Evo mog skromnog mišljenja, nek se ne ljute ljudi koji misle drugačije.
Na osnovu mnogo pročitanih postova (ne svih, ali dovoljno), stvorio sam pozitivnu sliku o ovome monitoru i rešio da kupim. Nešto nisam pri kešu, 7950ka pre manje od mesec dana, pa sam rešio da uzmem na kredit (u winwinu, nešto povoljno, prosto neverovatno - kolika cena u cenovniku, 10% platiti u kešu, a ostatak na 10 rata bez kamate i u dinarskom iznosu. Pokušao sam sve da rešim u petak, ali nije uspelo, pa će papire da mi rešavaju od ponedeljka. Evo, danas popodne, drugar mi radi tamo, pitao sam ga jel možemo da uključimo monitor u radnji da malo vidim kako to izgleda - rekao je da nema problema, sakako sam rešio da kupim, ima jedan u radnji pa da pogledamo. Spojen na mašinu iz radnje, sa nekom atijevom karticom preko dvi, njegova rezolucija, 1920x1200, ok, nema mrtvih ili zaglavljenih pixela, to je prvo šro sam gledao, malo provrtio one slike iz testova za monitore, sve izgleda ok. Ali, zašto uvek ima ono ali.
Pustimo film (neki sa hd rezolucijom) i onda sam se oladio. Znači, stvarno da se razumemo. Ja ne menjam monitore kako mi se ćefne, kupim jedan (evo i danas imam Samsung 205BW, koji sam nekad platio 330e i nisam ni evra zažalio ovih 5-6 god, slika je još uvek kao prvog dana, boje, probijanje neprimetno, crna fantastična, nema glowa, 8ms g to g, ali nije bilo nekog smetajućeg ghostinga, prezadovoljan). Ali kod klinaca mi riknuo nakon 3-4 god Samsung 2043NW, ne može da se popravi, bio u 2 servisa, odlučim kupiću novi meni, a klincima montirati svoj stari monitor. E sad da nastavim priču.
Što neko reče ovde, (pustio sam film, na crnom i tamnijim scenama podotovo ali i na svetlijim bojama) glow UBIJA, prosto ne mogu da verujem, monitor od 28k dinara i ovako da radi. Imam odličan vid i možda osetljivije oči od ostalih, ali stvarno verujte mi ne izmišljam (jel zaista sam bio zagrejan, čak su i papiri za njega u toku za kupovinu, doduše na neviđeno). Možda neki više, neki manje, (čovek u radnji kaže da se kod nekih zna prelivati u ljubičasti ton), kod ovoga vuče na belo, kao odsjaj od Sunca kroz prozor, ili baterijske lampe. Da ne budem nemaran i kažem samo ima glowa i ne obrazložim, evo. Gledao sam brale iz svih uglova, najgori su uglovi gledanjem od gore, i gore dijagonalno prema dole. Ali opet idem logikom, od tamo se ni ne gleda, isto ali u manjoj meri kada se gleda s leve i desne strane, džabe pišu uglovi 178/178, zbog glow-a, lošiji su nego na mom 205BW. Dakle ajde, sednem ispred njega i gledam, izgleda solidno, mogao bi se koristiti, ali opet me strašno nervira donji levi ćošak (kao trougao kateta nekih 8-10 cm čak i u gledanju pravo na monitor, sedenje u centru). Najbolja slika (za ovaj primerak) bi bila da sedim dosta ispod monitotra, u šta nisam navikao, navikao sam da su mi oči negde u gornjoj trećini, ili blizu gornje ivice, sa blagim nagibom donji deo prema meni) odozdo je efekat gotovo neprimetan, znači, nije za mene. Ako išta mrzim kod monitora, to je ona (na starim monitorima grafit crna - prelivanje i ovaj glow - prosijavanje). Ne verujem da se ovo nešto mnogo razlikuje na ostalim primercima, pitanje je samo subjektivnog osećaja, neću da poručujem drugi - šta ako bude isto, da ne gnjavim ljude, imam 28k dinara na raspolaganju da uzmem neki monitor (ne bavim se grafikom, fotografijom, najviše čitanje na netu, poneka igrica, film, preferiram 16:10, i baza sa svim položajima, pivot nije bitan), ako je ovo najbolje što ima IPS za ove pare, ja ću rado da preskočim i uzmem neki dobar LG ili sl. TN panel 24". Probao sam menjati svetlinu i kontraste, isključiti dinamiku, ali to ništa nema uticaja na glow, džaba. Što se tiče probijanja svetla, zaista samo malo primetno u mraku, na crnoj, najizraženije donja desna ivica, ali - zanemarivo.
Ako neko zna neki dobar, još bolje predobar TN monitor 24" da mi preporuči, da vidim do ponedeljka, jer trenutno nemam ideja, a i nisam nešto u toku nekih 5-6 god, po pitanju monitora, znam da mi je pre par godina zapao za oko neki samsung Samsung SyncMaster XL2370, ali mi nije trebao, pa nisam dalje pratio. Ne bih da dajem više od 30k dinara, a može i manje, hehe.
Hvala!
evo i fotke revizije: