Šta je novo?

Dell U2412M IPS/LED

Dobro dosao na forum, drago mi je da su sugestije pomogle prilikom izbora koji je i ja cenim pravi. Neka te lepo sluzi :smash:

Kako bre "dobrodosao na forum", pa covek je tvoj ispisnik, na forumu je/ste od januara 2011-e :p

Ja i dalje patim za onim U2410 sto odose za 450e oba...izgleda cu definitivno morati da se zadovoljim ovim cudom. Recite mi kako spojiti ovaj u2412m na laptop tj hdmi tj ima li kabel koji je sa jedne strane hdmi a druge dp ili mi treba samo adapter i gde naci adapter?!

Poslednja izmena:
Zasto na display port, to je uglavno skuplja kombinacija od dvi to hdmi.
Ako vec imas hdmi kabl pogledaj nesto ovako
http://alturl.com/ijdbg

Ako nemas hdmi kabl uzmi neki hdmi to dvi kabl, imas u kelcu 2.5m za 500 dinara.

Realno nisam ni razmisljao u tom smeru :D ...tnx za info!

Laptop VGA na VGA

Ja i dalje patim za onim U2410 sto odose za 450e oba...izgleda cu definitivno morati da se zadovoljim ovim cudom. Recite mi kako spojiti ovaj u2412m na laptop tj hdmi tj ima li kabel koji je sa jedne strane hdmi a druge dp ili mi treba samo adapter i gde naci adapter?!

Ako zelis da spojis eksterni monitor sa laptopom u toj situaciji najbolje je VGA na VGA. HDMI na laptopu uglavnom sluzi za prikaz filmova,fotografija itd. na TV .Kod DELL-a ti je VGA kabel vec vezan za monitor a u pakovanju dobijas jos i DVI kabel koji koristi ako vezujes na PC

DP-HDMI radi preko običnog, pasivnog adaptera.

HDMI-DP zahteva aktivan adapter, jer nema konverzije. Aktivan adapter je 15-20 evra najmanje.

Ako zelis da spojis eksterni monitor sa laptopom u toj situaciji najbolje je VGA na VGA. HDMI na laptopu uglavnom sluzi za prikaz filmova,fotografija itd. na TV .Kod DELL-a ti je VGA kabel vec vezan za monitor a u pakovanju dobijas jos i DVI kabel koji koristi ako vezujes na PC

Tacno ovo sam potpuno prevideo, dobija se i vga i dvi kabl, s'tim da prvi moze da se iskoristi bez adaptera.
Jel ti problem da objasnis zasto mislis da bi bilo bolje povezati laptop preko vga nego preko digitalne veze koja bi u teoriji trebala da bude bolja.

@Proday
Sad sam video da imaju u mikroprincu veci izbor adaptera, obrati paznju na to da uzmes odgovarajuci adapter ako ti bude trebao.

Aaaaa, ne znas to, mozda je pisao po temama gde se ne racunaju postovi... :p

DP-HDMI radi preko običnog, pasivnog adaptera.

HDMI-DP zahteva aktivan adapter, jer nema konverzije. Aktivan adapter je 15-20 evra najmanje.
Možeš li malo da pojasniš ovo za aktivan i pasivan adapter?

Ja se dvoumim između DELL-a i nekih LG-jeva baš zbog HDMI-a, kojeg nema na DELL-u. A treba mi jer hoću da priključim i D3 kablovsku na njega uz kompjuter, na kome, doduše imam DP port, ali nemam DP kabl, dok HDMI imam. Koji monitor da uzmem? DELL mi se baš dopao, ali ako treba još par hiljada da keširam na budženje kablova... ne znam...
Imam i adapter HDMI to DVI, ali bih svakako da izbegnem korišćenje VGA i da i komp i D3 spojim digitalno.

Nije mi baš najjasnija ni razlika između HDMI, DP i DVI kvaliteta slike i da li se ovakvim premošćavanjem uz pomoć adaptera gubi na digitalnom kvalitetu.

