Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Ne znam ali meni je UPS naplatio sve regularno ispod 50€.

Elem, pijem iron Complex Caps koji su mi preporuceni ovde vec dva meseca redovno i danas izvadim rezultate - gvozdje i hemoglobin nisu se ni mrdnuli. Ne znam sta da radim, tek za dve nedelje imam kod interniste zakazano.

A sto se tice CRPa sa kojim sam se ranije pratio sad je spao, na 6 doduse sto je i dalje van granice al dobro. ALT i AST su mi takodje poviseni.

Ne osecam nikakve simptome nedostatka gvozdja niti problema sa jetrom ili necim
Meni su žena i tašta pile gvožđe i za te anemije stvarno treba dugo da se izleče. E sad, trebalo je bar malo da se mrdne na gore. Možda imaš neki drugi problem koji se tiče ili absorbcije gvožda, ili feritina ili ko zna čega, da je svaku anemiju moguće sanirati samo gvožđem ne bi bilo anemičnih ljudi uopšte ali nažalost to nije slučaj.
Ja bih na tvom mestu duplirao dozu jer očigledno da ne absorbuješ dobro, dodao bih 125mg (četvrt tablete) ekofarm vitamina c uz svaki obrok i sačekao ta dva meseca pa video.
Mojoj tašti koja ima rak najviše je gvožđe pomerio ovaj preparat https://iherb.co/V5zzSNC on ima skoro 4x više gvožđa po tableti od tog tvog preparata.

Ako možeš da podeliš i ostatak nalaza, bilo bi zanimljivo da vidimo.

Hvala svima na odgovorima za DHL

Meni su žena i tašta pile gvožđe i za te anemije stvarno treba dugo da se izleče. E sad, trebalo je bar malo da se mrdne na gore. Možda imaš neki drugi problem koji se tiče ili absorbcije gvožda, ili feritina ili ko zna čega, da je svaku anemiju moguće sanirati samo gvožđem ne bi bilo anemičnih ljudi uopšte ali nažalost to nije slučaj.
Ja bih na tvom mestu duplirao dozu jer očigledno da ne absorbuješ dobro, dodao bih 125mg (četvrt tablete) ekofarm vitamina c uz svaki obrok i sačekao ta dva meseca pa video.
Mojoj tašti koja ima rak najviše je gvožđe pomerio ovaj preparat https://iherb.co/V5zzSNC on ima skoro 4x više gvožđa po tableti od tog tvog preparata.

Ako možeš da podeliš i ostatak nalaza, bilo bi zanimljivo da vidimo.

Hvala svima na odgovorima za DHL
Evo krvne slike

Videcemo sta ce biti za gvozdje, idem u cetvrtak kod doktora ali po svemu sudeci po iskustvima drugih, ide Heferol.Sve je okej samo mislim da je holesterol na gornjoj granici, mada nadam se da ce se to soveati u red sada kad sam sredio ishranu i omega 3.

Prilozi

• 4AF34025-D822-42D3-B2C3-3649E0D41755.jpeg
    4AF34025-D822-42D3-B2C3-3649E0D41755.jpeg
    243.2 KB · Pregleda: 20
Jel naplaćuju naši porez i carinu kad se šalje preko one treće opcije na iherbu, local post plus? Ta opcija obično bude 10$ jeftinija od dhl-a, ali džabe ako sačekaju ovi i odvale na carini.

Evo krvne slike

Videcemo sta ce biti za gvozdje, idem u cetvrtak kod doktora ali po svemu sudeci po iskustvima drugih, ide Heferol.Sve je okej samo mislim da je holesterol na gornjoj granici, mada nadam se da ce se to soveati u red sada kad sam sredio ishranu i omega 3.
Ako je uporediš sa prethodnom, je li porastao broj eritrocita i hemoglobina? Jer sudeći po ovom RDW kao da ti se stvaraju nova crvena krvna zrnca pa moguće da ti tu ide gvožđe.
Takođe, hemoglobin i crvena krvna zrnca su dobri, zato nemaš nikakve simptome kao vrtoglavicu i dobro se osećaš. Nisam lekar, ali da bi dobio kompletnu sliku fali ti feritin i transferin ovde, a takođe nisam lekar i ovo nisu previsoki enzimi, ali uzimajući u obzir da je sve ostalo u redu problemi sa jetrom takođe mogu biti često povezani sa niskim nivoom gvožđa.

Za kraj, preparat sa iherba koji si ti naveo ima oko 30mg gvožđa u tableti a Heferol ima 350mg u tableti, možda trebaš pre toga da probaš bar 100mg neko vreme pre nego što skočiš na Heferol. Zvuči kao jako mučno da progutaš 350mg gvožđa...
Što se tiče nalaza, potrebno je vreme da se stvari promene na bolje, pogotovu sada kada su svi bolesni od korone, meni su nalazi bili poremećeni mesecima posle korone... Vidi šta ćeš pa javi

Jel naplaćuju naši porez i carinu kad se šalje preko one treće opcije na iherbu, local post plus? Ta opcija obično bude 10$ jeftinija od dhl-a, ali džabe ako sačekaju ovi i odvale na carini.
Meni su naplatili, ali nije 10$ već 15-16 na 50eur paket.
Na kraju ispadne malo jeftinije , ali se čeka oko mesec dana, možda nekad i prođe bez carine, mada kako su krenuli da grabe, sumnjam da bi i čačkalica prošla bez provere.

Kad sam napisao, mislio sam da je local post plus kao opcija jeftinija 10tak dolara u odnosu na dhl. Za magnezijum i omega 3, dhl kosta oko $36 dok je local post plus oko $25. Zato i pitah, ako ce ovi da carine to, onda mu dodje na isto, s tim sto cekas mesec dana bezveze. Cene suplemenata su ok, ali placati 3500din postarinu je bas previse.

Zavisi dosta od kolicine artikala. Ja sam uzeo prekjuce (neka akcija zbog 14.februara) cetiri artikla i sa local post plus shipingom me je izaslo 43e ali se jasno menjala cena shipinga u zavisnosti od kolicine artikala i samih artikala.

Naravno, ja sam ubacio svega 2 artikla u korpu i bila je $25 ili $36 dhl, što je iskreno previše za 2 artikla, ali nažalost izgleda da je jedina alternativa juriti neke akcije ovde kod nas.

Moze negde da se nadje jeftinije seraptet,selen+cink+magnezijum?

Imaš anafarm cink glukonat u našim apotekama koji je jeftin, selen je upitno i da li moraš da suplementiraš (mada ga stavljaju u svaki imuno preparat), magnezijum najjeftinije ti je da napraviš magnezijum hlorid od nigarija kojeg imaš u zdravoj hrani ali je užasan za popiti. Magnezijum oksid izbegavaj, ima jako slabu absorbciju. Sve ima prilično jeftino na Iherbu, problem je što je poštarina poskupela u poslednje vreme. Možda se isplati ako napuniš punu korpu do 50e i uhvatiš popust.

Ja sam sad uzeo magnezijum citrat u dm-u. 20 kesica je 450din, mada u benu apoteci ima isto citrat 30 kesica 550din, pa izadje jeftinije po kesici. Sledeci cu mozda da uzmem magnewill rapid, posto je sastav magnezijum-citrat, magnezijum-glukonat i magnezijum-bisglicinat. Mada nazalost ne pise odnos.

Код састава хране и сл. неписано правило је да се прво наведе оно чега има највише па тако редом до оног чега има најмање.Да ли то свако поштује не знам,иначе мени је магнезијум редуковао лупање срца за 95-99%,тако да сам стварно презадовољан његовим учинком,још ако је потпомогнут неким облицима здравог живота,још боље:)

Da, to je uobičajena praksa, ali nije isto kad je odnos 90-5-5 i 50-30-20. :) Zato bi bilo dobro da ima ta informacija, ali šta da se radi.

Слажем се у потпуности.Чак и Биофар,који је неки бренд,не наводи однос између 4 облика магнезијума.Добро да наведу укупну количину,ако је и то тачно:)и да дјелује,а свако од нас бар то зна.

Tu je najverovatnije serving size 2 kapsule, odnosno jedna ima 200mg, pa zato pise dve dnevno.

@optical
Мјесец дана сигурно,можда и мало више,цитрат са 60 мг елементарног маг.у почетку,сваки дан.Касније све веће количине(укупно 130 милиграма ел.маг. пола цитрат,пола бисглигинат,сада 400 милигр. )сваки други дан.Некад голица,вода,бадеми,ови стари-нови хљебови(без брашна и сл.)Међутим без суплемената ништа.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je za najbolju absorbciju potrebno kombinovanje formi magnezijuma, ko može da se bakće sa tim.

A Mg hlorid preko kože niko ne koristi?

Код састава хране и сл. неписано правило је да се прво наведе оно чега има највише па тако редом до оног чега има најмање.Да ли то свако поштује не знам,иначе мени је магнезијум редуковао лупање срца за 95-99%,тако да сам стварно презадовољан његовим учинком,још ако је потпомогнут неким облицима здравог живота,још боље:)
Pisano pravilo.
A Mg hlorid preko kože niko ne koristi?
Nema dokaza da nadoknađuje sistemski deficit. Pomaže kod bolova u mišićima, zato se stavlja u soli za kupanje.

@ironmanbg -Користим и то:)повремено.Куповни је,а сљедећи пут ћу направити,бар ћу знати количину у раствору.Добар је за масажу,мишића,зглобова,дјелује брзо мада ми је витамин Д много више помогао за јесење и зимске болове.

Kao neko ko prilicno aktivno prati ovu temu, ali su mi cesto mnogi postovi nejasni bas zbog oskudnog znanja o suplemetnima, bicu slobodan da pitam za savet iako je neko mozda vec odgovorio na to u jednoj od 60 stranica.

Vec mesecima pijem vitamin D (vigantol 2000 jedinica, 5 kapi dnevno posle rucka) zbog blage insulinske rezistencije koju odrzavam pod odlicnom kontrolom, a na preporuku endokrinologa. Medjutim, u potrazi sam za nekim prakticnijim oblikom jer mi je mucno da cekam da se ona kapaljka pokrene i kada bocica dodje do pola, nema sanse da istisnem. Takodje, moram da imam pri ruci kasicicu sto nije uvek jednostavno. Da li postoji neka bolja alternativa da radi posao?

Drugo pitanje imam u vezi sa magnezijom koji se pominje u poslednjim postovima. Idem u teretanu vec nekoliko meseci i trener mi je preporucio suplementaciju magnezijum-citratom. Do sada sam koristio Haya Labs magnezijum citrat, medjutim te tablete su konjske i tesko mi je da progutam. 100 tableta kosta 1500 dinara. Da li neko ima drugu prihvatljivu alternativu pod uslovom da se prodaje u Srbiji? Napominjem da ne trazim medicinske savete na forumu, redovno radim analize krvi i konsultujem lekara po potrebi, medjutim oni nisu bili raspolozeni za savete oko proizvoda.

Hvala unapred😊

Da li neko zna možda da li se naplacuje carina za paket sa myprotein-a koji prelazi 50e sa postarinom(bez postarine je ispod 50e)?

Kao neko ko prilicno aktivno prati ovu temu, ali su mi cesto mnogi postovi nejasni bas zbog oskudnog znanja o suplemetnima, bicu slobodan da pitam za savet iako je neko mozda vec odgovorio na to u jednoj od 60 stranica.

