinu :) da se poigram sa njim malo ;) :d

Poslednja izmena:
Sad ga vrtim na 4 okruglo na 1.376, i proshao je vec preko 2h ali dok ne dodje bar do 5 nije stabilno.

Inace je na onim setovanjima za 4100 proshao linx 25 loop-ova...

Eve slika...

P.S. Ipak linx dosta greje, tako da je temp na momente ishla i na 67-68, mada joj je 65 bio prosek ;)

Prilozi

• linx 4100-25loop.JPG
    linx 4100-25loop.JPG
    301.5 KB · Pregleda: 99
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno