Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Meni se recimo monitor brže "budi" na DP nego na DVI! Ostalo nema razlike, tj. ima kod mene - 10bit, zvuk... Ali na ovom modelu nema.
Svejedno je korisno brže buđenje, makar vidim post pri butovanju! ;)

DELL LED TFT 24" U2412M UltraSharp IPS Full HD Kakav je ovo monitor za igre i za gledanje filmova vidim da ima 8 ms odziv negde sam procitao da je to lose za igre dal se to primeti u praksi.Dal ima neki bolji do 30 000 din.

bolji za te pare, a i dosta vece, neces naci. nema upadljivih duhova na njemu.

DELL LED TFT 24" U2412M UltraSharp IPS Full HD Kakav je ovo monitor za igre i za gledanje filmova vidim da ima 8 ms odziv negde sam procitao da je to lose za igre dal se to primeti u praksi.Dal ima neki bolji do 30 000 din.

Na pravom si mestu, tj. temu si ubo iz prve... sad jos samo da krenes da *citas*, posto je o tome pricano nadugacko i nasiroko u ovoj temi.

sve je super ali monitor ima na 2 mesta BG za 30.000....

Ne znam da li su ogromne razlike al dosta jeftinija opcija je ovaj dell 2312hm. Odlican monitor isto ISP panel slika je odlicna nema duhova u igricama i kosta 160 do 170 evra. 23 incha 16:9 1080p monitor. Ja sam iskreno hteo da uzmem ovaj 2412m al nisam imao para za njega pa sam uzeo taj od 2312hm. Veoma zadovoljan :)

I ja isto.
Onda sam ga vratio i uzeo U2412m.
Nisam imao jedan model pored drugog tako da mogu da iznesem samo neki subjektivan utisak.

Presao sam sa crt 19-ice i nisam mogao da se naviknem na format 16:9. Model U2312hm je stvarno ogroman ali isuvise sirok a nedovoljno visok. Da je neki
model sa vecom dijagonalom mozda mi nebi bio toliki problem da se naviknem, najvise zbog vertikale koja je manja nego kod crt 19-ice.
Dell U2412m je dosta laksi za navikavanje ali ima i on svojih mana. Najvece prednost oba monitora su kvalitet boja, solidan ugao vidljivosti i mala potrosnja.
Mane kod oba monitora su probijanje po ivicama, vise primetno u zatvorenoj prostoriji. Nisu sjajni za citanje, obradu teksta...itd.

Neke karakteristike:
1.Ista zavrsna obrada
2.Problem sa neujednacenim osvetljenjem na oba monitora
3.U2312hm ima ostriju sliku
4.U2412m poseduje bolju rezoluciju 1920 x 1200.

Steta sto ne proizvode model od 23 incha sa 16:10 aspect ratiom.

Imam Sammy 223bw kao par kolega s pocetka teme. I dalje radi besprekorno kao i prvog dana, ali voleo bih vecu dijagonalu, rezoluciju i ne-TN panel zbog povremene obrade fotografija. 16:10 odnos mi vise odgovara jer mi crne linije ne smetaju kod gledanja filmova (povrsina slike je manje-vise ista ovde sa linijama kao na 23 bez njih) a vise od dokumenta se vidi kada se bavim tim.
Procitah celu temu i dosta toga mi je jasno, tako da necu pitati o garanciji, ghostingu, krckanju itd.
Ali postoji par stvari koje bih hteo da razjasnim, s obzirom da nema prilike da ga vidim uzivo pre kupovine jer zivim u slepom crevu Srbije (a sve i da mogu da ga vidim ne moze se uvek steci dobar utisak na brzinu).

Ono sto mi i nije najjasnije je taj glow-tinting? Da li je to nesto sto je vise izrazeno nego na TN ili ne? Monitor bi mi stajao na oko metar udaljenosti.
Takodje kada legnem u krevet i pustim film, na 223bw kada su mracnije scene ne vidi se gotovo nista, cak neke nijanse prelaze u negativ! Glava mi tada stoji na oko 30-50 cm spod nivoa ekrana a na oko 2,5 m udaljenosti. Neki kazu da na Delu nisu bas najbolji uglovi pa ako moze neko da mi potvrdi, posebno iz aspekta gledanja "odozdo".

Izvinjavam se na poduzem postu ali reko' da se raspitam da ne bacam pare za nesto sto je "samo malo bolje" ...

