Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

16:9 je pobedio jer im je dosta jeftiniji za proizvodnju (manje škarta...), i veći im je profit nego pri prodaji 16:10 modela. Za mene je 16:10 zakon.

Upravo tako, cena je presudila, a onda je nekako ostao potpuno potisnut 16:10. Ako se dobro secam, mislim da nije rec o skartu, vec o tehnologiji secenja, tj. pri secenju velikih panela dosta manje nekorisnog ostatka ostaje od ploca sa odnosom 16:9.

Da cena je tu glavni faktor. Moj monitor 27" - 16:9 ima u 30" i 16:10 je. ALI... 350€ više! :crash::d:d
Pa ko ima nek izvoli. ,) Ja ipak nisam bio spreman, iako je stvarno bolja opcija.

Poslednja izmena:
stigo monitor :banana:
prvi utisak: dobar je i veeeliki :)

jel zna neko ko radi kalibraciju monitora u Nisu?

Ne mozes se potpuno osloniti na tudji setup, jer se svaki monitor razlikuje. Ovaj test je solidan za podesavanje.

Ne mozes se potpuno osloniti na tudji setup, jer se svaki monitor razlikuje. Ovaj test je solidan za podesavanje.
po ovom testu, najtamnija nijansa crne se jeeedva prepoznaje, a 2 najsvetlije nijanse bele nema sanse da provalim.
brightness mi je na 70, a contrast na 75.

Probaj da stavis brightness na 40. Kod mene se vidi razlika luminance 0% vs 1% i 99% vs 100%, a to je manji korak nego na lagom testu. Pdesavanja su Brightness:35 Contrast:75.
Nije toliko bitno da bela bude da oslepis, treba da je neutralna i da mozes da vidis razlike u nivoima.

monitor kalibrisan Spyder-om.
brightness 36, contrast 99, S 98, R 87, B 85. crna je na 139 cd/m2, bela na 0,35, a temperatura 6486.

Bilo mi je cudno posto nije blizu, a i nije po redu, pa reko da proverim da li je tako kako je napisao ili 98 87 85 po redu kako je u opcijama (RGB), a on pogresio... proveravam jer sam probao i slika je prezelena.

Pa i nemas nikakvu svrhu da probas, to vazi samo za njegov monitor i samo sa njegovim kolornim profilom. Ako bi i da probas mora ti poslati i kolorni profil ali verovatno ni tada nece valjati, male su sanse.

Sansa da su dva panela ista su jedan u deset hiljada, a kamoli ceo monitor...

imas 30 dana da vratis taj monitor iz bilo kog razloga (bar se tako hvale), slobodno se pozovi na to i zamenice ti.
Uostalom, ja sam tako vratio prvi primerak U2312HM kada sam ga kupio, jednostavno mi se uopste nije dopala slika - glow/tint (sta god da je od ta dva) po celoj desnoj strani, uzasno koliko je smetalo. Vratih nakon dva dana, rec mi nisu rekli, samo sam morao da sacekam jedan dan da im stigne nova tura. Nisam nesto preterano odusevljen ni ovim drugim (mozda sam ja previse ocekivao od IPS-a ili sta vec), ali bar ovaj pomenuti problem nije imao, tj. nema.

bas procitah citirani post i pade mi nesto na pamet....

sta mislite da li citirana aktivnost (vracanje monitora iz svakakvih razloga) pocinje da uzima maha u Srbiji(tj Bg-u)?

sta onda moze da se desi?....mislim,sta ce sada npr ti ljudi iz DESK-a da rade sa tim monitorom kojeg je vratio kolega "CAR"?(narocito kada se ima u vidu da ne uvoze na hiljade i hiljade primerka tog modela u Srbiju)....da li ce da ga posalju nazad u dellovu fabriku sa instrukcijama da poprave taj primerak i da se svidi buducem kupcu?.....naravno da nece,nego ce ga ponovo pustiti u prodaju...kao nov monitor naravno....i sada,neka druga musterija ce da kupi taj "NOVI" monitor........

shvatate poentu?.....ja ne zelim da kupim "nov" monitor koji je neko drugi jedan,pet,trideset dana koristio,isprobavao itd(da ne kazem drndao)....ustvari ne zelim ni "nov" monitor koji je stojao u izlogu 3 meseca,naravno ukljucen...

kako se "boriti" protiv ovoga kada kupujete monitor?....da li da trazite da vam donesu fabricki zapakovanu kutiju sa monitorom,i da je ispred vas prvi put otvore?....i onda da vi prvi pogledate monitor pre kupovine?

sta mislite,kakav bi stav nasi prodavci hardwera(konkretno ovog dellovog monitra) imali prema ovakvim zahtevima i da li bi na njih pristali pre kupovine?