Imaš na netu mnogo mesta gde je već objašnjeno, ukratko, ima veze sa time da je DP royalty-free i otvoren standard koji je pravljen da dopuni HDMI, dok se HDMI plaća i nema u specifikacijama ništa što ga vezuje za DP, pa zahteva aktivan adapter kako bi se dobila slika u slučaju HDMI izlaz -> DP ulaz. Obrnuto je dovoljan samo pasivan adapter, tj. puke prevezane žice.

Tek mi sad nije jasno šta si hteo da kažeš :zgran:

Imaš li ti odgovor na moju dilemu oko povezivanja i izbora monitora? :d

Dakle, ne znam koji IPS monitor da kupim, a dilemu mi prave konektori.
Dell mi se sviđa, LG manje.
Dell ima DP, nema HDMI ulaz, a LG ima.
PC ima sve (VGA, DVI, HDMI, DP).
D3 se povezuje preko HDMI, nema DP.
Ja hoću da povežem digitalno PC i D3 kablovsku na jedan monitor.
Imam DVI i HDMI kabl i adapter HDMI to DVI. (Ovo verovatno implicira da bi u slučaju DELL-a PC išao preko DP, a D3 preko adaptera na DVI, pa sam se pitao da li mi to smanjuje kvalitet video signala. Audio bih svakako posebnim RCA iz D3 u pojačalo)

Nemam DP kabl, koji košta 1200 - 2400 rsd.

Da li se više isplati uzeti Dell U2312HM/U2412M + DP kabl (21.200/27.000 - 30.200) ili LG (npr. 235V BN) sa HDMI 20.000 - 22.000?

Čitam i kapiram da su svi oduševljeni Dell-om, mada treba keširati još para za hardversko kalibrisanje.

Ja bih ti preporučio da PC povezeš Display Port kablom, a D3 poveži na DVI port monitora. Druga varijanta je da PC povežeš DVI kablom, a da za povezivanje D3 kupiš HDMI -> DP kabl.

Poslednja izmena:
Ne znam na koliko načina treba da kažem jedno te isto da bi razumeo: HDMI->DP varijanta ne radi bez adaptera koji pretvara signal zbog čega je nešto skuplji (15-20 evra min) i zove se aktivan adapter. DP->HDMI ne zahteva pretvaranje signala i tu može i pasivan adapter koji je jevtiniji (<1000 din).

Dakle, ako ćeš sasvim sigurno da na monitor priključiš D3 box koji ima HDMI izlaz i kupiš monitor koji ima DisplayPort ulaz (npr. U2412M), treba ti aktivan, nešto skuplji adapter kako bi imao sliku.

PC može i na DVI, sve su to digitalni standardi prenosa slike koji imaju isti kvalitet prikaza.

A to koji da kupiš na osnovu video priključaka - smatram da je glup metod izbora monitora. Dok lično ne pogledaš monitor u prodavnici, ništa nisi uradio, džabe sva priča po forumu. Hardversko kalibrisanje uopšte ne mora da se radi + nije vezano isključivo za Dell.

Evo mog skromnog mišljenja, nek se ne ljute ljudi koji misle drugačije.
Na osnovu mnogo pročitanih postova (ne svih, ali dovoljno), stvorio sam pozitivnu sliku o ovome monitoru i rešio da kupim. Nešto nisam pri kešu, 7950ka pre manje od mesec dana, pa sam rešio da uzmem na kredit (u winwinu, nešto povoljno, prosto neverovatno - kolika cena u cenovniku, 10% platiti u kešu, a ostatak na 10 rata bez kamate i u dinarskom iznosu. Pokušao sam sve da rešim u petak, ali nije uspelo, pa će papire da mi rešavaju od ponedeljka. Evo, danas popodne, drugar mi radi tamo, pitao sam ga jel možemo da uključimo monitor u radnji da malo vidim kako to izgleda - rekao je da nema problema, sakako sam rešio da kupim, ima jedan u radnji pa da pogledamo. Spojen na mašinu iz radnje, sa nekom atijevom karticom preko dvi, njegova rezolucija, 1920x1200, ok, nema mrtvih ili zaglavljenih pixela, to je prvo šro sam gledao, malo provrtio one slike iz testova za monitore, sve izgleda ok. Ali, zašto uvek ima ono ali.
Pustimo film (neki sa hd rezolucijom) i onda sam se oladio. Znači, stvarno da se razumemo. Ja ne menjam monitore kako mi se ćefne, kupim jedan (evo i danas imam Samsung 205BW, koji sam nekad platio 330e i nisam ni evra zažalio ovih 5-6 god, slika je još uvek kao prvog dana, boje, probijanje neprimetno, crna fantastična, nema glowa, 8ms g to g, ali nije bilo nekog smetajućeg ghostinga, prezadovoljan). Ali kod klinaca mi riknuo nakon 3-4 god Samsung 2043NW, ne može da se popravi, bio u 2 servisa, odlučim kupiću novi meni, a klincima montirati svoj stari monitor. E sad da nastavim priču.
Što neko reče ovde, (pustio sam film, na crnom i tamnijim scenama podotovo ali i na svetlijim bojama) glow UBIJA, prosto ne mogu da verujem, monitor od 28k dinara i ovako da radi. Imam odličan vid i možda osetljivije oči od ostalih, ali stvarno verujte mi ne izmišljam (jel zaista sam bio zagrejan, čak su i papiri za njega u toku za kupovinu, doduše na neviđeno). Možda neki više, neki manje, (čovek u radnji kaže da se kod nekih zna prelivati u ljubičasti ton), kod ovoga vuče na belo, kao odsjaj od Sunca kroz prozor, ili baterijske lampe. Da ne budem nemaran i kažem samo ima glowa i ne obrazložim, evo. Gledao sam brale iz svih uglova, najgori su uglovi gledanjem od gore, i gore dijagonalno prema dole. Ali opet idem logikom, od tamo se ni ne gleda, isto ali u manjoj meri kada se gleda s leve i desne strane, džabe pišu uglovi 178/178, zbog glow-a, lošiji su nego na mom 205BW. Dakle ajde, sednem ispred njega i gledam, izgleda solidno, mogao bi se koristiti, ali opet me strašno nervira donji levi ćošak (kao trougao kateta nekih 8-10 cm čak i u gledanju pravo na monitor, sedenje u centru). Najbolja slika (za ovaj primerak) bi bila da sedim dosta ispod monitotra, u šta nisam navikao, navikao sam da su mi oči negde u gornjoj trećini, ili blizu gornje ivice, sa blagim nagibom donji deo prema meni) odozdo je efekat gotovo neprimetan, znači, nije za mene. Ako išta mrzim kod monitora, to je ona (na starim monitorima grafit crna - prelivanje i ovaj glow - prosijavanje). Ne verujem da se ovo nešto mnogo razlikuje na ostalim primercima, pitanje je samo subjektivnog osećaja, neću da poručujem drugi - šta ako bude isto, da ne gnjavim ljude, imam 28k dinara na raspolaganju da uzmem neki monitor (ne bavim se grafikom, fotografijom, najviše čitanje na netu, poneka igrica, film, preferiram 16:10, i baza sa svim položajima, pivot nije bitan), ako je ovo najbolje što ima IPS za ove pare, ja ću rado da preskočim i uzmem neki dobar LG ili sl. TN panel 24". Probao sam menjati svetlinu i kontraste, isključiti dinamiku, ali to ništa nema uticaja na glow, džaba. Što se tiče probijanja svetla, zaista samo malo primetno u mraku, na crnoj, najizraženije donja desna ivica, ali - zanemarivo.
Ako neko zna neki dobar, još bolje predobar TN monitor 24" da mi preporuči, da vidim do ponedeljka, jer trenutno nemam ideja, a i nisam nešto u toku nekih 5-6 god, po pitanju monitora, znam da mi je pre par godina zapao za oko neki samsung Samsung SyncMaster XL2370, ali mi nije trebao, pa nisam dalje pratio. Ne bih da dajem više od 30k dinara, a može i manje, hehe.
Hvala!

evo i fotke revizije:

Poslednja izmena:
Treba ovih dana da uzmem tri komada. Trebaju mi uglavnom za rad,kancelarijski (malo photoshopa,statistike,analitike,exceli,blogovi..). Da li je 3 ovakva komada dobra kupovina, nekad bi ih terao u eyefinity,a pre cu da idem na extended desktop. Dvoumim se dal da uzmem ovo ili nesto manji S2340L ali je glossy ekran pa mi frka,a dopada mi se zbog tanjeg bezzel-a. Savet?

Samo ultrasharp serija ona im je najbolja mislim da S serija kancelarijska....dakle ultrasharp all the way....imam u2312hm prezadovoljan a ta 24-vorka je 16:10....pozz

Ma evo, nakon početnog razočarenja sa tim famoznim glow-om, vrlo malo štelovanja boja (preko menija) smanjenja B/C sa 75/75, na čak 7-10/75 preko dana, 0/75 u mraku, prezadovoljan, pošto je tebi za rad i bolje da je 1200 visina, extended možeš praviti i položeno i uspravno..., jedino što su nekad pivot monitori automatski rotirali sliku - nakon rotiranja monitora, kod ovog, bar koliko sam ja upoznat - nema.

Naravno da nema, ali to su 3-4 klika - ali preporucujem PRE rotacije ;)

Koristim ovaj monitor vec 6 meseci. Uglovi gledanja su neverovatni, pivot je super stvar, boje ok... Za obicne i srednje napredne korisnike odlican monitor za ove novce.

Treba mi monitor za celodnevno čitanje, sa mirnom slikom i oštrim slovima! Da li je to ovaj, ili postoji bolji izbor?

Da objasnim: nije u pitanju kancelarija već radna soba, a rad se sastoji od čitanja, programiranja, i rada u konzoli. Nikakve boje, slike, filmovi, igrice mi apsolutno nisu bitni, već isključivo što čistiji kristalno precizan prikaz slova koji ne bode oči blještavilom. Okruženje je uglavnom malo zamračeno mada nije uvek, odnosno nekada je jako osvetljeno.

Tu sad postoji jedan problem sa tim čitanjem: Imam neki BenQ kod koga posle nekoliko sati rada počinje da mi biva neprijatno da dalje gledam u njega. Slika (bela pozadina slova) nekako kao da treperi, ali to počinjem da primećujem (i da mi smeta) samo posle više sati rada. Zbog toga često podešavam boje tako da slova budu bela na crnoj pozadini, ali to ne može uvek da se izvede. Treperenje nije strašno kao na CRT-u pri 60Hz ali delue jače nego na CRT-u pri 85Hz. Neko mi reče da je to do tih "neonskih cevi" pa ako kupim LED monitor biće mi prijatnije. Zato sam i počeo da gledam LED monitore, a ovaj mi je zapao za oko zato što ima 16:10 odnos. Ja inače nemam ništa protiv ni 4:3 ili 5:4 odnosa, samo mi je važno da slika bude što mirnija, bela što nežnija (da ne blješti i bode oči) i slova što preciznija.

Kod ovog monitora me brine i taj "agresivni premaz" o kome se priča, a koji je meni apsolutno nepotreban, jer mi je radna soba podešena tako da nemam nikakve refleksije na ekranu. Brine me da će taj meni nepotreban premaz da zamuti preciznost slike.

Trenutno inače koristim CRT 19" na 85Hz (SyncMaster 997df), a BenQ LCD sam izbacio iz radne sobe. Više mi odgovara CRT za rad iako su slova za nijansu mutnija, jer... manje treperi bela pozadina! Ali to je dakle samo privremeno, dok ne kupim bolji monitor.

Samo koji?

Poslednja izmena:
Nema odgovora... da skratim pitanje: Postoji li bolji izbor od ovog monitora (za iste ili manje pare)?

Potreban mi je isključivo za celodnevno čitanje: savršeno oštra mirna slika koja ne bode oči blještavilom.