Nisi napisao kolika ti je osvetljenost u sobi, sto je po meni najbitnije za ugao gledanja ali posto imamo slican raspored, i naviku gledanja filmova iz kreveta mogu da napisem par reci i da ti olaksam odluku.
Ako budes kacio monitor na zid u zavisnosti od toga gde se nalazi krevet (ne mislim na visinu nego na poziciju levo od monitora, desno...itd) uglovi mogu da budu mali problem, ako ga budes drzao na stolu moci ces da rotiras postolje i samim tim neutralises potencijalne probleme. Najveci gubitak vidljivosti se primecuje kada se gleda odozgo... odozdo nebi trebalo da bude problema, makar ih ja neprimecujem.
Nemam problem sa tintom ako se misli na uniformnost ekrana, tj boja je jednaka preko celog ekrana.
Anti-Glare coating je neki premaz ciji efekat najvise primetim pri citanju ili po uglovima nesto kao isijavanje, po meni nista strasno.
Moj primerak ima samo jednu veliku manu, to je pozadinsko probijanje ko je se vidi u donjem levom i gornjem desnom uglu, neka zuckasta boja koje se primecuje samo nocu na crnoj povrsini ili u jako tamnim scenama u filmu sto je jako lose.
Moj savet ti je da narucis monitor preko interneta, vidis da li odgovora i u najgorem slucaju imas rok od 2 nedelje da ga vratis.

Osvetljenost sobe je 90% vremena minimalna moguca, samo od monitora, indikatorskog led-a sa kucista i ono malo ulicnog/dnevnog svetla sto se probije kroz venecijanere (u polozaju zamraceno).
Inace monitor stoji/bi stajao na stolu i bas u pravcu jastuka ali nesto visi, kao sto rekoh, tako da levo-desno nije problem. Najvise me je zanimao pogled iz donje hemisfere kao i u varijanti sedenja ispred monitora.

Hvala Flayer.

Stigao monitor.
Nisam stigao puno da ga isprobavam, ali preliminarni utisci su generalno pozitivni. Jako dobra slika i uniformnost osvetljenja, uglovi dosta dobri, ima nesto glow-a u donjim uglovima (koji se primecuje samo na crnoj pozadini), mali zazor izmedju plastike i panela po donjoj ivici, mada stoji ravno koliko sam mogao da ocenim ...

a sam iskreno hteo da uzmem ovaj 2412m al nisam imao para za njega pa sam uzeo taj od 2312hm. Veoma zadovoljan

i ja isto...super je

Ja ostao ravnodusan. Uopste nema bolji kvalitet prikaza od mog prethodnog Samsunga 205bw - bukvalno jedina prednost su bolji uglovi i veca radna povrsina. Iskreno, ocekivao sam vise od IPS panela.

Ne znam zasto toliko insistiraju na agresivnom antiglare premazu koji cini da monitor izgleda prljavo i masno. Iza mene je samo beli zid, tako da nema sta da se reflektuje. Razmisljam zbog toga da ga prodam.

Pokusao sam da kalibrisem monitor na brzinu, a kao referencu sam koristio moj ipad 3 koji ima najbolji displej koji sam ikada video. Crna jednostavno nije crna a bela nije bela, i dubina boja prosto ne moze da se poredi. Isto tako, poredjenje sa mojim 42" LED televizorom je smesno...

Ok, imam 2 pitanja:

Kome treba portret mod i cemu to uopste sluzi :) Kako se uopste rotira u windowsu prikaz? Mozda tome sluze drajveri za monitor?
Pretpostavljam da treba instalirati drajvere da bi USB portovi bili funkcionalni?

Portretni mod je dobar zbog pregleda interneta, evo kako se to menja:

Prilozi

• u2412m.png
    u2412m.png
    420.3 KB · Pregleda: 147
Kako si to "kalibrisao" prema iPad-u, stavio si ga pored monitora pa gađao nijanse? :d Prvi put čujem da je neko radio nešto slično. Bez hardverske kalibracije nema ništa, ovo je sve nagađanje.

Dizajnerima kojima treba takav položaj zbog preglednosti. Au brate, osnovne stvari. Screen Resolution, Orientation pa izabereš Portrait. Ne, prikačiš kabl koji si dobio i Windows će sam prepoznati hub i sve instalirati.

@ nessa78:

Hvala za portret, stvarno nikada u zivotu nisam imao potrebe za tim pa nisam ni znao gde je opcija :)

Kako si to "kalibrisao" prema iPad-u, stavio si ga pored monitora pa gađao nijanse?

Tako nekako.

Ne, prikačiš kabl koji si dobio i Windows će sam prepoznati hub i sve instalirati.

Ok, hvala, pretpostavljam da mislis na neki kabl koji povezuje monitor na USB port racunara.

Poslednja izmena:
Razmišljam se o kupovini da uzmem

Dell u2412m - oko 28500 din
a
Dell u2312hm - oko 19900 din.

Jel ima još neke razlike osim u tom jednom inču?
Ako je samo za inč, 10000 din razlike će me usmeriti kao ovom manjem

24" je 1920x1200 (16:10)
23" je 1920x1080 (16:9) i taj inch manje :wave:

I misliš da je to jedina razlika?

šta im znače ove oznake m i h.

Jesi li ih upoređivao u realnom radu?

bravo, dao si dva totalno nebitna odgovora, koja nemaju veze sa pitanjem :)
I zazvucao si jako pametno :)

I misliš da je to jedina razlika?

šta im znače ove oznake m i h.

Jesi li ih upoređivao u realnom radu?

To je jedina razlika, razliku u realnom radu mozes primetiti samo zbog 2 razlicita primerka, istu ces razliku primetiti da stavis 2 ista modela jedan pored drugog. U ovom konkretnom slucaju M i H zaboravi...

Mogao bi da sacekas ove nove modele, ja po ovim cenama ne bih kupio ni jedan ni drugi model...

Poslednja izmena:
Neverovatno je da im cena nije pala vec godinu dana. Cak mi deluju da su poskupeli...
Video sam kod prijatelja koji se bavi grafickim dizajnom ovaj veci dell i odusevio sam se sa slikom. Pa sam se nadao, posto mi nije preterano bitna velicina, mada mi se vise svidja 16:10 nego 16:9, da bi mi i ovaj manji vrsio posao...

sto kazes, da sacekamo da vidimo te novije modele

Kako da padne kad nemaju konkurenciju+evro nezdravo porastao. Mozda ti ortak ima U2410, cisto te upozoravam ako si kojim slucajem pomesao, da se ne nadas tom kvalitetu. Ako si siguran da si video U2412M onda ignorisi ovo :p.

@CoyoteKG

Ko kako "zvuci" tesko je da se odredi kroz "napisane" reci, odgovor koji si trazio dobio si kroz ono sto si napisao i stojim iza tacnosti podataka! ,)

S' druge strane trebalo bi prvo (i osnovno) da se informises sa oficijalnih i drugih strana o proizvodu koji te interesuje i onda potrazis necije licno iskustvo, zato je i usledilo "google" resenje jer sve te podatke koje si ti trazio imas na DELL oficijalnom sajtu a licnih iskustava imas na pretek u ovom podforumu (koje si trebao da procitas) !

Ne moze sve ko na tacni ;)

Izmedju ostalog, sta ti mislis koliko je ljudi u prilici da priuste skupe monitore, uporedjuju ih i pritom vise na forumu dajuci informacije kad god to nekome treba? :wave:

Poslednja izmena:
Da li neko cita testove na benchmarku? :)

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_dell_ultrasharp_u2312hm

Dakle, kao sto se navodi u tekstu, odredjene razlike izmedju veceg i manjeg modela postoje, u losijem kontrastu i u slabijoj dubini crne kod manjeg modela - ali s druge strane, na njegovoj strani su cena i bolja out of the box podesavanja.

Sto se tice same velicine - dodatni pikseli po vertikali itekako znace, dobija se dosta veca radna povrsina nego sto nagovestava razlika od samo jednog inca, pa je samim tim i razlika u ceni donekle opravdana.

Poslednja izmena:
Razlika u ceni je preterana, a to se desilo nakon velike potraznje istog :trust:

@Supreme.50 U pravu si. Sad sam ga zvao. Onda ne vredi da uzimam to. Ostacu na mom matorom 971p :)

@nessa78 :smack:
:)

lihvari.......2412 je u jednom trenutku dosao na 22000, sto je tada bilo oko 205 evra.a sada je 245 sto je cisto otimanje para...

lihvari.......2412 je u jednom trenutku dosao na 22000, sto je tada bilo oko 205 evra.a sada je 245 sto je cisto otimanje para...

Da tacno tako. Ja sam bio iskoristio oscilaciju evra i uzeo ga pre nekoliko meseci za tacno 200e a sada je skocio... Ali vredi svaku paru monitor to stoji.

Nazad
Vrh Dno