Ja sam kupio danas 2412m u emmiju za 199eur. Fabricki zapakovan, pre kupovine smo testirali monitor pustili onaj test za mrtve piksele , filmove itd... Monitor je vrh. Za ove pare apsolutno nema bolji. Lepo izgleda, sve naj naj. Opsirnije utiske cu postaviti kad ga budem obradjivao fotografije. Za sada nema mane :)

A maxx79, ne mozees sve da imas i dobru garanciju i nove monitore. U americi imas pravo sve da vratis u roku od mesec dana. Tako da kad kupis nesto novo , to je radilo ko zna koliko ako je kod njih x radilo po mesec dana. Ne moze i jare i pare, ako izuzmemo A. Limu :)

pa cek,ti si dobio "i jare i pare" u emmiju...

dali su ti fabricki zapakovan monitor(koji su ispred tebe prvo otvorili).i dobio si garanciju od 36 meseci..da li si ti to izricito od njih trazio?.........i potrefilo se da je monitor odlican kako kazes....

znaci,u emmiju su prodavci raspolozeni za takve aktivnosti.....da li neko ima iskustava i sa drugim prodavnicama IT opreme?

Nisam bio izricit , to je kod njih praksa. Sami su se ponudili :) Kazu to je tvoje pravo kao kupca da proveris robu pre placanja. Za emmi sve pohvale

Ja sam u Desku uzeo svoj primerak, doneli zapakovan, otvorili, probali, ja ga odneo kuci. Posle mesec dana sam tek video zaglavljen pixel, odneo i dali mi novi zapakovani. Ovog puta smo ga testirali malo duze, bio savrsen, i evo i sad ga koristim. A te defektne neke vrate ako im bas dosta fali, neke prodaju neukim ljudima posto realno 1 pixel ne spada pod garanciju i mogu da ga prodaju, a neke i oni koriste. U Desku svi koriste u2412m i u2312hm, Lachesise i Storm Sentinel miseve... sigurno ne sto im se moze ;).

isto sam i ja moj 2412m pre kupovine u emmi-ju isprobao proveravao i na kraju uzeo, evo vec 6 meseci me sluzi savrseno, sve pohvale emmi-ju na pruzenoj usluzi i pomoci.

bas procitah citirani post i pade mi nesto na pamet....

sta mislite da li citirana aktivnost (vracanje monitora iz svakakvih razloga) pocinje da uzima maha u Srbiji(tj Bg-u)?

sta onda moze da se desi?....mislim,sta ce sada npr ti ljudi iz DESK-a da rade sa tim monitorom kojeg je vratio kolega "CAR"?(narocito kada se ima u vidu da ne uvoze na hiljade i hiljade primerka tog modela u Srbiju)....da li ce da ga posalju nazad u dellovu fabriku sa instrukcijama da poprave taj primerak i da se svidi buducem kupcu?.....naravno da nece,nego ce ga ponovo pustiti u prodaju...kao nov monitor naravno....i sada,neka druga musterija ce da kupi taj "NOVI" monitor........

shvatate poentu?.....ja ne zelim da kupim "nov" monitor koji je neko drugi jedan,pet,trideset dana koristio,isprobavao itd(da ne kazem drndao)....ustvari ne zelim ni "nov" monitor koji je stojao u izlogu 3 meseca,naravno ukljucen...

kako se "boriti" protiv ovoga kada kupujete monitor?....da li da trazite da vam donesu fabricki zapakovanu kutiju sa monitorom,i da je ispred vas prvi put otvore?....i onda da vi prvi pogledate monitor pre kupovine?

sta mislite,kakav bi stav nasi prodavci hardwera(konkretno ovog dellovog monitra) imali prema ovakvim zahtevima i da li bi na njih pristali pre kupovine?
Ma kakvo crno vracanje u fabriku, ide to regularno u prodaju. Ono sto meni licno nije odgovaralo, drugom hoce - nece ni da primeti to na sta sam se ja zalio.
Imam primer drugara koji je uzeo isti U2312HM... kako smo ga raspakovali i ukljucili, ja sam se zgrozio slikom. Sve ono na sta sam se ja zalio - pa puta 3. Isijava sa svih strana, ono vec neprijatno koliko ga ima. A njemu - sve super, samo pilji u monitor, oci ne odvaja od njega. Odusevljen skroz. Razumem ga, presao sa nekog deceniju i kusur matorog CRT-a... koji je uz to i poceo da sevrda sa bojama i gubi sliku :)

Inace se slazem sa tvojim stavom i poentom, delimo isto misljenje... ni ja necu "nov" monitor. Takav "nov" monitor.
Ali da dodam, uvek sam pre kupovine isprobavao monitor... za prethodnih 5-6 komada koje izmenjah do dana danasnjeg. Monitor je to, mora... nije to graficka/CPU/memorija... vec monitor: u to treba da gledam godinama, mora da bude perfektno - shodno cenovnoj kategoriji, naravno.
Tako da, kazem, uvek sam isprobavao monitor pre kupovine. Ili u radnji, direktno, odmah iz kutije... ili kod kuce, ako imam takav dogovor sa prodavcem, pa da vrnem ako nesto slucajno ne valja.
Pre ovog DELL-a, od tih prethodnih monitora sam imao problem samo sa jednim T220 - dva zaglavljena (ne mrtva) pixela blizu sredine ekrana, a i sama slika nije bila na nivou. Istog dana sam se vratio do radnje i zamenio, tj. uzeo drugi... na njemu je slika bila perfektna, a svi pixeli ispravni.
Od ostalih koje sam kupovao, a pre kupovine (naravno) isprobavao - nijedan nije bio sa nekom zamerkom, tako se pogodilo, te su odmah polazili kuci sa mnom :)

Poslednja izmena:
Sve zavisi od slucaja do slucaja...razumem da niko ne zeli npr. "novu" grafiku koju je neko prevrteo na ko zna kojim klokovima i temperaturama, ali uzmimo za primer monitor koji sam ja reklamirao posle 5 dana - nije hteo da se ukljuci - posle zamene tranzistora (ili sta je vec otislo) svakako ce biti odlican primerak, sa daleko manje "IPS glow-a" od zamenskog primerka koji sam dobio. Naravno da principijelno zvuci lose dobiti robu koju neko drugi nije hteo, ali ne mora uvek da znaci da je roba loseg kvaliteta.

bi li neko od vas ponosnih vlasnika 2412ke izmerio sirinu i visinu ekrana bez ivica i okacio te centimetre ovde?

2311 je 51 sa 29 cm, i zanima me razlika izmedju hjih pa mi lakse da uporedim konkretne brojke nego da gledam one dijagonala-u-dijagonali crteze, il da ih jurim jedan pored drugog..

ja mu dodjem jedan od onih koji nikako da se navikne na wide. pretpostavljam da je razlika izmedju 23" 16:9 i 24" 16:10 mala za vecinu, al mozda ne i za nas koji "hocemo i visinu i sirinu".. alt: jel postoji nesto vece od 19" a da se prodaje novo kod nas, odnos 5:4? /ima devetnaestica (38x30 cm), Dell E190S TFT, i to je to? :(

Poslednja izmena:
mislim, ovako napamet govoreci, da je 2412 visi oko 3 cm, koliko me secanje sluzi

bi li neko od vas ponosnih vlasnika 2412ke izmerio sirinu i visinu ekrana bez ivica i okacio te centimetre ovde?

2311 je 51 sa 29 cm, i zanima me razlika izmedju hjih pa mi lakse da uporedim konkretne brojke nego da gledam one dijagonala-u-dijagonali crteze, il da ih jurim jedan pored drugog..

24", 16:10, 51.8cm x 32.6cm

merci beaucoup. dobro, skoro 4cm, nije to za bacanje..

let me rephrase: za te pare (koliko kosta 2412), je l ima nesto više od 32.6 cm? (wide, ne-wide: bolje ovo drugo. oglasi, polovan >= 21" tft/5:4 - je l to jedino resenje? tj. bas nista od toga se vise ne uvozi/prodaje novo?)

Poslednja izmena:
Iskoristiš pivot funkcionalnost i dobiješ pola metra po vertikali.

Jel ovaj monitor bese idealan za dizajnere, fotografe.. ? :) Mislim, ne postoji nista bolje za 200e?

Nisam u toku sa monitorima odavno, ovaj Asus mi je odlican za trenutne potrebe ali moram da se opremim za dan kada stigne 600d :D

mozda eventualno neki drugi eIPS...

u svakom slucaju: nebo i zemlja su TN i eIPS.

(samo kao sto sam rekao kod U2412 - ne pipati kontrast jer ces izgubiti gomilu nijansi na fotografijama ako setujes bilo sta osim fabrickih 50%!)

Poslednja izmena:
mozda eventualno neki drugi eIPS...

u svakom slucaju: nebo i zemlja su TN i eIPS.

(samo kao sto sam rekao kod U2412 - ne pipati kontrast jer ces izgubiti gomilu nijansi na fotografijama ako setujes bilo sta osim fabrickih 50%!)
hmmm...meni je fabrički kontrast bio na 100, a posle kalibracije na 99.

sorry, nije 50 nego 75.

pogledaj ovaj test: http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php

ja bukvalno ako pomerim kontrast za jedan gore ili dole vise ne vidim odredjene nijanse sive!

ako stavim contrast na 99 ne vidim ni jednu sivu nijansu!

Vrh Dno