Vec mesecima pijem vitamin D (vigantol 2000 jedinica, 5 kapi dnevno posle rucka) zbog blage insulinske rezistencije koju odrzavam pod odlicnom kontrolom, a na preporuku endokrinologa. Medjutim, u potrazi sam za nekim prakticnijim oblikom jer mi je mucno da cekam da se ona kapaljka pokrene i kada bocica dodje do pola, nema sanse da istisnem. Takodje, moram da imam pri ruci kasicicu sto nije uvek jednostavno. Da li postoji neka bolja alternativa da radi posao?

Drugo pitanje imam u vezi sa magnezijom koji se pominje u poslednjim postovima. Idem u teretanu vec nekoliko meseci i trener mi je preporucio suplementaciju magnezijum-citratom. Do sada sam koristio Haya Labs magnezijum citrat, medjutim te tablete su konjske i tesko mi je da progutam. 100 tableta kosta 1500 dinara. Da li neko ima drugu prihvatljivu alternativu pod uslovom da se prodaje u Srbiji? Napominjem da ne trazim medicinske savete na forumu, redovno radim analize krvi i konsultujem lekara po potrebi, medjutim oni nisu bili raspolozeni za savete oko proizvoda.

Hvala unapred😊
Vigantol mozes i direkt na jezik, ja tako sipam svoje kapi d3+k2 koje su u istom pakovanju kao vigantol. Samo izbrojiš koliko puta kapne :)

Imaš dosta proizvoda d3, od korone je krenula ekspanzija, imaš ih dosta u tabletama na našem tržištu, samo pogledaj da odgovara toj tvojoj dozi od 2000 iu.

Svaki dobar magnezijum je velika tableta, jer svaka dobra forma magnezijuma (malat,glicinat,bisglicinat,citrat,taurat) sadrži manje elementalnog mangnezijuma i više ovoga za šta je vezana. Tako da da bi dobio 150-200mg elementalnog magnezijuma u tableti mora da bude velika tableta. To je neka heuristika, ako je velika tableta znači da je magnezijum i proizvođač dobar. Ono tipa "magnezijum direkt" 400mg u malom pakovanju ja iskreno sumnjam da je 400mg elementalnog magnezijuma, već 400mg magnezijum oksida koji sadrži 60% elementalnog magnezijuma. Magnezijum citrat sa druge strane sadrži samo 11% elementalnog magnezijuma, zato je tableta tolika. Sad na stolu upoređujem citrat i malat, i malat je definitivno koncentrovaniji, i glicinat je, tako da probaj da nađeš te forme.

Poslednja izmena:
Pitanje za vas koji pijete ili ste pili Omega 3, vredi li piti i osecate li neka poboljsanja/promene? Razmisljam da uzmem zbog treninga pa me zanimaju iskustva.

Isto pitanje i za ZMA.

Најкомфорнији је витамин Д(3 наравно)у спреју,па у оним меким,желатинозним капсулама. Скупљи су и рјеђи али их има.Магнезијум директ форма с друге стране.(ни ја не могу оне велике гутати:))Пробај па види учинак,поготово ако редовно радиш анализе.
@Teniser

Pitanje za vas koji pijete ili ste pili Omega 3, vredi li piti i osecate li neka poboljsanja/promene? Razmisljam da uzmem zbog treninga pa me zanimaju iskustva.

Isto pitanje i za ZMA.
Omega 3 se ne oseća kad se pije, može da se vidi na nalazu ako piješ 1+ grama epa. Prosečna tableta omega 3 sadrži 180mg epa.
Izuzetak je meni bio kada sam imao ozbiljnu upalu kolena i pio sam 12 kapsula omega 3 dnevno i vrlo brzo me je prošlo. Tako velika doza nosi i neki rizik sa sobom.

Zma sa druge strane skoro svi osete, jer se pije direktno pred spavanje pa ljudu bolje spavaju, sanjaju i bude se odmorniji.

Uzecu onda da probam. Neka preporuka za Omega 3 da ima kod nas? ZMA cu uzeti Optimum Nutrition ili nesto slicno.

Nazad
Vrh Dno