Pozadina ne bi smela da treperi ni na jednom krštenom pa i CCFL monitoru, tako da tvoj stari nije bio OK...
LCD je uvek dobar za čitanje, a da li ti je agresivan coating ili ne to moraš sam da vidiš jer je na svakom monitoru drugačije i osećaj je veoma individualan, traži neku radnju gde je izložen.

Treba mi monitor za celodnevno čitanje, sa mirnom slikom i oštrim slovima! Da li je to ovaj, ili postoji bolji izbor?

Kad nema nekog stručnjaka da kaže nešto, evo laički odgovor.
Monitor koristim mesec i po dana, odličan je. Ja baš imam osetljive oči, a često u mraku (odnosno sa malim indirektnim svetlom u levom ćošku sobe) čitam, surfujem. Za veličinu 24", slova izgledaju puna i prilično oštra (daljina gledanja oko 65cm, pa do zavaljen u stolicu, sve je ok). Kao što rekoh osetljive oči, monitor stoji podešen ovako:

i boje:

Premaz (agresivni ili ne), pojma nemam, ako se zbog njega javlja taj glow, moguće, na ovim podešavanjima nakon ovog vremena korištenja, više ništa ne primetim. Može da se primeti u potpunom mraku i to pomeranjem tačke pogleda van gabarita monitora, a pregledao sam net (glow (Earth) test) od najjeftinijeg do vrlo skupih ips-a, svi imaju taj glow: http://www.youtube.com/watch?v=rdAPNoiliFY ... http://www.youtube.com/watch?v=ci_Frg_lmEM ... http://www.youtube.com/watch?v=SjrSKLLF9dg

ali pošto svako sedi obično u centru ili blizu, nema nikakvih smetnji...

Ok. Kupio sam. Utisci:

Kao što znamo, donja plastika mu ne naleže striktno uz ekran, i to je tako i kod mene. Malo je veći procep na sredini nego na krajevima (za milimetar više), jer je plastika blago "odvaljena". Meni ne smeta, ne primećuje se sem ako si picajzla.

Ima određeno isijavanje (glow) ali i to mi ne smeta preterano (kao što rekoh, ne treba mi za igrice ili filmove, pa to nije bitno).

Na mračnoj pozadini ima i jedan blago svetiliji deo u levom donjem uglu. Zaključio sam da je tu ekran malo jače (ili drugačije) pritisnut nosačem, pa zbog toga pravi taj efekat. Ali nije ništa značajno što odvlači pažnju.

Mrtvih ili previše živih piksela nema nijedan.

Stalak je fantastičan, radi kao sat. Nije krut, lagano ide u svim smerovima, i kada sam probao taj stalak u radnji shvatio sam da gotovo sigurno kupujem ovaj monitor. Jeste da, kao što su neki primetili, deluje nestabilno dok se barata sa njime, ali to nije nestabilnost nego elastičnost i zbog toga je i tako lako obrtanje po svim osama. Meni se radni sto ne trese ni dok lupam pesnicom u njega, pa nisam mogao da izazovem monitor da se trese na tom stalku, ali neko ko koristi one male stočiće na točkićima možda bude gledao i monitor kako se ljuljuška. Ali, nije stalak nestabilan ni malo, leži na podlozi kao zalepljen. Ona rupa na sred stalka mi savršeno odgovara, kroz nju sam provukao ne samo kablove za monitor, nego i kablove za miša/tastaturu, i sada je veći red na stolu.

E, imam jednu zamerku koju nisam nigde pročitao: Nervira me što promena rezolucije zamrači monitor na čak 3 sekunde. E, to je zaista previše! Meni recimo MBR loader ima pauzu od 3 sekunde da odaberem koju ću particiju podići, a taj se izbor uopšte ne pojavi jer je svo vreme mrak. A u radu redovno prelazim iz vesa konzole u kde, i svaki put čekam 3 ogromne sekunde da progledam. Znači, jako jako nervira.

Slika je inače vrlo dobra. Neću da kažem odlična jer ... ne doživljavam je tako. Kada budem imao više sati gledanja u monitor, saznaću da li je trenutni doživljaj realan.

Sve u svemu, monitor je OK.

Poslednja izmena:
Vrh Dno